• Anonym (Offer?)

    Ni som blivit väldigt mobbade? Hur mår ni idag?

    Min historia:
    Jag föddes för drygt 30 år sedan i en liten stad. Jag var ett mycket blygt barn men hade ganska många vänner. Det var dock en som inte alls gillade mig som var ganska så elak. Tex ljög om mig, spred rykten osv. Detta eskalerade i mellanstadiet. Jag var mycket rädd för denna tjej, vi kan kalla henne Malin. Jag hade en bästis som vi kan kalla Anna. På sommarlovet innan 6-an blev Malin och Anna vänner och Anna ville inte träffa mig alls utan hade alltid bortförklaringar när jag ringde. När skolan började hade Anna och Malin blivit bästisar och pratade inte med mig. De hade dessutom spridit rykten om mig och jag som var så blyg och rädd började mest gömma mig. Det blev snabbt värre och snart var jag regelrätt mobbad. Jag hade ingen vän och gömde på på toaletten på rasterna. Lärarna såg ingen men mina föräldrar blev oroliga.

    Mina föräldrar pratade med min lärare och det blev möten på skolan. Mötena gjorde det bara värre och slutade med att jag fick ännu mer skit i skolan dagen efter. Jag började vara sjuk väldigt mycket och de gjorde massor med undersökningar på mig men hittade inget fel. Sjuan började och då var mobbningen fruktansvärd. Jag var rädd i skolan och fick hela tiden höra vilken looser jag var, hur ful jag var och hur illa jag luktade. Mina skolböcker blev ofta förstörda och det stod ofta fula saker skrivna på min skåp. Lärarna kunde inte längre blunda men det blev inte bättre. Jag blev erbjuden att byta skola men i den lilla stan jag bodde i fans bara två högstadium och mina mobbare hade lika mycket vänner där så jag trodde inte på en sån flytt. Eller rättare sagt jag vågade inte då jag blivit hotad att jag skulle få så mycket stryk om fula jag vågade visa mig i den skolan.

    På skolavslutningen i 7-an försökte jag ta mitt liv. Jag var naiv och okunnig och svalde en ask Alvedon. Jag fördes till akuten och magpumpades. jag fick prata med en psykolog och hon förklarade hur farligt det var att svälja tabletter och att jag inte skulle göra så flera gånger. Jag fick komma hem dagen efter och var nu förändrad. Jag blev sluten , klippte och färgade mitt hår svart och började lyssna på dödsmetall.  Jag klädde mig bara i svart och var kraftigt sminkad. Jag blev nu kallad för psyko av alla och jag började aldrig i 8-an. dagen innan skolstarten försökte jag ta mitt liv igen, denna gång med mycket mer tabletter. Jag magpumpades och skickades sedan till ett behandlingshem för struliga tonåringar i en helt annan del av Sverige. Här träffade jag 8 missanpassade ungdomar där de flesta hade drogproblem. Här blev jag varmt mottagen och ingen mobbade mig, tvärtom hyste flera respekt för mig och jag blev tillsammans med en kille på hemmet. Han tog de flesta droger han kom över och introducerade mig ivrigt till dessa. Jag kände det som en väg ut, jag var 14 år men övertygad om att mitt liv var slut. Min självkänsla var så låg att vem som helst kunde ta vad de ville av mig.

    När det kom fram att jag provat droger på hemmet så flyttades jag till en fosterfamilj. De var varma men stränga, Jag fick börja nian i en ny skola. Många var nyfikna på mig men jag låste in mig på toaletten varje rast. jag gick inte många dar i veckan i skolan utan var mest sjuk. Jag fick några vänner på skolan men jag vågade ofta ändå inte gå dit. jag fick sedan börja på en specialskola för barn med problem.
    Där fick jag slutligen avgångsbetyg och kunde börja gymnasiet. Jag började i en gymnasieskola med internat och där festade vi hela tiden. Alkoholen hade blivit min bästa vän. Med den var jag inte blyg och osäker och jag strulade men vem som helst.

    Jag åkte hem till min familj ibland men satt då hela tiden hemma i huset, vågade aldrig gå utanför.
    Min familj önskade så att jag skulle vilja flytta hem igen men jag vågade inte ens vara i trädgården.

    Efter gymnasiet var en tid av supande, ströjobb och olika pojkvänner som jag flyttade in och ut hos. Jag bodde kvar i den stad där jag gått gymnasiet, långt från min hemstad. När  jag var 22 år blev jag deprimerad och orkade ingenting. Det slutade i självmordsförsök och inläggning på en psykiatrisk avdelning. Jag fick berätta min historia och många förfasades över det jag gått igenom. jag fick terapi och medicin och fick diagnosen GAD (generaliserat ångestsyndrom).

    Efter det blev det bättre. Jag skaffade mig en utbildning och träffade min sambo och vi fick barn. Mitt liv är ganska bra men demonerna finns kvar. Så fort jag är på nya ställen vill jag helst låsa in mig på toaletten för säkerhets skull. Jag litar inte på någon egentligen och jag är livrädd för att mina barn ska gå igenom samma sak. Värst är det att hälsa på mina föräldrar. Jag kan fortfarande inte gå runt i min hemstad utan att må dåligt trots att så många år har gott. Jag mår dåligt bara staden nämns på nyheterna. Jag undrar om jag någonin kommer att kunna gå runt i min hemstad och må bra. Det tog länge innan jag ens berättade sanningen om någon frågade var jag kom ifrån, förut ljög jag om vilken stad det var.

