• Gahlin

    RLS- Restless Legs Syndrome

    Tänkte att vi kunde ha en tråd för oss med Restless Legs.
    För er som inte vet vad det är, kommer en förklaring:
    --------------------------------------------------------------------------------
    Källa: Docent Karl Ekbom och Läkartidningen 10/99
    Restless legs är ett vanligt tillstånd som yttrar sig som en obehagskänsla och oro i underbenen. Besvären beskrivs ofta som "myrkrypningar" eller som att det suger eller spänner inne i benen. Detta ger en ytterst obehaglig oro i benen så att det inte går att hålla dessa still.

    Symtomen uppstår oftast vid vila och lindras av att man rör på benen. Känslan av obehag sitter vanligtvis djupt inne i benen, någonstans mellan knäna och fotlederna. Besvären förekommer dock ibland även i lår, fötter och armar. I vissa fall uppträder även värk och smärta i samband med Restless legs.

    -------------------------------------------------------------------------------------
    Viktiga länkar:
    Restless Legs- förbundet:restlesslegs.nu/explorer/startsida.html
    Restless Legs Syndrome foundation:www.rls.org/

  • Svar på tråden RLS- Restless Legs Syndrome
  • Sinin

    Jag har också RLS. Kan ligga i timmar och försöka somna.
    Man blir ju nästan galen av det!
    Nu ska jag läsa lite mer och se om jag hittar några bra tips :)

  • NISnobben

    Natten har varit god för mig! Synd att du, Gahlin, har haft en jobbig natt igen. Jag börjar undra om jag inte har en lindrigare variant än flera av er!?! Ni skriver om de hemskaste scenarion!
    Det låter lite konstigt men det känns i alla fall skönt att man inte är ensam. Det är det som är så bra med FL. Vad man än undrar och frågar så är det inget som är konstigt och det finns alltid någon som har bra förslag på vad och hur man ska göra! Jag vet inte hur det är med er andra men jag är jätteglad över att FL finns!
    Kramar!

  • Smurfan81

    Jag har också känningar av RLS... det kommer som i perioder. Just nu har jag tyvärr en sån period. När jag lägger mig i sängen på kvällarna så börjar det krypa och rycka i benen vilket gör det jätte svårt att somna... men när jag väl har somnat så gör det inget om jag vaknar igen för då är det borta.
    Men det är verkligen en hemskt obehaglig känsla

  • Niquilota

    Äntchen: Då är det din pappa jag har läst om, fast det var ett bra tag sen!! Vad kul! För mig stämmer det 100% med potatis, det kommer verkligen som ett brev på posten. Jag är inte så känslig så att det räcker med potatismjöl, men en laddning pommes eller kokt potatis, det känns kan jag säga!

    I vanliga fall har jag det inte så förfärligt jobbigt, det kommer i perioder, men nu under graviditeten har det kommit med stormstyrka. Dödstrött trampar man omkring i huset efter att ha legat och sparkat med benen/spänt musklerna och hoppats på att det skulle lugna sig. Sambon och vovven snusar gott och själv tror man att man aldrig ska kunna lägga sig. Förbannat jobbigt!!!

    Har haft folsyre- och b12brist tidigare, men dessa vitaminer är väl övervakade nu av läkarna. Har inte haft brister på länge. Däremot ligger mitt hb på 90, så det kanske kan vara järnet som spökar?? Ska få järnsprutor idag, ska bli spännande att se om det blir bättre.

    Undrar annars om det generellt blir sämre under graviditet, någon som vet något? Beror det i så fall på näringsbrister eller nåt annat??

    Annika

  • ahlcec

    Ja, Grape Tonic hjälper!
    Tyvärr får jag halsbränna av Grapen, men lite får man ju offra.
    Det är SÅ obehagligt med myrkryp, jag har haft sen tonåren, men det är mycket, mycket värre nu under graviditeten.

  • Gahlin

    Vad som går att läsa på organisationssidan, så vet man egentligen inte så mycket varför man får det. Man vet att RLS ofta förvärras eller uppkommer vid graviditet, men minskar eller försvinner sedan efteråt.
    Den senaste forskningen visar att man tror att hjärnan inte får tillräckligt med järn. Järntillförselen från blodet, som sker via olika transmittorer osv. verkar inte fungera helt som det ska.

  • Babylangtan

    hej! Lider av RLS sedna 3 år tillbaka, både dag och nattetid. Mina besvär har blivit mycket värre sedan jag blev gravid, det kryper i hela mig (även i ryggen!). Ålar mig som en mask på en krok för att det ska kännas bättre. Tidigare (innan min graviditet) tog jag insomningstabletter på kvällen och natten och det hjälpte mig enormt mycket....men det går ju inte nu:(. AAAHrg blir tokig jag har redan druckit 1 L grape tonic idag.

  • Lilla Anna

    Vad intressant! Jag har haft såna krypningar i mina lår i flera år och aldrig fattat var det var! Skönt att man inte är ensam!

  • Korallen

    Ni som kanske vet.
    Gubben min har hela sitt liv ryckt och rört sitt högra ben.
    Det är när han ska sova eller vila som det kommer igång. Han ligger och så sparkar han till med benet med jämna mellanrum. Han kan inte hindra det säger han.
    Kan det var RLS?

Svar på tråden RLS- Restless Legs Syndrome