• Lady Namárië

    Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?

    Om man får tro dagens Aftonbladet vill Victoria bli ledd till altaret av kungen i sommar, trots att det strider mot svensk tradition.

    www.aftonbladet.se/brollopet/article6999626.ab

    Vad tycker du? Skall Victoria få som hon vill? Motivera gärna!


    So say we all
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-22 23:03
    Svenska Kyrkans syn på brudöverlämning:

    "Denna sed finns inte i vår tradition och är något som de flesta präster i Svenska kyrkan avråder från."

    www.svenskakyrkan.se/default.aspx
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?
  • Ulf Harrys Farsa
    iolanthe skrev 2010-04-25 20:49:02 följande:
    Jag har mobilt internet, så jag tog bara ut stickan och ringde upp igen.
    stor skillnad på uppringda linor och vanliga adls, comhem eller fasta förbindelser, mobilt internet är inte tilldelat alls så många adresser, vilket gör att leasetiden är kanske 1 sek.
  • Lady Namárië
    Grangerous skrev 2010-04-25 20:19:57 följande:
    Jag skulle kanske inte göra så själv, eller så gjorde inte vi, men jag har viss förståelse för tanken. Ceremonin visar ju att man lämnar sin far och sin familj för att bilda par med sin nye man som från och med giftermålet kommer att vara ens närmaste. 
    Fast svenska kyrkans ceremoni innehåller ju inte precis den symboliken, även om den anglosaxiska versionen gör det.
    So say we all
  • skoladan

    Nej, absolut INTE. Brudöverlämning är en larvig grej, som kommit hit fr Amerika. Vuxna kvinnor behöver inte ÖVERLÄMNAS fr en man till en annan. 

  • Pilla70

    fattar int varför det blir en så stor grej av det.
    Om nu kronprinsessan vill ha det så här på sitt bröllop varför skullem hon inte få det då.
    är väl upp till alla att få göra som de vill på sin stora dag eller??
    måste det bli en kvinnosak av det???


    Älskar mina små prinsar och min stora prins
  • Clara03

    Tänker inte rösta på denna. Dom får väl göra som dom vill. Jag bryr mig faktiskt inte. O varför följa svenska traditonen för så himlans noga? Ne, låt dom göra som dom vill det är deras bröllop o ingen annans.

  • Clara03
    Krake skrev 2010-04-25 20:23:15 följande:
    Som medlem i Svenska Kyrkan säger jag av hela mitt hjärta NEJ. Jag hoppas att kyrkan inte ställer upp på detta, då det skulle vara en offentlig manifestation av värderingar som inte går ihop med kyrkans. Att brudparen går in tillsammans är en svensk tradition vi verkligen kan vara stolta över. Detta bröllop har ett stort symbolvärde. För övrigt anser jag att både arvsmonarkin och äktenskapet bör avskaffas.
    Jag har då aldrig sett ett enda brudpar gå in tillsammans på bröllop. Pappan överlämnar bruden o min pappa kommer att få överlämna mig sen på mitt och sambons bröllop. HELT KLART...  Tycker inte man måste följa den svenska traditionen till 100% Det är upp till var och en hur de vill bli överlämnade.
  • Clara03
    Ulf Harrys Farsa skrev 2010-04-25 20:32:41 följande:
    Ja eller så låter man folk få bestämma själva och är glad för att samma människor betalar din lön.
    Håller med att man borde faktiskt få bestämma själv. Tycker inte att kyrkan ska bestämma på ens bröllop om vem som ska överlämna bruden o.s.v.
  • Themis

    Pilla70: Om staten betalar för bröllopet så tycker jag visst att man kan göra en sak av det. Annars kan de betala själva och ha det precis som de vill.

    Bröllopet kommer att påverka många och jag förväntar mig som medborgare och skattebetalare att paret uppträder på ett sätt som representerar vårt moderna Sverige och inte något förlegat 1800-tal eller Hollywood-USA m.a.p kvinnosyn. Ska man gifta sig i kyrkan så är det heller inte brudledning som gäller, det står ju klart och tydligt på kyrkans hemsida.

    Jag menar, vi lagstiftar om delad föräldraförsäkring för enskilda familjer i jämställdhetens namn, men vi kan inte få vårt blivande kungapar att gå in i äktenskapet på lika villkor? Jag tycker det är rätt fjantigt.

    Den enda poängen vore väl om mannen FAKTISKT tog över försörjningsbördan för prinsessan, då hade det varit en tung symbolik i det, men jag förmodar att han tänker leva på apanage han också...{#lang_emotions_dreamer}

  • Lyllo

    Som Sveriges största socialbidragstagare så får de helt enkelt rätta sig efter svenska kyrkan, det är väl det minsta man kan begära.

Svar på tråden Brudöverlämning på prinsessbröllop - ja eller nej?