• Ennna

    Vi som förlorat i Plötslig spädbarnsdöd

    Har funderat ett tag.
    I mars dog vår son i PSD och sedan dess har jag till min sorg noterat någa fler föräldrar här, som efter det har varit tvungen att finna sitt barn livlöst.
    När vår pojke dog, sade man att det i dag inte är så många barn som dör i PSD på ett år, dock enligt mig alldeles för många...

    Undrar om ni som varit där, är där idag, liksom mig känner ett behov av ett egen tråd/forum?

    Många tankar susar i huvudet iallafall hos mig.
    Så vad säger ni?

    Kanske kan vi börja med en egen tråd? Så ser vi vilka vi är?

    /mamma till en liten pojke som denna månad skulle blivit ett år.

  • Svar på tråden Vi som förlorat i Plötslig spädbarnsdöd
  • Heiwen
    jennijen skrev 2010-02-25 23:41:49 följande:
    Linn Daggert: Det har varit jättejobbigt att det kom en graviditet så tätt inpå. Jag har varit och är jätterädd att det ska bli som om vi byter ut Winston. Har dåligt samvete gentemot honom för det. Och så är det svårt att inte blanda ihop dem och inte förutsätta att det alltid kommer att sluta med död. Direkt när han dog så sa vi att vi definitivt ville ha fler barn men det gick över fort (när jag fattade vad som hänt) fast då hade jag ju redan blivit gravid. Det är å ena sidan, fast å andra sidan är vi glada att vi inte behövde kämpa som jag kan tänka mig är påfrestande och tungt. Jag träffar psykolog genom mvc och vi jobbar mycket med sorgen över W och anknytning och glädje kring den i magen. Jag hoppas att jag om 5 mån har kommit en bit på väg och kunnat knyta an. skrållan04: Vad arg jag blir! Hur kan de glömma? Och jag förstår att det måste varit jobbigt att få veta svar över telefon så, skönt att de är förstående och stöttande på ditt jobb. Fick ni sen ändå åka till KSS och gå igenom svaret en gång till med läkaren? Jag är livrädd för svaret, så rädd att de ska ha hittat något som tyder på att vi kunde förhindrat det som hände, även om läkarna sagt att det inte tyder på annat än psd. Jag vill ringa och tjata om ett svar men ändå vill jag inte veta. Usch, så svårt och tungt.
    Jag måste faktiskt gratulera till graviditeten trots att jag förstår att det är kämpigt.
    Vi sitter i samma sits även om jag fortfarande kan känna att det är skönt att det gick så fort. Vi går hos bvc psykologen och det som kan kännas bra med att redan har blivit gravid är just att vi sitter mitt i sorgen och har proffesionell hjälp runt omkring oss. För jag tror att jag skulle vara räddare om det hade tagit tid. ( Hade redan fått noja att min kropp inte skulle funka igen ).
    Jag har varit så rädd att barnet jag bär på är dött, fastän jag inte haft någon blödning, så jag fick tigga till mig ett extra UL igår. MEn allt var bra och det är skönt.

    Väntar också på svaret om Linus. Har iofs inte gått 3 månader än. Är livrädd för att dem ska ha hittat något för jag vill inte kunna ha något att leta efter på nästa barn. Räscker med den rädsla man kommer uppleva ändå.....
  • jennijen

    Tack detsamma Heiwen! Skönt att även ni får hjälp!

    Ja det här med svar är svårt.. man vill veta men ändå inte känner jag.

    Jag såg på någon hemsida för andningslarm (www.angelcare.nu/ ) att de rekomenderade larm till syskon till barn som dött i psd pga den "ärftliga faktorn". Det finns väl inga bevis för att det skulle finnas någon ärftlig faktor? Om inte så tycker jag att det är konstigt att de kan med att skriva ett sådant påstående och använda det som ett säljargument. Jag vet ju hur det är med internet och dess sanninghalt men ändå... tycker det är konstigt.

  • Heiwen

    Jag har också sett detta. Men hur kan dem trycka på ärftlighet när det inte finns någon som kan säga om det har hänt flera gånger i en samma familj.. men men.. Vi ska ha ett larm annars kommer jag nog inte kunna sova någonting eller få något gjort förutom att passa bebis..
    Kollat på den som har babyvakt i samma, Babysense 6. Finns på www.andningslarm.se

  • jennijen

    Heiwe: Vi har också kollat lite på Babysense 6 och även Respisense att ha i vagnen, soffan och alla andra ställen där bebisen kan tänkas ta en liten lur.

