• Yosa

    Äggallergitråden

    Någon av er som har ätit hotell frukostbuffe (i Sverigen) med ert äggallergiska barn?

    Finns det bröd utan ägg där (tex frallorna är det inte penslade). Åt ni som vanligt i buffen eller frågade ni personalen? Finns det något i buffen vi behöver tänka på? (förutom lös- och hårdkokta ägg då   )

  • Yosa
    Yosa skrev 2010-09-08 21:13:36 följande:
    Någon av er som har ätit hotell frukostbuffe (i Sverigen) med ert äggallergiska barn?

    Finns det bröd utan ägg där (tex frallorna är det inte penslade). Åt ni som vanligt i buffen eller frågade ni personalen? Finns det något i buffen vi behöver tänka på? (förutom lös- och hårdkokta ägg då   )
    Citerar mig själv ovan.
    Jag mailade hotellet igår och har idag fått svaret:

    Hejsan!


    Tack för Er bokning hos oss via HotelSpecials. Det kommer att finnas äggfritt bröd på frukosten under er vistelse hos oss. Jag har pratat med köksansvarig om detta.  


    Varmt välkomna!


    Med vänlig hälsning
    Lena Sjöquist


    Receptionen
    Quality Hotel
    Örebro
    __________________________________

    DET KALLAR JAG SERVICE!!

  • Yosa

    Jag är också nojjig vad gäller "utemat" som jag själv inte har kontroll över! Hon blir ju skitdålig om det blir fel.
    Bra att ni gör mig uppmärksam. Hon klarar om det tex skurits på samma skärbräda som annat bröd eller tex sockerkaka eller någon med mycket ägg i. Hon klarar också att jag tex tagit i ett ägg hemma och sen tar och brer en smörgås till henne. När hon var yngre kunde jag dock inte hålla i ett skalat ägg och sedan ta i henne utan att tvätta mig. Då fick hon utslag men detta är nu borta och det går bra.

    tack för era råd! Jag dubbelkollar på hotellet och pratar med dem-

  • Yosa
    Vimma skrev 2010-09-15 22:26:06 följande:
    Vår dotter på 10-månader verkar vara väldigt känslig mot både mjölkprotein och ägg. Direkt hon fått i sig några smulor av t.ex. en sockerkaka blir hon lös i magen och får utslag över hela kroppen. Vi ska på utredning men tyvärr är det långa väntetider och råden jag fått från BVC har inte varit bra så jag kan inte lita på dem. T.ex. sa sköterskan på BVC att jag kunde äta mjölk fast jag ammade men jag insåg själv att jag var tvungen att vara helt mjölkfri annars blev hon dålig. När det gällde ägg så frågade jag om det finns någon koppling till allergi mot kyckling men hon visste inte. Vi valde att ta bort kyckling ur kosten och vår dotter blev bra i magen direkt. Vad har ni fått för råd om kyckling och liknande? Finns det något samband med ägg och alla fåglar? Vi provade ge henne kalkon i förrgår bara för att se om hon skulle reagera men hon fick ont i magen och utslag över magen, ryggen och benen. Hur länge brukar reaktionen vara för era barn om de får i sig något de inte tål? Det  tar flera dagar för dottern att bli bra i magen och huden även om det bara är små mängder hon fått i sig.
    Vår dotter hade också mjölkproteinallergi samt äggallergi som fastställdes när hon var ca 8 månader. Mjölkallergin växte bort och vid drygt 2 års ålder kunde vi testa/provocera på sjukhuste och då gick de bra.

    Vår läkaren sa att de flesta kan äta kyckling trots sin ägggallergi. MEN vi märkte att Elin ficik mycket eksem när hon ätit kyckling så vi lät bli det under något eller möjligne 2 år. Idag är hon 5.5 år och har kvar sin äggallergi men den har minskat något pyttelite. Fortfarande jättehög allergi och tål inte minsta ägg i någon form. Däremot tål hon numera om jag tex hållt i kokt ägg och sedan tar i henne utan att tvättta mig så reagerar hon inte, vilket hon gjorde som liten. Hon testades på barnmedicin inför svininfluensavaccinet och så pass tålde hon attt hon fick vaccinet.

    I min blogg står det lite om mjölk- och äggproteinallergi (men inte uppdaterad på väldigt länge) men läsa gärna där. KAVAT och BLÅ MYRAN är ena hejjare på detta så rådfråga gärna dem.

