• Kavat

    Allergitråden

    Allergitråden VÄLKOMNA TILL ALLERGITRÅDEN! Här är kan vi med allergiska barn eller egna allergier/överkänslighet ska kunna diskutera och utbyta tips, idéer, recept m.m. med varandra

    Allergiinformation, recept m.m. hittar du bl.a. på:
    www.allergimat.com och
    www.celiaki.se

    Förkylningsastma-tråden
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49885066.html
    Mjölkallergi hos bebisar:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m50744504.html
    Mjölkallergi hos äldre barn o vuxna:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m50743863.html
    Äggallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m50633598.html
    Sädesslagsallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51217401.html
    Kostråd vid överkänslighet mot salicylsyra, bensoesyra och färgämen:
    www.familjeliv.se/Bloggar-4-51/b93380.html

    Den gamla allergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49715000.html

    Läkemedel i samband med graviditet & amning, kolla på www.janusinfo.se (eg för läkare och vårdpersonal)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-05 22:01
    Innehållsförteckningsguider (de vanligaste allergierna): utanallt.blogspot.com/search/label/Inneh%C3%A5llsf%C3%B6rteckningsguider

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-09-16 09:29
    Recept: www.familjeliv.se/Forum-3-22/m35281540.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-05-02 12:55
    Matallergi i FASS(Be läkaren läsa nedanstående FASS-länk om läkaren inte tror på allergi då RAST/prick inte visar något....)
    www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-12-13 19:42
    FASS om allergi www.fass.se/LIF/illness/ViewIllness.action&docType=95&docTitle=Sjukdomar+%26amp%3B+besv%26auml%3Br

  • Svar på tråden Allergitråden
  • Trottoarbonden

    När jag är deppig funderar jag på hur orättvist det är...
    När familjen Svensson ska äta köttbullar med mos så värmer de på färdiglagade köttbullar (typ Mamma Scan) och så gör de pulvermos. Tada! snabbmat färdig på en kvart, och då har de även hunnit att skiva upp lite grönsaker till det hela. Om de vill ha brunsås så tar de fram en påse ur skåpet, vispar till och värmer så kan familjen mumsa sås!
    I familjen Gourmet vill man äta hemlagat, så de får köpa råvaror, koka potatis osv och laga egna köttbullar med potatismos. Här känner de sig hur husliga som helst och nöjda med sin hemlagade husmanskost som familjen glatt mumsar i sig.
    I familjen Allergi måste man åka in till stan för att få tag på köttfärs som alla i familjen kan äta. Sen får man laga till två sorters köttbullssmet som sen stekes i två olika stekjärn och efter varandra så att inte det ska skvätta över i det andra stekjärnet. Potatismos ska kokas. Potatisallergikern ska ha ett alternativ, det får bli pasta. Två sorters sås lagas från grunden, en per köttbullssmet. Grönsaker skivas upp, men i rätt ordning så att det som alla tål skärs först osv... Ja, ni vet hur det är! Känner ibland att jag skulle vilja ta en paus från spisen och flytta in till familjen Svensson ett tag...

  • spökplumpen
    annahoj87 skrev 2012-10-12 12:29:09 följande:
    Okej :) Vi har använt bovete tillsammans med neocate, men nu ska vi testa althera i stället. Någon som möjligtvis vet om det finns lite godare kex/kakor att få tag på utan sojalecitin? Får inte innehålla ägg eller mjölk heller:)

