Inlägg från: sassus |Visa alla inlägg
  • sassus

    Jag längtar till jul!!!

    Vi har ett jättefint slagbord som står mot väggen i vardagsrummet. Det är i ek, och har en stenskiva på ovansidan. Jag vill ställa fina saker på det, för det andas verkligen jul om det bordet, men vet inte vad jag ska ställa på det. Just nu står ett ekfat på det med röda äpplen, det tänker jag kan stå kvar, men vad ska stå bredvid det? Amaryllis? Julgrupp? Kyrka? En tomte? Ljusstakar med röda ljus? Eller nåt helt annat? Nån som kan föreställa sig det framför sig, och kanske tänka ut vad som skulle vara fint

  • sassus
    ems87 skrev 2012-11-21 18:56:42 följande:
    En julby! Med figurer och olika hus, fejksnö...     Solig 

    Eller en krubba med stall och figurer.
    Ja, det skulle vara fint, men problemet är att jag är ganska urfattig nu innan jul. Min lilla föräldrapeng ska räcka till mycket julklappar
  • sassus
    GrimbartStrike skrev 2012-11-21 21:39:01 följande:
    Känner igen det där, skulle så gärna ha en stor fin julby men huu vad dyrt det är!

    Ett stort fat med kottar? En stor vas med granris? Gratis och superfint!  
    Ja, granris var ju ett jättebra tips. Tack!
  • sassus
    lollsanT skrev 2012-11-22 14:48:46 följande:
    Här är vår julgran 2010

     


    Åh, vilken fin gran. Nu blev jag avundsjuk Vi tar en gran i sambons pappas skog. De brukar se lite klena och sneda ut de där granarna
  • sassus
    Lajsa82 skrev 2012-11-22 09:02:16 följande:
    Här är dom Hittade receptet i buffe och tänkte att sådana här skall jag göra, sökte på andra recept och hittade ett som var mkt enklare...Men kommer nog göra recepten från buffe också

    Smält 200g vit choklad (jag körde i micron, snabbt och lätt)
    tillsätt 2-2,5dl kokos
    och 1 msk färskpressad citronsaft
    låt stelna lite och rulla till bollar och rulla sedan i kokos, klart gick på 20 min att göra.
    Läste i en annan tråd (eller var det den här.. Hm...) att någon hade blandat ner krossade polkagrisar i bollarna. Lät gott
  • sassus

    Jag slår också ett slag för tomtegardinen

  • sassus

    Kan tipsa er om saffranskladdkaka med vit choklad i, och pepparkaksmuffins med lingonfrosting. Har inte gjort något av det själv, men det låter gudomligt gott, och ska göra det så fort jag får tillfälle

  • sassus
    skruttarnas mamma skrev 2012-11-24 13:05:33 följande:
    funderar på att baka men vet inte vad...

    vet någon föresten något julgodis med kondenserad mjölk och/eller jordnötssmör?? 
    Jag har en recept på apelsinchokladfudge, där det ska vara kondenserad mjölk i. Hojta till om du vill ha receptet. 

    Förra året gjorde vi snickersgodis också, med jordnötssmör i. Kanske går det att googla på det (har inte receptet själv) 
  • sassus
    skruttarnas mamma skrev 2012-11-26 15:37:46 följande:
    ja det receptet vill jag gärna ha om du vill dela med dig =) 
    Choklad- och apelsinfudge

    Ca40 st

    1 burk kondenserad mjölk
    400 g mörk choklad
    125 g rumstempererat smör
    1 nypa salt
    finrivet skal av 1 apelsin

    Till garnering:
    200 g mörk choklad

    Syltat apelsinskal (går ju att utesluta antar jag)
    1 apelsin
    1 dl socker
    1 dl vatten

    Plasta en form, ca 30 x 20 cm. Låt den kondenserade mjölken sjuda på svag värme under omrörning. Bryt chokladen i bitar och rör ner den. Tillsätt smör, salt och apelsinskal. Rör till en jämn, slät smet. Häll över i formen och låt stelna i kyl minst 4 timmar. Skär fudgen i bitar och låt ligga i rumstemperatur i minst 30 minuter. Smält chokladen till garneringen över ett vattenbad. Doppa fudgen i chokladen med hjälp av en gaffel. Skrapa bort lite av chokladen på undersidan av chokladbitarna och ställ dem på ett smörpapper. 

    Dekorera med syltade apelsinskal, låt stelna och ställ svalt.  

    Så här gör man apelsinskalen:
    Tvätta apelsinen och skär remsor med en potatisskalare. Strimla skalet tunt. Koka upp vatten i en kastrull och koka skalen i 30 sekunder. Sila bort vattnet och upprepa proceduren två gånger till (för att få bort det beska ur skalen). Koka ihop socker och vatten i en kastrull. Lägg i skalen och koka i ett par minuter. Låt kallna i lagen. Doppa i socker. (man kan även köpa syltade apelsinskal)

    Vassego  
  • sassus

    Åh, jag kan inte bestämma mig för hur vi ska ha det i köksfönstret till advent. Vårt köksfönster är ganska stort och utan list i mitten. Antingen ska vi ha en stor adventsljusstake i mitten av fönstret, julblommor på sidorna och två julgranskulor som hänger. Eller två lite mindre ljusstakar, ev med julgranskulor också, eller också en ljusstake på ena sidan av fönstret och en stjärna på andra sidan. Vi kommer ha en rutig hissgardin. Vad tycker ni blir finast? Jag och min sambo är totalt oense. Han vill ha en stor stjärna bara, men jag tycker så mycket om just ljusstakar i köksfönster... Bestäm åt mig, snälla

  • sassus

    Då blir det nog en stor ljusstake i köksfönstret. Det röstade sambon också på Då är ju frågan, vart hittar jag en fin som inte kostar skjortan?