    Fraåga också gärna här i tråden också!

    Familjeliv (äggtråden) har lärt mig MYCKET mer än vad sjukvården har gjort!

    Men ni bör (så fort allergin bekräftats) få en tid hos dietist för att få veta vad ni ska tänka på och vilka grejer ni kan välja istället för de med ägg och mjölk i sig.

    Lycka till!
  • Yosa
    Kavat skrev 2010-09-22 13:39:54 följande:
    Hur har era förskolor gjort med ägg?
    Pratade med kokerskan idag. De värmer all mat i samma ugn, även om det är t.ex fiskpudding med ägg i och äggfri mat. Funkar sådant? Erfarenheter?

    Vi har ju tagit bort ägg helt hemifrån så jag har ingen aning om det skulle funka.
    Vet ju heller inte hur känslig han är mer än att han visar på tester att han kan få andnöd, men vi har ju lyckas undvika ägg helt hittills och han reagerar med klåda om han tar i ett ägg.

    Sen sa kokerskan att de får majonäsbaserade såser en gång i veckan - de innehåller ju otillagat ägg. Finns sådant på era förskolor?

    Även ägg i tillagad form finns ju i puddingar, pannkakor osv sa kokerskan.

    Jag vet inte hur jag ska ställa mig till allt. Jag vet ju faktiskt inte hur sonen reagerar, om han reagerar, men känns livsfarligt att ha honom sittandes bland 1-3 åringar som äter ägg i sin mat.

    Jag som trodde det "bara" var veten och havren vi behövde oroa oss för... Obestämd Har ju glömt hur man lagar mat med ägg...
    Jag svarar gärna på dian frågor. Är själv förskolläare och har en dle allergiska barn på jobbet samt en äggallergisk dotter på 5,5 år som gått i förskola nu i 4 år.

    I samma ugn: Vet inte hur det går med det. På Elins förskola lagas all maten i ett centralkök och jag antar att specialkosten tillagas separat. Men pröva själv hemma att göra tex en ugnspannkaka i ugnen samtidigt som du gör något utan ägg och se om ditt barn reagerar på det. kanske någon annan i tråden vet?

    Vid kalla såser med majonäs får Elin annan sås som inte innehåller ägg.

    Jga var också väldigt orolig över att Elin skulle tex stoppa någon annans äggsked i munnnen (som de tex tappat på golvet). Så jag bad att de skulle vara extra noga med det eller kolla extra noga så inte en äggbit låg kvar på någon stol efter frukosten. Då när hon var liten alltså och stoppade in allt i munnen. Hon hade då även mjölkproteinallergi.
    Vid maten satte de henne på en fönsterplats. Så bredvid henne satt en fröken och andra barn mittemot och även på andra sidan fröken. Hon satt alltså mellan fröken och fönstret så hon nådde ingen annans barns mat.

    Vi har ävne lämnat auerius på förskolan me den tydlig lapp om hur de gör om hon får i sig ägg och en tydlig lapp med telefonnummer till oss. En beskrivning precis hur de ska gå tillväga samt om hon blir liggande på golvet/utan kontakt ska de ring ambulans 112. Jag är noga att alltid ge dem mitt nummer de gånger som jag bytt nummer på jobbet. Till och från jobbet och på utbildningar/möten har jag alltid min mobil med mig.
  • Yosa
    Billabong skrev 2010-09-23 21:56:15 följande:
    Vår äggallergiske pojke har inte börjat förskolan än så jag har inga svar att ge i dagsläget. Men jag är mycket intresserad av och tacksam för att ni delar med er av era erfarenheter kring det hela.

    Vi vet inte om vår son reagerar på luftburet/kontakt med ägg. Ska man testa det själv? Eller har de barn som reagerat på det haft ännu större pricktestutfall? Dvs fått en 5:a där?

    Funderar också på Aerius som verkar vara en vanlig medicin. Hur små barn kan den ges till? (Har själv tidigare haft den mot min pollenallergi men har bytt). Till vår kille fick vi bara Tavegyl och Betapred. Men Aerius vore väl kanske bättre eftersom Tavegyl har sådan trötthet som bieffekt... Synpunkter?
    Till en början hade vi bara aerius om hon råkat få ägg i sig och sne betapred om det va riktigt illa. Numera har vi aerius dagligen under sommaren/våren mot pollen.

