• Anonym (Offer?)

    Ni som blivit väldigt mobbade? Hur mår ni idag?

    Min historia:
    Jag föddes för drygt 30 år sedan i en liten stad. Jag var ett mycket blygt barn men hade ganska många vänner. Det var dock en som inte alls gillade mig som var ganska så elak. Tex ljög om mig, spred rykten osv. Detta eskalerade i mellanstadiet. Jag var mycket rädd för denna tjej, vi kan kalla henne Malin. Jag hade en bästis som vi kan kalla Anna. På sommarlovet innan 6-an blev Malin och Anna vänner och Anna ville inte träffa mig alls utan hade alltid bortförklaringar när jag ringde. När skolan började hade Anna och Malin blivit bästisar och pratade inte med mig. De hade dessutom spridit rykten om mig och jag som var så blyg och rädd började mest gömma mig. Det blev snabbt värre och snart var jag regelrätt mobbad. Jag hade ingen vän och gömde på på toaletten på rasterna. Lärarna såg ingen men mina föräldrar blev oroliga.

    Mina föräldrar pratade med min lärare och det blev möten på skolan. Mötena gjorde det bara värre och slutade med att jag fick ännu mer skit i skolan dagen efter. Jag började vara sjuk väldigt mycket och de gjorde massor med undersökningar på mig men hittade inget fel. Sjuan började och då var mobbningen fruktansvärd. Jag var rädd i skolan och fick hela tiden höra vilken looser jag var, hur ful jag var och hur illa jag luktade. Mina skolböcker blev ofta förstörda och det stod ofta fula saker skrivna på min skåp. Lärarna kunde inte längre blunda men det blev inte bättre. Jag blev erbjuden att byta skola men i den lilla stan jag bodde i fans bara två högstadium och mina mobbare hade lika mycket vänner där så jag trodde inte på en sån flytt. Eller rättare sagt jag vågade inte då jag blivit hotad att jag skulle få så mycket stryk om fula jag vågade visa mig i den skolan.

    På skolavslutningen i 7-an försökte jag ta mitt liv. Jag var naiv och okunnig och svalde en ask Alvedon. Jag fördes till akuten och magpumpades. jag fick prata med en psykolog och hon förklarade hur farligt det var att svälja tabletter och att jag inte skulle göra så flera gånger. Jag fick komma hem dagen efter och var nu förändrad. Jag blev sluten , klippte och färgade mitt hår svart och började lyssna på dödsmetall.  Jag klädde mig bara i svart och var kraftigt sminkad. Jag blev nu kallad för psyko av alla och jag började aldrig i 8-an. dagen innan skolstarten försökte jag ta mitt liv igen, denna gång med mycket mer tabletter. Jag magpumpades och skickades sedan till ett behandlingshem för struliga tonåringar i en helt annan del av Sverige. Här träffade jag 8 missanpassade ungdomar där de flesta hade drogproblem. Här blev jag varmt mottagen och ingen mobbade mig, tvärtom hyste flera respekt för mig och jag blev tillsammans med en kille på hemmet. Han tog de flesta droger han kom över och introducerade mig ivrigt till dessa. Jag kände det som en väg ut, jag var 14 år men övertygad om att mitt liv var slut. Min självkänsla var så låg att vem som helst kunde ta vad de ville av mig.

    När det kom fram att jag provat droger på hemmet så flyttades jag till en fosterfamilj. De var varma men stränga, Jag fick börja nian i en ny skola. Många var nyfikna på mig men jag låste in mig på toaletten varje rast. jag gick inte många dar i veckan i skolan utan var mest sjuk. Jag fick några vänner på skolan men jag vågade ofta ändå inte gå dit. jag fick sedan börja på en specialskola för barn med problem.
    Där fick jag slutligen avgångsbetyg och kunde börja gymnasiet. Jag började i en gymnasieskola med internat och där festade vi hela tiden. Alkoholen hade blivit min bästa vän. Med den var jag inte blyg och osäker och jag strulade men vem som helst.

    Jag åkte hem till min familj ibland men satt då hela tiden hemma i huset, vågade aldrig gå utanför.
    Min familj önskade så att jag skulle vilja flytta hem igen men jag vågade inte ens vara i trädgården.

