• atelli

    Bakmaskinstråden

    Här diskuterar vi recept och tips&trix för bakmaskiner!

    Bakmaskinerna har oförtjänt dåligt rykte som en flopp från 80-talet. Det är en suverän maskin som gör makalöst bra bröd. Dessutom vet man vad man stoppar i sej, till skillnad från degiga limpor fr snabbköpet!

    Bakmaskin är en apparat där man stoppar i alla ingredienser, startar maskinen och den knådar, jäser och gräddar brödet!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-02-05 15:12

    Tips på receptsida: web.telia.com/~u92018300/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-11 07:54
    En receptsida till:

    home.swipnet.se/wasston/bakmask/recept.htm

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-17 10:37
    Hoppetossan har startat en tråd för enbart bakmaskinsrecept!
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42385064.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-29 20:32
    Mbert:s lista över tips vid bakmaskinsinköp!

    * Att den får plats där man tänkt ställa den. För den bör stå framme hela tiden om man tänkt använda den mycket.
    * Den får dessutom gärna vara snygg eftersom den ska stå framme...
    * Att den är tystgående om man ska köra den på timer på natten och man har nära till köket. Den vi lånat, en Nordica, märker vi inte av alls trots att den piper mitt i någonstans där man kan tillsätta ingredienser.
    * Att behållaren är lätt att ta ur. Den bör ha ett handtag att ta ur den med.
    * Att behållaren är lätt att rengöra. Den bör vara teflonbelagd så det i stort sett räcker att skölja ur (+ ett varv med diskborsten och ett med handduken)
    * Att den ger den mängd bröd man vill ha. En del tycker att en bakmaskin ger små bröd men det tycker inte vi. Då får man väl helt enkelt ladda den oftare. Den vi har gör ung. 700 g bröd och det räcker 2-3 dagar för vår familj på 4 pers. Och för oss är det lagom, för en öppnad förpackning torrjäst, som man använder om man vill sätta maskinen på timer, bör förbrukas inom 3 dygn (förvaras i kylskåp). Den fungerar även senare men tappar då i jäskraft.
    * Formen på bakmaskinens insats. En del bakmaskiner har en kvadratisk bakinsats och ger ett högt bröd medan andra har en något mer rektangulär form och ger ett bröd som mer liknar formen hos köpt bröd. Det man kan tänka på är att formen och blandaren som sitter längst ner kan vara avgörande för hur maskinen kan blanda och bearbeta degen.
    * Att den kan ställas på timer minst 10 timmar så man kan ladda den på kvällen innan man lägger sig.
    * Flera olika program. T.ex. för vitt bröd, grovt, deg, bakning, ?jam? - men det har väl alla nuförtiden.
    * Lätt att förstå sig på och använda.
    * Degspateln i botten ska helst sitta kvar i bakinsatsen, inte i brödet, när man vänder ut brödet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-31 14:35
    Här kommer glutenfria-recept tråden.
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42744750.html

  • Svar på tråden Bakmaskinstråden
  • PS84
    Svar på #111
    Såg svaret för sent.. ;) Satte i enligt receptet, fast rågmjöl då, får se hur det ser ut när den knådat lite mer. Jäst satte jag 6,5g ungefär.. vad nu det blir i tsk..
    Får se hur det blir helt enkelt.. ;)
  • PS84

    Just det, gör din maskin också så att den knådar "hackigt" i början, typ nån minut o sen börjar "som den ska"? I snabbprogrammet börjar den direkt, men i de andra verkar det som att den gör så... Trodde det var nåt fel på den först..

  • Hoppetossan 79
    Svar på #113
    ja den knådar stötvis i början
    2½ tsk jäst motsvarar 7,5 g
    Så du har tagit 2 tsk, gör nog ingen större skillnad.
    Hoppas ditt bröd blir gott det med
  • atelli
    PS84 skrev 2009-03-03 16:17:50 följande:
    Hur stort blir det brödet? Tror du man kan ha sirap ist för brunt socker?
    det är stora brödet i OBH HomeBaker, så jag tror att det är 700 gr.

    Jag har använt brödsirap istället för brunt socker - och även rörsocker, vet inte om det räknas som bruntsocker!
  • Hoppetossan 79

    Petra S

    Hur går det med ditt bröd? Ser det ut att bli bra...
    Jag tror att mitt recept kommer bli en favorit här... Blev ett sådant där "mumsa bara för att det är gott bröd" Blev som ett bageribröd.

    Undra om man kan lyckas komponera ihop något lika gott nu

  • Hoppetossan 79

    Nu är mitt tredje bröd i maskinen. Det är faktiskt snart klart.

    Blev ett rågsiktsbröd på drygt 1000 g (obs minska det om det är max på eran maskin för det fyllde min 1500 g bytta).

    3,5 dl vatten (350g)
    2 msk olja (25g)
    ½ dl sirap (?g)
    1 tsk slat (7 g)
    8-8.5 dl rågsikt (ca 450 g)
    1 dl linfrön (60 g)
    ½ dl solrosfrön (40 g)
    1 dl russin. (?)
    1 tsk malen kummin
    2½ tsk torrjäst.

    Öppnade och penslade med vatten en liten stund innan gräddningen började och strödde över lite solrosförn.

    Hoppas det smakar lika gott som det luktar.

  • PS84
    Svar på #117
    Helloo!
    Brödet blev bra igår, men sjänk ner lite på mitten.. Men smakar gott iaf!=)
    Har inte fått sambons utlåtande än, så vi får se vad han säger sen. Han "klagade" lite på att alla bröd blev lite smaklösa, så förhoppningsvis smakar det här mer.
  • Hoppetossan 79
    Svar på #118
    När någon säger att ett bröd är smaklöst i sverige innebär det oftast för lite socker.
    Vi är vana vid ganska söta bröd här... Så mitt tips är att använda lite mer sötning i. Osötat bröd smkar ju absolut ingenting enligt mig
    Sen kan man ju använda brödkryddor också
Svar på tråden Bakmaskinstråden