• jazzkatten

    Restless legs - kryp i benen!

    Är det någon mer som har drabbats av "Restless legs"?
    Jag är i v 11 och har fått fruktansvärt svårt att sova pga kryp i benen. Vissa nätter sover jag bara någon timma för jag måste hela tiden röra på benen. Det är som det kittlar inne i benbärgen, ungefär som växtvärk. Tydligen är det en sjukdom som kan förvärras just av graviditet.
    Jag vill gärna ha tips och råd hur man kan lindra problemet!

  • Svar på tråden Restless legs - kryp i benen!
  • jazzkatten

    jenny 73

    Jag har också lidit av detta i många år me inte vetat vad det var. Trodde jag höll på att bli galen ibland. Ingen läkare visste heller vad det var, så jag har ätit olika typer av sömntabletter (ingen har hjälpt), antidepresiva Cipramil (krypen blev värre), och till och med allergi medicin mot klåde (hjälpte inte alls). Min bm hade ingen aning om vad detta var och sa att jag skulle dricka mjölk (har inte hjälpt alls) och gynläkaren jag fick gå på kontroll hos sa att det inte finns nån medicin och tyckte jag skulle försöka med avslappning. AVSLAPPNING!!! hur sjutton ska man kunna slappna av...det är ju då det blir som värst.

    Ska testa det där med akupressur. Är dettyp ovanför fotknölen? Eller längre upp?

    Hoppas hoppas du får nått bra tips av din bm!! Snälla berätta det här i s f.

  • jenny73

    Trycket/hård massage ska ges (...nu blir det svårt...) på "utsidan av knät och ca en dm neråt. Om du vinklar upp foten så känner du vart vadmuskeln fäster och det är där du ska massera/trycka för att lindra eller förhoppningsvis få bort det.
    Läste just om Madopark på fass, men det verkar inte vara något för oss gravida.

    Jag har inga stora förhoppningar på att min bm ska kunna rekonmmendera någon dunderkur, men lovar såklart att återkomma med vad hon sa.
    Har man haft dessa besvär länge så har man garanterat redan provat allt...men för den som inte vet hur det känns är det nog svårt att förstå hur illa man plågas av det.

    Vi får hålla tråden vid liv och fortsätta tipsa varann..

  • rara sara

    Har inte läst alla inlägg men Restless Legs beror ju på att man har järnbrist/lågt HB, vet du vad du ligger på?
    Det startar ofta i övre tonåren eller när man blir gravid. Själv fick jag det när jag va 17 och det tog 4 år innan jag fick reda på vad det berodde på. Började då äta järntabletter dagligen och efter 3 mån slutade mina problem.
    Det som kan hjälpa för stunden är att röra på dej för att få igång blodcirkulationen (läste om en tjej som va tvungen att cykla i 30 min innan hon gick och la sej för att kunna sova en hel natt)
    Jag brukar alltid duscha precis innan jag ska sova, duschar alltid varmt men har även hört att man kan växla mellan varmt och kallt för att lindra.
    Om du äter järntabletter ska du tänka på att INTE ta dom i samband med mjölkprodukter eftersom det hämmar upptaget av järn. Ta istället ett glas juice, C-vitamin hjälper kroppen att snabbare/bättre ta upp järn.

  • rara sara

    PS. Parkinsonmedicinen annvänds nog bara i extrema fall, då man redan provat allt annat men inget hjälper. DS

  • jenny73

    Rara sara: Järnbrist kan ju vara en av många orsaker...Jag har mitt hb under hysad koll, har alltid haft lågt, men de perioder som det ligger lite högre har inte rl-symptomen lättat.
    Extra B12-tillskott+folsyra hjälper ibland, men jag har provat ALLT i form av kosttillskott.

    Om jag inte vara gravid skulle jag gärna prova tex parkinson med. för att se om det skulle bli bättre. Nu är varje natt en plåga och tröttheten blir snabbt värre med många sömnlösa nätter.....

  • cap

    Man kanske kan få kryp i benen av olika anledningar? Jag sökte iaf för det för ett par år sedan och det visade sig att jag hade tömt mina järndepåer och hade Hb 86... Åt järntabletter och blev bättre. Men som sagt, det kanske finns många orsaker.

  • Buffa

    Dra upp benen mot magen så mycket det går och håll fast dom där.
    Eller ligg halvt på mage och dra upp ett ben så mycket det går.

    Det fungerar på mig, ett knep jag lärde mig förra graviditeten.

  • låjsan1

    Halloj! Har inte läst alla inläggen men kryp i benen vid graviditet är saknad av kinin. Detta får du i dig om du dricker grape tonic eller tonic water. Lycka till!

  • jazzkatten

    Oj, kinin...det har jag inte hört tidigare, måste testa!

    Jag har varit hos och pratat med flera läkare om detta samt varit i kontakt med patientföreningen för RLS och fått reda på endel saker. Man kan tydligen få sjukdomen på två sätt. Antingen är det p g a järnbrist, eller annan brist, tex magnesium, kalcium, B12, B6. Då är det lättare att komma i bukt med problemet. Det är ju bara börja äta kosttillskott.
    Men sedan kan det vara en ärftlig sjukdom, ofta har någon i den nära familjen kännt av dessa symtom också. Då är det lite svårare att få hjälp med detta, speciellt när man är gravid eftersom de mediciner som finns inte bör ätas under graviditet och ammning. Det som då är problemet är att man har brist på ett ämne som heter dopamin som bildas i hjärnan. De mediciner som hjälper är samma mediciner som äts vid Parkinson, och de gör att hjärnan producerar mer dopamin.
    Jag måste nog säga att jag provat allt snart. Inte kinin dock
    Det som hjälpt mej bäst är att göra tåhävningar innan jag lägger mej samt smörja benen med Ice Power gel.
    Jag har inte provat akupunktur. Så det är mitt nästa steg. Måste bara hitta nån som har koll på just rls.

  • chicopico

    innan jag blev gravid hjälpte de mig att ligga på magen, men nu är de väldigt svårt eller snarare omöjligt faktiskt.
    Blev glad när ja såg detta att de var fler som hade problem (jag är inte glad över att ni har problem, men att jag inte e ensam om de :) ) usch va fel de blir när jag skriver hehe men ja jag hoppas ni förstår vad jag menar. hmmm jag får nog hålla mig till att läsa o undvika att skriva kostiga medelanden :)

Svar på tråden Restless legs - kryp i benen!