• Kavat

    Allergitråden

    Allergitråden VÄLKOMNA TILL ALLERGITRÅDEN! Här är kan vi med allergiska barn eller egna allergier/överkänslighet ska kunna diskutera och utbyta tips, idéer, recept m.m. med varandra

    Allergiinformation, recept m.m. hittar du bl.a. på:
    www.allergimat.com och
    www.celiaki.se

    Förkylningsastma-tråden
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49885066.html
    Mjölkallergi hos bebisar:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m50744504.html
    Mjölkallergi hos äldre barn o vuxna:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m50743863.html
    Äggallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m50633598.html
    Sädesslagsallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51217401.html
    Kostråd vid överkänslighet mot salicylsyra, bensoesyra och färgämen:
    www.familjeliv.se/Bloggar-4-51/b93380.html

    Den gamla allergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49715000.html

    Läkemedel i samband med graviditet & amning, kolla på www.janusinfo.se (eg för läkare och vårdpersonal)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-05 22:01
    Innehållsförteckningsguider (de vanligaste allergierna): utanallt.blogspot.com/search/label/Inneh%C3%A5llsf%C3%B6rteckningsguider

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-09-16 09:29
    Recept: www.familjeliv.se/Forum-3-22/m35281540.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-05-02 12:55
    Matallergi i FASS(Be läkaren läsa nedanstående FASS-länk om läkaren inte tror på allergi då RAST/prick inte visar något....)
    www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-12-13 19:42
    FASS om allergi www.fass.se/LIF/illness/ViewIllness.action&docType=95&docTitle=Sjukdomar+%26amp%3B+besv%26auml%3Br

  • Svar på tråden Allergitråden
  • Trottoarbonden
    Mandelskorpan skrev 2012-12-05 15:37:39 följande:
    Ni som gjort provokationer, har ni fått några instruktioner på när ni ska avbryta? Ibland är det väl uppenbart men om man har symptom som kommer smygande gradvis utan större dramatik?

    Vi har för det mesta sett någon hudgrej med klåda först (rött område/prickar bröst/mage/öron/ben/kinder) sen matvägran/kräkningar/lös mage. Ofta lös mage i flera dagar o det vill vi inte med en bebis som backar i vikt

    Kan det liksom stanna vid t.ex. hudproblem...? Utan att resten kommer sen som ett brev på posten...?

    Sonen mår bra just nu men backar i vikt så vi ska prova ersättning igen.... är orolig för att magen ska paja ihop IGEN..... 
    Jag håller lite med Bobbosmamma. Jag tror att vi föräldrar har lite svårt att lita på oss själva och våra instinkter. Ni vet ju faktiskt vad det är redan när prickarna och allt det andra diffusa kommer.
    Jag hade gjort såhär:
    Jag hade avbrutit direkt när de diffusa symptomen kommit, och lagt det livmedlet i en "kanske"-hög. Om det var något som är väldigt svårt att undvika hade jag undvikt några dagar (eller hur lång tid det nu tar innan symptomen försvunnit) och sedan provat en gång till, istället för att dra det för långt.
    När jag sen hade samlat på mig en bra "ja"-hög, kanske även en säker "nej"-hög så hade jag gett mig på "kanske"-högen en gång till. För det kan vara så att det egentligen är ett enda födoämne som ställer till det och när man väl fått bort det så löser sig det andra. Eller också så är det lite olika reaktioner för olika saker och "kanske" kan förvandlas till "mildare reaktion" eller något...

    Som jag svamlar...
    Summa summarum så är min erfarenhet att man lätt tappar perspektiv när man kör med eliminationer och provokationer. Det viktigaste måste vara att försöka hitta en fungerande mängd livsmedel som faktiskt fungerar. Nästa steg är att försöka bli säker på viktiga livsmedel, sådana som är svåra att undvika, så att man inte håller på och undviker något knepigt i onödan. Exempelvis tycker jag det är dumt att undvika vete i onödan men kanske ingen fara att undvika oliver i onödan under en period.