    Jag tänkte fråga er om en annan sak som jag funderat på.. Vad gör ni med alla nallar och leksaker och sånt som med tiden lämnas vid barnets grav? Sparar ni allt hemma på någon speciell plats?

  • Michas
    jennijen skrev 2010-03-02 14:17:27 följande:
    Heiwe: Vi har också kollat lite på Babysense 6 och även Respisense att ha i vagnen, soffan och alla andra ställen där bebisen kan tänkas ta en liten lur.Jag tänkte fråga er om en annan sak som jag funderat på.. Vad gör ni med alla nallar och leksaker och sånt som med tiden lämnas vid barnets grav? Sparar ni allt hemma på någon speciell plats?
    Vi har ingen gravplats och således inget som lämnas där heller. Jag har Ronans tomma urna kvar hemma med hans napp i och den har inte ännu fått någon speciell plats eftersom vi nyligen flyttat. Så småningom så ska den få en plats inne på mitt arbetsrum där jag tillbringar mycket tid. Vi ska också sätta upp en hel del foton där också, men det har vi i och för sig redan i resten av lägenheten också.
  • Heiwen
    jennijen skrev 2010-03-02 14:17:27 följande:
    Heiwe: Vi har också kollat lite på Babysense 6 och även Respisense att ha i vagnen, soffan och alla andra ställen där bebisen kan tänkas ta en liten lur.Jag tänkte fråga er om en annan sak som jag funderat på.. Vad gör ni med alla nallar och leksaker och sånt som med tiden lämnas vid barnets grav? Sparar ni allt hemma på någon speciell plats?
    Just nu har vi en stommar till att gör ablomsterarrangemang och nallar som lämnades vid minneslunden i vår vedbod på en hylla. Tänkt sätta tillbaka nallarna men känts så tråkigt när det bara har snöat hela tiden. Det blir nog när vi har haft urnsättningen till våren.
    Sedan tror jag att dem får stå där så länge dem är hela och fräscha men det får tiden visa..

    Jag tittade också på respirense från början men har insett att det inte kommer att vara hållbart när barnet blir typ 6 ånader för då kan dem ta av det själva. Linus var ju baras en vecka från 6 månader. Jag tror att man kommer vara ganska bestämd med vart barnet ska sova framför allt när man själv inte kan övervaka.
  • jennijen

    Michas: Så Ronans aska är spridd antar jag då.. (?) Eller finns han i minneslund? Vet inte riktigt hur det funkar med aska i minneslund.

    Heiwen: Ja att låta dem vara kvar så länge de är fräscha är ju en bra idé. Jag tycker att det är så svårt för man vill ju inte släng någonting heller.

    Det här med W's grejer är så känsligt. Allt står kvar hemma och jag vågar inte röra någonting för då känns det som om jag tar bort honom. Antar att det blir bättre med tiden och att det en dag känns naturligt att lägga undan hans grejer. Funderar på att skaffa en lite större kista att lägga kläder, gosedjur, leksaker, nappar och fotoalbum i. En minneskista.
    Hur har ni gjort med det?

  • Heiwen

    jennijen: Jag ahr faktiskt redan gjort iordning och tvättat barnvagen och sedan ska vi skicka iväg spjälsängen på omlackering så den är också nedmonterad.
    På fredag ska jag till IKEA och köpa två lackhyllor och hänga på väggen och där ska jag ställa Linus saker som han tyckte mest om och som speglar honom så känns det inte som om jag städar bort honom. Han finns kvar i sitt rum även sen.

  • Michas

    Jennijen : Ja, vi valde att sprida Ronans aska på en plats i närheten av min mans barndomshem och så tog vi med oss den tomma urnan hem. På vägen hem så stoppade vi ned lillemans favoritnapp i urnan.

    Det var ett aktivt val att inte ha gravplats eller spara på askan hemma.

  • Ennna

    Jennijen: Har varit ganska restriktiv från början med att be anhöriga att inte sätta dit så mkt saker. (graven) Kanske låter hårt, men för mig så har det kännts jobbigare att se massa saker fula av väder och vind, vill ju att graven ska se fin ut.... Det finns dock en del saker, mest av porslin men det är mest vi jag och f som satt ut dessa, och därför känns det rätt ok att ta bort och slänga när de inte ser så fina ut längre.

Svar på tråden Vi som förlorat i Plötslig spädbarnsdöd