• jazzkatten

    Restless legs - kryp i benen!

    Är det någon mer som har drabbats av "Restless legs"?
    Jag är i v 11 och har fått fruktansvärt svårt att sova pga kryp i benen. Vissa nätter sover jag bara någon timma för jag måste hela tiden röra på benen. Det är som det kittlar inne i benbärgen, ungefär som växtvärk. Tydligen är det en sjukdom som kan förvärras just av graviditet.
    Jag vill gärna ha tips och råd hur man kan lindra problemet!

  • Svar på tråden Restless legs - kryp i benen!
  • jazzkatten

    chicopico

    Jag förstår precis vad du menar
    Speciellt i o m att knappt läkarna förstår vad man pratar om och eftersom inte ens de kan ge några bra råd är det skönt att veta att det finns fler som lider av detta så vi kan stötta varandra och ge råd.

    Så fort sätt skriv du bara!

  • mufflan

    Har alltid haft detta sedan jag kan minnas....blev alltid tillsagd att sitta still när jag var liten och frågad om jag var nervös som vuxen.

    Vad som hjälper mej är att röra på sig.....köra sig trött! Men du är ju gravid så prova att ta tag i dörrkarmen och gör hälyft...upp på tå, ner, upp på tå, ner....det känns i vaderna men kan lindra.

  • Snusis

    Hej!

    Jag har också haft känningar av det där...oftast känner jag det om jag inte gjort så mycket en dag. Alltså inte rört på mig så mycket. (arbetslös så ibland hänger man bara hemma så att säga...)

    Det jag gör då är att be min sambo att typ "träna" benet/benen en stund. Jag trycker benet åt ett håll och han håller emot. Och sen byter vi håll. Så att benet får arbeta en liten stund.
    För mig brukar det hjälpa.

    Lyckat till alla där ute!

    Kram

  • chicopico

    okey jag skriver lite till med risk för att ingen förstår :)
    Jag försökte me de här o sträcka på benen o peka neråt me tårna och de gick inte bra alls... fick muskelkramp i båda vadmusklerna samtidigt o skrek rakt ut o väckte sambon (stackare) sen hade jag träningsvärk i båda benen i två dagar.....
    tänkte vi ger ju råd om vad som fungerar här... men detta fungerar iallafall inte... eller iaf inte på mig :)

  • rara sara

    jazzkatten:

    Okej, tack för att du uppdaterar mej lite. Alltid lär man sej nåt nytt!
    Kan nog tänka mej att ja haft en kombination av alla de där bristerna, iaf B-vitamin + järn.
    Har läst att det finns vissa forskningsrapporter som visar på sambandet mellan missfall och b-vitaminbrist. Nån mer som hör nåt om det eller haft mf? Har själv haft 3. Lite OT men jag blev bara lite nyfiken!

    Har även märkt att mina rastlösa ben sätter igång när jag äter godis eller dricker öl - nån som känner igen sej?
    Gå på bio e ju hur hopplöst som helst, iaf i kombination me godis, och hur kul e det att gå på bio utan att få äta godis?!! Nää, har ungefär 50% chans att klara mej undan det där jäkla pirret när ja e på bio, väljer alltid en plats i kanten ifall ja måste ställa mej upp och göra mina knäböj

  • jazzkatten

    Rara sara
    Japp, alkohol är värsta krypframkallare. Speciellt rödvin och whiskey, och jag läste igår att just rödvin whiskey och nått annat vad det nu var just triggae krypet. men alkohol över huvud taget gör det värre. Och socker, så det har du alldeles rätt i.

    Men en bra grej att gå på är konserter med ståplats , för då kan man stå och stampa takte hela tiden

    Jag känner dock att om jag stått mycket en dag, vilket jag tyvärr gör i mitt yrke, så blir det värre. Så fort jag lägger mej i soffan på kvällen börjar det krypa.

  • Selmas

    Jag har även nu det senaste märkt att värme hjälper mot krypningarna i benen. Sover därför numera alltid med goa tjocka strumpor på som håller fötterna varma & blodcirkulationen igång.

  • discodivan

    gå till vårdcentralen o be dom ta ett blodprov. de gjorde de på mig och varken kalcium eller b12 fattades så jag får nu parkinsonmedicinen SIFROL. skulle inte överleva utan den. kommer även fortsätta med den under grav, då jag måste om jag inte ska bli sinnessjuk

  • jazzkatten

    Jag har också varit och tagit alla tänkbara blodprover och hade inte brist på nånting. Har ätit kosttillskott i alla fall, men det har inte hjälpt ett dugg. Sen jag blev gravid kryper det i både armar och ben dygnet runt. Tidigare var det mest benen och bara på natten.
    Kommer börja med Sifrol så fort jag fött och slutat amma. som sagt...vågar inte äta det nu. Men jag kanske ändrar mej när jag inte står ut längre, och den gränsen är snart nådd.

    Discodivan
    Måste bara fråga...känner du av några biverkningar av Sifrolen? Kan man ta bara en liten dos av den, typ hälften, om det nu hjälper? Tänkte att då kanske inte barnet påverkas så mycket.

  • jazzkatten

    Jag måste passa på att varna för en medicin som gör sjukdomen 10 ggr värre!!!
    En sömntablett som heter Propavan som ofta skrivs ut till gravida med sömnproblem. Den här medicinen framkallar kryp i benen, även om man inte har restless leggs, och har man det blir det outhärdligt. Jag fick nästan självmordstankar efter att ha tagit den. tänk er att hjärnan vill sova, men benen vill springa i 180 km/h. Fick verkligen panik. Det slutade med att jag svimmade av obehaget!
    Man märker att läkare inte har vidare koll på sjukdomen. När jag sökte på det ämne som är i denna medicin stod det att just det påverkar restless leggs mycket negativt. Men jag fick den just pga RLS problemet.

Svar på tråden Restless legs - kryp i benen!