    Vi visste inte heller hur dte var mot luftburet innan Elin började dagis. Vi gjorde helt enkelt så attt vi kokade 10-15 ägg och skalade dem och lät de vara i rummet ett tag och såg hur det gick. Det va inga probelm så vi antog att ca 10 ägg skulle gå bra i ett rum med massa barn som åt de på dagis.
  • Yosa
    Billabong skrev 2010-09-25 21:48:37 följande:
    Yosa: Jag är mer orolig för att ngt barn tappar lite ägg på golvet som de inte ser och min pojke stoppar det i munnen... Men kan jag ställa krav på äggfri kost på det sättet för hela avdelningen...? Obestämd
    Nej de tror jag inte du kan. Men det kanske finns allergiförskola i din kommun? Där är det förbud på vissa livsmedel innanför dörrarna.
  • Yosa
    Billabong skrev 2010-09-26 21:04:53 följande:
    Vet inte. Men även om det finns så känns det inte som ett rimligt alternativ då vi har tre förskolebarn snart och vill ha alla på samma. Skulle inte kännas rätt att flytta storasyster en gång till nu när hon nyligen äntligen fått slå sig till ro på sin nuvarande förskola.
    Men ska kolla upp det. För OM fsk vi önskar i första hand till småbröderna (storasysters) visar sig vara allergiförskolan så ligger vi ju ännu bättre till att få platser där. Så tack för info om att det finns allergiförskolor. Kände inte till begreppet förut.
    I en allergiförskola har allergiska barn förtur till just deras förskola men naturligtvis går det även icke-allergiska barn där. Men då får man tex inte ha pälsdjur hemma, bondgård eller röka. Man får heller inte ha parfym eller doftande hårsspray och liknande. Vissa livmedel får inte vara i lokalen (minns inte vilka de va nu men tex nötter och fisk). Jag hade prakitk och spring-vickade på en allergiförskola för många år sedan. Då fick jag tex inte vara hemma hos en hundägare och sne ha samma jeans till förskolan. Barnen bytte kläder/byxor när de kom in från utevistelsen för att inte släpa in onödigt pollen etc.
  • Yosa
    Twixie skrev 2010-10-06 14:10:51 följande:
    Ja, jag bävar lite för när han kommer börja kanske äta middag hos kompisar. Även om de vet om hans allergi kanske de inte tänker på att läsa på allt. Som förälder till allergibarn läser man ju på allt i tid och otid och vet av erfarenhet vilka märken etc som fungerar. Man kan ju heller inte lämna över det på barnet att säga till heller (inte heller bli arg på föräldrarna för att de inte läste t.ex.). Samtidigt måste man ju också släppa iväg dem sen också. På kalas är det lättare för där är man mer förberedd och kanske tar med sig eget men en vardagmiddag " kanske man inte tänker på att dem inte tänker på allergin på samma sätt. Nu är det troligtvis några år innan det blir så att Melvin ringer hem och säger att han inte äter hemma men det är ju närmare nu än när han testades positvt för ägg .

    Tack o lov tar verkligen båda våra föräldrar allergin verkligen på allvar. Farmor är allergisk mot vitlök så hon har också blivit van att läsa på allt. Känns skönt att inte behöva kontrollera varje gång man är hos dem iaf (även om kontrollmänniskan i mig ibland gör det ändå Men jag vet att jag inte måste det.)
    Den rädslan har vi börjat tass med nu Elin är 5.5år och har börjat gå på kompisars kalas och leka hemma hos kompisar. Jag berättar alltid TYDLIGT om hennes allergi och även hur illa de blir (att det liksom inte handlar bara om lite röd om munnen eller klåda utan att hon faktiskt ligger 12 timmar på golvet och kräks) Jag erbjuder mig alltid att gärna ta med eget till kalasen tex glass eller bulle. Of´ta har vi gått igenom märke i telefonen. Jag ger alltid en lapp med mitt telefonnummer till föräldern så attt de lätt kan nå mig.
  • Yosa

    ...samt betonar att vid minsta tvekan kan de ringa mig så hjälper jag dem eller att de absolut inte får chansa och jag brukar också berätta hus orolig jag är för dettta (det brukar bita hårdare om man dessutom berättar sin oro)

Svar på tråden Äggallergitråden