• Kavat

    Äggallergitråden

    Äggallergitråden: del 14


    Äggallergitråden: del 13
    Här fortsätter tråden för oss alla med knoddar som ej tål ägg. Tanken är att vi ska kunna ge varandra stöd, tips, recept mm.

    Leta efter ägg i INNEHÅLLSFÖRTECKNINGAR:
    Heläggspulver, Hönsäggvita, Äggalbumin, Ägglobulin, Äggula, Äggulepulver, Äggvita, Äggvitepulver, Ovalbumin, Albumin (är antingen mjölk- eller äggprotein, kontakta tillverkaren), E1105
    (E1105 går även under namnet Lysozym, som kan hittas i utlänsk ost samt konserveringsmedel.)

    Ovo betyder ägg.

    MPR-VACCINATION: Om ni har mycket allergiskt barn så rådfråga läkare innan ni vaccinerar. Inga reaktioner mot ägg i vaccinet har konstaterats sedan vaccinet gjordes om för några år sedan.

    Läs mer på www.allergisidan.com och
    www.allergimat.com. Där finns även recet!
    Recept finns även på www.tasteline.com
    www.mjolkfri.com finns info och dissuktionsforum för äggallergi.
    Utgången bak/fika/godisrecepttråd för allergiker (stängd):
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27172372.html
    Utgången matrecept-tråd för allergiker:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m27146750.html
    Utgången recept-tråd för äggallergiker: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m33843605.html
    Utgången recept-tråd utan ägg: www.familjeliv.se/Forum-5-72/m40187640.html

    *****************************************
    ÄGGERSÄTTNING:
    Äggersättning (1 ägg) till mjuka kakor (max två ägg kan bytas ut):
    -Koka upp 1 dl vatten med 1 msk hela linfrön. Låt svalna o sila sedan av. Använd “vattnet” (gelen).
    -Värm 2 dl vatten med 1½ tsk fiberhusk under omrörning.
    -1 tsk bakpulver. Tänk på att för mycket bakpulver ger smak, så ersätt inte för många ägg med bakpulver.
    -NoEgg (vanlig butik)
    -Loprofin (apoteket, är egentligen inte avsett för äggallergiker utan för njursjuka som behöver proteinreducerad kost)

    Ersättning för ägg i gratänger och lådor:
    1 del mjölkpulver och 2 delar vatten
    Om man inte tål mjölk : 2 delar sojamjölk och 1 del vatten

    Färser och köttbullar:
    Använd 1 mosad kokt potatis eller potatismospulver. Andra alternativ är att tillsätta 1 tsk potatismjöl eller majsstärkelse.

    Bullar:
    Pensla med sockerlösning, mjölk, honungsvatten, juice, kokosmjölk, sirap eller smält smör.

    Matbröd:
    Pensla med vatten, olja, filmjölk eller mjölk.
    **************************************************

    Allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49715000.html
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-05 19:53
    NY Allergitråd:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51783396.html
  • Svar på tråden Äggallergitråden
  • Yosa
    Gladhannapanna skrev 2013-01-12 19:34:18 följande:
    Kan ni inte ta med kylklampar dit och be hotellet frysa in dem om ni inte har frys i lägenheten?

    Jo tanken slog oss men vi kan inte få kylklaparna genom säkerhetskontrollen är vi rädda (innehåller ju mycket vätska som inte går att smaka på som bevis i kontrollen såsom ju maten går att göra) så då står vi där några timmar innan flyget går och inte kan förvara maten kall. Dessutom kan de va svårt att hitta på någon kallt att ge henne. Men mackor med matigt pålägg kanske kunde gå. Yoghurt eller liknande är ju inte att tänka på i värmen
  • Margaux

    Yosa, hur gammalt är barnet?
    Det är ju liksom inte världens längsta resa... Ta med pastaskruvar med lite riven parmesan och en engångspåse ketchup. Frukt, brödskivor men skinkost eller liknande vid sidan av....
    För en dag behöver det ju inte vara tallriksmodellen direkt!

  • Yosa
    Margaux skrev 2013-01-12 20:05:07 följande:
    Yosa, hur gammalt är barnet?
    Det är ju liksom inte världens längsta resa... Ta med pastaskruvar med lite riven parmesan och en engångspåse ketchup. Frukt, brödskivor men skinkost eller liknande vid sidan av....
    För en dag behöver det ju inte vara tallriksmodellen direkt!

