• Kavat

    Allergitråden

    Mela78 skrev 2010-02-05 16:59:42 följande:
    Orkar någon av er hänvisa till en bra översikt/förklaring till olika slags allergitester? Det pratas om så många olika att jag är lost! Prick, lapp, patch, RAST, finns det fler?
    Lite kort i väntan.
    Pricktest så sätter de en prick/hål i huden och ämnet som man testar. Vi reaktion så får man en sk. kvaddel - röd svullen bula som ska vara över tror det är 5 mm inom 15 minuter. Visar på snabb reaktion.

    Här står om pricktest men "krångligt". www.barnallergisektionen.se/stenciler_nya06/c3_pricktest.html

    RAST - man lämnar rör med blod som lämnas till lab där de kollar i blodet om man har en snabb reaktion på ämnet man testar för.

    Om patchtest och lapptest står i min länk www.familjeliv.se/Bloggar-4-7/b99793p1074702.html. Det är samma test, men kallas ibland lapptest, ibland patchtest och ibland APT (Atopy Patch Test).
    Visar på långsamma reaktioner som eksem, magont, kräkningar, problem med mage och tarm mm. Men för att det ska visa brukar de säga att man bör få eksem av ämnet, men jag vet barn som reagerar på patch utan att ha eksem.

    Här står lite om mjölkproteinallergi, men lite "svårläst".. www.barnallergisektionen.se/stenciler_nya06/d7_komjolk.html
  • Kavat
    EL I skrev 2010-02-05 17:52:37 följande:
    klockan 14:30 (en halvtimme innan jag hämtade honom) hade han ätit mellis och jag tror att han hade ätit hårdbröd (vasas frukostknäcke), carlshams mjölkfria margarin, oatlys havremjölk och sen äpple
    Av ovanstående som kan ge eksem: havre, vete, äpple och e202 (förutsatt att det är den ljusblåa asken carlshamn)
    Måste ju inte vara något av det, men kanske värt att skriva upp.
  • Kavat
    EL I skrev 2010-02-05 19:15:23 följande:
    äpple är jag rätt säker på att det  INTE är för det äter han varje dag och han är ju inte röd varje dag. men det jag nog funderar mest på är vete...fast han äter ju mackor på morgonen med vete i hmm fattar ingenting. vad är E202?
    www.shenet.se/ravaror/kaliumsorbat.html
    Kaliumsorbat, konserveringsmedel som finns i allt möjligt, står lite i länken ovan.

    Min dotter tål det inte, Miralicias dotter tål det inte och har för mig att det är någon/några till här som har barn som inte tål det.
  • Kavat
    Amulett skrev 2010-02-05 20:01:24 följande:
    När det gäller RAST kan jag säga att det verkar ganska vanligt, åtminstone här, att de tar en allmän screening för sk IgE-antikroppar och om de hittar några så går de vidare för att se varför man har fått dem. Det har vi iaf fått till svar på de två RAST vi tagit det senaste året (dottern och sonen). På båda har de tagit RAST på mjölk och ägg och så IgE-screening. Eller har jag totalt missförstått dem!?
    Här gör de inte det. De tar var för sig. Så det skiljer på olika ställen verkar det som.

    Jag tycker personligen att det är rätt kasst att ta två test. Det drar ju bara ut på tiden och tar tid och tålamod i onödan. Så kul är det inte att gå och lämna blod på sina barn. Det är väl bättre att de tar två rör (är vad de tagit här) vid samma tillfälle och kollar. Svaret dröjer ju någon vecka. Så att först göra allmän IgE och konstatera att något är fel, få ny tid och sen tillbaks och lämna blod igen och vänta en vecka.. Idioti enligt mig och det brukar ju inte gå så snabbt att få tider överallt.
  • Kavat
    EL I skrev 2010-02-06 09:02:03 följande:
    Nu kommer jag med mina dumma frågor igen hihi men ni kan ju så mkt. Jag har sett ett mönster gällande sonens utslag och sånt och det är att han är glad och nöjd när han är röd om kinderna och sover bra på natten då men dagen efter så är han på uruselt humör!! Känns så konstigt, man tycker han borde vara kinkig NÄR han är röd. Någon som känner igen detta? dagen efter så går han bara runt och gnäller, ska vara i famnen och inget är bra. han är bara nöjd korta stunder, o han sover sämre på natten efter...
    Håller med Blå Myran, låter som en mycket trolig reaktion.
  • Kavat
    Blå Flygare skrev 2010-02-06 19:17:05 följande:
    Har fått brev från FK: telefntid för genomgång av VB-ansökan. Har nyss skicket in den. Då är utredningen igång? Eller kommer det ändå ta massa månader till beslut? Vill gärna ha beslut snart så jag vet om jag ska slänga iväg en till ansökan på båda barnen, eller om jag får igenom på S ensam.
    Jag minns faktiskt inte. Men det tog nog ett par månader till sen.. Om jag minns rätt. Men det beror ju helt på vart du bor och hur lång kö du har. Andra gången gick det supersnabbt. Fråga när ni har genomgången.

