• Gahlin

    RLS- Restless Legs Syndrome

    Tänkte att vi kunde ha en tråd för oss med Restless Legs.
    För er som inte vet vad det är, kommer en förklaring:
    --------------------------------------------------------------------------------
    Källa: Docent Karl Ekbom och Läkartidningen 10/99
    Restless legs är ett vanligt tillstånd som yttrar sig som en obehagskänsla och oro i underbenen. Besvären beskrivs ofta som "myrkrypningar" eller som att det suger eller spänner inne i benen. Detta ger en ytterst obehaglig oro i benen så att det inte går att hålla dessa still.

    Symtomen uppstår oftast vid vila och lindras av att man rör på benen. Känslan av obehag sitter vanligtvis djupt inne i benen, någonstans mellan knäna och fotlederna. Besvären förekommer dock ibland även i lår, fötter och armar. I vissa fall uppträder även värk och smärta i samband med Restless legs.

    -------------------------------------------------------------------------------------
    Viktiga länkar:
    Restless Legs- förbundet:restlesslegs.nu/explorer/startsida.html
    Restless Legs Syndrome foundation:www.rls.org/

  • Svar på tråden RLS- Restless Legs Syndrome
  • Themis

    Nu vet jag inte alls om det kan gälla även restless legsdiagnosen, men om man annars inte har den typen av besvär och har fått det under graviditeten så läste jag att man kan ha obalans i kalium- eller magnesiumhalten i kroppen.

    Bananer är en utmärkt källa för rätt halter av kalium och magnesium och jag kanske bara inbillar mig men en banan om dan har hållit mina myrkrypningar i vaderna borta efter att de dök upp en jobbig vecka kring v. 16 eller så.

    Man har inte så mycket att förlora på att testa i alla fall och placeboeffekten botar som bekant upp till 30% av de sjuka ändå...

  • Gahlin

    Bimsan: Vad bra att det har hjälpt för dig!
    Tyvärr hjälper det inte alla. Men om man inte provat att äta bananer, eller kalium och magnesiumtillskott, så tycker jag man ska prova det.
    Själv äter jag bananer varje natt, men det beror på att jag är hungrig. Bebisen tycker om bananer!

  • Mallemus

    Svårt att sova är bara förnamnet... efter att i natt ha varit uppe fyra ggr för att kissa och sedan tagit minst 35-60 min att somna så är jag ju inte särskilt utvilad... när sedan benen börjar krypa blir det ju inte bättre. Min man undrar varför jag sparkar honom hela nätterna ´

    Intressant med folsyra och B12 vitamin. Var idag och gjorde blodananlyser pga ev. brist på just det. Vi får väl se.

    Skall testa långpromenad varje kväll... då kanske benen slappnar av... *funderar*

  • corinne1

    jag får ett satans kryp av kaffe å the!har haft rls i 15 år!en pina för själen har prövat allt vad det gäller vitaminer å mineraler med o effekt!å mallemus jag får mer kryp om jag tar en långpromenad på kvällen!vissa kvällar får jag stå å tiita på tv.kram till er alla

  • Gahlin

    Ja, vi kanske ses här i kväll (läs; natt), när det börjar krypa som värst!

  • Gahlin

    corinne: hur står du ut? Har du pratat med läkaren om detta? Det går ju att bota. Kanske inte nu när du är gravid( kikade in hos dig ), men sedan.

    Har du några andra tips, vi kan prova?

  • NISnobben

    Jag känner igen mig hos många utav er. Stå och se på tv är ju en klassiker! Att känna sig tvungen att resa på sig när man har gäster och sitter och käkar middag! Ja, det finns hundratals exempel på när det känns pest att ha RLS.
    Vi har det dessutom i vår familj. Både mamma, mormor, morfar och min bror har det.
    Jag upplever att det där med motion är olika. Vissa perioder funkar det jättebra att motionera och RLSen blir mycket bättre - nästa månad kan motion gör så att det blir värre!
    Har tyvärr inga huskurer att dela med mig av - ibland när jag ska sova och känner i ena benet kan det hjälpa att ligga på den sidan!?!
    Jag kan dock inte påstå att det har blivit värre för mig under graviditet och det känns skönt!
    //
    NISnobben v 38

  • Gahlin

    Mitt har blivit värre. Läste att man kan prova magnesium så jag har varit iväg och köpt det. Får äta i några veckor och se om det blir en förbättring eller ej.

  • Whilma

    HEJ!

    Här är en till med RLS. Har haft det nån gång innan jag blev gravid men nu är jag i v. 29 och det är nästan katastrof på em,kväll och natt. Man vet ju inte vart man ska ta vägen högt läge med benen, lågt läge med benen, stampa i golvet, sambo massera vaderna inget hjälper det blir nästan en panik känsla när det " kryper". Min mamma har likadant så det ligger nog i släkten.
    Tänkte att jag med skulle prova magnesium som nån hade skrivit.

    Ha det så bra alla!!!!

    Mvh Whilma

Svar på tråden RLS- Restless Legs Syndrome