• atelli

    Bakmaskinstråden

    Här diskuterar vi recept och tips&trix för bakmaskiner!

    Bakmaskinerna har oförtjänt dåligt rykte som en flopp från 80-talet. Det är en suverän maskin som gör makalöst bra bröd. Dessutom vet man vad man stoppar i sej, till skillnad från degiga limpor fr snabbköpet!

    Bakmaskin är en apparat där man stoppar i alla ingredienser, startar maskinen och den knådar, jäser och gräddar brödet!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-02-05 15:12

    Tips på receptsida: web.telia.com/~u92018300/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-11 07:54
    En receptsida till:

    home.swipnet.se/wasston/bakmask/recept.htm

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-17 10:37
    Hoppetossan har startat en tråd för enbart bakmaskinsrecept!
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42385064.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-29 20:32
    Mbert:s lista över tips vid bakmaskinsinköp!

    * Att den får plats där man tänkt ställa den. För den bör stå framme hela tiden om man tänkt använda den mycket.
    * Den får dessutom gärna vara snygg eftersom den ska stå framme...
    * Att den är tystgående om man ska köra den på timer på natten och man har nära till köket. Den vi lånat, en Nordica, märker vi inte av alls trots att den piper mitt i någonstans där man kan tillsätta ingredienser.
    * Att behållaren är lätt att ta ur. Den bör ha ett handtag att ta ur den med.
    * Att behållaren är lätt att rengöra. Den bör vara teflonbelagd så det i stort sett räcker att skölja ur (+ ett varv med diskborsten och ett med handduken)
    * Att den ger den mängd bröd man vill ha. En del tycker att en bakmaskin ger små bröd men det tycker inte vi. Då får man väl helt enkelt ladda den oftare. Den vi har gör ung. 700 g bröd och det räcker 2-3 dagar för vår familj på 4 pers. Och för oss är det lagom, för en öppnad förpackning torrjäst, som man använder om man vill sätta maskinen på timer, bör förbrukas inom 3 dygn (förvaras i kylskåp). Den fungerar även senare men tappar då i jäskraft.
    * Formen på bakmaskinens insats. En del bakmaskiner har en kvadratisk bakinsats och ger ett högt bröd medan andra har en något mer rektangulär form och ger ett bröd som mer liknar formen hos köpt bröd. Det man kan tänka på är att formen och blandaren som sitter längst ner kan vara avgörande för hur maskinen kan blanda och bearbeta degen.
    * Att den kan ställas på timer minst 10 timmar så man kan ladda den på kvällen innan man lägger sig.
    * Flera olika program. T.ex. för vitt bröd, grovt, deg, bakning, ?jam? - men det har väl alla nuförtiden.
    * Lätt att förstå sig på och använda.
    * Degspateln i botten ska helst sitta kvar i bakinsatsen, inte i brödet, när man vänder ut brödet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-31 14:35
    Här kommer glutenfria-recept tråden.
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42744750.html

  • Svar på tråden Bakmaskinstråden
  • PS84
    Svar på #120
    Körde också på prog. 3... men det som skillde mot ditt var ju dels rågmjölet och dels jästen.. så kanske hade nåt med det att göra!

    Ja, tyvärr är det nog inte tillräckligt sött för honom.. själv e jag från Åland, så jag är van med mindre sött bröd... Brödkryddor e vi inte så förtjusta i ngn av oss.. men, får väl testa lite ;)
  • Hoppetossan 79

    Petra, om din man tycker att bröden är smaklösa så testa att göra det receptet jag skrev idag. har du inte rågsikt så tar du och blandar fint rågmjöl och vetemjöl tror det är unjefär 60 % vetemjöl och 40% rågmjöl inte mer rågmjöl i alla fall. Det blev i alla fall mycket smak på brödet

  • Cuthalion

    Hoppas att jag kan få dyka in med en fråga:

    Jag sitter i valet och kvalet gällande val av maskin. Pappa fick en OBH Nordica Inox i födelsedagspresent och den verkar jättebra (gott bröd blir det iaf) men XXL verkar ju smidig eftersom man kan göra så stort bröd . . . Kan det kanske finnas någon annan som är ännu bättre eller smidigare som man borde välja eller ännu hellre, finns det någon man INTE borde välja?

