• Lady Namárië

    Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

    Om man får tro dagens Aftonbladet vill Victoria bli ledd till altaret av kungen i sommar, trots att det strider mot svensk tradition.

    www.aftonbladet.se/brollopet/article6999626.ab

    Vad tycker du? Skall Victoria få som hon vill? Motivera gärna!


    So say we all
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-22 23:03
    Svenska Kyrkans syn på brudöverlämning:

    "Denna sed finns inte i vår tradition och är något som de flesta präster i Svenska kyrkan avråder från."

    www.svenskakyrkan.se/default.aspx
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?
  • BuoBä

    Nej, eftersom de båda är svenska och borde följa svensk tradition, dvs gå in tillsammans. 

  • Kokomo
    Dreamis skrev 2010-04-23 14:33:39 följande:
    Jag anser att Viktoria ska få som hon vill ha det på sin stora dag. Jag vet massor av folk som i svenska kyrkan har pappan som går fram med dottern. Jag tror det är mer tradition att man gör det än inte. Vet själv den dag det blir aktuellt för mig att jag vill gärna ha pappa gå fram med mig, under förutsättning att han fortfarande lever, annars får det bli bror eller gudfar eller liknande.
    Varför måste det vara en man vid din sida när du går fram till altaret?
  • Knugen2010
    Dreamis skrev 2010-04-23 14:33:39 följande:
    Jag anser att Viktoria ska få som hon vill ha det på sin stora dag. Jag vet massor av folk som i svenska kyrkan har pappan som går fram med dottern. Jag tror det är mer tradition att man gör det än inte. Vet själv den dag det blir aktuellt för mig att jag vill gärna ha pappa gå fram med mig, under förutsättning att han fortfarande lever, annars får det bli bror eller gudfar eller liknande.
    Varför ska hon för göra som hon vill när det är du och jag som betalar?
  • Joual
    Primrose skrev 2010-04-23 14:35:29 följande:
    Jag håller med dig och, som jag skrev ovan, så tyckte min pappa att det var ganska underligt att min syster ville att han skulle leda fram henne. Så de "små" papporna kanske inte alls känner sig hedrade utan bara obekväma (åtminstone om de har en gnutta feministisk ådra i sig ).
    Jag frågade min egen pappa en gång vad han skulle ha sagt om jag fhade rågat honom om han ville överlämna mig i kyrkan. Då skrattade han och sa (för att försöka skriva ner på västerbottensbondska) :
    - Men jäntong, visst ha I väl lärt deg å gå själven?

    Jo, han har ju det. Jag har en fin relation till min pappa, och han har lärt mig att gå själv. Både rent bokstavligt, men framför allt bildligt. Jag tror att min pappa skulle ha känt det som ett misslyckande om jag på allvar frågat honom om brudöverläming.
  • Primrose
    Knugen2010 skrev 2010-04-23 14:37:09 följande:
    Varför ska hon för göra som hon vill när det är du och jag som betalar?
  • Primrose
    Joual skrev 2010-04-23 14:39:24 följande:
    Jag frågade min egen pappa en gång vad han skulle ha sagt om jag fhade rågat honom om han ville överlämna mig i kyrkan. Då skrattade han och sa (för att försöka skriva ner på västerbottensbondska) : - Men jäntong, visst ha I väl lärt deg å gå själven? Jo, han har ju det. Jag har en fin relation till min pappa, och han har lärt mig att gå själv. Både rent bokstavligt, men framför allt bildligt. Jag tror att min pappa skulle ha känt det som ett misslyckande om jag på allvar frågat honom om brudöverläming.
    Håller med även här. Kloka pappor.

    Jag själv gifte mig borgerligt, för övrigt.
  • Lyllo
    sisterinlaw skrev 2010-04-23 14:10:18 följande:
    Och varför blir inte båda personerna överlämnade då? Jag är egentligen sjukt less på den här diskussionen. Åtskilliga argument har nötts till ve och förbannelse på BT och det slutar i princip alltid med att ingen på djupet kan motivera omdefinierandet av brudöverlämning. Här är några punkter med vilka man kan ifrågasätta poängen med brudöverlämning: 1. Det är emot svenska kyrkans vigselordning. Vill man gifta sig i svenska kyrkan vill man förhoppningsvis även följa vigselordningen. 2. Om det ska ses som en symbol där man lämnar sin gamla familj för att gå till den nya- varför lämnas inte mannen över av sin familj? Varför lämnas kvinnan över enbart av pappan? Och har inte en kvinna som bott ihop med en man/bott från sin familj/skaffat barn med mannen etc. redan lämnat föregående familj ganska mycket? 3. Vill man kopplas samman med en tradition som fortfarande har en högst verklig symbolik för ett stort antal kvinnor? Dvs. att man överlämnas som ett transaktionsobjekt från sitt tidigare överhuvud till sitt nästa? Och slutligen, vad är det som är så sjukt fint? Själv gick jag in i min man och grät mig igenom hela ceremonin och så gjorde också ett stort antal av våra ganska många gäster.  Det kanske är att överanalysera, jag har ändå en del högskolepoäng så jag kan inte bortse från att jag läst en del om filosofi, postmodernistisk tolkning, strukturalism etc. men ändå, hur kan man inte se den uppenbara symboliken i att ngt blir överlämnat från ngt annat?
  • Mad as snow

    Huvudargumentet för att vi alls ska ha ett kungahus i Sverige brukar vara att de gör så himla bra PR för vårt land, att de är en enda stor reklamannons och att det är så himla viktigt. Då tycker jag verkligen att deras intåg i kyrkan ställs på sin spets. Nej, Vickan har nog inte möjlighet att välja exakt hur hon vill ha det och det är inte "hennes" bröllop i den meningen som det är för en helt vanlig människa. Om hon vill göra exakt som hon vill i alla situationer så får hon i mina ögon abdikera. Men det är kanske en sidodiskussion. Intåget ifråga blir en väldigt stark symbol för något som inte representerar Sverige över huvud taget, om hon väljer att bli eskorterad av sin far. Och där har de väl som Reklampelare för Sverige ett ansvar att också fundera över just den symbolen. Sveriges Kronprinsessa ska gifta sig, och då bör hon göra det på ett sätt som också representerar Sverige och inget annat.


    Someone get me a fucking wiener before I die.
  • zanna80

    Nej, därför att kvinnan i dag inte tillhör någon, utan är självständig.
    Tycker den sedan påvisar att kvinnan tillhör pappan för att sedan bli lämnad till en ny man, nej det tilltalar mig inte.


    ♥ Lovisa ♥
  • Mrs Moneybags

    Nej, jag tycker inte det.

    Jag tycker att det är synd att våra egna svenska traditioner inte är tillräckliga för henne utan att hon måste amerikanisera sitt bröllop. Hennes jobb är ju att värna om vår särart.

Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?