    Hoppas detta gav någon vägledning. Sonen backar i vikt skriver du (nu har jag inte orkat läsa bakåt här så jag har varken koll på ålder eller vad ni äter/inte äter). Jag vet att det är jobbigt. Om han äter hyfsat bra, men ändå inte går upp, som min yngste gjorde, så skulle jag rekommendera att ösa på fett helt enkelt. Det gjorde vi, smör och grädde på allt (vet inte om din son tål mjölk), annars fettranden på kotletten osv. Då vände det, och när det väl hade vänt så ordnade vikten sig... kanske för att jag slutade vara så hysterisk över just det.
  • Trottoarbonden
    annahoj87 skrev 2012-12-05 10:36:30 följande:
    Min son äter i grunden baskost som vi stegvis försöker att öka genom att testa oss fram. Vi har inte testat att ge honom fisk sen dess och vi har inte lagat de hemma till oss andra hemma heller. Men varje gång som det serveras fisk på förskolan till de andra barnen, han har sin egna mat, så reagerar han med riktigt röda kinder och ibland irritation i ögonen.

    Skulle ni tolka detta som en fiskallergi eller skulle ni pröva att provocera det också? 

    Jag vet att detta inte är lätt. Jag vet att det nästan känns overkligt att reaktion ska ske via luften. Och man vill verkligen inte slå på stora trumman på dagis och säga att de måste se till att  barnet inte är med då det äts fisk, man är ju redan "jobbig" som har barn med specialkost....

    Jag hade tolkat det som en fiskallergi. Och om du vill vara lite mer säker så hade jag provocerat hemma, men enbart luftburet, jag hade inte gett fisk att äta i detta läget.

    Sen hade jag bett dagis att ordna så att han inte äter med barn som äter fisk. Detta kan vara knepigt men också enkelt. Kanske finns där något rum som är lite avskilt från de andra rummen där ditt barn kan sitta, tillsammans med några andra barn som serveras annan mat än fisk denna dag. Och så vädras rummet som fisk-ätarna suttit i innan ditt barn kommer in dit. Om man vill så kan man få hjälp, det brukar finnas någon form av allergi-konsulent på sjukhuset som finns till för sådant här, som kan komma ut till förskolan och hjälpa dom att allergianpassa.

    Stå på dig. Din intuition stämmer säkert. De samband som vi föräldrar se är sällan en slump.
  • Trottoarbonden

    Nu vill jag berätta lite om läget här hos oss med sonen som reagerar med klåda på tungan för en hel massa livsmedel. Han reagerar även luftburet vid tillagning på fisk, fågel, ägg och fläskkött. (Detta är inte helt konsekvent men tillräckligt för att vi ska göra något). Detta har lett till att vi andra inte kan äta fisk, fågel o fläskkött om jag inte tillagar detta på kvällen efter sonen har somnat och samtidigt vädrar köket och har hans sovrumsdörr stängd.

    Imorgon har jag tid hos dietist på barnallergimottagningen. Hon verkar väldigt gullig, bokade in mig utanför mottagningstid då hon förstod att det var väldigt besvärligt för oss just nu. Jag är dock rädd att jag har för höga förväntningar...

    Jag ska ansöka om vårdbidrag. Främst för att vi har kraftigt ökade matkostnader nu när hela familjen hänvisas till att äta nöt, lamm och vilt. Inte ens vegetariskt fungerar särskilt bra då vi undviker baljväxter och tomat. Sen tänker jag också hänvisa till den ökade tiden matlagning och inhandling tar i vår familj, samt all tid för kontakt med andra som hanterar sonens mat och där han vistas. Känns lite tufft att se sanningen i vitögat och skriva ner hur jobbigt detta verkligen är. Vill ju så ogärna se sonen som ett problem, men det blir lite så i detta sammanhang.

    Då han tycks tåla ägg och potatismjöl i små mängder samt behöver få i sig omega3 i form av rapsolja så har jag bakat "medicin-muffins". Enligt läkarna så ökar sannolikheten för att allergin växer bort om man, kontinuerligt, utsätts för så pass små mängder så att man inte reagerar. Därför har jag bakat muffins med lite ägg och lite potatismjöl, samt har tillsatt rapsolja så att jag slipper känna mig stressad över att han inte får i sig det han behöver. Sen får han en sån muffins varje kväll. En del av mig säger att det är fel att vänja ett barn vid att äta en söt muffins varje kväll, och en annan (något större) del av mig säger att detta är brilljant, dels för att det minskar min stress, dels för att vi gör vad vi kan för att öka toleransen och även för att han får avstå från så mycket så det här kan han i alla fall få.

