• Yosa

    Äggallergitråden

    Kallrökt lax?? Har ni varit med om att den innehållit ägg? Vågar man?
  • Yosa
    saffe skrev 2010-12-28 16:47:52 följande:
    Jag skulle våga! Men jag skulle aldrig få ungen till att äta ändå...
    Jo Elin äter allt!
  • Yosa

    Stoppade dagens lunch i ugnen och kund einte låta bli att maila Dafgård:


    Hej!
    Vår familj äter ofta er Lasange och tycker den är mycket god och smidig att göra. Bra att ha i frysen de dagar när tiden för matlagning inte finns. Men vi har också en dotter med äggproteinallergi och vi ifrågasätter att ni har ägg i er lasange. Jag vistas ofta i olika forum för barn med allergier och där försöker vi på olika sätt att påverka tillverkarna av olika produkter så att den ska gå att ätas av så många som bara är möjligt. Då äggallergi inte är helt ovanlig undrar jag om ni behöver ha ägg i er lasange? Fler skulle kunna köpa och njuta av er goda lasange om den inte innehöll denna allergen.


    Vänlig hälsning Carina Olsson

  • Yosa

    Någon av er som flygit med era äggallergiska barn? Vet ni om Fritidsresor har äggfri mat? Tänkte boka resa imorgon men vet inte om vi vågar välja mat till Elin. Får man ta med sig typ smörgås och banan på flyget?

  • Yosa

    Sara: Svarar dig gärna ikväll, ska iväg o jobba nu. jag har äggallergisk dotter och jobbar själv på förskola

  • Yosa
    hypertalk skrev 2011-01-05 11:33:25 följande:
    Yosa - Jag ringde och pratade med Fritidsresor innan vi åkte och dom sa att dom inte kan garantera att kosten är annat än glutenfri, laktosfri eller vegetarisk om man inte kan äta "vanlig" mat. Så du får nog lov att ta med dig. Allt som inte är vätska får du ju ta med dig utan läkarintyg. Ni kan inte skaffa läkarintyg på allergin så kan du ta med dig det du känner för?
    Tack snälla för ditt svar! Var och bokade resan idag Blir till att ta med ossm smörgås till henne. Tänkte ta med någon dricka (på utan kolsyra, typ festis) tar dem den för oss i kontrollen får de väl göra de då. Men tänkte ringa läkaren ändå och be om intyg på hennes allergi inför hotellet (ska ändå ringa läkaren för att få intyg om lilebrors flytande medicin som måste med i handbagaget).

    Men smörgås/frukt får man ta med va?

    Dricka kan vi ju köpa på planet i värsta fall.
  • Yosa
    Billabong skrev 2011-01-04 22:10:12 följande:
    Nu är det dags för dagisstart snart för min äggallergiske gosse.
    Har ni några bra tips att dela med er av ang. info till fsk utöver det allra mest uppenbara?

    Vi tänker på att vi måste informera dem om att han är väldigt allergisk, ta med medicin som ska förvaras på fsk som de måste veta hur de ska ge honom samt poängtera att de måste ge den till honom genast och därefter direkt ringa till oss. Vi ska också poängtera att hans allergi måste finnas tydligt angiven även i köket/matrummet där de äter så att ev. vikarier inte missar att han har denna allergi samt var hans medicin förvaras.
    Har vi missat ngt?
    Elin hade både äggproteinallergi och mjölkproteinallergi när hon började förskolan. Jag skrev en enkel lapp om hennes allergi i punktform. Sen gav jag dem tabletter som de ska he henne vid intag av ägg och mjölk. Fick även fylla i en blankett som skickas till deras kök så att hon får dietmat. Läkarintyg behövs inte i vår kommun. Hennes tablett (Aerius i folie ca 1,5x1,5cm stora folie styck) lade jag i en liten plastficka och i plastfickan en stor rosa lapp med hennes namn och allergi med stora bokstäver. Längre ner på lappen alla våra telefonnummer. På så sätt hittar de lätt hennes tablett samt telefonnummer i sina skåp eller vart de nu lägger tabletten.

