• grodunge

    Vi med blödarsjuka barn 10

    Fru Mi skrev 2010-05-10 09:54:37 följande:
    Hej hej, ja det har varit lite tyst ett tag. Hoppas bara att det betyder att alla har det bra och mår prima. Sonen hade en insident på dagis för ett par veckor sen. Han gick i vägen för två gungande barn i full fart på en däckgunga och fick den i huvudet. Vi fick spendera 7h på akuten och en natt på sjukhuset för att övervaka. Allt gick bra.
    Det verkar som trådarna faktiskt inte stänger nu för tiden Några har jag kontakt med på facebook, men Fru Mi och Skruttenåskruttan har jag inte som kontakter där. Finns ni på facebook?

    Vad otäckt med dagis-incidenten!! Precis det scenario som vi diskuterade rent hypotetiskt när vi var på besök på den förskola där vår son ska börja. Gick allt bra tillslut? Fick ni bra hjälp på akuten? (7 timmar låter lite VÄL länge...)
  • grodunge
    Fru Mi skrev 2010-05-12 11:26:21 följande:
    Ditten: Och ni andra med såklart, men såg att du skrivit om bebisens vikt på facebook. Vill inte att alla där ska veta men 10dagar innan beräknad förlossning ska det bli kejsarsnitt så vi behöver inte fundera så mycket på vikten. Eller hjärnblödning heller för den delen. Känns skönt, hoppas vi gör det i onödan men det spelar ingen roll.Så, 2barnsmamma om två veckor alltså
    Låter skönt att ni kan koncentrera er på en bra förlossning och slippa oroa er för eventuella blödningar! Håller ni förlossningsdatumet hemligt för nära och kära? Stort lycka till!!
  • grodunge
    Fru Mi skrev 2010-05-14 11:15:12 följande:
    Lite synd att vi inte skriver mer här för det jag diskuterar med er är inget jag i större utsträckning diskuterar med mina vänner på facebook.
    Vi får helt enkelt se till så tråden inte glöms bort! Det är ju även viktigt ifall några nya vill dyka upp!
  • grodunge

    Jag slänger in en fråga som angränsar lite på samma ämne som syskonfrågan.

    Hur ska man förklara för andra barn i varierande åldrar?

    Var hemma hos en kompis som har en 3,5 åring och kompisen försökte förklara att "han har hjälm för att han har en SJUKDOM som gör att han BLÖDER MER om han slår sig".... Vilket på sätt och vis är rätt, men jag fick liksom för mig att det andra barnet bara skulle tänka på hur mycket blod det skulle bli om han ramlade. Kändes nästan som om andra barn skulle få mardrömmar av att höra sånt.

    Hittills brukar jag bara säga till andra barn som frågar att "han har hjälm så att han inte ska slå i huvudet om han ramlar". Vilket känns lite konstigt. Jag behöver givetvis besvara frågan bättre. Men jag vet inte HUR.

    Vi har dessutom fått frågan från förskolan där han ska börja "HUR vill ni att vi berättar för barnen om hans sjukdom". Och HUR vill ni att andra föräldrar ska informeras?

    Föräldrafrågan känns betydligt enklare. Där gäller för oss "ju mer info, desto bättre", det får inte finnas konstigheter eller oklarheter med hans sjukdom. Men hur förklarar man på ett vettigt sätt för barnen själva?

  • grodunge

    Jodå, vår koag-sköterska ska komma hit dagen före inskolningen börjar och då ska vi prata med personalen. Men med tanke på hur dålig "personkemi" jag och vår koag-sköterska har så har jag svårt att tro att hon kommer säga saker som jag kan hålla med om till 100%.

    Och ja, MimmiBoss, Ditten och loppan182, vi HAR SAMMA sköterska som ni

  • grodunge
    Berra Bus skrev 2010-06-07 08:00:28 följande:
    Sista frågan är riktad till alla så klart ...

    Vi funderar på att åka på familjedagarna. Ska bara planera ihop hela långa, besvärliga logistiken först....

    Någon som varti med tidigare?

  • grodunge
    EmiliA o7 skrev 2010-06-09 21:00:11 följande:
    Hallo allisammans..

    Hoppas det är bra med alla!

    Har en lite fundering.. Är det någon som har opererat in en port a cach.??  ska börja med medicin i augusti till vår som..  men det är det att ingen i grängesberg eller ludvika kan ge medicin till han..=/ Å jag har inge körkort å sambon jobbar borta på veckorna.. så jag är själv på veckorna.. Det blir å åka till falun då, å det är många mil ditt... i början är det juh en gång i veckan men sen blir det juh mer å mer...

    Så jag undrar hur det funkar? Går det bra med en sån osv..?

    Tacksam för svar!  //Lill
    Hej!
    Sköterskorna på vilket sjukhus som helst ska ju kunna hjälpa er att medicinera. Det är inte något som skiljer från ett intravenöst stick på vilket barn som helst.

    Vi har port a cath, som fungerar superbt!! Men våra koagulationsläkare vill inte operera i början av behandlingen eftersom en operation skulle kunna trigga igång antikroppsproduktionen. För vår del så hade vår son antikroppar i vintras, då ville läkarna genast operera in en port a cath och påbörja högdosbehandling. Dock så försvann antikropparna av sig själv (tjohoo, vilket mirakel) och läkarna bestämde att vi skulle vänta lite till innan vi fick port a cathen. Det var rätt kämpigt för vår son är svårstucken och kärlen "håller" liksom inte. Våra sköterskor på sjukhuset här var SÅÅ uppgivna när de gång på gång fick ringa pånarkossköterskorna istället. Och inte heller de lyckades ju varje gång...

    Men även med port a cath måste ni vara två personer, när ni ger medicinen. Så om sambon jobbar borta, hoppas jag att du har uppbackning av nån annan som kan dyka upp varannan morgon och hjälpa dig (framöver, då när ni gör det själva).

    Lycka till med att påbörja profylaxbehandlingen!
  • grodunge
    MimmiBoss skrev 2010-06-14 10:03:14 följande:

    bara en nyhet i förbi farten...

    Gravid Leo ska bli storebror i vinter.... Tomte

    vi ska avstå från fvp och mkp men få fler ultraljud och vi ska ta ett nupp/kub test.. för oss spelar det ingen roll om den nya har hemofili eller inte... men vi ska kolla upp om ds och andra kromosomavvikelser... och försöka se om det blir enpojke eller en flicka så man kan vara lite förberedd

    Erfarenheter??? Solig


    Grattis! Härligt med en till liten!
  • grodunge

    Hmm, tänk vad olika koagulationsmottagningarna ändå gör. Vi fick inga knäskydd när vi efterfrågade det med motiveringen typ att det är kosmetiska blåmärken på knäna som inte är farliga. Vi tyckte ändå att eftersom blåmärken ömmar så borde det vara otrevligt att krypa och alltså är det bra med skydd?
    Vi köpte egna små armbågsskydd i neopren till hans knän. Funkade bra, men blev svettigt!! Han lärde sig som tur var gå rätt fort efter vi fått diagosen (på hans 11 mån dag) så sen slapp han knäskydden

Svar på tråden Vi med blödarsjuka barn 10