    8,5år vid resan. Men kall pasta med ketchup undrar jag om hon skulle äta kallt. Funkar det? Mjukost på tub klarar det sig i värmen? I så fall köper vi ju bara bröd så duger det ju gott med mackor. Kan man köpa en tub med ost och ha i väskan? För att gardera sig om det inte finns i shoppen utanför hotellet kanske man ska ha med det i resväskan påvägen dit och sen ha i kylen under veckan och sen i handbagaget påvägen till flyget. Men frågan klarar sig skinkost/räkost på tub i en väska i 4-5 timmar i 25-30 grader?Någon som vet. Sist vi flög tålde hon även lillebrors youghurt så den fick han då han inte orkade sin så den kan hon ju också äta på flyget. Från hotellet  tills vi är på Lanvetter är det ca 11 timmar har jag räknat ut.
  • Yosa

    en tanke var också att hitta någon hamburgare på flygplatsen efter säkerhetskontrollen innan vi går på flyget. Vi åker ju transfer så vi styr ju inte vår tid själva men finns tiden och det typ finns mc donalds kan hon ju äta på flygplatsen när vi väntar på boarding.

  • Margaux

    Man brukar kunna köpa yoghurt och liknande på flygplatsen, sen får ni ju försöka hinna med ett mål innan flyget också.
    Min son älskar kall pasta... Delikatess!
    (glöm inte smörja med olivolja bara)
    Ketchup är absolut inget måste. Men det beror ju såklart på barnet också. Gillar barnet små torra korvar så är ju det ett bra snacks som ni kan köpa där nere. Tubost tål det mesta.... Men den kanske inte ska sparas jättelänge när ni väl kommer hem. Smoothie går också ofta att köpa på flygplatsen. Bitar med paprika.... Baby Bell som kan ätas innan den blir föööör svettig!

  • Yosa
    Margaux skrev 2013-01-12 23:04:10 följande:
    Man brukar kunna köpa yoghurt och liknande på flygplatsen, sen får ni ju försöka hinna med ett mål innan flyget också. Min son älskar kall pasta... Delikatess! (glöm inte smörja med olivolja bara) Ketchup är absolut inget måste. Men det beror ju såklart på barnet också. Gillar barnet små torra korvar så är ju det ett bra snacks som ni kan köpa där nere. Tubost tål det mesta.... Men den kanske inte ska sparas jättelänge när ni väl kommer hem. Smoothie går också ofta att köpa på flygplatsen. Bitar med paprika.... Baby Bell som kan ätas innan den blir föööör svettig!

    Tack! Nu har du hjälpt mig att tänka lite utanför det vanliga. Faktum är att hon älskar typ ölkorv så sånt kan jag ju köpa där nere och det nu inte är ägg i då. Babybell, säljs det utomlands? (Kan inte gärna frakta de ner till GC i en varm väska för att äta det på vägen hem) . Olivolja kan ja inte gärna köpa en hel flaska där nere för att slänga några ml på hennes pasta. Som du skriver kan jag säkert köpa youghurt på flygplatsen efter säkerhetskontrollen. Kanske hinner en hambumgare också på flygplatsen. Brukar mjukost finnas att köpa utomlands?
  • Yosa

    Lite smått sjuk tanke men en påse popcorn mättar ju en del. Kan jag faktiskt ta med på flyget eller små chipspåsar. Som någon skrev det är inte alls tallriksmodellen jag är ute fter utan bara något att fylla magen med under 11 timmar som inte bara är läsk och godis som ju finns på flyget.

  • shine

    Vår sons äggallergi har ökat från 0,8 till 6,8. Är lite orolig för att symptom också kommer förvärras i och med ökningen. Vore intressant och veta om det är högt eller lågt.

    Vad har era barn haft för värden och symptom? 

  • Billabong

    shine: Vi har tyvärr inte fått göra ngt RAST-test, endast pricktest och där låg sonen som 1-åring på 4, som 2-åring gav det inget utslag (falskt negativt) och som 3-åring fick han en 3:a, så det har minskat lite.

    Är det någon av er som rest i Thailand med äggallergiskt barn? Något särskilt att se upp med som man kanske inte tänker på innehåller ägg?
    Och hur fungerar det med att flyga reguljärt, brukar flygbolagen kunna erbjuda äggfri kost? Vi åker med Qatar. Ska så klart ringa dem också, men bra att veta lite innan vad jag kan förvänta mig.

Svar på tråden Äggallergitråden