• Kavat

    Allergitråden

    Snutten skrev 2010-03-21 08:29:40 följande:
    K kAvat: nu var det ett par dagar sedan du skrev om dagis men vi har varit bortresta så nu har jag läst i kapp mig. Siri går inte på allergidagis, fast egentligen hade hon nog passat bra där, men det ligger på andra sidan stan och det hade blivit DYRT för vå stadsdel att betala den platsen. Dessutom tycker jag och fsk personal att det är viktigt att barnet går på fsk nära hemmet så det går med de barnen som det kommer att gå i skolan med sedan. På dagis serverar de inte rent ägg som pålägg tex eftersom det blir så smuligt osv. Numera serverar de inte heller fisk när Siri är där, hon går 4 dagar/vecka. Dessutom är det en städfirma som städar efter frukost och lunch, det har vi däremot varit tvugna att ha läkarintyg för plus att de själva såg hur dålig hon blev utan städet. Nu har vi det beviljat fram till hösten så får vi väl se hur det går. På vår stadsdels hemsida står det att alla barn oavsett fysiska och psykiska förutsättningar har rätt till en förskola anpassad för dem. Det har varit bra att hänvisa till det när rektorn har bråkat.
    Tack!
    Ja, vi får se vad de kommer fram till. Helst vill nog ingen ha honom.
  • Kavat
    Tibell skrev 2010-03-21 19:52:23 följande:
    Jo när man läser det jag skrivit nu i efterhand ser ju till och med jag sambandet. Nu har hon ju inte fått någon vete sen i förrgår och idag har hon varit betydligt lugnare och kunnat äta igen! Så visst finns det ett samband. Och att patchtestet gav positivt resultat gör ju inte misstankarna mindre direkt! Då ska jag testa att blanda i lite semper risgröt från apoteket! Den har hon ju kunnat äta rätt mycket utav och vi har inte märkt några biverkningar! Nu var det ju nästan 5 dagar sedan hon fick gröt i ofs. Men när vi var uppe i 5-6 teskedar märkte vi inte av något i allafall!! Eksemen såg bättre ut nu i kväll. Och de liknade inte hennes mjölkprickar. För när hon får mjölk i sig blir hon prickig. Nu är hela armbågarna röda och fnasiga! Sen upptäckte vi en annan sak idag. När hon legat på mage på golvet (hade body på sig ) i drygt 10 min var hon helt eksemig på magen! Vad kom det ifrån tro ?! Nu ikväll var det borta i allafall...märkligt
    Läste i mjölktråden också, men svarar här.
    Jo, det låter ju som hon är lika känslig för kontakt med vete som hon är för mjölk? Dock låter det konstigt att hon reagerar genom bodyn.
    Om min kille är naken hemma och är i köket och sätter sig på golvet så får han eksem på rumpan. Vi har inte haft ägg hemma på flera år så det är vete och havre. Dottern äter ju men det städas undan, dock inte alltid det våttorkas, som jag borde. Man ska ju hinna också.
    Men han reagerar alltså om han är på golvet eller om han sitter vid ett bord som inte är avtorkat och har kortärmat osv.
    Vet inte om det kan vara orsaken hos din dotter också? Men lurigt att/om? det går igenom bodyn.
    Har ni testat om hon blir likadan på ett annat golv i ett rum där ni inte har mat eller om ni lägger henne på en filt?

    Har man känslig hud så kanske man kan reagera av bara "skav", alltså att hon ligger på magen, men då bör hon ju reagera överallt och jämt?
  • Kavat
    EL I skrev 2010-03-22 20:18:42 följande:
    ja absolut. Jag hoppas det går bra för dagis bara så det inte blir nåt strul. Det är så skoj. han har sovit HELA nätter i en vecka nu . Har hänt att han gnällt en stund men då har vi bara strykt honom på ryggen så har han somnat om!!! Det har inte hänt sen i somras tror jag... i alla fall inte att han samtidigt är så nöjd och glad på dagen I dag sprang han runt ute och grejade i snön på dagis och var jättenöjd. Annars har jag bara sett honom gå runt med snuttefilten och vara tjurig. När jag frågar på dagis så beror det på vem jag frågar. En del tycker att han blivit gladare andra säger inte så mkt. De tycker dock att han sover mycket bättre men so mde säger "kanske är för att han vant sig vid dagis nu" o visst så kan det vara men känns som mkt slump att den "vanan" inträffade just när vi tog bort veten eller??
    Jag är så glad för er skull att ni ser en sådan skillnad redan!{#lang_emotions_sunny} Underbart när de mår bra och då inser man att det är värt jobbet och kämpandet.
  • Kavat
    Angel Gbg skrev 2010-03-22 18:48:48 följande:
    Kavat: Ja ang dagis så vet jag inte vad man har rätt att kräva men alla rekomenderade mig att flytta till Kungsbacka när jag bråkade om C för i gbg är hon inte välkommen på något kommunalt dagis, varesig vanligt eller allergi så... Så som det är gjort nu som funkar för C är ett dagis som INTE lagar maten i anslutning till lokalerna just för att inte mjöl ska kunna yra via ventilationen. Bröd serveras endast till mellis och soppa men matsalen är endast en matsal och inget som hon leker i eller något sånt. Inneskor speciellt i matsalen (gäller alla barn) olika procedurer och rutiner i samband med mat, tvätt osv. Och för att säkerställa allt så tar jag med mat, hon har egen servis i porslin, använder INGEN plast överhuvudtaget, bordet och stolen torkas efter alla måltider, hon har bordstablett osv osv osv
    Oj! Å, andra sidan mår hon ju bra på dagis. Hm, ja, vi får väl se hur det blir. Toppen att veta.

