• Kavat

    Allergitråden

    Allergitråden VÄLKOMNA TILL ALLERGITRÅDEN! Här är kan vi med allergiska barn eller egna allergier/överkänslighet ska kunna diskutera och utbyta tips, idéer, recept m.m. med varandra

    Allergiinformation, recept m.m. hittar du bl.a. på:
    www.allergimat.com och
    www.celiaki.se

    Förkylningsastma-tråden
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49885066.html
    Mjölkallergi hos bebisar:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m50744504.html
    Mjölkallergi hos äldre barn o vuxna:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m50743863.html
    Äggallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m50633598.html
    Sädesslagsallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51217401.html
    Kostråd vid överkänslighet mot salicylsyra, bensoesyra och färgämen:
    www.familjeliv.se/Bloggar-4-51/b93380.html

    Den gamla allergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49715000.html

    Läkemedel i samband med graviditet & amning, kolla på www.janusinfo.se (eg för läkare och vårdpersonal)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-05 22:01
    Innehållsförteckningsguider (de vanligaste allergierna): utanallt.blogspot.com/search/label/Inneh%C3%A5llsf%C3%B6rteckningsguider

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-09-16 09:29
    Recept: www.familjeliv.se/Forum-3-22/m35281540.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-05-02 12:55
    Matallergi i FASS(Be läkaren läsa nedanstående FASS-länk om läkaren inte tror på allergi då RAST/prick inte visar något....)
    www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-12-13 19:42
    FASS om allergi www.fass.se/LIF/illness/ViewIllness.action&docType=95&docTitle=Sjukdomar+%26amp%3B+besv%26auml%3Br

  • Svar på tråden Allergitråden
  • Trottoarbonden

    shine: svarar så gott jag kan (har ingen veteallergiker själv men annan allergi-erfarenhet)
    1. Jag hade förväntat mig en förbättring gradvis relativt snart efter att ta bort vete. Men helt bra kan nog ta ett par veckor, därav att läkaren sa tre veckor tänker jag.
    2. Jag hade bett dom att inte använda trolldegen under dessa tre veckor (till att börja med).
    3. Nej, glutenfritt och vetefritt är inte samma sak så vitt jag vet. Det jag kan tänka mig att läkaren har menat är att ni kanske kan få tips och inspration på "glutenfria hyllan" i matvaruaffären.
    4. Inget bra tips på produkt här direkt. Men jag hade tagit det ganska coolt vad det gäller näringsintag och så under denna perioden då ni ska prova utan vete. Till redning så är rismjöl eller majsstärkelse bra tycker jag.

    En liten fundering bara, om ni inte har ägg eller mjölk hemma, hur är det på förskolan. Är den ägg och mjölkfri helt? Annars så tänkte jag först på att han är sämre pga att han utsätts för ägg och/eller mjölk i förskolan på något vis. Har han varit hemma från förskolan någon längre period sedan han började där? Hur var det då?
    Sen påverkar infektioner också, vid en infektion blir ofta allergierna värre, kan det ha med saken att göra? (Förskolestart och infektioner brukar ju gå hand i hand dessvärre)
    Det finns många faktorer att ta hänsyn till. Och visst är det så att blodprovet kan visa att han är allergisk trots att han inte reagerar. Min son har visat positivt vid blodprov på många saker som han kan äta (bland annat sädesslagen och mjölk).

    Lycka till!

