• Anonym

    Vi som gjort eller vill göra IVF/PGD för könsbestämning

    Jag läste en tidigare tråd om detta där "anonym (med flicka i magen)" berättade att hon varit i Tjeckien och utfört detta och att det hade lyckats.

    Kan vi hålla denna tråd till oss som vill genomgå IVF för att kunna välja kön. Jag förstår att många upprörs och att man ska vara otroligt glad att man överhuvudtaget kan få en så vacker gåva som ett barn.
    I mitt fall så har jag två söner (en av dem ligger fortf i min mage) som jag är oerhört stolt och lycklig över. Jag har dessutom tre bonusbarn som också de är pojkar. Min sambo och jag vill verkligen ha en dotter och båda två vill det oerhört mycket. Vi har därför aktivt börja leta information om detta.

    När jag idag hittade den tidigare tråden där "anonym (med flicka i magen)" berättade om kliniken i Tjeckien så blev jag nyfiken även på den.
    Jag har redan kontaktat rainsbury clinic i London för prisuppgift och läst en hel del på deras hemsida. Det verkar vara mkt bra. Är det någon som varit där och utfört IVF med könsbestämning?

    Jag vill veta personliga erfarenheter om ni som påbörjat och/eller avslutat detta.
    Även fler som är i min sits som letar information för att hitta bästa sätt för oss.

    Jag måste också fråga, vad är skillnaden på IVF och PGD eller är det samma sak?

    Ni som gjort det, hur många försök krävdes? Måste man betala för alla försök och vad kostar ett försök som blir misslyckat?

    Oerhört tacksam för svar i denna extremt känsliga diskussion.

  • Svar på tråden Vi som gjort eller vill göra IVF/PGD för könsbestämning
  • fiffi77

    Hejsan,
    Ivf är ungefär detsamma som "provrörsbefruktning", om du vill könsbestämma måste du dessutom genomföra pgd som innebär att det befruktade ägget odlas i några dagar för att sedan kromosomtestas (då ser man bla vilket kön det befruktade ägget har). Man kan alltså säga att du både måste göra ivf och pgd om du vill göra könsbestämning.
    Jag önskar mig också en flicka och har därför kollat upp möjligheten. Det som ska sägas är att det är en lång process, du måste genomgå samma steg som vid vanlig provrörsbefruktning, dvs att ta mediciner, hormonsprutor etc (du försätts i falskt klimaterium och chockar sedan kroppen med hormoner för att få fram många ägg). Det finns många ivf-trådar så läs vad de barnlösa går igenom, det blir samma sak. Du måste självklart få hjälp av en svensk läkare som skriver ut medicin, gör nödvändiga ul osv. Tyvärr kostar alla försök. även de som misslyckas. Däremot finns det en möjlighet att få befruktade ägg till frysen, att sätta tillbaka ett fryst ägg är billigare (+ att din man då inte måste åka igen).

    Det hade varit spännande att höra vad du räknar med att det kostar för ett försök i England (har du förresten fåt klartecken från kliniken, tror egentligen att pgd för könsbestämning inte är tillåtet i Engand). Vad gäller antalet försök är det individuellt och det är inte självklart att det funkar lätt bara för att du har barn sedan tidigare. Det finns statistik vad gäller antal försök (jag kommer inte ihåg men har läst, sök på ivf), men räkna med att få göra melllan 1-3 försök.

  • Anonym (trådskaparen)

    Jag har fått brochyr från kliniken i London.
    De skrev inget om pris. Man måste ringa dit. Men de skrev att det är billigare att boka in tre försök på en gång, då får man rabatt. Som jag förstod så får man inte rabatt om man bara bokar ett försök och det inte tar sig och man då måste boka flera.
    Det känns väldigt suspekt och inte alls förtroendeingivande. Jag förstår att allt handlar om pengar men mängdrabatt bara om man bokar i förväg känns osmakligt.

    Vi har nog bestämt oss för att ta kontakt med kliniken i Tjeckien. Men jag vill gärna ha kontakt med någon som varit där först. Det verkar inte helt enkelt att få folk att prata om det.
    Jag tror inte att det är vanligt att åka och könsbestämma sitt barn, men jag tror att det finns flertalet i Sverige som faktiskt gjort det.

    Jag vill veta hur min kropp reagerar på behandlingen, vad det kan finnas för nackdelar osv.

  • Anonym (Vill också)

    Jag har också fått broschyr från England. Tycker att det verkar himla jobbigt att behöva dels åka dit flera gånger och sedan till ytterligare ett land (tror det är Cypern). Blev mer intresserad av Tjeckien då jag läst att en kvinna på FL gjort det.
    Jag kontaktade kliniken men fick avslag. På deras hemsida står det att man EJ får välja kön men jag frågade ändå. Fick som svar att det inte var nog att "bara" ha två pojkar. Antar att han menade att man måste ha typ fem killarn innan de ens skulle överväga att hjälpa en. Känner mig så ledsen och desperat. Skulle gärna ta emot tips om andra möjligheter.

  • Anonym
    Anonym (trådskaparen) skrev 2010-03-04 14:06:41 följande:
     Men de skrev att det är billigare att boka in tre försök på en gång, då får man rabatt. Som jag förstod så får man inte rabatt om man bara bokar ett försök och det inte tar sig och man då måste boka flera.
    Men är det inte så med all privat IVF-behandling? Att man kan välja på att köpa ett trepack och att köpa enstaka försök?
  • Anonym
    Anonym skrev 2010-03-27 21:13:27 följande:
    Men är det inte så med all privat IVF-behandling? Att man kan välja på att köpa ett trepack och att köpa enstaka försök?
    Jo, så är det i Sverige också. Om man uppfyller de kriterier de har för att man ska få köpa trepack alltså. Dvs, inte ha gjort misslyckade försök innan, ha en för dålig prognos för att lyckas eller vara för gammal. 
    I övrigt tycker jag att det är bra att det inte finns möjlighet att göra pgd för att få ett önskat kön i Sverige. Jag saknar helt respekt och förståelse för dem som väljer bort barn för att de inte är av önskat kön. 
  • MD78

    Hej,
    Jag har varit i Tjeckien för 3 väckor sedan och har gänomgått en PGD bähandling. Jag har 4 tjejer och ville ha en kille.  Har tagit igår en graviditets test och var POSITIV!
    Rekomenderar Tjeckien i BRNO!

  • Anonym (flickönskan)
    MD78 skrev 2010-04-27 16:05:11 följande:
    Hej,
    Jag har varit i Tjeckien för 3 väckor sedan och har gänomgått en PGD bähandling. Jag har 4 tjejer och ville ha en kille.  Har tagit igår en graviditets test och var POSITIV!
    Rekomenderar Tjeckien i BRNO!
    Ett sent Grattis men hittade inte tråden förrän nu.
    Vilken klinik åkte du till. Vi är intresserade av att oxå åka!
  • MD78
    Anonym (flickönskan) skrev 2010-11-19 21:37:35 följande:
    Ett sent Grattis men hittade inte tråden förrän nu.
    Vilken klinik åkte du till. Vi är intresserade av att oxå åka!
    Kliniken heter "Reprofit" och ligger i Brno i Tjeckien

    Våran lilla kille kom till världen den 4 januari,  frisk och glad!!  Skrattande  Baby
  • Anonym (flickönskan)
    MD78 skrev 2011-01-19 20:59:00 följande:
    Kliniken heter "Reprofit" och ligger i Brno i Tjeckien

    Våran lilla kille kom till världen den 4 januari,  frisk och glad!!  Skrattande  Baby
    Stort grattis!!!

    Inboxa mig gärna och berätta mer om du inte vill berätta i tråden. Är jättenfiken!! Min man har precis sagt att om vi ska skaffa ett barn till så blir det IVF för att få en flicka *lycklig*

    Hur var kliniken? Har ju sett skräckhistorier om billiga kliniker folk åker till och gör skönhetsoperationer i öststaterna och det går ju inte väl alla gånger. Detta stället är väl proffsigt?

    Hur länge var du tvungen att vara där?
    Hur fick du tag på någon gynekolog här hemma som ville hjälpa till?
Svar på tråden Vi som gjort eller vill göra IVF/PGD för könsbestämning