  • atelli

    cuthalion, lite beror det på hur mycket bröd man äter i veckan. Bröd utan konserveringsmedel håller sej fräscht i 2-3 dagar och om man inte gör av med så mcyket bröd så får man isåfall frysa brödet.

    Jag tycker att vår HomeBaker som gör 700 gr bröd räcker bra till oss fyra. Men då är iofs sorkarna små och de äter frukost på dagis.

  • PS84
    Svar på #123
    Jag tycker xxl:en är bra delvis för att det är limpform på brödet och inte fyrkantigt, sen kan man ju göra mindre bröd, 750g och stora om man behöver det. Dock är ju de flesta recept man hittar till Nordicas maskiner, så på det sättet är det ju smidigt med en sån, men man kan ju räkna om dem också..
  • Cuthalion

    Tack för svaren .

    Blir det stora problem att använda fel recept till fel maskin eller är det storleken på brödet som avgör?

  • atelli

    Det beror nog på hur van bagare man är. Och om man störs på att brödet i OBH är fyrkantigt och högt.

    Efter två månaders intensivt bakande så bakar jag mest på "känn" och håller mej bara till ett grundrecept med jäst, mjöl o vätska och sen kör jag på frihand med resten. Och grundrecept för din maskin kommer du ju att lära dej åxå oavsett märke o stl på maskinen.

    Men om du känner att du är en slavisk receptföljare så kan det nog vara värt att köpa en bakmaskin som man hittar många recept till.

  • Hoppetossan 79

    Jag tycker också du ska satsa på xxl. Tycker det är kul att det blir "riktig brödform på dem"

    Det är ju inte så svårt att räkna om receptet.
    Har du tex ett recept som är för 700 g och du vill baka ett på 1000 så tar du bara 1000/700 och får då 1,42 så gångrar du bara ingredienserna med 1,42.
    Sen tror jag eg att det lättaste och roligaste är att hitta på egna recept.

    Utgå från en viss mänd vätska och jäst och sen experimentera med olika mjölsorter, fröer och socker och saltmängd.

  • PS84

    Hoppetossan: Gjorde en variant av ditt rågsiktsbröd. Med rågmjöl, dinkelmjöl och rågkross, blev SUPER bra! =) Hade inga kryddor eller frön o sånt, förutom krossat linfrö.

  • MBert
    Svar på #98
    "Är det någon som vet hur man räknar om torrjäst till färskjäst."

    Ja, det blir nog ungefär rätt som du räknar. Ett paket torrjäst väger 12 g och ett paket färsk jäst väger 50 g, när det är färskt. Färsk jäst torkar ju lite efter hand och väger då mindre, därför bör man ta volym, alltså helt, halvt eller en fjärdedel etc.

    1 tsk torrjäst väger 3 g.
    Vill man använda färsk jäst i bakmaskin går det åt 1/4 - 1/3 paket. Jämför med torrjäst där 1 tsk=3 g är en fjärdedel av ett paket på 12 g. Det är alltså inte helt översättningsbart med torrjästvikt gånger 3, men ungefär.

    Färsk jäst bör, till skillnad från torrjäst, lösas i lite degvätska, vilket gör att den inte lämpar sig till timer. Men jag har provat färsk jäst med timer och det funkar om det inte går för lång tid innan maskinen sätter igång. Färsk jäst vill inte ha rumstemperatur. Då tappar den i jäskraft. Ska jag vara ärlig så är det med blandade resultat jag använt färskjäst. Torrjäst är att föredra om man sätter bakmaskinen på timer (just för att färsk jäst bör lösas i vätska).
Svar på tråden Bakmaskinstråden