    Ja, du, allergidagiset här hade inte tagit bort sädesslag för resten på något sätt. Däremot har de ju städningen redan. Men å andra sidan, så kan/får han ju inte gå där.
    Snutten skrev 2010-03-22 19:12:58 följande:
    K Kavat: det som gör största skillnade i välmående för Siri är att det våttorkas efter varje måltid på dagis. När det inte görs mår hon inte bra. Dessutom äter hon på eget porslin, på en bricka osv osv. Hon tvättar sig inte i samma handfat som de andra barnen och hon dukar aldrig bort sin tallrik.
    Ja, våttorka, kan man ju tycka att de borde göra.. Men, men.. Jätte bra med en massa bra input!
  • Kavat
    saffe skrev 2010-03-22 07:01:42 följande:
    Tack alla för svaren om vårdbidrag! Helst skulle jag strunta i att söka, även om vi verkligen skulle behöva dom extra pengarna.. Det är ju så oerhört mycket jobb och jag vet att jag skulle ta det ganska hårt om vi fick avslag. Har haft tillräckligt mycket motgångar från bl.a sjukvården när det gäller allergierna.. Men min man tycker ju såklart att vi ska söka! Har försökt förklara vilket jobb det är och att vi säkert skulle få avslag, men han tror inte på det.. Får väl be honom o skriva en ansökan!!
    Jag tycker allt att ni borde få med alla de allergierna. Kolla dock upp med försäkringen (om ni har) så att ni inte går miste om pengar.

    För troligtvis så får ni 1/4 på enbart J och då får ni förmodligen? även pengar på försäkringen.
    Får ni 1/4 på två barn så får ni inga pengar på försäkringen, man måste ha MINST 1/4 på ett barn för att få.
    (Men får ni 1/2 på två barn så får ni pengar på försäkringen.)
  • Kavat
    saffe skrev 2010-03-23 08:32:38 följande:
    Jag tycker väl oxå att vi borde få 1/4 på bara J, men grejen är ju att kunna skriva en bra ansökan så det framgår allt extra man gör. Men nu är man ju så inne i det, plus att jag inte vet hur det är att ha ett "normalt" barn, så jag skulle säkert missa att skriva en massa! Tog tiden på handlingen häromdagen, 1 1/2 timme tog det att få ihop alla varor på tre olika affärer. Men inte vet jag hur lång tid det hade tagit om jag hade handlat "normalt". Jag stod ju inte och klockade så exakt... Jo försäkringsbolaget har jag kollat med, så vi får pengar av dom om vi får 1/4 VB.
    Jag hade nog sökt enbart på J först och sett. Du kan ju överklaga inom någon månad om jag minns rätt, 2 kanske. Och då kan man ju lägga till saker om man kommer på.

    Funkar det inte så får du väl skicka in en ny ansökan på båda, men jag misstänker tyvärr att ni hade tjänat på att söka på en. {#lang_emotions_undecided}

