• jazzkatten

    Restless legs - kryp i benen!

    Är det någon mer som har drabbats av "Restless legs"?
    Jag är i v 11 och har fått fruktansvärt svårt att sova pga kryp i benen. Vissa nätter sover jag bara någon timma för jag måste hela tiden röra på benen. Det är som det kittlar inne i benbärgen, ungefär som växtvärk. Tydligen är det en sjukdom som kan förvärras just av graviditet.
    Jag vill gärna ha tips och råd hur man kan lindra problemet!

  • Svar på tråden Restless legs - kryp i benen!
  • IdanPidan

    HAr haft restless legs redan innan graviditeten. Ibland har jag lagt en handduk i frysen innan läggdags och lagt den över benen när jag ska sova sen. HJälper faktiskt. Inte så himlans skönt och behagligt med en iskall handduk men hellre kalla fötter än en massa "myror i benen".

  • Pelargonen

    Vad ÄR egentligen restless legs?
    Jag har haft det så länge jag kan minnas. Hade alltid soffkuddar under benen när jag skulle sova som barn. Iskalla handdukar, fötterna hängandes utanför sängen, gummibehållare fylld med iskallt vatten...har varit goda vänner nattetid.
    Efter jag fick mitt första barn för två år sen försvann krypningarna! Hade nästan glömt bort dem framtill nu då jag är gravid och har börjat känna av det igen.

  • Maria32

    Hej!
    du har redan fått så många bra tips men jag måste ända ge dig ett till
    Jag hade samma problem som dig när jag väntade min tjej och då tipsade en läkare mig att köpa järntabletter på apoteket, Niferex, Det hjälpte jättebra!!! Jag åt 2 om dan sista 4 månaderna! Superbra!! Prova det om du inte redan gjort det. Jag hade inte en pirrning sedan!!
    Lycka till!!

  • jazzkatten

    Hej igen!
    Det kan vara bra att kolla blodvärdet innan man börjar med tex Niferex, jag hade högt blodvärde och ändå fruktansvärda krypningar. Åt ändå järntillskott, men det hjälpte inte alls.
    Är det den ärftliga varianten av Restless legs beror det på dopaminbrist i hjärnan, då kan det hjälpa med parkinssonmedicinen Sifrol. Den bör dock inte ätas under graviditeten.
    Som sagt, jag har provat alla möjliga vitaminer, mineraler och kosttillskott, men det hjälper inte mej. Men för er som inte lidt av RLS innan graviditeten är det säkert pga tex järn brist eller något som det börjat krypa.

  • Vi 5

    Intressant tråd! Underbart med alla råd! Tack

    Jag har lidit av restless legs under perioder så länge jag kan minnas. Får det även i armarna när det är värre. Nu under graviditeten är det också rätt besvärligt, men ännu under kontroll. Min farfar hade en svår variant som gjorde att han inte kunde sova mer än korta stunder i taget, min pappa hade också besvär av det, så jag är livrädd att det ska bli värre för mig.

    Jag har märkt precis som flera ovan att om jag inte rört mig under dagen, eller rört mig väldigt mycket blir det värre. Om jag ätit mycket sötsaker blir det också mycket värre och om jag är "övertrött" och lägger mig försent. Det som kan hjälpa mig lite när det väl slagit till är att gå upp och göra tåhävningar och armhävningar och inte lägga mig i gen förrän jag är så trött att jag är säker på att somna.
    Nu efter alla bra tips ska jag prova med att äta kalcium till att börja med eftersom jag är laktosintolerant och länge misstänkt att jag får i mig för lite av det.

  • linnpinna
    jazzkatten skrev 2005-12-08 01:26:26 följande:
    Nån som läste om restless legs i tidningen igår. Såg rubriker om "bot mot pirr i benen" men han aldrig köpa tidningen. Undrar just om det stod nått vettigt??
    Jag läste också det, det var på Aftonbladet, dom skrev om nån ny strumpa mot restless legs, här är länken till dom www.resteasy.se
    Har inte testat själv, någon som har?
  • Söte79

    Åh vad glad jag är som hittat denna tråden!! Är gravid i v 22 och sover Max 2 timmar per dygn... Jag är så ledsen och orkar knappt längre.. Nu ska jag testa alla dessa råd som står och hoppas det blir bättre!! Tack tjejer!

  • Söte79

    Så sitter man här ännu en kväll och bara gråter.. Går inte att sova!! :0( På 4 dygn har jag nu kunnat sova ca 11 timmar.. Försöker jag på dagen vaknar jag efter 30 min av benen... Blir tokig!! Har i dag börjat med magnesium. Ska dricka ett stort glas mjölk nu och äta en banan. Men hjälper det verkligen så snabbt?! Åhhhh.. Hoppas någon är kvar i tråden och kan ge mig råd! Sover med nyinköpta stödstrumpor i natt och just nu gör jag tåhäv...

Svar på tråden Restless legs - kryp i benen!