    Efter gymnasiet var en tid av supande, ströjobb och olika pojkvänner som jag flyttade in och ut hos. Jag bodde kvar i den stad där jag gått gymnasiet, långt från min hemstad. När  jag var 22 år blev jag deprimerad och orkade ingenting. Det slutade i självmordsförsök och inläggning på en psykiatrisk avdelning. Jag fick berätta min historia och många förfasades över det jag gått igenom. jag fick terapi och medicin och fick diagnosen GAD (generaliserat ångestsyndrom).

    Efter det blev det bättre. Jag skaffade mig en utbildning och träffade min sambo och vi fick barn. Mitt liv är ganska bra men demonerna finns kvar. Så fort jag är på nya ställen vill jag helst låsa in mig på toaletten för säkerhets skull. Jag litar inte på någon egentligen och jag är livrädd för att mina barn ska gå igenom samma sak. Värst är det att hälsa på mina föräldrar. Jag kan fortfarande inte gå runt i min hemstad utan att må dåligt trots att så många år har gott. Jag mår dåligt bara staden nämns på nyheterna. Jag undrar om jag någonin kommer att kunna gå runt i min hemstad och må bra. Det tog länge innan jag ens berättade sanningen om någon frågade var jag kom ifrån, förut ljög jag om vilken stad det var.

    Ni andra som blivit mobbade. Hur mår ni idag? Hur ser ert förhållande ut till orten där ni bodde?

    Tack för att du läste!

  • Svar på tråden Ni som blivit väldigt mobbade? Hur mår ni idag?
  • Anonym (Kvinna30+)
    LaYa01 skrev 2012-06-05 23:11:22 följande:
    Är jag den enda som är bitter och olycklig som önskar mina mobbare olycka som utan vara satan?
    Nej
  • Tinzu

    jag litar inte på någon, oavsett hur personen försöker bevisa att det går att lita på den, dom enda jag litar på fullt ut är min familj.. när jag åker hem till mina föräldrar för att hälsa på så är jag ganska utåtgående när jag går i affärer, ser jag någon som tidigare mobbat mig så försöker jag agera som jag brukar och vara mig själv.. men inombords blir jag ledsen, det är trots allt dom som orsakat depression hos mig och självmordsförsök för hur dom behandlat mig.. vissa av mobbarnas föräldrar var inte bättre, mamma kastade ut 2 mammor och deras mobbarbarn från vårat hem för att dom ansåg att det var jag som gjort dom illa... jamenvisst att det var jag Skrikandes som på rasterna satt ensam på en fönsterbräda och önskade att dagen var slut.

    idioter. -_- 

  • LaYa01
    Anonym (Kvinna30+) skrev 2012-06-08 21:25:21 följande:
    Hej TS,

    Jag kände igen din historia från början, det här med att bli utfryst, mobbad och annat bullshit. Jag hade ångest och var deprimerad innan jag blev utfryst på gymnasiet pga min pappa har varit alkoholist i hela mitt liv. Min bror började även missbruka droger och dricka i tonåren.

    Jag måste tyvärr åka till min gamla hemstad när jag ska besöka mina föräldrar (bara när pappa är nykter). Det har blivit lättare att åka dit ju äldre jag blivit och gått i terapi mot socialfobi, depression, GAD och äter medicin sen några år tillbaka.

    När jag var yngre var jag väldigt blyg, sluten och en "duktig flicka". Idag är jag mer social men har problem med ilska för att allt gammal skit kommer till ytan, ganska ofta. Jag vet inte vad jag ska göra för att det ska gå över. Alltid när jag blir arg så tänker jag på bitcharna från gymnasiet. Jag kan inte ha kontakt med någon från skoltiden eftersom jag associerar ALLA personer med tiden i gymnasiet. Det är tråkigt för alla var inte elaka mot mig. 

