• Yosa

    Äggallergitråden

    Färgen skrev 2012-01-30 11:42:33 följande:
    Vi har alltid med burkmat på flygplanet och det säger de aldrig något om. Tack å lov älskar dotter fortfarande det trots att hon är 2,5år och bara får det vid speciella tillfällen.

    Oh vad bra! Ja vi körde också burkmat (vid vissa situationer) länge pga av allergin. Perfekt på resande fot. Men nu är dottern 7 år och den tiden är förbi
  • Yosa
    ränderpåtvären skrev 2012-01-31 19:48:15 följande:
    Hej!

    Hoppar in med en fråga: Hur mjukstartar man med ägg???

    Dottern, 14 månader, tål inte mjölk så jag vill ta det snällt och försiktigt även om det verkar gå bra med ägg. Läste om några som provade med lussebulle, men i julas fick hon bara det i mitten eftersom jag var rädd för att tiden i ugnen hade varit för kort. Jag vill alltså inte provocera.

    Jag skulle vilja göra matiga muffins och något liknande saffranspannkaka åt henne men är osäker på om ägget har blivit tillräckligt upphettat? 

    Vitan är mer allergent än gulan och rått är ju me allergent än kokt/stekt. Kanske sockerkaka? Men det kanske hon inte tycker om ifall hon är så liten? Pannkaka? Lasange där plattorna innehåller ägg är ju ett sätt där det är ytterst lite ägg. Vi´ssa glass-sorter innehåller lite ägg, det kan du testa.
  • Yosa
    ränderpåtvären skrev 2012-01-31 23:10:11 följande:
    Tack! Glad

    Jag gjorde pannkaka (amerikansk/tjock) en gång, hon gillade det inte, men sedan undrar jag om inte ägget kunde ha varit delvis rått fortfarande?

    Hade tänkt på matmuffins men det  kanske går i stor form också.

    Funkar det att koka lasagneplattorna eller är det bäst med lång stund i ugnen?
    Kanske ska ta ett helt ägg i gratängen eller så kokar jag ägg rätt upp och ner – ger man bara lite och bara äggulan, då och då ihop med annan mat?
    När vågar man ge omelett och sådant med mer ägg?

    Många frågor!

    Tål ditt barn ägg mor huden? Jag hade inte vågat ge (via magen) utan att de tål på huden. Testa tex rått ägg (äggvita) på huden. Där huden är tunn tex underarmens insida. Det bästa vore om huden dessutom är lite "sönder" tex om du kan riva lite lätt med en nål i ägget när det är på huden. Då gör du ett sk. pricktest som de gör på sjukhuset.

    När du väl testar att ge i maten testa då det ihop med annat mat som den redan har ätit. Inte med nya ingredienser för då vet du ju inte vad dne ev reagerar på. Ge tex en pyttebit kokt ägg tex vitan en liten flis. Låt det vara bra där. ge inget mer på några dagar. Min dotter (7år) är väldigt allergsik och tål inte en enda liten flis av kokt ägg tex 3 mmx5mm lång flis. Avvakta några dagar och gör sen på samma sätt igen men med större mängd kanske 1cmx1cm stor bit etc etc. Skriv gärna ner dag och mängd på ett papper. Iaktta lös/hård mage, eksem, klåda, utslag, magont, sömnlös natt etc etc.

     DödMen har ditt barn fått konstaterad äggallergi på sjukhus råder jag dig att inte testa hemma! Då behöver testen göras på sjukhus utifall reaktionen skulle bli kraftig!     
  • Yosa

    En fråga till er med äggallergiska barn: Har ni gett dem MPR-vaccin? (Mässling, påssjuka, röda hund-vaccin som utvinns ut äggembryon)

    Hur allergiskt är ditt barn och tog ni vaccinet på BVC eller speciell barnavdelning? (där möjlighet till övervakning är högre)  