    Har man samma allergier på två så blir det ju inte så mycket merjobb. Men det beror ju helt på hur mycket ni har också på lillen. Har man även mycket astma och annat så finns det ju de som fått 1/2 och tom. 3/4 på ett barn!!
  • Kavat
    Tibell skrev 2010-03-22 18:49:22 följande:
    Ja just nu förstår vi ingenting =( Vi har henne oftast på filt och då mycket längre stunder..men då syns det alltså inget! Sen var det lite kallt på golvet den morgonen..kanske därför ?! Men som sagt blev hennes armbågar röda och fnasiga till och från under dagen idag! Ibland kunde de vara jätte fina för att stunden senare vara röda igen! Trodde först att hon kanske låg och skavde på dem men hon ligger ju knappast på armbågarna. Sen trodde jag kanske att jag smörjt dåligt men då borde det ju inte försvinna/blossa upp så utan att jag smörjt! Förstår verkligen ingenting! Men just nu pekat allt även på veteallergi. Hon har varit sååå nöjd och glad hela dagen idag! Ätit dubbelt så mycket mot vad hon gjorde de dagar vi provocerade. Och nu bajsar hon igen ( bajsade hårdare och mer sällan förra veckan ) Dessutom säger ju patchtestet sitt! Men hur länge hade ni väntat med att provocera igen..för att verkligen vara på den säkra sidan? Och borde jag fråga om de kan pricktesta när vi ändå ska pricktesta för mjölk om 2 månader?! Känns verkligen hopplöst till och från =( Vet inte hur jag ska kunna hjälpa henne!
    Det enda jag kan komma på är att det går igenom bodyn, sen om det är mjölk eller vete?
    Armbågarna går ju ändå i bord mm så det låter inte så konstigt. Har hon haft långärmat på sig alla gånger?
    För min son hade långärmat och långbyxor typ jämt förra året för han fick eksem så fort man tog av honom kläderna.

    Om ni tar dubbelt, alltså en liten tjockare tröja just när hon sitter och äter och tar av den sen så hon inte får värmeslag och ser om det gör skillnad?
    Annars så är det väl så att hon har jätte känslig hud dessutom och det gör ju inte saken lättare just nu.

    Ja, angående provocering. Jag hade nog väntat så länge jag orkat. Alltså jag tror det är mycket viktigare för henne att må riktigt bra och gå upp i vikt och prova "alla" andra saker man ska prova. Förmodligen kommer ni att få oavsiktliga provoceringar av smulor på golv mm så det brukar ofta lösa sig ändå. Men jag säger MINST 1 månad, helst 2-3. Min sons mage tog ju 2 månader att "läka" och hon är ju säkert fortfarande inte helt ok i magen efter mjölken, så se till att hon mår riktigt bra innan och sen när hon är bra så försöker man igen.

    Sen säger de ju att man helst ska införa gluten försiktigt mellan 4 månader till 7 månader i skydd av amning (just av hänsyn till glutenintolerans) men går inte det så går det inte.

    Sen är ju tarmen mer genomsläpplig för proteiner när de är små, så det finns en anledning till att man ofta väntar till t.ex 1 år med mjölk och ägg...
  • Kavat
    EL I skrev 2010-03-25 11:26:40 följande:
    Någon som vet om ma kan använda vanlig havregryn till t ex köttbullar om man är veteallergisk, alltså kan det finnas vete i detta? kunde inte läsa mig till det på paketet.
    Använd PO-fiber istället. (Potatis) Toppen bra som "ströbröd".

    Vanliga havregryn går i vanliga kvarnar/hantering (med vete) och får innehålla en viss procent vete utan att märkas.
  • Kavat
    Mamsie skrev 2010-03-25 08:40:21 följande:
    Annars finns det ett superrecept på våfflor (utan vichy men med saker vi alltid har hemma ) av Blå Myran i hennes och min blogg!
  • Kavat
    trållmor skrev 2010-03-25 22:17:13 följande:
    Jag har ju skrivit i tråden förut om Neelah, våran lilltjej född i dec -09, och hennes problem. Genom uteslutning och provokation har vi konstaterat mjölk- och äggallergi. Sen var hon jättefin i någon vecka, för att sedan få nya nässelutslag, börja blöda från huden när vi smörjer henne, blåsor, dålig i magen mm. Igår fick jag träffa läkaren (samma läkare som vi har till de övriga barnen), men hon ville bara prata preliminärt om Neelah då vi var där främst för Mattis och Timon. Mattis ska ju få provokation på sjukhuset nästa gång då de är rädd för hur stark reaktion han ska få, men det är ju en helt annan historia som jag inte orkar gå in på nu. Nu är det Neelah Jag helammar fortfarande och äter mjölk- och äggfritt. Läkaren tyckte att jag skulle sluta med soja, alla sorters nötter och bönor, samt vete. Fisk gick vi inte in på direkt då jag inte äter fisk, men jag glömde ju att ta upp fiskoljan jag äter. Sen skulle jag heller inte äta det som de övriga barnen är allergiska mot, alltså deras individuella allergier. För hon visste ju att det skulle ta tid innan jag skulle få komma till dietisten, och därför kunde jag påbörja hemma med att dra ner på dessa produkter för att förhoppningsvis ha slutat helt innan mötet med dietisten. Åhhh, var börjar man??? Vilka fallgropar finns det??? Jag vill verkligen inte sluta amma, men när listan bara växer och växer så vet jag inte längre.... är det bättre för henne om jag slutar amma???
    Usch, vad trist att ni inte mår bra. {#lang_emotions_frown}
    Håller med Miralicia fullt ut, se till att få kollat gluten (transglutaminans) INNAN du tar bort vete! I stort sett kan du upp på akuten och göra det för dina diarréer! Beställer du tid kan det ju ta hur lång tid som helst och sen tar det ju några veckor innan du får svar och sen ev. väntan på gastro, så väntan kan bli lång...
    Allt annat kan du ju dock ta bort.
    Sen skulle du ju kunna testa att äta vetefritt i några dagar, typ 3 bara, för att se om det blir skillnad på din klåda. Vet inte hur det var för Miralicia, men min klåda blev ju bättre när jag inte fick i mig vete och kom tillbaks i några timmar när jag åt. Så för mig räckte det med ett par dagar utan vete för att konstatera att jag inte kliade. Dock så kliar jag just nu av citrus! (Hoppas det hänger ihop med grav och försvinner sen.