    Som jag nämnde innan så har jag problem med ilska idag och jag kan inte lita på nån 100%. Alla mina pojkvänner jag har haft klagar på att jag är kall och öppnar inte mig för dem.  
    Och jag känner igen mig i din ilska. Jag kan inte se någon från grundskoletiden då det river upp gamla sår. Nu är det lov och jag är tacksam för det, delvis. Jag är hos mina föräldrar och kommer se mobbana rätt ofta vilket resulterar att jag kommer få förjälvigt även denna sommar.
    Som du kanske vet så går jag på gymnasiet idag och jag kommer lämna den staden såfort jag tagit studenten. Usch, jag är så less på allt. speciellt på de som ber mig glömma och förlåta... det är inte jag som gjort fel!
  • Anonym (Kvinna30+)
    LaYa01 skrev 2012-06-08 21:43:36 följande:
    Och jag känner igen mig i din ilska. Jag kan inte se någon från grundskoletiden då det river upp gamla sår. Nu är det lov och jag är tacksam för det, delvis. Jag är hos mina föräldrar och kommer se mobbana rätt ofta vilket resulterar att jag kommer få förjälvigt även denna sommar.
    Som du kanske vet så går jag på gymnasiet idag och jag kommer lämna den staden såfort jag tagit studenten. Usch, jag är så less på allt. speciellt på de som ber mig glömma och förlåta... det är inte jag som gjort fel!
    Shit! Jag som gått i terapi MÅNGA gånger och tog studenten 12år sedan kan säga att jag har verkligen inte förlåtit eller glömt det de gjorde Rynkar på näsan. Jag glömmer aldrig bort hur det kändes när jag tog studenten och när vi lämnade skolan för att träffa våra familjer som väntade på fotbollsplanen bakom vår skola. Jag började gråta (jag gråter aldrig framför någon) av lättnad och lycka när jag såg min bästa vän och mamma som väntade på mig och insåg att jag behöve ALDRIG gå tillbaka till gymnasiet igen. Jag har sett mina mobbare flera gånger sen jag tog studenten och i flera år kändes det som att jag blev 16 år igen när jag såg dem, men nu när jag har bättre självförtroende så blir jag inte "rädd" längre när jag ser dem. 

    I flera år ifrågasatte jag vad JAG hade gjort för fel för att jag blev behandlad på det sättet, tills en psykolog sa: "Mobbare hittar alltid något fel i deras mobbningsoffer, så det kvittar hur man ser ut, hur man klär sig osv..." 
  • LaYa01
    Anonym (Kvinna30+) skrev 2012-06-08 22:07:09 följande:
    Shit! Jag som gått i terapi MÅNGA gånger och tog studenten 12år sedan kan säga att jag har verkligen inte förlåtit eller glömt det de gjorde Rynkar på näsan. Jag glömmer aldrig bort hur det kändes när jag tog studenten och när vi lämnade skolan för att träffa våra familjer som väntade på fotbollsplanen bakom vår skola. Jag började gråta (jag gråter aldrig framför någon) av lättnad och lycka när jag såg min bästa vän och mamma som väntade på mig och insåg att jag behöve ALDRIG gå tillbaka till gymnasiet igen. Jag har sett mina mobbare flera gånger sen jag tog studenten och i flera år kändes det som att jag blev 16 år igen när jag såg dem, men nu när jag har bättre självförtroende så blir jag inte "rädd" längre när jag ser dem. 

    I flera år ifrågasatte jag vad JAG hade gjort för fel för att jag blev behandlad på det sättet, tills en psykolog sa: "Mobbare hittar alltid något fel i deras mobbningsoffer, så det kvittar hur man ser ut, hur man klär sig osv..." 
    Ja, det är sant. Här försöker samhället få till det att det är mig det är fel på. Skönt att du slipper se dem. Längtar tills jag tar studenten.
  • Anonym

    Känner så väl igen det som de flesta skriver om här! Är en kristen kille på 43 år och jag blev utsatt för mobbing från 3.e klass tills jag slutade gymnasiet.... Det var utan tvekan min värsta period i mitt liv, och jag kommer aldrig att förlåta dom som förstörde mitt liv. Hade jag inte haft min tro skulle jag inte levt idag!  Efter första dagen i plugget på väg hem, åkte jag på spö av två grabbar i min klass. Dom drog omkull mig på marken, för att kunna slå mig på benen med träpåkar! Minns hur arga och chockade mina föräldrar blev ,när jag kom hem med blåslagna ben.... Sedan efter det så började en systematisk utfrysning, och verbal mobbning från tjejerna i klassen. Blev kallad 'bögen' varje dag i stort sett.  Grät mig till sömns nästan varje kväll...Jag kan lova att ingen var nog gladare än jag,när jag slutat plugget! Äntligen var det slut, trodde jag... Gjorde lumpen några år senare,och självklart skulle en kille från min klass finnas med i samma gäng. Kul.. Jaha då var det dax igen tänkte jag... Jo då mycket riktigt, när vi två blev ensamma vid ett tillfälle, passade denne kille på. Han frågade om jag kom ihåg när vi gick i plugget,och om jag tyckte det var roligt!!  Jag svarade bara: Om du vill tilltala mig,överhuvud taget  nån mer gång ,så tycker jag att du ska vara tyst nu! Han blev som en fågelholk i nyllet och blev tvärtyst,sa aldrig nåt mer.... Blev även mobbad på jobbet av min chef... Skulle kunna berätta hur mycket som helst nästan, men det finns inte plats här på sidan...Kan bara säga till alla er som blivit utsatta för sånt här, att det finns inget bättre än när det vänder!! Ge inte upp,kämpa vidare, en dag blir det bättre! Jag mår bra idag,har ett bra liv, men kommer aldrig att glömma det dom gjorde mot mig...