  • annahoj87
    Trottoarbonden skrev 2012-12-06 20:07:15 följande:

    Jag vet att detta inte är lätt. Jag vet att det nästan känns overkligt att reaktion ska ske via luften. Och man vill verkligen inte slå på stora trumman på dagis och säga att de måste se till att  barnet inte är med då det äts fisk, man är ju redan "jobbig" som har barn med specialkost....

    Jag hade tolkat det som en fiskallergi. Och om du vill vara lite mer säker så hade jag provocerat hemma, men enbart luftburet, jag hade inte gett fisk att äta i detta läget.

    Sen hade jag bett dagis att ordna så att han inte äter med barn som äter fisk. Detta kan vara knepigt men också enkelt. Kanske finns där något rum som är lite avskilt från de andra rummen där ditt barn kan sitta, tillsammans med några andra barn som serveras annan mat än fisk denna dag. Och så vädras rummet som fisk-ätarna suttit i innan ditt barn kommer in dit. Om man vill så kan man få hjälp, det brukar finnas någon form av allergi-konsulent på sjukhuset som finns till för sådant här, som kan komma ut till förskolan och hjälpa dom att allergianpassa.

    Stå på dig. Din intuition stämmer säkert. De samband som vi föräldrar se är sällan en slump.
    Nej, det är verkligen inte lätt.. Men är det något som jag har lärt mig under denna pågående resa med min son så är det verkligen att stå på mig. Jag ser bara hans bästa, de andra måste tyvärr anpassa sig. Han har en kraftig äggallergi och reagerar luftburet på detta, vi kan inte ta med honom in i mataffären, för om någon har ägg i sin kundvagn bredvid honom en kort stund så får han fruktansvärda utslag på hela kroppen och blir otrolig aggressiv :/. Så hela hans dagis har fått plocka bort råa ägg redan. 

    Jag fick tag på barndietisten igår och hon trodde också att det var en fiskallergi och rådde mig att inte provocera hemma med att ge honom det, utan det tyckte hon absolut att vi skulle få tid för på lasarettet om det blir en kraftig reaktion. Men att provocera luftburet tåls verkligen att tänka på. 
    Tack för dina råd!! :) 
  • Bobbosmamma
    Trottoarbonden skrev 2012-12-06 20:15:32 följande:
    Nu vill jag berätta lite om läget här hos oss med sonen som reagerar med klåda på tungan för en hel massa livsmedel. Han reagerar även luftburet vid tillagning på fisk, fågel, ägg och fläskkött. (Detta är inte helt konsekvent men tillräckligt för att vi ska göra något). Detta har lett till att vi andra inte kan äta fisk, fågel o fläskkött om jag inte tillagar detta på kvällen efter sonen har somnat och samtidigt vädrar köket och har hans sovrumsdörr stängd.

    Imorgon har jag tid hos dietist på barnallergimottagningen. Hon verkar väldigt gullig, bokade in mig utanför mottagningstid då hon förstod att det var väldigt besvärligt för oss just nu. Jag är dock rädd att jag har för höga förväntningar...

    Jag ska ansöka om vårdbidrag. Främst för att vi har kraftigt ökade matkostnader nu när hela familjen hänvisas till att äta nöt, lamm och vilt. Inte ens vegetariskt fungerar särskilt bra då vi undviker baljväxter och tomat. Sen tänker jag också hänvisa till den ökade tiden matlagning och inhandling tar i vår familj, samt all tid för kontakt med andra som hanterar sonens mat och där han vistas. Känns lite tufft att se sanningen i vitögat och skriva ner hur jobbigt detta verkligen är. Vill ju så ogärna se sonen som ett problem, men det blir lite så i detta sammanhang.