    Mjölk och ägg hänger ju ofta ihop med soja och guar och alla släktingar. (Kolla min sojablogg för ALLA släktingar) Sen efter det, om man går på statistik i tråden så är det nog havre, vete.
    Det står mycket i mina bloggar, i Miralicias och Blå Myrans, så kolla runt!

    Sen blir ju mina barns eksem fruktansvärt dåliga på citrus.

    En liten fundering, när ni började med mjölkfritt så antar jag att ni har ökat havreintaget drastiskt?
    Det hade jag absolut plockat bort direkt för att se.
  • Kavat
    trållmor skrev 2010-03-28 23:03:51 följande:
    Kavat och Miralicia: jag kommer svara er imorgon, för jag är såå tacksam över era svar ska ni veta. Just nu går ögonen i kors, för en jätteschysst väninna tog hit sin magsjuke son igår så vi har det vi gör just nu  Kan snabbt säga att de har tagit gluten och laktos-prov på mig hur många gånger som helst utan att det har visat någonting... Nu Tavegyl och hopp i säng!!!
    Snäll kompis... {#lang_emotions_djavulsk}
    Skönt att du tagit tester då är det "bara" att ta bort vete direkt!

    Föresten, lilleman var skitkass i förra veckan. Verkar just nu som att benen blir värst drabbade? Han har lite eksem överallt, men benen är hemska och runt knävecken var det helsårigt och rött 5 cm runt om åt alla håll. Han som ändå brukar se ok ut på kroppen som är skyddad annars, men nu måste han fått i sig något.
    Sen var han bättre, men efter att han varit hos mina föräldrar i fredags så var han katastrof igen. Han river ju så på det dessutom, vilket inte gör det bättre.
    Mamma undrade om hon kunde ge jordgubbssylt, ja, sa jag, dum som jag var, beroende på sort. Hon trodde det var Bob och ja det är 202, men tänkte dum som jag var att ok.
    MEN det var Eldorado-skiten hon hade!!! Andra, tredje ingrediens är glukos-fruktossirap (vete). Jahapp, och mamma orkade inte ta fram glasögonen och läsa, så  nu fick vi förklaringen till fredagens mat. Vilket innebär att är det vete så lurar jag på om det inte är Pärsons skinka ändå med druvsocker som jag testade i tisdags igen...

