• Joma
    Äldre 21 Jun 19:56
    55712 visningar
    80 svar
    80
    55712

    Åksjuk 1-åring!

    Hej!

    Jag har en dotter som är drygt året och sen vi bytte till bilstol nr 2 så har hon vid flera tillfällen blivit åksjuk och kräkts ner hela sig. Jag har aldrig hört någon berätta att så små barn kan bli åksjuka och undrar om någon har någon erfarenhet och kan ge mig några tips!

    Jag tycker så synd om henne, men nu i sommar så har vi en längre bilresa framför oss och jag är livrädd och väldigt orolig för min dotter! Vill inte att hon ska må så dåligt och spy ner sig!

    Någon som vet om det är vanligt vid byte till bilstol nr 2 och vad kan man göra för att barnen ska slippa må illa?

  • Svar på tråden Åksjuk 1-åring!
  • thecar­seatla­dy
    Äldre 2 Jul 22:05
    #21

    Mrs Elly skrev 2009-07-02 21:35:11 följande:


    en liten notis i det hela... många andra länder väljer att ha framåtvända stolar, finns säkert nån anledning, nån undersökning som visar att det är säkrare....
    :o) Nej det finns det verkligen inte! Framåtvända bilstolar för småbarn kan bli E-godkända för att det godkännandet inte kräver att barnets huvud och nacke skyddas i en krock. Barnet hålls fast i stolen, men huvudet kastas framåt. I en bakåtvänd bilstol fångas hela barnet upp samtidigt, därför klarar sig mer än 9 av 10 bakåtvända barn från skador vid en olycka. Sverige är bäst i världen på bilsäkerhet för barn, och väldigt, väldigt få barn dör i trafiken just tack vare de bakåtvända bilstolarna(och detta kommer från en som INTE bor i Sverige!).
  • Äldre 2 Jul 23:49
    #22

    Och varför börjar då fler och fler länder ta efter Sveriges rekommendationer? Vi är bäst i världen på bilsäkerhet, den du. Forskning och forskare, tester, läkare, VV, NTF etc. är alla klara med att bakåtvänt är bäst. Ditt påstående var det dummaste jag hört hittills, läs på lite hörru

    Mrs Elly skrev 2009-07-02 21:35:11 följande:


    en liten notis i det hela... många andra länder väljer att ha framåtvända stolar, finns säkert nån anledning, nån undersökning som visar att det är säkrare....
  • Una
    Äldre 7 Jul 15:49
    #23

    Joma - jag förstår precis vad du menar med att man kan må asdåligt typ få ångest för att ens barn blir så lätt åksjukt, man vill verkligen inte behöva ta bilen någonstans.
    Vår tjej (18 mån nu) började visa tendenser till åksjuka redan vid 10 månaders ålder.
    Det var i samband med att vi bytte till bilstol nr 2, helt klart.
    Det är bättre vissa perioder, sämre andra. Vi gör oftast så att längre bilturer tar vi när det är dags för hennes dagslur, dvs, efter lunch. Då sover hon i ca 2 timmar och allt går hur bra som helst.
    Hon får inte vara för hungrig men inte för mätt heller annars, vid kortare turern. Och mulna dagar (svalare) går det oftast betydligt bättre än soliga.
    Nu har vi även köpt en större, starkare och stadigare bil med tonade bakrutor och sen dess har hon faktiskt inte kräkts! Vet inte om det har med det lite att göra också. Hon åker liksom jämnare och inte i solljus, ser lite mindre ut på något sätt också.
    Jag har så smått börjat komma över min skräck och ångest inför bilresor, har accepterat att ja hon är en sådan som lätt blir åksjuk, det är inte farligt att kräkas det är bara obehagligt för stunden men sen mår man mycket bättre. Håller mig fast vid tanken att kanske blir hon bättre när hon blir äldre (så var det för min man som också mådde dåligt när han var liten).
    Vi har aldrig provat Postafen men skulle absolut inte tveka inför en längre biltur.

    Lycka till!

  • Äldre 7 Jul 17:56
    #24

    Läste om någon sjukgymnast som gjort en studie som visade att på ganska stor procent av de åksjuka barnen kunde man träna bort åksjuka genom att lära dem slå vanliga kullerbyttor har inte läst rapporten men jag antar att det har med träning av balanssinnet att göra och det är ju inget som är skadligt att prova med ett antal kullerbyttor om dagen.