    Vi kan inte köpa kakor längre, så jag har glömt bort vilka som innehåller vad. Men kolakakorna som finns i recepttråden har varit storfavoriter här hemma, fast de funkar inte heller längre eftersom de innehåller majs. Kokosflarn är den senaste favoriten, 4 ingredienser kleta ut allt på en plåt...klart.
    K
  • spökplumpen
    Trottoarbonden skrev 2012-10-12 20:12:32 följande:
    Vi har en symtomfri son! Helt fantastiskt! Från att det har kliat konstant på hans tunga och ofta i rumpan, att humöret har varit uselt, till att ha en go och glad (för det mesta) kille med en tunga som inte kliar! Nästan för bra för att vara sant känns det som. Går fortfarande på begränsad kost. Vi har en lista över vad han får äta, men den listan växer hela tiden! Vi är ganska övertygade om att det har varit tomat, fläskkött och potatis som har ställt till det (förutom fisk, fågel, kiwi och banan som han inte tål sedan tidigare). Vi fortsätter med att införa en sak i taget och skriva matdagbok osv. Är så glad över husmor i köket på skolan. En fantastisk kvinna med stor förståelse. Hon verkligen är mån om sonens mat och välbefinnande och förstår att vi måste ta det lugnt. Hon respekterar att han inte vill prova nya saker i skolan. Hon kräver inga läkarintyg och är flexibel. Så oerhört skönt. Nu ska all tillagning av specialkost ske centralt på en nybyggd skola där det finns en separat avdelning i köket för detta. Detta är i sig mycket bra och kommer att öka säkerheten avsevärt. Men maten kommer att lagas i förväg, frysas ner och levereras ut. Nu när vi håller på att utreda så behöver vi kunna ändra med kort varsel vad som ska ingå i maten. Detta har husmor förstått och själv, utan att jag ens nämnt något, har hon sagt till om att hon även fortsättningsvis kommer att laga sonens mat. Känns så skönt, för nu fungerar det så bra! Läkarbesök nästa vecka, remiss skickad till barnallergispecialist, tid hos specialisttandläkare för undersökning av tungan i början av december.

    Men Gud vad härligt!!! Grattis! hur lång tid tog det för er att hamna där?
  • spökplumpen
    Trottoarbonden skrev 2012-10-12 20:19:57 följande:
    När jag är deppig funderar jag på hur orättvist det är... När familjen Svensson ska äta köttbullar med mos så värmer de på färdiglagade köttbullar (typ Mamma Scan) och så gör de pulvermos. Tada! snabbmat färdig på en kvart, och då har de även hunnit att skiva upp lite grönsaker till det hela. Om de vill ha brunsås så tar de fram en påse ur skåpet, vispar till och värmer så kan familjen mumsa sås! I familjen Gourmet vill man äta hemlagat, så de får köpa råvaror, koka potatis osv och laga egna köttbullar med potatismos. Här känner de sig hur husliga som helst och nöjda med sin hemlagade husmanskost som familjen glatt mumsar i sig. I familjen Allergi måste man åka in till stan för att få tag på köttfärs som alla i familjen kan äta. Sen får man laga till två sorters köttbullssmet som sen stekes i två olika stekjärn och efter varandra så att inte det ska skvätta över i det andra stekjärnet. Potatismos ska kokas. Potatisallergikern ska ha ett alternativ, det får bli pasta. Två sorters sås lagas från grunden, en per köttbullssmet. Grönsaker skivas upp, men i rätt ordning så att det som alla tål skärs först osv... Ja, ni vet hur det är! Känner ibland att jag skulle vilja ta en paus från spisen och flytta in till familjen Svensson ett tag...

