• atelli

    Bakmaskinstråden

    Här diskuterar vi recept och tips&trix för bakmaskiner!

    Bakmaskinerna har oförtjänt dåligt rykte som en flopp från 80-talet. Det är en suverän maskin som gör makalöst bra bröd. Dessutom vet man vad man stoppar i sej, till skillnad från degiga limpor fr snabbköpet!

    Bakmaskin är en apparat där man stoppar i alla ingredienser, startar maskinen och den knådar, jäser och gräddar brödet!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-02-05 15:12

    Tips på receptsida: web.telia.com/~u92018300/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-11 07:54
    En receptsida till:

    home.swipnet.se/wasston/bakmask/recept.htm

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-17 10:37
    Hoppetossan har startat en tråd för enbart bakmaskinsrecept!
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42385064.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-29 20:32
    Mbert:s lista över tips vid bakmaskinsinköp!

    * Att den får plats där man tänkt ställa den. För den bör stå framme hela tiden om man tänkt använda den mycket.
    * Den får dessutom gärna vara snygg eftersom den ska stå framme...
    * Att den är tystgående om man ska köra den på timer på natten och man har nära till köket. Den vi lånat, en Nordica, märker vi inte av alls trots att den piper mitt i någonstans där man kan tillsätta ingredienser.
    * Att behållaren är lätt att ta ur. Den bör ha ett handtag att ta ur den med.
    * Att behållaren är lätt att rengöra. Den bör vara teflonbelagd så det i stort sett räcker att skölja ur (+ ett varv med diskborsten och ett med handduken)
    * Att den ger den mängd bröd man vill ha. En del tycker att en bakmaskin ger små bröd men det tycker inte vi. Då får man väl helt enkelt ladda den oftare. Den vi har gör ung. 700 g bröd och det räcker 2-3 dagar för vår familj på 4 pers. Och för oss är det lagom, för en öppnad förpackning torrjäst, som man använder om man vill sätta maskinen på timer, bör förbrukas inom 3 dygn (förvaras i kylskåp). Den fungerar även senare men tappar då i jäskraft.
    * Formen på bakmaskinens insats. En del bakmaskiner har en kvadratisk bakinsats och ger ett högt bröd medan andra har en något mer rektangulär form och ger ett bröd som mer liknar formen hos köpt bröd. Det man kan tänka på är att formen och blandaren som sitter längst ner kan vara avgörande för hur maskinen kan blanda och bearbeta degen.
    * Att den kan ställas på timer minst 10 timmar så man kan ladda den på kvällen innan man lägger sig.
    * Flera olika program. T.ex. för vitt bröd, grovt, deg, bakning, ?jam? - men det har väl alla nuförtiden.
    * Lätt att förstå sig på och använda.
    * Degspateln i botten ska helst sitta kvar i bakinsatsen, inte i brödet, när man vänder ut brödet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-31 14:35
    Här kommer glutenfria-recept tråden.
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42744750.html

  • Svar på tråden Bakmaskinstråden
  • atelli

    nu har mina limpor börjat att säcka på mitten.... Vad gör jag för fel?? De verkar jäsa finfint och sen när det börjar gräddas så sjunker de...

    Tips??

  • Carro W

    Så har hänt mig några gånger också atelli. Första gången jag gjorde äppelbrödet blev det superbra, nästa två gångerna sjönk det ihop och blev nästan som en krater mtt i. Nedre delen av limpan var ändå fullt ätbar


    Det är inte lätt att vara ödmjuk när man alltid har rätt
  • Milkina cerka

    Hittade den här tråden just nu o. hoppas att det är ok. att jag också är med. Fick en bakmaskin av mannen i slutet på sommaren/början på hösten, de gånger jag har köpt bröd sedan dess kan definitivt räknas på ena handens fingrar, så min wilfa maskin går nästan varje dag här.

  • atelli

    Jag måste bara berätta om mitt matbrödsexperiment som just nu gräddas...! Tänkte att man har ju i russin o aprikoser i bröd, morötter och annat "konstigt". Jag hittade en burk frysta svarta vinbär i frysen och skottade i en deciliter i mitt vita bröd. Tänkte mej ett vitt bröd med några svart-blåa prickar i - ungefär som när man använder russin.

    I maskinen gräddas nu det mest lila bröd jag nånsin sett.....!! Jag återkommer om smaken är bättre än färgen!

  • Carro W
    Svar på #65

    Borde smaka gott fast det ser kanske inte så aptitligt ut

    Och nej, jag har inte bakat nån familjesemla än haha


    Det är inte lätt att vara ödmjuk när man alltid har rätt
  • Milkina cerka

    atelli skrev 2009-02-08 16:35:48 följande:


    välkommen spomenka! Ju fler vi är desto roligare!!
    Tack!

    Är det någon av er som prövat att ha i soltorkade tomater i ert bröd? Blev det gott isf? Jag tänker pröva det om en stund.
  • Mathe

    atelli skrev 2009-02-08 16:38:30 följande:


    Jag måste bara berätta om mitt matbrödsexperiment som just nu gräddas...! Tänkte att man har ju i russin o aprikoser i bröd, morötter och annat "konstigt". Jag hittade en burk frysta svarta vinbär i frysen och skottade i en deciliter i mitt vita bröd. Tänkte mej ett vitt bröd med några svart-blåa prickar i - ungefär som när man använder russin.I maskinen gräddas nu det mest lila bröd jag nånsin sett.....!! Jag återkommer om smaken är bättre än färgen!
    Min pappa gjorde blåbärsbröd på samma sätt i sin bakmaskin för många år sedan. Det gjorde han bara en gång, det blev blågrönt och eftersom han inte drog ner på övrig vätska blev det liksom svampigt. Typ som en blågrön disktrasa
  • atelli

    svarta vinbärsbrödet ser för j*kligt ut men smakar ovanligt gott. blev bra med de lite syrliga bären till brödet som jag haft lite extra socker i (ca 3/4 dl råsocker)!!

    Småsorkarna tyckte att det var det godaste brödet jag gjort ....!! Så det är kanske en ny klassiker i vår familj!

    Femåringen skulle vara med o baka häromdagen och jag frågade vad han tyckte att vi skulle ha i, nånting gott i brödet. Jag hade förväntat mej russin till svar men Adam undrade om vi inte kunde ha i broccoli.... Han hade ju fått morotsbröd nån dag innan så helt dum ide var det kanske inte.

    Nåväl, nu är maskinen laddad med en Julitalimpa på timer till min gamle far. Han ska få varmt bröd imorgon bitti när jag ska dit o plåstra om hanses tå...!!

  • Rigmor Mortis

    *hoppar in i tråden* Jag har en OBH Nordica Breadmaster 6542 och har idag provat oliv- och fetaostbullarna ur receptsamlingen som medföljde. Jag måste ha mätt fel dock, degen var verkligen hur lös som helst och totalt omöjlig att hantera utan att ha i mer mjöl.

Svar på tråden Bakmaskinstråden