  • Yosa

    Hittade detta Kan MPR-vaccin ges till äggallergiker? Ja. Mässlings- och påssjukevirus odlas fram på embryonal (foster) vävnad från hönsägg, men vaccinet innehåller inte tillräcklig mängd äggprotein för att framkalla överkänslighetsreaktioner. Barn som har en mycket svår äggallergi eller som av annan anledning reagerat med allvarlig allergisk chock ska remitteras till barnklinik för ställningstagande till vaccination under övervakning. Barn med äggallergi kan annars regelmässigt MPR-vaccineras på BVC. Vid tveksamhet bör barnläkare tillfrågas

    sidan var:   http://www.smittskyddsinstitutet.se/vanliga-fragor/allmanna-vaccinationsprogrammet/massling-passjuka-och-roda-hund/

  • Yosa
    Billabong skrev 2012-02-14 17:17:25 följande:

    Som jag läst och fått muntlig info om så är det EXTREMT ovanligt att reagera på kyckling, eller för den del kalkon, som äggalltergiker. Så det skulle jag tro att ni kan fortsätta ge honom. Eller har ni lagt märke till att han verkar må dåligt av det?


     


    Vår dotter reagerade på kyckling när hon var liten. läkaren menade att de nog borde gå bra. Men efter varje gång vi testat kom eksemen.
  • Yosa
    321 skrev 2012-03-06 08:46:40 följande:
    Hej!

    Hoppar in här. Har en dotter på 4,5 år som är äggallergisk. Hon visade reaktioner från att hon var 2 månader gammal och då hade hon även mjölkprotein. Hon har blivit av med mjölkproteinet men ägget är ännu kvar. Gjorde pricktest i veckan och det gav ett utslag som var väldigt nära gränsvärdet för provokation, så de tog ett annat prov som skulle skickas till Göteborg för analys och först efter det skulle vi få veta om man kan gå vidare till en provokation. Hon reagerar med eksem om hon fått i sig ägg. Det har också tillkommit fler allergier som pälsdjur och pollen, hon har astma och hösnuva och glutenintollerans.

    Är det någon här som varit med om en provokation?
    Har bara gjort provokation av mjölkprotein. Tror att en ägg-provokation går till på samma sätt men då får barnen istället en sockerkaka i småbitar som äts med en bit varje halvtimme precis som vid mjölkprovokation.
  • Yosa
    321 skrev 2012-03-07 16:29:49 följande:
    Kavat: kan det vara det provet som sändes till göteborg för analys? Vi bor inte i göteborg utan i Skövdeområdet och det är där provokationen i så fall ska göras. Jag kan tänka mig att hon inte skulle reagera direkt vid en provokation eftersom hon inte gjort det tidigare.

    Celiakidiagnosen har ställts med både blodprov och gastroskopi.

    Vi bor i mariestad. Dottern (7år) har äggallergi och som liten även mjölkprotein. Sonen (nu 4 år) har utretts för gluten med blodprov och gastroskopi. Men inte glutenfri.
  • Yosa

    Är det någon här som har så stort barn som vi som har äggallergin kvar? Vår dotter är drygt 7 år.

  • Yosa
    Sousafon skrev 2012-04-29 20:01:01 följande:
    Vår son är snart 5 i alla fall...

    Visar er son någon tendens att minska sin allergi? Tål han ägg i någon form? Vår dotter tål inte ägg i ågon form och inte minsta lilla tex penslat på en bulle eller så. Förrut fick hon utslag/kvaddel av att vi tog kokt ägg mot armen men nu klara hon det om huden är hel. River vi lite och tar ägg i "trasig" hud blir det kvaddel. När hon va liten tålde hon inte att jag hade tagit i kokt ägg och en i henne. Det verkar som att de inte ger utslag längre. Har inte tagit rast-blodprov sen hon va litennmen tog det i förra veckan igen så vi väntar på svar om värdet gått ner någonting sen hon va 1-2 år gammal
Svar på tråden Äggallergitråden