    Ja hjälp, vad man känner igen sig. Det som jag för tillfället känner mig mest avundsjuk på är att man kan gå till affären, köpa buöjongtärningar oh använda utan att lägga en tanke på det. En annan får stå och koka sina egna buljonger och frysa ner och hoppas att den dagen man ska laga mat att man då inte glömt bort att man redan tagit det sista. Att kunna vara spontan med matlagning och inte behöva planera allt i detalj och alltid ligga tre steg före. Men å andra sidan så äter vi avsevärt mycket bättre mat idag än vi gjort tidigare, med väldigt lite tillsatser.
  • Kavat
    Trottoarbonden skrev 2012-10-12 20:19:57 följande:
    När jag är deppig funderar jag på hur orättvist det är...
    När familjen Svensson ska äta köttbullar med mos så värmer de på färdiglagade köttbullar (typ Mamma Scan) och så gör de pulvermos. Tada! snabbmat färdig på en kvart, och då har de även hunnit att skiva upp lite grönsaker till det hela. Om de vill ha brunsås så tar de fram en påse ur skåpet, vispar till och värmer så kan familjen mumsa sås!
    I familjen Gourmet vill man äta hemlagat, så de får köpa råvaror, koka potatis osv och laga egna köttbullar med potatismos. Här känner de sig hur husliga som helst och nöjda med sin hemlagade husmanskost som familjen glatt mumsar i sig.
    I familjen Allergi måste man åka in till stan för att få tag på köttfärs som alla i familjen kan äta. Sen får man laga till två sorters köttbullssmet som sen stekes i två olika stekjärn och efter varandra så att inte det ska skvätta över i det andra stekjärnet. Potatismos ska kokas. Potatisallergikern ska ha ett alternativ, det får bli pasta. Två sorters sås lagas från grunden, en per köttbullssmet. Grönsaker skivas upp, men i rätt ordning så att det som alla tål skärs först osv... Ja, ni vet hur det är! Känner ibland att jag skulle vilja ta en paus från spisen och flytta in till familjen Svensson ett tag...
    Kram! Visst är det orättvist!

    Jag har för mig att Eldorados pulvermos är utan allt. Men kolla med dem så att det inte är spår i fabriken osv om ni kan äta den i övrigt. Dock funkar det ju inte om man inte kan äta potatis alls.

    Felix kalla såser finns någron/några utan allt. Soltorkad tomatsås är ok för oss här hemma, även om barnen här hemma inte vill äta.
    Har för mig Heniz har någon barbequesås också.

    Sen har vi för det mesta beanaissås från utan allt-bloggen i kyl/frys. Vi lagar 1 liter åt gången och gör mindre portioner så det finns färdigt. Är det något man inte tål får man givetvis ta bort det, men här hemma är det bara majsstärkelse och lök som tagits bort och den är lika god ändå.

    Nu minns jag inte vad din son tål/inte tål men min lille kan äta Felix ekologiska köttbullar i grön påse. Bättre att tipsa än att inte tipsa.

    Vi försöker underlätta för oss själva så mycket de går och gör det mesta samma för alla, även om kostnaden blir dyrare. Hemmagjorda köttbullar gör vi alltid samma till alla t.ex medans om vi andra äter kyckling måste den minsta ha ett annat alternativ. Så det går såklart inte alltid, men vi strävar efter att göra det så lätt för oss själva som möjligt eftersom det är så komplicerat ändå.


  • Kavat
    Trottoarbonden skrev 2012-10-12 20:12:32 följande:
    Vi har en symtomfri son! Helt fantastiskt!
    Från att det har kliat konstant på hans tunga och ofta i rumpan, att humöret har varit uselt, till att ha en go och glad (för det mesta) kille med en tunga som inte kliar! Nästan för bra för att vara sant känns det som.
    Går fortfarande på begränsad kost. Vi har en lista över vad han får äta, men den listan växer hela tiden!
    Vi är ganska övertygade om att det har varit tomat, fläskkött och potatis som har ställt till det (förutom fisk, fågel, kiwi och banan som han inte tål sedan tidigare). Vi fortsätter med att införa en sak i taget och skriva matdagbok osv.
    Är så glad över husmor i köket på skolan. En fantastisk kvinna med stor förståelse. Hon verkligen är mån om sonens mat och välbefinnande och förstår att vi måste ta det lugnt. Hon respekterar att han inte vill prova nya saker i skolan. Hon kräver inga läkarintyg och är flexibel. Så oerhört skönt. Nu ska all tillagning av specialkost ske centralt på en nybyggd skola där det finns en separat avdelning i köket för detta. Detta är i sig mycket bra och kommer att öka säkerheten avsevärt. Men maten kommer att lagas i förväg, frysas ner och levereras ut. Nu när vi håller på att utreda så behöver vi kunna ändra med kort varsel vad som ska ingå i maten. Detta har husmor förstått och själv, utan att jag ens nämnt något, har hon sagt till om att hon även fortsättningsvis kommer att laga sonens mat. Känns så skönt, för nu fungerar det så bra!
    Läkarbesök nästa vecka, remiss skickad till barnallergispecialist, tid hos specialisttandläkare för undersökning av tungan i början av december.
    Både tomat och fläskkött är histaminfrisättande. Har du googlat listan på sådan föda om det stämmer med vad han reagerar på?