  • Trottoarbonden

    Blä! Idag har jag gjort korv - hela dagen!! Min son tål varken potatis, paprika, muskotnöt eller fläskkött och då är det kört att köpa korv. Just korv är en sak som han saknar väldigt mycket och är ledsen över att inte kunna äta. Så jag satte mig för att göra korv själv. Först studerade jag recept på nätet, så ringde jag runt till köttaffärer och så lånade jag gamla kokböcker av mamma osv... Så idag så for jag runt på förmiddagen i olika butiker för att samla på mig ingredienser för en halv förmögenhet! (bara korvskinnet kostade 90 kr!)
    Efter lunch började jag mala, mixa och blanda smet. Gjorde ett par olika för att prova mig fram. Använde finmald nötfärs, högrev samt väldigt fett lamm-kött i olika proportioner. (passade även på att göra en variant av varje utan lök då även min man som inte kan äta lök suktar efter korv). Sen skulle korven i skinnet, en faslig massa snören skulle knytas. Därpå kokning av denna korv. Nu har den stått o svalnat ute på trappen och min man står och skalar av skinnet (fjälster från nöt) och förpackar för frysen. Jag gjorde även typ falukorv, i ugnen, den är nog sval först om en stund...
    Ett jävla jobb helt enkelt. Och korven ser jätteäcklig ut! Den är brun och konstig i konsistensen. Hur fan gör de korv i fabrikerna? Hur får dom den att bli som gummi?? Visst spelar det roll att jag inte kan ha fläskkött, men inte så stor roll gissar jag.
    Nu har jag lagt ner en hel dag på detta och resultatet misstänker jag att sonen inte alls tycker är korv... Där smög sig det julbordet med korv till alla...
    (ursäkta, mycket jag behövde häva ur mig efter denna korv-dag!)

  • barefoot

    trottarbonden: Hagby gård har kalkonkorvar och jag tror att deras "örtgrilllare" är utan det du nämt ovan, kanske kan du ringa och höra och i så fall beställa. Bra jobbat att göra egen korv, hoppas han gillar den!

    Vi gör nu egen blodpudding på nötblod och hirsflingor och sonen åt då jag kallade det paté (då jämför han inte med hur köpt blodpudding smakar...). Jag vet inte hur gammal din son är och om det hjälper att kalla korven för lammrulle tex, men det kanske är hela grejen att det ska vara korv???

  • Lindsey
    shine skrev 2012-12-08 18:43:07 följande:
    Hej!
    Ny här och tänkte höra med er experter. Min son är 20 månader och när han var 6 månader konstaterades att han har ägg- och mjölkproteinallergiker. Vi har varit noggranna och inte haft det hemma och lusläst allt i vår väg. Han blev av med alla sina eksem, ont i magen, sömnstörningar och problem med bajseriet osv. Nu när han börjat på förskolan har alla symtomer kommit tillbaka igen. Vi kontaktade allergiavdelningen och tog nya prover. Det visade sig att båda hans allergier hade ökat i värde plus att han hade även fått utslag på vete. Läkaren skulle skriva ut intyg för alla som vi ska ge till förskolan. Läkaren sa att vi skulle utesluta vete under 3 veckor och se ifall han mår bättre. Han sa att man kan vara symtomfri även fast testet visat indikation på veteallergi. 

    Har lite frågor:
    1. Hur lång tid tar det innan det går ur kroppen? Är det som med mjölk 2 veckor (4 v om man ammar)? 
    2. Dagis gör egen trolldeg med vete, hur ska vi ställa oss till det?
    3. Läkaren sa att vi kunde använda oss av glutenfria alternativ, stämmer det när testet visat indikation på veteallergi?
    4. Vi har använt oss av Oatlys havregrädde och läste på deras hemsida att dom inte rekommenderade deras produkter om man var veteallergiker. Kan ni tipsa om något annat att göra tex. sås på?

    Är som sagt ny på det här och tar tacksamt emot ALLA råd jag kan få!
    1. Man säger väl ett par veckor ungefär, fast helst ska man ju vara utan en månad innan man provocerar igen.

    2. Min son är också allergisk mot vete och jag kommer inte acceptera att de har sånt på dagis sen då små barn stoppar allt i munnen och han reagerar på pyttelite vete. De får anpassa sånt efter barnen de har.

    3. Ja, glutenfria alternativ är det man får använda. Dock är det ägg och mjölk i mycket (min son har även de allergierna) och dessutom vetestärkelse, som vissa veteallergiker reagerar på men ej glutenallegiker reagerar på. Så man får testa sig fram.