  • sassus
    GrimbartStrike skrev 2012-11-28 13:55:56 följande:
    Rusta har 11-armars för 299:-
    Ja, jag hittade den när jag googlade lite Ica Maxi har en också, som var lite snyggare, men vet inte hur stor den är. Sambon ska åka och kolla
  • sassus

    Åh, nu fick jag ångest. Hemskt va alla putsar, stryker och donar Hjälp, jag kommer ju inte hinna det här! Har ingen energi alls. Vill bara sitta under en filt och mysa, och se hur någon annan gör all förberedelse. 

  • sassus
    wildlife skrev 2012-11-29 08:17:34 följande:
    Idag ska jag köpa de sista sakerna till julkalendrarna, det fattas nr 24 i alla 6 och sen fattas det 4 paket till i en av dem. I morgon får jag äntligen ställa fram adventljusstakarna, har längtat hela veckan
    Vi har lyckats skrapa ihop, hör och häpna, två luckor till dottern. Med tanke på att jag har räknat ner till advent från augusti är jag pinsamt nog så himla efter i alla planeringar. 
  • sassus

    Tror att sambon och dottern åker och hugger granen på söndag, sen får den nog vila i källaren ett tag innan vi sätter upp den. Funderar på att ta upp den och först bara sätta ljus i den, och sedan faktiskt inte klä den förrän dan före dopparedan. Finns en tjusning med att klä granen till uppesittarkväll, medan skinkan är i ugnen tycker jag ändå

    Julen en det härligaste som finns, men nu har det hänt en massa tråkigt i min brors familj, och som min mamma sa "kunde det inte vara påsk eller nåt istället nu?" Man är så extra skör runt jul.. 

  • sassus

    Funderar på att göra en fruktsallad till efterrätt på julafton. Känns som en fräsch avslutning efter all mat och innan all okynnesätande av chokladaskar Är det nån som har en god fruktsallad att dela med sig av, gärna lite julig. Jag har toltal idétorka. Och vad ska man ha till? Grädde? Med saffran i kanske? Eller rom? Eller ska jag göra en hemgjord saffarnsglass till? Det sistnämnda låter ju kanske godast, men kräver också lite mer tid (som man inte alltid har...)

  • sassus
    xerox skrev 2012-12-19 20:52:56 följande:
    Hoppas att ni kan hjälpa mig.. Letar recept på fryst cheesecake med pepparkaksbotten och saffransmak.. Någon som har något sådant recept?
    Fanns ett recept i Allt om mat. Visserligen med chokladbotten, men en pepparkaksbotten är ju lätt att fixa till med krossade pepparkakor och smält smör. Jag skriver ändå in hela det ursprungliga receptet här. 

    * 3/4 krm saffran
    * 1 msk apelsinlikör, Grand Marnier eller Cointreau
    * 1 msk vatten 
    * 2 gelatinblad
    * 10 digestivekex
    * 100 g mörk choklad
    * 50 g smör
    * 400 g naturell färskost
    * 250 g kesella (10 %)
    * 1 dl florsocker
    * 2 dl vispgrädde

    Garnering:
    * 10 kumquats
    * 1/2 dl strösocker
    * 1 granatäpple

    1. Blanda saffran med likör och vatten.
    2. Lägg i gelatinblad i kallt vatten 5 minuter. Ta upp bladen och värm dem försiktigt med saffransspriten. Låt svalna.  
    3. Klä botten och sidor på en form med löstagbar kant (ca 24 cm) med bakplåtspapper. Smula sönder kexen. Smält chokladen med smöret och blanda med kexsmulorna. Tryck fast blandningen i botten på formen och ställ i kylen.
    4. Vispa färskost med kesella och florsocker. Vispa grädden. Vänd ner grädde och saffranssprit i färskostsmeten. Blanda väl. Bred ut den över chokladbotten. Ställ kakan i kylen ca 5 timmar eller till nästa dag.
    5. Skiva kumquats och blanda med socker i en kastrull. Låt sjuda på svag värme ca 2 min. Låt kallna.
    6. Halvera granatäpplet. Peta eller banka ut kärnorna. Garnera kakan med kumquats och granatäpplekärnor.

    Självklart kan det räcka med att garnera med granatäpple och kanske små marsipantomtar eller nåt (tycker jag

    God jul! 
  • sassus
    skruttarnas mamma skrev 2012-12-19 15:45:31 följande:
    vaniljglass är väl godast till tycker jag nog, saffran låter iofs också gott men kan bli lite för tungt efter all julmat?
     
    Ja, det har du rätt i. Eller kanske en vaniljfraiche? Grädde, creme fraiche och vaniljsocker. Vad tror ni om det? (Hittade en fruktsallad med det till när jag gogglade igår)
  • sassus

    Jag känner alltid ett sånt tomrum när julen är över. Längtar såå till nästa gång. Till nästa jul ska jag inte heller stressa lika mycket som jag har gjort nu. Mådde riktigt dåligt ett tag, när jag läste om hur alla myste hemma med pepparkaksbak och glögg och tindrande barn. Själv var jag bara arg och ville att allt skulle vara så perfekt så perfekt. Säkert för att man laddat sedan september Jag blir lätt så att jag istället för att faktiskt göra sitter och googlar och gör listor till förbannelse. Men ingenting händer liksom. Så till nästa jul tar jag med mig att allt inte behöver va perfekt, utan det som blir blir, och resten får va God fortsättning på er allihopa! Vi ses i september igen! 

Svar på tråden Jag längtar till jul!!!