    Skönt att han mår bättre och att kokerskan är så bra!
  • Kavat
    spökplumpen skrev 2012-10-13 10:37:42 följande:

    Ja hjälp, vad man känner igen sig. Det som jag för tillfället känner mig mest avundsjuk på är att man kan gå till affären, köpa buöjongtärningar oh använda utan att lägga en tanke på det. En annan får stå och koka sina egna buljonger och frysa ner och hoppas att den dagen man ska laga mat att man då inte glömt bort att man redan tagit det sista. Att kunna vara spontan med matlagning och inte behöva planera allt i detalj och alltid ligga tre steg före. Men å andra sidan så äter vi avsevärt mycket bättre mat idag än vi gjort tidigare, med väldigt lite tillsatser.
    Har du kollat ekologiska buljonger? Vad är det ni inte kan äta?

    Vi använder just nu alltid Rapunzels ekologiska buljong, som vi köper i en liten ekologisk affär, men har för mig att det finns andra förslag i utan-allt-bloggen.
  • Kavat
    LadyM skrev 2012-10-12 13:53:43 följande:
    Hej! Hur är det när man är ute och äter ang. frityroljan - "överlever" allerrgener och smittar andra livsmedel?

    Sonen är kraftigt fisk och äggallergisk, det brukar alltid funka med pommes ute och nu har även provocerat kyckling med gott resultat (tjohhhooo!!!).

    Tänker nu t.ex på McD - friteras kycklingprodukter tillsammans med fisk o äggprodukter och är det isf några problem?
    Du menar om en fiskallergisk kan äta kyckling som är friterad i samma olja som fisk?

     Ibland lossnar det ju små bitar så jag hade inte vågat chansa. Men det är ju inte alltid alla samfriterar utan det kan skilja från ställe till ställe. Jag tror tex att pommesen nästan alltid friteras för sig själv. Men man får fråga vid varje tillfälle.

    Sen beror det ju så klart hur känslig man är.
  • Trottoarbonden
    spökplumpen skrev 2012-10-13 10:33:22 följande:

    Men Gud vad härligt!!! Grattis! hur lång tid tog det för er att hamna där?

    Från det att vi började med eliminationsdiet har det nu gått drygt två månader. Så det tog mycket lång tid! Sonen haft besvär i två år innan dess.
  • Trottoarbonden
    Kavat skrev 2012-10-13 13:35:15 följande:
    Både tomat och fläskkött är histaminfrisättande. Har du googlat listan på sådan föda om det stämmer med vad han reagerar på?

    Skönt att han mår bättre och att kokerskan är så bra!

    Jag har också funderat på det där med histaminfrisättande. Vet inte riktigt hur jag ska tänka med det. Tänker att det nog inte spelar någon roll om reaktionen är "riktig" eller inte...
    Sonen reagerar (än så länge, har fortfarande eliminationsdiet) på följande: Fisk, fågel, kiwi, banan, potatis, fläskkött och tomat. En relativt kort lista, men ack så begränsande...
    Har en son till som inte kan äta ris. Och min man tål inte de flesta grönsaker och kryddor, exempelvis lök.
    Att laga mat som alla kan äta här betyder att laga mat med mycket få ingredienser och det blir usel variation och tråkig smak, så det är inte längre ett alternativ.
    Sen har min egen mage för tillfället pajjat ihop av all stress, så för mig gäller mild, kokt mat, alltså ytterligare en sak att ta hänsyn till =(