    Jag har alltid varit extremt noga med att ange många telefonnummer på kris-lappar och liknande (lapp där man fyller i anhörigas telefonnummer, adress, arbetsplats etc) på krislappen har jag ockspå alltid skrivit överst "allergisk mot ägg- och mjölkprotein". Då hennes pappa kan vara svårt att nå på arbetet (ambulansen) så har jag alltid min mobil med mig så fort jag går på möte, kurs, till skogen med barnen (jobbar på förskola) etc. Om jag tex själv har läkarbesök eller sjukhuset med lillebror har jag alltid bestämt med någon att ha telefon-jour tex morfar och meddelat förskolan detta.

    På alla lappar om semestertider (ihopslagning flera förskolor) och jultider (ihopaslaget även då) har jag alltid skrivit allergin överst på lappen. Eftersom jag vet hur det "går till" på en förskola vet jag att barnens sommar-tider kan hanteras av andra än just hennes avdelnings personal. tex av en person i samma hus och då är det bra att den ser hennes allergi och bli påmind om att informera de som kommer jobba just Elins veckor under jul eller sommar. Någongång har jag mött en vikarie i dörren på morgonen och då sagt i förbifarten att här kommer Elin. Hon är allergisk mot ägg (mjölk har nu växt bort). Särskilt om det tex varit pannkaka denna dag eller så.

    När hon började förskolan när hon var 1,5år satte de henne vid en fönsterplats På så sätt had ehon bara fröken brevid sig och riskerade då inte att ta någon annans ost eller så vid bordet. Jag betonade också vikten av att kolla golven när de dukar av vid ägg-frukost då det är lätt hänt att ett barn tappat sin torra gula på golvet och sen är Elin där och mumsar i sig den efter att de gått från bordet. Nu är hon snart 6 år och plockar inte längre i sig rester från golvet

    Vid inskolningen berättade jag också attt hon inte tex tål attt fröken skalar ett ägg åt ett barn och sedan klappar henn epå kinden eller brer hennes smörgås utan att tvätta sig. Detta had evi testat hemma.

    Innan inskolningen kollade vi också att hon tålde ägg i luften Alltså att man skalar 10 ägg och har i samma rum som henne. De måste ju klara luftburet annars hänsvisas de till allergiförskola i vår kommun eftersom de finns en sådan här.

    Ja det var nog vad jag kan minnas...

    Jo än idag när hon tex ska på kalas och då på den tiden då hon skolades in betonade jag ALLVARLET i det hela. Att det inte bara blir lite klåda i munnen utan att hon ligger 10 timmar på golvet och kräks och i värsta fall är det ambulans som gäller.

    Jga har nämligen fått upplevelsen att folk tror att liiiite kan hon väl äta??!! Nope nada!!

    Lycka till!
    Fråga gärna igen!

    KRA från förskollärare med allergisk dotter
  • Yosa

    ....kokerska på Elins förskola är en helt underbar människa ska tilläggas. Alltid varit så tillmötesgående, gett mig recept, frågat mig vad hon gillar osv osv.

    Därför brukar jag alltid vid tex lucia, utflykter, kanelbullens dag fråga om jag ska skicka med till Elin. Känns "artigare" att fråga så än att säga "ni tänker väl på lussekatt utan penslat ägg på lucia". Ett snällare sätt att påminna dem helt enkelt

    Nu i julas hade de gjort pepparkaksdeg med ägg i för att göra hus till en utställning. De nämnde detta och frågade om Elin tålde degen mot händerna om hon inte åt. Samtidigt en ursäkt att degen innehöll ägg. Jag och min sambo svarade att de va likabra hon höll sig bort fårn degen, onödigt liksom. Så då barnen två och två gick och ggjorde pepparkakshuset gjorde Elin annat pyssel med de andra och hon förstod mycket väl. Hon blir snart 6 år och väldigt medveten om sin allergi.

Svar på tråden Äggallergitråden