• Susanne1975

    IVF/PGD väntar på eller är igång

    Hoppas det är okej att hoppa in med en fråga här. Är det någon av er som har barn sen förut och ändå blivit remitterade till PGD? 

    Jag vore oerhört tacksam för svar {#emotions_dlg.flower} 

  • Susanne1975

    Tack alla som besvarat min fundering! {#emotions_dlg.flower} Era svar betyder jättemycket för mig! Jag trodde nämligen att det var svårt att få hjälp när man redan har ett barn gemensamt. Nu hoppas vi på att vårt landsting säger ja till PGD. Läkaren vi träffade idag sa att vi var typexemplet på patienter han rekommenderar PGD för. Hoppet ökade med era svar. Stort tack och varmt lycka till önskar jag er alla! 

  • Susanne1975

    Får jag vara med er här? Jag har idag fått veta att vårt landsting remitterat mig/oss till Karolinska för IVF/PGD. Jag har ett kromosomfel som gör det svårt att få barn på naturlig väg. Vi har ett friskt barn men har inte lyckats få ett syskon trots åratal av försök och tre missfall. Jag är så lycklig över den här möjligheten. Tiden är dyrbar nu. Jag har nyss fyllt 39 år och var nära att ge upp. Nu väcktes hoppet om ett syskon till liv igen. 

  • Susanne1975

    Grattis alla plussare! Solig

    Här har det inte hänt så mycket förutom att vi fick en remissbekräftelse från karolinska....denna eviga väntan! 

  • Susanne1975
    mamita2010 skrev 2013-12-29 21:52:47 följande:
    Ok är jag inne i fel tråd? Trodde inte man fick göra en Pgd i sverige utan att ha någon ärftlig sjukdom som kunde påverka ett visst kön. Har jag uppfattat det fel? :/
    Jag väntar på PGD här i Sverige för att jag har ett kromosomfel, alltså inte en ärftlig sjukdom (även om kromosomfel är ärftligt). Jag är remitterad av mitt landsting på grund av de låga oddsen att föda ett friskt barn (oavsett kön). Vad jag förstått finns bara PGD-tekniken på Karolinska i Stockholm och man kan bara remitteras för att få tillgång till den behandlingen i Sverige. Utomlands finns kliniker som säljer behandlingen och man kan ha andra skäl än ärftliga sjukdomar och kromosomfel för att göra PGD utomlands, som hög ålder hos kvinnan (med rädsla för att barnet ska få kromosomfel). Om det görs för val av kön vet jag inte. 

    Varför ska ni göra PGD? 
  • Susanne1975
    minil skrev 2014-01-28 17:33:50 följande:
    Ni som har genomgått eller genomgår en pgd, hur länge har ni fått vänta på att få börja processen med hormonbehandlingen från att ni först kommit i kontakt med kliniken? Jag och min sambo har idag bett om en specialremiss till Huddinge och har ingen uppfattning om hur lång väntan är.
    Jag fick vänta drygt 4 månader från remiss till första besök på Karolinska. Nu väntar jag på att en analysmetod ska tas fram för just mitt kromosomfel innan själva behandlingen kan börja. Det kunde ta 3-6 månader. Jag anar att de skyndat på från remiss till första besök eftersom jag fyller 40 i höst och det är övre åldersgränsen för IVF/PGD. Hoppas det var till någon hjälp för dig angående tidsperspektiv. Lycka till! 
  • Susanne1975
    Chiva skrev 2014-03-28 16:41:45 följande:
    Hej!
    Jag har letat efter en grupp eller ett forum/grupp med liknande ämnesområde. Det verkar visserligen som många av er har kommit mycket längre än mig. Men jag kanske kan hänga med på en kant ändå :)
    Jag har haft 5 mf/ma och opererat bort en äggledare pga av ett utomkvedhavandeskap. 
    Vi fick i februari svar på att jag har en balanserad translokation i kromosom 10+13 och ska på genetisk rådgivning. Dåligt tålamod som jag har har jag redan ring Linköping och frågat om väntetiden. Vi kommer få en tid redan i april eller maj :) Nu snurrar tankarna lite om PGD. Jag/vi är väldigt inställda på att vi kommer få det nu, men finns det fall som blir avrådda och varför i sådana fall? Självklart förstår jag att man måste uppfylla kraven för IVF, vilket vi gör. Men tänkte mer på om att man kan få ett svar att avvikelsen sitter på fel kromosom osv. 

    Det ger mig hopp att läsa att det går så bra för många av er! Det skulle vara roligt att följa er i liknande situation. Här skiner solen, ska passa på att gå en promenaden i skogen med mannen och hunden :) Ha en trevlig dag!
    Jag beklagar era MF/MA och hoppas att ni beviljas IVF/PGD. Själv har jag en balanserad translokation på kromosompar 1 och 5. För mig/oss är chansen att lyckas på egen hand så låg (25 %) att vi beviljats IVF med PGD. Jag var rädd att vi inte skulle få det eftersom vi har ett barn men jag hade fel. Nu har vi råkat klanta till det här eftersom jag blev gravid av "misstag" precis när vi skulle till att påbörja första IVF-behandlingen. Chansen finns ju i och för sig att det går vägen, det är sonen ett levande bevis på. 

    Jag håller tummarna för er. Jag tror snarare att det är oddsen att lyckas på egen hand som styr om ni beviljas PGD eller inte än vilket kromosompar translokationen sitter på. Som sagt...varmt lycka till!
  • Susanne1975
    Chiva skrev 2014-03-28 18:15:52 följande:
    Oh tack! Det värmer!
    Stort grattis till graviditeten <3 Förstår att det måste snurra mycket tankar och kännas lite nervöst, hur långt gången är du? Jag inbillar mig att det är bra tro på och tillåta sig att njuta av att vara gravid, din son är ju ett bra bevis på att det går :) !
    Jag håller tummarna för er!!!
    Tackar! Det är alldeles i början kan man säga eftersom jag testade positivt igår med digital som visade gravid 1-2 v. Jag är alltså i v. 4 - 5 nu. Mina missfall har kommit i v. 7 förutom det första som var ett MA i v.12. Om några veckor visar det sig om vi haft tur en 2:a gång. Just nu känner jag mig i allra högsta grad gravid i alla fall...tar det som ett positivt tecken. Tiden får utvisa här då. 
  • Susanne1975
    Chiva skrev 2014-03-28 20:08:51 följande:
    Du har också massa missfall bakom dig :( Beklagar! Kunde ana det, eftersom du skulle erbjudas pgd.
    Ja de första veckorna går ofta så långsamt, speciellt om man är haft flera missfall tidigare. Känner verkligen med dig! Men vi får måste ändå hoppas och tro att allt är helt perfekt med din graviditet denna gången <3 och det är ett bra tecken med starka graviditets symtom. Kram på dig och trevlig helg!
    Tack! 3 missfall har vi upplevt, 2 MF och 1 MA. Jag fick min son när jag var 22 och han fyller 18 i december. Då blev jag gravid snabbt och "enkelt" och hade inte en tanke på missfall när jag väntade honom. Vilken lycklig graviditet det var! Nu vet jag att det inte alltid är så lätt och mitt kromosomfel fick jag reda på strax innan jag fyllde 39. Nu vet jag att tiden är dyrbar så det skulle verkligen vara lyckosamt om detta går vägen nu. Annars har vi ju IVF med PGD som väntar. Åldersgränsen för det går vid 40 år så det är på håret här. 

    Trevlig helg och kram till dig med!
Svar på tråden IVF/PGD väntar på eller är igång