  • Äldre 7 Jul 17:59
    #25

    vill förrästen också slå ett slag för apotekets seaband använde dem med gott resultat på graviditetsillamående då jag hade ett jobb som gjorde att jag inte fick ta åksjuketabletter.

  • thecar­seatla­dy
    Äldre 7 Jul 22:38
    #26
    skogstomte skrev 2009-07-07 17:56:56 följande:
    Läste om någon sjukgymnast som gjort en studie som visade att på ganska stor procent av de åksjuka barnen kunde man träna bort åksjuka genom att lära dem slå vanliga kullerbyttor har inte läst rapporten men jag antar att det har med träning av balanssinnet att göra och det är ju inget som är skadligt att prova med ett antal kullerbyttor om dagen.
    Det låter intressant! I så fall får jag nu börja ha 6-åringen att göra kullerbyttor, för nu är det han som har spytt i bilen 3ggr på en vecka, och inte 2-åringen... :o(
  • Äldre 7 Jul 22:51
    #27

    Joma, Jag vet hur jobbigt det är. Vår dotter blev åksjuk i ettårsåldern och spydde i stort sett varje gång vi åkte bil mer än 10 minuter. Frågade på BVC, men läkaren sa att det fanns ingenting man kunde göra. "Lite kräks är ju inte så farligt." Och det må ju vara sant, men det är ju inte speciellt trevligt. Tyckte så synd om henne. Och jag jublade den dagen hon var "stor nog" (verkar ju råda delade meningar om det, och jag ger mig inte in i diskussionen) att vändas på. sedan dess har det hänt att hon blivit åksjuk, men inte alls lika ofta. Nu är hon dessutom så stor att hon säger till i god tid och vi kan pausa i några minuter. Då brukar det gå över och vi kan fortsätta köra.

    Jag hade ingen aning om att man fick ge det till så små barn, frågade som sagt läkaren och han sa blankt nej. Hade ju kanske kunnat underlätta för oss i flera år. Ett sådant där armband kan ju faktiskt vara värt att testa.

    Råd är att ha kallt i bilen, gärna med ordentlig fläkt på barnet, alternativt ha rutan öppen.
    Försök att köra lugnt och jämt. Vi har insett att hon blir mycket mer sällan åksjuk när jag kör än mannen som är lite hetsigare i bilkörningen.

    Lycka till, hoppas det snart går över, och att resan till Sverige går bra.

  • estrel­la81
    Äldre 14 Jul 07:25
    #28
    Tvåbarnsmorsan skrev 2009-06-21 20:32:11 följande:
    Ja det kan man, läs länken!
    ja, fast från 5 år står det ju.... på postafen.....
  • Äldre 14 Jul 09:38
    #29
    estrella81 skrev 2009-07-14 07:25:32 följande:
    ja, fast från 5 år står det ju.... på postafen.....
    Om du pratar med läkare eller BVC kan man ge från 1år tror jag att det är.
    Min son som blir 4 i augusti är åksjuk och han har fått postafen när vi ska åka längre sen han var ca 2år. Nu väger han 16,7 och visst vi kan vända honom, han åker fortfarande bakåt, men vi vill vänta lite till.
    Nu har även lillebror kräkts i bilen vid ett tillfälle, han är 1½...

    Det är verkligen jättejobbigt med barn som kräks i bilen... Vi har även tagit hem "spypåsar" från sjukhuset. Dom är jättebra och han som är 4 snart kan hålla dom själv.
  • Vickiz
    Äldre 14 Jul 10:14
    #30

    Min dotter är nu två år och har varit åksjuk sen vi bytte till stol nr 2.

    Vissa vänner har redan vänt sina stolar s dom är framåtvända, men det ökade risken för död vid krock med 5 gånger... så det kände inte vi att vi ville riskera, även om jag vissa åkturer önskar att man kunde vända på henne...

    Ibland åker vi bara 100 m innan hon pekar mot munnen och menar att hon mår illa och ibland märks de knappt inget...

    Har köpt apotekets åksjukeband men de funkar inte till 100% men jag har fått tag i spypåseringar (fick på sjukhuset när hon fick hostattaker med kräks som svslut och på dessa satt en plastring längst upp så även om jag åker ensam med henne så hinner jag fram med en påse och fånga upp de mesta, för de finns ju inget jobbigare än att behöva stanna för att byta kläder och torka kräks.

    Lycka till


    ** Cornelia 070618 , Busen bf 090831**
Svar på tråden Åksjuk 1-åring!