    4. Vi har inte kommit så långt att vi har börjat göra sås till honom, men oatlys produkter ska i princip vara vetefria. De kan dock innehålla lite spår av vete, men är man inte så känslig så går det bra ändå. Vet en glutenallergiker som kan använda oatlys produkter tex.
    Ellie 101016 ♥ Edvin 120309 ♥
  • Mandelskorpan
    Trottoarbonden skrev 2012-12-07 20:35:15 följande:

    Hur har det gått?
    Håller tummarna!
    Det är lite skakigt med vår introduktion av Nutramigen AA. Fick 60ml 2 ggr igår, 90ml 2ggr idag. Kräkts pyttelite en gång - men det kan ju barn göra. Rött kliande öra som försvann - en brödsmula som tvååringen drällt på golvet?? Lite rödflammig på benen - en annan brödsmula..??

    Så jag vet inte riktigt. Men han sover gott nu och sover han bra i natt ökar vi nog på lite i morgon så får vi se om han är ett av de barn som reagerar på det man inte kan reagera på eller inte (!). Har redan blivit idiotförklarad per tfn av dietisten vi ska få träffa i januari för att han reagerar på Neocate, phuuuuu. Som om det  inte är jobbigt nog ändå.

    Men vi är fortfarande hoppfulla om AA  
  • 2små2stora
    Trottoarbonden skrev 2012-12-08 19:56:09 följande:
    Blä! Idag har jag gjort korv - hela dagen!! Min son tål varken potatis, paprika, muskotnöt eller fläskkött och då är det kört att köpa korv. Just korv är en sak som han saknar väldigt mycket och är ledsen över att inte kunna äta. Så jag satte mig för att göra korv själv. Först studerade jag recept på nätet, så ringde jag runt till köttaffärer och så lånade jag gamla kokböcker av mamma osv... Så idag så for jag runt på förmiddagen i olika butiker för att samla på mig ingredienser för en halv förmögenhet! (bara korvskinnet kostade 90 kr!)
    Efter lunch började jag mala, mixa och blanda smet. Gjorde ett par olika för att prova mig fram. Använde finmald nötfärs, högrev samt väldigt fett lamm-kött i olika proportioner. (passade även på att göra en variant av varje utan lök då även min man som inte kan äta lök suktar efter korv). Sen skulle korven i skinnet, en faslig massa snören skulle knytas. Därpå kokning av denna korv. Nu har den stått o svalnat ute på trappen och min man står och skalar av skinnet (fjälster från nöt) och förpackar för frysen. Jag gjorde även typ falukorv, i ugnen, den är nog sval först om en stund...
    Ett jävla jobb helt enkelt. Och korven ser jätteäcklig ut! Den är brun och konstig i konsistensen. Hur fan gör de korv i fabrikerna? Hur får dom den att bli som gummi?? Visst spelar det roll att jag inte kan ha fläskkött, men inte så stor roll gissar jag.
    Nu har jag lagt ner en hel dag på detta och resultatet misstänker jag att sonen inte alls tycker är korv... Där smög sig det julbordet med korv till alla...
    (ursäkta, mycket jag behövde häva ur mig efter denna korv-dag!)
    Brun blir den för att det inte är nitrit i den. Skinnet ska ni nog inte ta av förrän ni stekt/kokat korven för att äta den. tror inte att den kommer att hålla ihop då. Den blir ganska grynig när man gör den själv lite som köttkorv eller julkorv.  
    ~~Michael -97, Joachim -98, Johanna -07, William 100904~~
  • Kavat

    Bei bei,
    Nej det är inte alls ok att de får fel! Hade min son fått det kanske han hade varit död.

    Så gör en anmälan på det. De ska själva göra en anmälan men det låter inte som de gjort det. De är skyldiga att sköta säkerheten runt maten. Kontakta dem högre upp?
    Skolinspektionen?

    Ring runt och prata med folk och hör efter om hur ni bäst går tillväga. Astma och allergiförbundet kanske har råd?

    Jag hade faktiskt inte lämnat mina barn/ tagit med mat om de fick fel så ofta förrän de har visat upp en plan/åtgärd så de inte gör fel.