  • Frankk
    LaYa01 skrev 2012-06-05 23:11:22 följande:
    Är jag den enda som är bitter och olycklig som önskar mina mobbare olycka som utan vara satan?
    Till dig och co. Läs Kay Pollak, Att välja glädje osv. Även om man inte bör läsa den som bibeln så kan den kanske ge något.
  • Anonym (mobbad)

    Orkar inte berätta allt i detalj. Mobbades från ettan till nian. I högstadiet blev mobbningen värre med dagliga dödshot: "nu ska jag bränna ihjä dig"! Jag var rädd och ensam. Har nu diagnosen aspergers syndrom.

    Jag har inte tyckt om att gå ut ensam, känner mig sårbar. Nu vågar jag inte alls gå ut ensam efter att jag utsatts för sexuellt ofredande. Jag har flyttat och fått en familj.

    Jag hatar min hemstad! Mår alltid illa då vi ska åka dit. Får minnesbilder.

  • Anonym

    Jag har också gått hos flera psykologer, men det som jag tycker har hjälpt mig mest är att bearbeta det på egen hand. Att ständigt påminna mig om hur kort livet är och att det är upp till mig att se till att jag lever bra, tar för mig och har rätt attityd.

    Min självkänsla är fortfarande inte reparerad trots att det har gått 15 år sedan jag gick ut högstadiet, men den är bättre och jag lever ett bra liv idag. Är det något jag har lärt mig på vägen så är det att nästan alla har någon form av issues - det som skiljer oss åt är hur vi hanterar dessa. Var duktig, behandla folk så som du vill bli behandlad själv, leta upp dina chanser och ta dessa och väl aktivt att se på saker positivt (jag gör t.ex. ett dagboksinlägg varje kväll där jag går igenom dagens händelser ur ett positivt perspektiv - och skriver något om mina förväntningar på morgondagen - positivt).
    Man kommer ingenstans av att älta och fastna i det som har varit. Det finns ingenting att hämta i det förflutna.
    En bra attityd kan alla välja.

  • Anonym

    Jag var aldrig lika utsatt som TS, men även jag känner ångest för min gamla hemstad trots att det är 12 år sedan jag flyttade (så fort det bara gick efter studenten). Får en släng av det gamla dåliga självförtroendet och känner mig ful, fet och värdelös. Jag skäms över att gå på stan, tänk om någon från förr ser mig...? Så är jag i stan så är jag oftast hemma hos föräldrarna och vill inte gärna synas offentligt, det känns som jag inte har rätt att finnas till på samma sätt som man kände under grundskola + gymnasium.

    Jag har en prestationsångest utöver dess like, känner alltid att jag måste prestera dubbelt så bra som alla andra för att anses vara hälften så bra som dem. Jag har kämpat med utbildning i många år, dels för att bevisa för mig själv att jag faktiskt kan och dels för att motbevisa det andra sa om mig "hopplöst ful och fet, kommer aldrig lyckas med nått". Men jag skäms ändå över mig själv så snart jag är i hemstaden och känner då att jag inte duger.

    På senare år har jag börjat känna att jag duger och faktiskt är rätt bra som människa och person:) Känner att jag skiter lite i vad andra tycker,  vad har jag att bevisa för människorna från förr, de var inte bra människor på den tiden och jag har svårt att tänka mig att de blivit bättre människor med tiden. Varför ska jag bevisa nått för otrevliga människor som jag överhuvudtaget inte gillar...? Det verkar ju inte direkt att det gått bra i livet för de flesta av dem och..ja... kan inte låta bli att känna lite skadeglädje. Utöver det är det nog inte så roligt att haft sin höjdpunkt i livet under småskolan och sedan faila totalt i vuxenlivet. 

    Nu har jag en fin sambo, fint boende, fin utbildning, intressant jobb, vänner som gillar mig lika mycket som jag gillar dem, så allting ordnade sig till det bästa ändå trots mindre kul start. 

Svar på tråden Ni som blivit väldigt mobbade? Hur mår ni idag?