    Då han tycks tåla ägg och potatismjöl i små mängder samt behöver få i sig omega3 i form av rapsolja så har jag bakat "medicin-muffins". Enligt läkarna så ökar sannolikheten för att allergin växer bort om man, kontinuerligt, utsätts för så pass små mängder så att man inte reagerar. Därför har jag bakat muffins med lite ägg och lite potatismjöl, samt har tillsatt rapsolja så att jag slipper känna mig stressad över att han inte får i sig det han behöver. Sen får han en sån muffins varje kväll. En del av mig säger att det är fel att vänja ett barn vid att äta en söt muffins varje kväll, och en annan (något större) del av mig säger att detta är brilljant, dels för att det minskar min stress, dels för att vi gör vad vi kan för att öka toleransen och även för att han får avstå från så mycket så det här kan han i alla fall få.
    Vad intressant med "medicinmuffins". Jag visste inte att man kan öka sannolikheten för att allergier ska växa bort på sättet du beskriver. Jag hade tvärtom fått för mig att det var typ tvärtom, undvik att "irritera" allergin och vänta på att den ska växa bort. Min tjej tål nämligen också potatis i SMÅ mängder i bröd och detssam med ägg. Men undviker det just nu helt. Men det kanske är dumt alltså...
  • Bei Bei

    Ni som är erfarna vid matallergier. Är det acceptabelt att skolan serverar fel mat? När jag pratade med köket sa de att "det tyvärr är jätteofta som barnen tar fel eller får fel mat" Vad tusan!?
    Nu har min stora tjej (som har celiaki) fått bland annat vanliga pannkakor, fast laktosfria (hon tåg laktos)
    och annan mat som innehåller mjöl under 3-4 veckors tid i skolan. Detta trots intyg och att jag pratat med fritidspersonal, vikarier, köket och givetvis hennes huvudlärare.
    Hon är 7 år, inte ska hon bära huvudansvaret för om hon kan äta maten? Dessutom litar hon ju på när en vuxen säger att "detta tål du" (en extralärare som blandade ihop hennes allergi med laktos)

    Har pratat med allihopa igen, men är rädd att de släpper på kontrollen snart igen.

    Vad göra? Kräva att köket gör symboler på allergimaten?

  • 2små2stora
    Bei Bei skrev 2012-12-07 08:53:50 följande:
    Ni som är erfarna vid matallergier. Är det acceptabelt att skolan serverar fel mat? När jag pratade med köket sa de att "det tyvärr är jätteofta som barnen tar fel eller får fel mat" Vad tusan!?
    Nu har min stora tjej (som har celiaki) fått bland annat vanliga pannkakor, fast laktosfria (hon tåg laktos)
    och annan mat som innehåller mjöl under 3-4 veckors tid i skolan. Detta trots intyg och att jag pratat med fritidspersonal, vikarier, köket och givetvis hennes huvudlärare.
    Hon är 7 år, inte ska hon bära huvudansvaret för om hon kan äta maten? Dessutom litar hon ju på när en vuxen säger att "detta tål du" (en extralärare som blandade ihop hennes allergi med laktos)

    Har pratat med allihopa igen, men är rädd att de släpper på kontrollen snart igen.

    Vad göra? Kräva att köket gör symboler på allergimaten?
    Hos oss är allergimaten på ett ställe och den vanliga maten på ett annat 
    ~~Michael -97, Joachim -98, Johanna -07, William 100904~~
  • Bei Bei
    2små2stora skrev 2012-12-07 09:16:21 följande:
    Hos oss är allergimaten på ett ställe och den vanliga maten på ett annat 
    Så är det här med. Problemet är att lärare och fritidspersonal hänvisat min dotter till den vanliga maten och sagt att hon kan äta den. Samt att allergimaten är i ett eget värmeskåp, men där står ju inte bara en allergi, utan laktos, mjölk-ägg-fiskfritt mm. Så det innebär att hon kan ta fel och få laktosfria pannkakor med vanligt mjöl i. Det är där det blivit så fel. :(
  • 2små2stora
    Bei Bei skrev 2012-12-07 09:26:12 följande:
    Så är det här med. Problemet är att lärare och fritidspersonal hänvisat min dotter till den vanliga maten och sagt att hon kan äta den. Samt att allergimaten är i ett eget värmeskåp, men där står ju inte bara en allergi, utan laktos, mjölk-ägg-fiskfritt mm. Så det innebär att hon kan ta fel och få laktosfria pannkakor med vanligt mjöl i. Det är där det blivit så fel. :(
    Här har de en färgmarkering på allt vad som innehåller vad vete tror jag är röd då är det lätt för barnen att komma ihåg att allt som det är rött på kan jag inte äta.
    ~~Michael -97, Joachim -98, Johanna -07, William 100904~~