    De får väl namnmärka maten?

  • Kavat

    Shine, de första har du fått svar på och mitt blir liknande.

    3. Ofta reagerar man även på havre vid veteallergi eftersom proteinerna är så lika, så jag hade inte använt havre alls dessa tre veckorna utan provocerat senare.
    Men havreprodukterna som inte är rena får innehålla upp till några procent? andra sägesslag, utan att märkas.
    De är glutenfria, alltså under om det är 100 PPM gluten, men många veteallergiker reagerar på den mängden.
    Har man celiaki/glutenintolerans sägs det att man brukar tåla det. Men jag gör det inte och jag har celiaki.

    Se upp för Ricedreams produkter som innehåller spår av korn ( många veteallergiker reagerar trots att de inte är märkta.)

    Tyvärr är det lurigt då det tydligen inte går att mäta så bra i vätska... Sen mäter de gluten och inte veteprotein som är en helt annan sak...

    Vete tål mm ibland inte glukossirap, druvsocker osv och det finns i allt nästan... Kolla sallys allergivlogg tex. Eller utan-alltbloggen.

    4. Vi använder kokosmjölk som ersättning för grädde. Både i mat och vispad.

    Hör jag varm choklad blandar jag 2/3 risdryck, 1/3 kokosmjölk.

  • Mandelskorpan
    Mandelskorpan skrev 2012-12-08 22:07:36 följande:
    Det är lite skakigt med vår introduktion av Nutramigen AA. Fick 60ml 2 ggr igår, 90ml 2ggr idag. Kräkts pyttelite en gång - men det kan ju barn göra. Rött kliande öra som försvann - en brödsmula som tvååringen drällt på golvet?? Lite rödflammig på benen - en annan brödsmula..??

    Så jag vet inte riktigt. Men han sover gott nu och sover han bra i natt ökar vi nog på lite i morgon så får vi se om han är ett av de barn som reagerar på det man inte kan reagera på eller inte (!). Har redan blivit idiotförklarad per tfn av dietisten vi ska få träffa i januari för att han reagerar på Neocate, phuuuuu. Som om det  inte är jobbigt nog ändå.

    Men vi är fortfarande hoppfulla om AA  

    hej i tråden... har ågren om vårt test här.... igår gick det så bra så vi ökade på. Nu på morgonen bajsade han lite lösare än sist, tyvärr. Sen blir han ledsen ca en timme efter att vi gett honom ersättningen, jag kan inte säga exakt vad som stör honom. Tror något gör ont för det är mungiporna neråt som ett upp-o-ned vänt U. Det är inte gaser. Sen går det över o han är nöjd. Nattsömnen är sådär, likaså dagsömnen. Men inga hudreaktioner idag och inga kräkningar.

    Nu idag, dag 4, har vi gett lite mindre mängd men oftare? Något som har något klokt att säga??? Vi har inte fått några instruktioner för barn "kan" ju inte reagera på den här sortens ersättning...   Dietisten sa att vi kunde ge halv "portion" alltså 120, vi gav det daag 1 uppdelat på 2 ggr (60fm 60em). Sen 90x2 dag 2. Dag 3 gav vi alltså mycket mer eftersom allt verkade bra, var det fel? Han var så hungrig

    Jag undrar också om det kan vara så att barnen har ont på något särskilt ställe i tarmen när de haft mycket reaktioner..?? Kanske passerar maten något "ont" ställe i tarmen efter just en timme?

    Ska ringa allergikliniken i morgon, tfn-tiden är tyvärr slut för idag.... 
  • Molina

    Nu behöver jag hjälp! Helt plötsligt har jag fått nässelutslag med eksem, har aldrig någonsin haft eksem, hur får man bort sånt alla salvor jag använt kliar jag sönder benen av!
    Har en äggallergi men så mycket jag vet reagerar jag bara vid intag inte luftburen.
    Sen fick jag nydligen reda på att jag har en enbart överkänslighet mot havre, jag hade för låga värden för att det skulle vara en allergi men jag skulle vara sparsam på intag av just Havre.