Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita
    abuelita skrev 2009-12-15 10:27:40 följande:
      Eftersom det kommit så många olika uppgifter om avnavlingsrutinerna i Göteborg på sista tiden tyckte jag det var dags att skriva till Sahlgrenska igen och fråga .  Och fick  svar nu! :Hej Linda Morge! På de tre förlossningsavdelningarna i Göteborg använder vi rutinerna med tidig avnavling eftersom det ännu inte finns publicerade data, från någon europeisk studie, att alternativet sen avnavling är bättre. Det är tekniskt mycket svårare att ta prov från icke klampad navelsträng och tekniken måste kvalitets¬granskas. Om patienten så önskar avstår vi från tidig avnavling. PH-provet från navelsträngen har stort värde som kvalitetsvariabel och det är då viktigt att det tas på alla nyfödda. I dagsläget tas detta prov på cirka 96 % av de nyfödda. Om andelen barn med låga navelsträngs-pH är liten är detta en mått på hög kvalité på vården. För det enskilda barnet har värdet betydelse för diagnostik av eventuell asfyxi.
     Med vänliga hälsningar
    Maud Ankardal
    Verksamhetschef Obstetrikenheten Sahlgrenska Universitetssjukhuset

    För det första så har de infört denna extremt tidiga avnavling utan att det är evidensbaserat. Avnavling har visserligen aldrig varit evidensbaserat, vilket förstås är helt förkastligt, men det har ändå aldrig gjorts  så  tidigt som nu .

    För det andra så har de inte rätt att fatta beslut över föräldrarnas huvud och  medvetet undanhålla dem information  . Det strider nämligen mot Hälso- och sjukvårdslagen.

    För det tredje så har det gjorts hur många studier som helst på avnavling, vilka alla klart visar att både mamman och barnet mår bäst av sen avnavling. 
    Och det är deras förbannade skyldighet att hålla sig ajour med det, och inte vänta på att någon ”höjdare”   ska sticka forskningsrapporterna under näsan på dem.

    För det fjärde så har vi riktlinjer för avnavling i Sverige nu, vilka säger att det ska vara sen avnavling.

    För det femte så rekommenderas sen avnavling av både  World Health Organisation och International Federation of Obstetrics and Gynecology.


    De här goa gôbbarna och gômmorna  borde  verkligen skärpa sig och veta hut!!! 

    Obstetriken  har ingen vacker historia, vilket förre chefen för WHOs mödra-  och barnavårdsenhet, Marsden Wagner,  har ett och annat  att säga om på det här klippet ur  Business Of Being Born:


    ">

  • abuelita
    Krake skrev 2009-12-16 09:12:36 följande:
    Hej ni kloka människor!Jag har en helt annan fråga men tror ändå den passar här. Behöver råd från erfarna.Jag väntar ju mitt barn i Tyskland. Nu har min läkare sagt att alla gravida ska gå på "feindiagnostik" i vecka 22. Jag googlade och har förstått att det är ett avancerat ultraljud, 3d, där de undersöker alla organ och letar efter "fel". Jättebra och jättekul tycker kanske många, men inte jag!Jag känner en stor obehagskänsla inför dessa 3d-ultraljud. Vill absolut inte se det, tycker det känns onaturligt. Alla andra undersökningar som syftar till att hitta eventuella funktionshinder har jagavböjt, för det stämmer inte med min filosofi att sortera ut barn.Nu är det ju i v. 22 såklart inte fråga om screening för eventuell abort. Men frågan är, är det nödvändigt? Finns det sånt som de tar reda på där, och INTE på annat vis, som t ex kan rädda barnets eller mitt liv? Vad hade ni gjort?
     Förstår din oro och tveksamhet inför det här.  Även om jag inte vet vad "feindiagnostik" är så tycker jag det låter riktigt läskigt det du beskriver. .

    Med tanke på obstetrikens historia (se videon i ovanstående inlägg) så skulle jag  inte tillåta att något sådant gjordes på mitt barn. Låter alldeles för riskabelt.
    Jag skulle avsäga mig allt som inte är ordentligt testat  och som dessutom  inte ens är nödvändigt. 
  • abuelita
    abuelita skrev 2009-12-15 10:27:40 följande:
      Eftersom det kommit så många olika uppgifter om avnavlingsrutinerna i Göteborg på sista tiden tyckte jag det var dags att skriva till Sahlgrenska igen och fråga .  Och fick  svar nu! :

    "Hej Linda Morge! 
    På de tre förlossningsavdelningarna i Göteborg använder vi rutinerna med tidig avnavling eftersom det ännu inte finns publicerade data, från någon europeisk studie, att alternativet sen avnavling är bättre. Det är tekniskt mycket svårare att ta prov från icke klampad navelsträng och tekniken måste kvalitets¬granskas. Om patienten så önskar avstår vi från tidig avnavling. PH-provet från navelsträngen har stort värde som kvalitetsvariabel och det är då viktigt att det tas på alla nyfödda. I dagsläget tas detta prov på cirka 96 % av de nyfödda. Om andelen barn med låga navelsträngs-pH är liten är detta en mått på hög kvalité på vården. För det enskilda barnet har värdet betydelse för diagnostik av eventuell asfyxi.
     Med vänliga hälsningar
    Maud Ankardal
    Verksamhetschef Obstetrikenheten Sahlgrenska Universitetssjukhuset "