    Om du ska söka på båda, ha i åtanke att du inte får från försäkringen om du inte får minst 1/2 vb på båda barnen tillsammans. De skiter ju fullständigt om den ena är hundra gången sjukare än den andra, så fort båda står med i anmälan så räknas det som de delar på vb.
  • Kavat
    Frisören skrev 2010-02-07 21:00:19 följande:
    Woho, det tjoar jag för! 3 dagar med vaniljsocker nu och lilla damen är prickig och stopp i magen=( Men enligt dietisten så är det mycket ovanligt att vara allergisk mot vanilj? Erfarenherer någon?
    Miralicias dotter tål inte vanilj har jag för mig.
    Även om det är ovanliga saker att vara allergisk mot så innebär det inte att hon inte reagerar. Trist, oavsett.
  • Kavat
    EL I skrev 2010-02-07 17:46:02 följande:
    ok ska tänka på det så får jag höra med barn vad de tycker. en fråga till ang min son. eftersom jag aldrig haft nåt barn med eksem/utslag innan så har jag inte reflekterat över vissa saker men i dag t ex så åt sonen  pannkakor till lunch vid 13.30 (jag vet han får det rätt ofta nu, mest för att testa.. vet inte om det är dumt eller inte men det är det jag sett ett mönster kring, så han får det kanske 1-2 ggr/v) han var "fin" i huden innan. bara lite lite torr och lite lätt röd som han alltid är nu förtiden. Sedan var det likadant fram till 17 då jag la honom för att sova en powernap. Han sov ca 20 minuter. När jag tar upp honom är han illröd igen om kinderna. Nu har han varit vaken i ca 20 min och är fortfarande illröd...kan det vara pga att han blev varm när han sov? sitter det i så länge, eller tror ni det är av nåt han ätit igen??
    Vad tror du själv?
    Blir han alltid illröd när han sovit?
  • Kavat

    EL I , kolla på mina starka bilder så ser du hur sonen såg ut för något år sedan när vi inte smörjt honom en morgon och bara varit här hemma och klättrat runt.
    Så ser han alltså ut om han bara får kontakt med vete och havre. Men på den bilden är "det ingenting" mot vad han ser ut om han får det i sig. Den illröda färgen han har på en bit av ena kinden, så såg han ut på hela kinderna.
    Oftast är han mycket finare i huden nu än den andra bilden, där han också är lite flammig i färgen, men det är ju gamla eksem som inte läkt riktigt.

  • Kavat
    EL I skrev 2010-02-07 21:30:08 följande:
    hmm nu känns det verkligen som om det kunde vara veteallergi för det är ju PRECIS som min son fast han blir ju  rödare som sagt. Hur testar man vete förutom patchtest?? minns inte vad du berättat! Kan det växa bort??
    Det behöver ju inte vara det bara för att det är lika, men något är det ju. Har du skrivit matdagbok och när han blir röd? Kan du kolla tillbaks och se vad han ätit till lunch/på eftermiddagarna som han kanske inte äter på morgonen? Om det nu är något som skiljer?

    Kan ju lika gärna vara havre eller både ock eller då ägg, som du misstänkt. Det är supersvårt att gissa, enda sättet att veta säkert är att utesluta minst 2 veckor och sedan provocera.

    Pricktest och RAST kan man göra men visar sällan på sena reaktioner som det låter som din son har. Visade inget på min son.
    Annars så är det patch eller/och uteslutning och provocering som gäller.
Svar på tråden Allergitråden