    F-n, om det bara vore att undvika när det står vete/gluten på saker så är det väl inga problem, men varför ska de ha skit i all mat!!!! {#lang_emotions_demon}
  • Kavat
    EL I skrev 2010-03-29 09:05:36 följande:
    *suck* nu har sonen börjat sova dåligt på nätterna igen. Vaken flera timmar Han är dock fortfarande bättre i humöret dagtid(glad för det mesta), magen är ännu mindre, inte förstoppad, utslagen i ansiktet är bättre om ej borta än. antar att det kanske är nån utvecklingsfas, tänder (fast jag hra inte känt/sett några) eller växtvärk. Hoppas på det i alla fall. Annars tycker man att det andra också borde blivit sämre om det berodde på nåt i kosten?? Han har ju alltid sovit lite dåligt så det kanske inte bara har med magen att göra utan att han är en "dålig sovare" i perioder? Vad tror ni??
    Nej, ingen slump om jag får gissa. {#lang_emotions_undecided}
    Är vete helt borta?
    Havre?
  • Kavat
    Miralicia skrev 2010-03-31 15:23:38 följande:
    Fick brev från FK ang VB idag med preliminärt utlåtande om fortsatt 1/4 VB+ 18% merkostnader och att jag har till 15 april på mig att komma in med synpunkter på det innan beslut fattas, men det tror jag inte att jag har så mycket att invända mot eftersom alla yrkande blivit godkända - förutom avdrag på tiden då förstås. Så nu börjar jag andas ut lite eftersom VB har varit det som räddat vår ekonomi från att helt kolapsa när jag varit arbetslös utan akassa eller som nu studerar utan studiemedel. Och lättnad inte bara över det rekomenderade beslutet utan även för att de faktiskt verkar hålla den tid för handläggning som de utlovat så att jag slipper att få glapp i utbetalningarna.
    Toppen! {#lang_emotions_cheers}
  • Kavat
    finskaflikkan skrev 2010-04-04 21:52:42 följande:
    Får man vara med här? Verkar som att min son har nån typ allergi och/eller astma. Dock e han för ung för läkarna att göra pricktester osv... Men ska ändå på tredning nu den 27april! Han har sen 4månader tillbaka haft allt från eksem som kliat, svidit, gjort ont, blödit, varat.. m.m. Haft tyngre att andas.. Inte svårt men tyngre (speciellt vid katter) har jag märkt! Tror hans utslag blir värre när han ätit tomater så har helt uteslutit de.. Kan vara nåt annat oxå. Plus att han nu senaste veckan har fått mer eksem/utslag på bakhuvudet som kliar utav bara dess like... Han har kliat sig så mkt i sömnen att de har blivit sår.. Har provat alla slags salvor som, Calendula, mildison, hydro, idomin, inotyol, locobase repair, han har t.om. fått äta antiobiotika för han hade fått infektion i mjukdelarna pga utslag som blödde JÄTTEmkt och vart fula!!! Nu äter han Aerius.. men tycker inte de hjälper alls... Usch.. Känner mig så hjälplös.. Och de e så lång tid kvar till 27april ju...
    Hej och välkommen!
    Tråkigt att han mår så dåligt. Har ni testat med Tavegyl (lite sövande) till natten mot klådan?

    Mitt största tips i och med eksem är att göra patchtest/lapptest.  www.familjeliv.se/Bloggar-4-7/b99793p1074702.html
    Görs på fåtal ställen i landet, men det går att göra själv också. Huvudsaken är ju att ni kommer på vad han inte tål.

    Vi gjorde prick och RAST på min son när han var 7 månader. Dock visade det bara på äggallergin. Senare bekräftades vete och havreallergin på patchtest.

    Har ni bytt tvål/schampoo nyligen till honom?
    Min son är ju allergisk mot diverse saker (läs min pres) och många utav sakerna finns dessvärre i schampoo, tvål mm. Och så klart blir allergin/eksemen värre på honom med kontakt med det han inte tål.

    Har de kollat glutenintolerans på honom? (blodprov) Även det kan ge klåda.
    Låter jätte jobbigt för honom.

    Varierar det något annars i styrka, hur mycket han kliar, hur mycket eksem han har?
    Min tanke är nämnligen ägg, nu i påsk. Alltså om ni ätit mycket ägg nu och eksemen ökat, och det är det som han inte tål.
    Ägg är en av de vanligaste allergierna, även om mjölkprotein är vanligast bland barn.
  • Kavat
    crazy hannah skrev 2010-06-08 21:31:25 följande:
    Hej tänkte bara fråga:
     Min grabb gjorde allergitest idag (10 månader) mot ägg mjölk soja vete, havre och säkert npt mer jag glömt. Det visade negativt (han står på komjölksprotein fri kost p.ga okonstaterad komjölkallergi med kraftiga kräknmingar som symptom, äter neocate Lcp). Han skall nu få göra patch test (lapptest) inom tre veckor för att uteskuta ev allergi inför utredning för hans kraftiga reflux problematik (han har ännu vid 10 månaders ålder ej fixat mer än 5 grötskedar utan att spy)

    nu till min fråga. Är sannolihetten stor att han kommer visa någon allergi på patch test nu när han visat ett helt negativt svar på pricktest, eller är de långsamma och snabba reaktioner helt skilda saker?

    TAcksam för svar

    Mvh Hannah
    Hej! En ny tråd öppnades innan alla fick evigt liv. Familjeliv skulle stänga de gamla, men det verkar ha gått så där ... den aktiva tråden är:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51783396.html
Svar på tråden Allergitråden