• Ennna

    Vi som förlorat i Plötslig spädbarnsdöd

    Har funderat ett tag.
    I mars dog vår son i PSD och sedan dess har jag till min sorg noterat någa fler föräldrar här, som efter det har varit tvungen att finna sitt barn livlöst.
    När vår pojke dog, sade man att det i dag inte är så många barn som dör i PSD på ett år, dock enligt mig alldeles för många...

    Undrar om ni som varit där, är där idag, liksom mig känner ett behov av ett egen tråd/forum?

    Många tankar susar i huvudet iallafall hos mig.
    Så vad säger ni?

    Kanske kan vi börja med en egen tråd? Så ser vi vilka vi är?

    /mamma till en liten pojke som denna månad skulle blivit ett år.

  • Svar på tråden Vi som förlorat i Plötslig spädbarnsdöd
  • ica003

    Angående graven så kan den fyllas rätt snabbt av "andras grejer".. egentligen tycker jag det är lite spännande att se vilka nya saker som kommit dit i samband med födelsedag julafton etc.
    Men det finns jobbiga saker också..som om det kan hålla på att bli överfullt och
    en sak jag störde mig på var att vi vid ett tillfälle satte dit en liten vit änglapojkestatyett (köpt i spanien på vår första semester efter Zacks död) ... 3 veckor senare stod där 2 stycken vita änglastatyetter till!! Snacka om kaka på kaka..och jag har svårt att plocka bort, vet ju att min mamma, pappa syrror också sörjer...
    Men inför varje ny säsong röjer vi och byter saker. Söndriga och slitna saker slängs och jag frågar aldrig om vem som satt vad... vill de "rädda" sina saker får de höra av sig eller själva gå dit och hämta.
    Ibland plockar vi bort saker mellan "säsongerna" också.


    En prins (041013), en ängel (070214-070413) och ett pyre i magen (BF juli)
  • Heiwen

    Det kan jag också känna att andra också sörjer och det är en plats för dem också inte bara för oss.. men kan lätt tänka mig att det kan bli för mycket också.

    Var på graven idag och gräset började synas. Härligt!!

  • Mamisita

    Jag sökte på andningsalarm och hittade denna tråd....
    Vill först beklaga det ni tvingats gå igenom, varje förälders mardröm  Har själv gått igenom tråkigheter och har en liten miniängel men nu äntligen fått en liten en hos oss. Är dock nu livrädd att något ska hända honom (allt och inget..) och funderar därför på andningsalarm. Får dock höra hela tiden att psd är så ovanligt och man inte rekomenderar andningsalarm... Undrar därför vad har de sagt till er som faktiskt råkat ut för detta hemska?

    Stor kram till er alla som kämpar vidare

  • Michas
    Mamisita skrev 2010-03-07 18:10:25 följande:
    Jag sökte på andningsalarm och hittade denna tråd....Vill först beklaga det ni tvingats gå igenom, varje förälders mardröm  Har själv gått igenom tråkigheter och har en liten miniängel men nu äntligen fått en liten en hos oss. Är dock nu livrädd att något ska hända honom (allt och inget..) och funderar därför på andningsalarm. Får dock höra hela tiden att psd är så ovanligt och man inte rekomenderar andningsalarm... Undrar därför vad har de sagt till er som faktiskt råkat ut för detta hemska? Stor kram till er alla som kämpar vidare
    Innan vår son dog så blev vi avrådda från att skaffa andningslarm. Efter att vår son dött så fick vi ett sjukhuslarm med elektroder åt tvillingtjejen. Om vi får barn igen så kommer vi att få låna larm även då.
  • jennijen

    bejbybåm: Vi får också låna ett larm till nästa barn, även om våra läkare vill påpeka att syskon inte löper större risk, vi får ett larm för vår oros skull. Jag tycker att du ska skaffa ett larm om du känner dig orolig, det är små pengar för att få lite peace of mind.

  • Poison82

    Hör inte hemma i denna tråd men hamnade här ändå och tårarna bara rinner ner för mina kinder. Jag är så himla ledsen för er allas skull.
    Min påg är 3½ månad och detta med plötslig spädbarnsdöd skrämmer mig något så enormt. För om jag förstått det hela så har era barn varit friska och mått hur bra som helst och bara helt plötsligt inte andats mera efter att ha sovit?

  • VirrAnna

    Jag beklagar verkligen soregen för er alla som förlorat en liten i PSD, men har en fråga. Är själv gravid med första barnet och har funderat en hel del på PSD och andningslarm etc. Om man har ett andningslarm kan man då förhindra att barnet dör? Hur gör man det? Genom första hjälpen?

    Kram

  • Poison82
    VirrAnna skrev 2010-04-12 15:20:40 följande:
    Jag beklagar verkligen soregen för er alla som förlorat en liten i PSD, men har en fråga. Är själv gravid med första barnet och har funderat en hel del på PSD och andningslarm etc. Om man har ett andningslarm kan man då förhindra att barnet dör? Hur gör man det? Genom första hjälpen?Kram
    Den kan jag svara på. Om man märkt att där är något fel så behöver man i stora drag bara väcka barnet så blir det medvetet och andas igen
  • VirrAnna
    Poison82 skrev 2010-04-12 18:26:17 följande:
    Den kan jag svara på. Om man märkt att där är något fel så behöver man i stora drag bara väcka barnet så blir det medvetet och andas igen
    Ok...tack för ditt svar.
  • Jasis

    Har hört av en läkare på distrikssköterske linjen (med reservation för att vissa delar kan vara lite inkorrekta pga min tolkning) att SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) I de fall barnet ligger på mage beror på att babyn inte kan andas ordentligt då kroppstungden gör utrymmet för lungorna lite tyngre att fylla ut och att utbytet av syre i lungorna inte blir fullgott. Till följd av detta samlar barnet på sig koldioxid vilket i en lite för hög dos verkar sövande, barnet blir nedsövt och det dåliga utbytet fortsätter. Den höga dosen av koldioxid lurar andningscentrat att tro att syremättnaden i blodet är jätte bra och att kroppen inte behöver andas och tillslut upphör andningen helt.
    Alla dödsfallen beror givetvis inte på detta men det är en av de troliga förklaringarna till varför antalet fall minskade drastiskt efter att man åter rekomenderade föräldrarna att lägga barnen på rygg.
    // J

Svar på tråden Vi som förlorat i Plötslig spädbarnsdöd