    Nu har jag svarat på det här mailet:

    Hej Maud Ankardal! Tack för att du tog dig tid att svara på mitt mail.
    Du skriver att det ännu inte finns publicerade data från någon europeisk studie att alternativet sen avnavling är bättre.  Är det alltså bara europeiska studier som räknas?  
    När man en gång i tiden började med tidig avnavling  fanns det inte några studier som visade att detta ingrepp i det naturliga födelseförloppet  var riskfritt. Ändå har man fortsatt med detta ända in i våra dagar, trots att det alltså fortfarande inte funnits några  bevis för att det skulle vara  ofarligt.
    Så tidig avklampning  som före första andetaget har dock aldrig tidigare förekommit i obstetrikens historia, ändå inför man nu det utan några som helst evidens.

    De svenska riktlinjer som presenterades i bl.a Läkartidningen, Dagens Medicin och på Barnmorskeförbundets hemsida den 23/10-08  -  vilka har granskats av Barnmorskeförbundet, Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi och Neonatalsektionen av Svenska Barnläkarföreningen- rekommenderar sen avnavling eftersom evidensläget talar för det.    
    Dessutom rekommenderar både WHO och International Federation of Obstetrics and Gynecology sen avnavling .

    I den här artikeln i Academic OB/GYN finns flera länkar till aktuella avnavlingsstudier, som  visar att tidig avnavling är skadligt.
    http://academicobgyn.com/2009/12/03/delayed-cord-clamping-should-be-standard-practice-in-obstetrics/

     Jag hoppas verkligen att du och dina kollegor tar er tid att studera dem.
    Dessutom hoppas jag ni ser till att alla blivande föräldrar i VG-regionen i god tid får information om att de enligt HSL har rätt att få information om det här och att de även har rätt att välja sen avnavling om de vill.  Sådana beslut har inte sjukvården rätt att fatta över huvudet på dem.
    Mvh
    Linda Morge

  • abuelita
    Ekorrfamiljen skrev 2009-12-16 14:49:50 följande:
    Vi gjorde ett 3D-ultraljud bara för att det är så häftigt att kunna se barnet precis som det ser ut (och vi ville veta könet då, vilket de inte berättar här där vi bor.) Man ser ju allt väldigt bra, men bara utvändigt, man ser inte de inre organen med 3D. Vill man inte veta om barnet har några missbildningar etc. ska man nog undvika 3D.Vår son saknade 3 fingrar och det har missats på inte mindre än 3 sena ul som gjordes under min graviditet, inklusive det i 3D (trots att de fyllde i ett protokoll där det står att de sett 5 fingrar!!!)En liten fråga om naveln nu: Vår sons navel putar ut väldigt, kanske ett bråck?? Är det vanligare vid sen avnavling? Ingen av mina tre andra barns navel putar ut och de är (tyvärr) inte sent avnavlade.
     VA, skrev de att de sett 5 fingrar trots att de uppenbarligen inte sett det!!!

    Har faktiskt aldrig hört att navelbråck skulle vara vanligare vid sen avnavling.

    Har BVC tittat på det än?
  • abuelita
    Fossa skrev 2009-12-16 17:19:39 följande:
    abuelita: Ang gulsot, hur kommer det sig att sjukvården inte låtsas om studien som är gjord i Halmstad? Känner man inte till den eller anser man att den saknar vetenskaplig grund?
    Mycket bra fråga!   Jag vet faktiskt inte hur resutlatet  av en studie sprids till de som borde får den kännedomen. Men det verkar i alla fall inte funka som det ska.

    Jag hade för något halvår sen kontakt med en obsteriker på facebook som berättade att han tillsammans med en kollega planerade att starta en randomiserad avnavlingsstudie eftersom "det aldrigt tidigare gjorts någon sådan studie". När jag då berättade för honom att det redan gjorts ett otal sådana  i världen, och att det bl.a. pågick en i Sverige just då (som också trodde de var först i världen!) ,  blev han mycket förvånad.  Han har inte varit synligt på fb på länge och jag vet inte hur det gick med hans planerade studie. Men om den nu är i gång så är det i England. Jag har berättat om det här förut och råkade då skriva att det var USA.
  • abuelita
    Krake skrev 2009-12-17 08:09:30 följande:
    Tack för artikeltips, abuelita! Jag känner mig stärkt i att avstå från denna undersökning. Dessutom gör min läkare UL på varje besök, så hittills i vecka 15 har jag gjort fyra UL!! Jag vill säga nej men det är verkligen svårt i den situationen. Men jag ska försöka.Nu ska jag slut kapa tråden! Ha det bra!
    Det gläder mig att du känner dig stärkt i att avstå, eftersom  du känner att det här är fel.

    Något som kan hjälpa en att våga säga nej till dominant sjukvårdspersonal är att tänka på att dessa personer träffar man bara en eller ett par gånger,  men barnet ska man leva med resten av livet. Och då gäller det att man har ett bra svar om barnet frågar i vuxen ålder varför man inte sa ifrån till läkarna när man visste att det de gjorde var fel..
Svar på tråden Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden)