Vad är Antabus?
Antabus är ett läkemedel som används mot alkoholberoende. Om man tar medicinen tillsammans med alkohol får man mycket obehagliga, och ibland farliga symtom. Det gör att man måste avstå från alkohol helt, för att inte bli dålig. I regel ska man ta medicinen under övervakning i samband med besök på mottagning. Medicinen kan också kombineras med annan behandling.
Medicinen innehåller det verksamma ämnet disulfiram.
Recept och högkostnadsskydd
Antabus finns som brustabletter i styrkorna 200 och 400 milligram. Medicinen är receptbelagd.
Medicinen ingår i högkostnadsskyddet för läkemedel när den skrivs ut på recept. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad man har för läkemedel som man får på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills man har betalat ett maxbelopp.
Så här fungerar medicinen
Alkohol bryts ner i kroppen med hjälp av så kallade enzymer. Antabus blockerar ett av dessa enzymer. Det gör att ett ämne, acetaldehyd, som bildas när alkoholen bryts ner, ansamlas i kroppen. Det är detta ämne som orsakar de obehagliga symtomen.
Om man dricker alkohol när man har tagit Antabus drabbas man av svåra obehag som kraftig ansiktsrodnad, dunkande huvudvärk, hjärtklappning och en känsla av andnöd. Man mår också illa och kräks. Även mycket små mängder alkohol kan ge sådana symtom vilka kan komma inom fem till tio minuter. Därför måste man undvika alla typer av produkter som innehåller alkohol medan man använder medicinen.
Det ska gå minst två dygn sedan man druckit alkohol innan man börjar med Antabus. Det tar tre dagar innan medicinen börjar verka med full effekt. När man har slutat med medicinen kan det ta upp till två veckor innan effekten har försvunnit.
Hur tar man medicinen?
Brustabletterna ska röras ut i ett halvt glas vatten högst en timme i förväg. Innan man dricker ska man röra om i lösningen. Tabletterna är känsliga för fukt och ska förvaras i originalförpackningen. Man ska stänga förpackningen ordentligt varje gång man använt medicinen.
Det har visat sig att läkemedelsbehandlingen ofta fungerar bättre om man tar medicinen i samband med regelbundna besök och samtal på mottagningen.
Dosering
När ett läkemedel är utskrivet på recept eller ges på sjukhus eller mottagning är dosen anpassad efter den person som ska använda medicinen. Därför är det viktigt att följa de anvisningar om dosering som står på etiketten på läkemedelsförpackningen. Då får man bästa möjliga resultat av behandlingen och samtidigt minskar risken för biverkningar.
När man påbörjar en behandling med Antabus tar man vanligen 800 milligram om dagen i två till tre dagar. Därefter sänks oftast dosen och kan till exempel sedan vara 100-200 milligram varje eller varannan dag.
Viktigt
Man ska inte använda Antabus om man har någon allvarlig hjärtsjukdom, psykisk sjukdom, hjärnskada, leversjukdom eller leverskada.
Innan man börjar en behandling brukar man få lämna blodprov. Sedan brukar man få lämna blodprov regelbundet för att kontrollera levern. Det görs eftersom medicinen ibland kan påverka levern.
När man behandlas med medicinen får man inte äta eller dricka någonting som innehåller alkohol, även om det bara är mycket små mängder, till exempel chokladpraliner som innehåller likör. Även vissa hostmediciner och vitaminlösningar kan innehålla små mängder alkohol.
Större mängder alkohol kan leda till blodtrycksfall och man kan bli medvetslös. Det kan kräva omedelbar sjukvård. Symtomen kan komma redan fem till tio minuter efter att man har ätit eller druckit något som innehåller alkohol.
Man kan bli trött och sömnig av medicinen. Det bör man tänka på vid tillfällen när skärpt uppmärksamhet krävs, till exempel när man kör bil eller använder maskiner som kan vara farliga.
Om man tar andra mediciner samtidigt
Om man tar flera läkemedel samtidigt finns det risk för att de påverkar varandra. Det gör att man till exempel kan behöva ändra doseringen. Därför ska man alltid försäkra sig om att det går bra att ta andra mediciner, naturläkemedel eller växtbaserade läkemedel samtidigt. Man kan fråga sin läkare eller på ett apotek.
Antabus ska inte tas tillsammans med läkemedel som innehåller metronidazol, till exempel Flagyl, som används mot vissa infektioner.
Biverkningar
En del som använder medicinen kan få biverkningar. Men många symtom kan också bero på att man har slutat att dricka alkohol.
Vissa personer kan till exempel känna sig dåsiga, få huvudvärk, dålig andedräkt eller känna metallsmak i munnen. Andra kan få ont i magen och diarré. En del kan också påverkas psykiskt, till exempel kan man bli deprimerad eller få svårare att koncentrera sig.
Antabus kan också orsaka allergiska reaktioner med utslag och klåda. I sådana fall ska man kontakta läkare.
Graviditet och amning
Man ska rådgöra med läkare om man behöver använda läkemedlet när man är gravid. Det finns i dag inte tillräckliga kunskaper om, och i så fall hur, läkemedlet påverkar fostret.
Man bör undvika läkemedlet när man ammar. Det verksamma ämnet passerar över i modersmjölken och kan påverka barnet. Man ska rådgöra med läkare om man behöver använda läkemedlet när man ammar.