• jazzkatten

    Restless legs - kryp i benen!

    Är det någon mer som har drabbats av "Restless legs"?
    Jag är i v 11 och har fått fruktansvärt svårt att sova pga kryp i benen. Vissa nätter sover jag bara någon timma för jag måste hela tiden röra på benen. Det är som det kittlar inne i benbärgen, ungefär som växtvärk. Tydligen är det en sjukdom som kan förvärras just av graviditet.
    Jag vill gärna ha tips och råd hur man kan lindra problemet!

  • Svar på tråden Restless legs - kryp i benen!
  • jazzkatten

    Tack för era tips. Jag kontaktade stödföreningen för Restless legs, för att få reda på om det finns läkare som är specialiserade på detta och fick lite tips. Tyvärr kände inte min barnmorska till sjukdomen och inte heller min husläkare (som jag varit hos tidigare för symtomen). Så jag hoppas jag ska få hjälp nu. Jag har testat div kosttillskott, och har under flera månader ätit tabletter med järn, folsyra och B-vitaminer, men det har ju inte hjälpt. Men på mej hjälper också kyla, men bara en stund, så det gäller att man somnar fort efter att ha kylt ner benen.
    Har dock inte testat magnesium tabletter...måste testa!

  • alexandra 86

    jag hade oxå restless legs och min bm sa att jag skulle dricka mer mjölk började med det och efter det försvann det skönt att kunna somna igen hoppas att det kanske kan hjälpa dig.

  • Selmas

    Magnesiumtabletter som husläkaren skriver ut på recept som heter Emgesan hjälper. Jag hade samma problemi förra graviditeten & höll på att bli galen. Ta 2 omdagen den första veckan & därefter 1 om dagen för att hålla nivån av magnesium uppe i kroppen.
    Lycka till!

  • jazzkatten

    Åååå tack för era tips!
    Inatt fick jag lägga mej med benen utanför fönstret tills benen nästan domnade bort. Det hjälpte så jag kunde somna. Tyvärr har det börjat krypa i armarna oxå.

    Här är en sammanställd lista på vad man kan göra för att lindra problemen (ifall fler tittar i tråden som behöver tips & råd).

    Kyla ner benen 8med kallt vatten eller utomhus)
    Smörja fötter och ben med kylande gel
    Massera kraftigt
    Göra tåhävningar
    Ligga med benen högt
    Sova på vänster sida
    Läsa nått superspännande som distraherar
    Äta:
    Järntillskott
    Vitamin B12
    Kalciumtillskott
    Folsyra
    Magnesium

  • jazzkatten

    Hallå igen!

    Tyvärr har mina Restless legs blivit värre, och jag sover max 1 timma per dygn. Mår verkligen uruselt. Har provat allt, men inget funkar. Det enda som gett tillfällig lindring är en gel som heter Ice Power som används vid muskel och idrottsskador. Ofarlig vid graviditet.
    Har varit hos läkaren, men hon säger att det inte finns någon medcin mot detta som man får äta när man är gravid. Är det någon som känner till någon typ parkinsonmedicin man FÅR äta när man är gravid?

  • Drömmer

    Tack för tips för restless legs! Brukar tyvärr ha det till och från även i vanliga fall, dvs inte bara nu när jag är gravid... Har också hört att magnesium kan hjälpa, men vet inte om jag egentligen märkte någon skillnad när jag provade det. Vågar inte ta magnesium under graviditeten, för då kanske jag får för mycket eftersom jag även tar 'Mitt val kvinna'? Eller?

    En grej som funkar bra för mig dock är att gå på toaletten och kissa även om jag inte behöver. Låter kanske knäppt, men det blir alltid bättre av det (även om det bara blir pyttelite). Har frågat vänner som är läkare, och de har ingen direkt förklaring varför det kan bli bättre av det, men så är det i alla fall.

  • Uddabus

    Här är en till med problemet... Och jag äter vitaminer dricker mjölk osv... När jag har det som jobbigast så tar jag en panodil till natten...

  • jazzkatten

    Drömmer
    Jag tror att det är för att du kommer upp och rör lite på dej när du går och kissar. Jag tycker nämligen det känns lite bättre om jag går upp och äter eller dricker nått på natten. Tyvärr kommer krypet tillbaka innan jag hunnit somna om.

    busbus
    Jag har också tagit en panodil då och då, och brukar kunna somna lite snabbare då, men jag vaknar alltid efter ca 2,5 timmar med voldsamma krypningar. Sen sover jag inte mer den natten.

    Idag fick jag utskrivet sömntabletter som inte ska vara farliga vid graviditet. Det trista är att jag vet att de inte hjälper, har ätit sånna förr. Man blir super trött och snurrig, men ben och armar kryper värre än nånsin.

    Hur mycket sover ni per natt?

    Får ni kryp i armarna ibland oxå?

  • jenny73

    Här är en till med samma problem..har haft det sen jag var liten. Jag får i benen och i armarna, iomed grav har det förvärrats och jag sover åxå dåligt då man måste upp och gå och massera + alla andra knep för att få bort det..
    Har mitt första bm-besök i nästa vecka och hoppas VERKLIGEN att hon kan se till att jag får något utskrivet..Men det verkar ju mörkt när jag läser att P-medicinen inte kan tas under grav och en del bm inte vet vad restless legs är..
    Jag kör med akupressur på ett område vid "yttre" vadmuskelfästet, det hjälper ganska bra om man gör det på en gång när man känner att det börjar pirra/värka/eller hur man vill beskriva det..

Svar på tråden Restless legs - kryp i benen!