Minikatt skrev 2011-04-02 16:33:23 följande:
VI är som sagt i startgroparna men tvekar lite... sambon läste lite om vad LCHF-motståndarna säger, såklart att man får högre kolestrerol av att äta så mkt fett och att det ökar risken för hjärt/kärlsjukdomar och det avskräckte lite. Man vill ju inte vara smal men löpa stor risk att drabbas av nåt sånt... Vet nån här hur det FAKTISKT är? Nåt som är vetenskapligt bevisat? Hon... vad hon nu heter som är sån fett-förestpråkare, säger ju att kolesterol inte ökar risken för hjärt/kärlsjukdomar... Vad ska man tro på??
För egentligen tror jag inte vi äter så fel, vår last är godis och mackor så tar vi bort det, eller iaf minskar drastiskt så skulle vi nog märka stor skillnad av bara det. Varför började du med just LCHF?
Ett hett tips, även om det inte löser sig ikväll

är att köpa Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt. Han beskriver vad vetenskapen i dagsläget säger om detta. Så länge kan du läsa lite på
www.kostdoktorn.se/kategori/kolesterol
Men kortfattat kan jag säga att kroppen skapar eget kolesterol om man inte tillför något, kolesterol är viktigt för cellmembranerna och är alltså inget som är dåligt för kroppen per se, med tanke på att kroppen reglerar det själv. Sen finns det "bra" och "dåligt" kolesterol, men det är relationen mellan dem man bör titta på, inte halterna av var och en.
Angående kolesterol och hjärt-/kärlsjukdomar så finns det mediciner som hjälper mot dessa, och som samtidigt sänker kolesterolet. Där har man då dragit slutsatsen att lägre kolesterol minskar risken för hjärt-/kärlsjukdomar, när det sänkta kolesterolet bara var en biverkning av medicinen.
Slutligen så kan man säkert få hjärt-/kärlproblem av mycket fett, men då är det snarare för att man även äter kolhydrater, vilka leder till höga insulinnivåer som inflammerar kärlen. Det är alltså inte fettet som är boven, utan kolhydraterna. Mättat fett har en smälttemperatur som är lägre än 37 grader, hur ska något som är flytande i kroppen kunna orsaka proppar i kärlen?