    Ni andra som blivit mobbade. Hur mår ni idag? Hur ser ert förhållande ut till orten där ni bodde?

    Tack för att du läste!

  • Svar på tråden Ni som blivit väldigt mobbade? Hur mår ni idag?
  • Anonym (robbanist)
    Anonym (br) skrev 2016-06-06 21:15:34 följande:
    Idag mår jag helt okej på det hela men det har format mig och påverkat mig under hela livet och kommer fortsätta med det tills jag dör. Jag växte upp på en mindre bruksort och blev mobbad när jag började högstadiet. Jag var blyg och lite försiktig av mig som barn och tog aldrig mycket plats, men hade ändå en del vänner. Men jag var nog ändå ett lätt byte i skolan, jag sågs som den svaga och mesiga.Även om jag var kompis med alla andra killar i klassen så hade jag en ganska tydlig roll som den stod längst ner. Detta blev värre för varje år. Egentligen tror jag allt har att göra med att min familj var så annorlunda i det lilla samhället. Jag växte upp med min mamma som var ensamstående och hon var också lite utanför. Min mormor och morfar flyttade dit när min manna var rätt liten och när hon var i tonåren var hon lite stökig, inget överdrivit men i kanske lite mer än de andra. Hon flyttade runt lite och sen när hon blev gravid så flyttade hon hem till sina föräldrar. Då var hon även lite  äldre än de andra småbarnsföräldrarna, men även där inget jättesensationellt. Så vi var aldrig riktigt inne i gemenskapen i samhället och jag vet att det gick en del prat om oss. Det här utanförskapet var något jag kände under hela min tid där.

    Nåja, när jag började högstadiet så gick jag från att vara lite utanför till att vara ganska mobbad. När vi alla gick in i tonåren och klasser från olika skolor slogs ihop så platsade jag inte riktigt i någon av dom  grupper som skapades. I början följde jag med dom vänner jag haft tidigare men där hade jag stämpeln som mes och stöttes snabbt ut, men jag lyckades vara kvar lite vid sidan om. Bara för att jag var så rädd för att bli helt ensam. Men egentligen var det ett dåligt beslut för jag fick väldigt mycket stryk och mobbades på olika sätt. Jag lyckades inte heller bli vän med någon annan, jag var liksom för kontaminerad med låg status för att någon skulle vilja ta i mig. Åren gick och det var inte roligt. Fick mer och mer stämpeln i samhället som han som var knäpp och konstig, konstig nog även av dom vuxna. Började få ett stort hat inom mig mot alla. Började gymnasiet och mobbningen fortsatte. Hamnade på samma skola som många av dom som mobbade mig mest. Dels för att jag hade intresse och fallenhet för det yrket och dels för att jag fortfarande inte hade vågat ta mig ifrån dom som mobbade. Jag såg dom fortfarande som mina vänner. I början av gymnasiet hände också några av dom sakerna som har påverkat mig mest, där mobbningen var som brutal. Både fysiskt och psykiskt.

    När jag var 18 så fick jag ett sommarjobb på en annan ort genom en släkting. Jobbade i verkstaden på en industri hela sommaren och bodde hos min släkting. Där var jag helt okänd vilket var skönt, gubbarna på jobbet var snälla och dömde mig enbart efter mina kunskaper inom yrket. Vilket jag var rätt bra på. Träffade också ett par killar i min ålder som arbetade där och vi började bli vänner. Dom här killarna var skinheads och vad man idag kallar organiserade nazister. Men dom var snälla mot mig och behandlade mig på ett sätt som ingen annan än mina närmaste släktingar hade gjort. Vi hade också flera gemensamma intressen så vi kom ganska bra överens. Följde med dom på fester på helgerna och fick kontakt med andra skinheads som bodde närmare min ort. Jag var absolut inte helt öppen att jag var mobbad i skolan på något sätt var det som att dom märkte det och listade ut det själva. Men det var ingen som var elak mot mig pga det, tvärtom. Fanns även några andra som hade liknande bakgrund som mig. För första gången kände jag vänskap och gemenskap. Jag åkte hem efter sommaren och fortsatte med skolan. Men behöll kontakten med mina nya vänner och åkte då och då och hälsade på dom som bodde närmast mig. Vi började spela musik ihop och jag blev medlem i den förening de hade. Jag drog mig undan mer i skolan och höll mig ensam större delen av tiden. När skolan var slut så flyttade jag till en större stad ihop med några killar jag spelade musik tillsammans med. Sen blev det som det blev. Man kan väl säga att jag blev nationell som vi kallade det på heltid och höll på med det i många år. Vilket gav mig både positiva och negativa saker. Bland annat ett par fängelsestraff.

    Idag har jag börjat ett nytt kapitel och lever väldigt annorlunda. Men om jag ska vara ärlig så hatar jag fortfarande det lilla samhälle som jag växte upp och alla som bor där. Tänker ofta på hur livet hade kunnat vara om allt hade börjat på ett annat sätt.
    {#emotions_dlg.flower}
  • Anonym (br)

    Har aldrig haft kontakt med någon från skolan efter att jag slutade. Men har  faktiskt blivit bjuden på såna där återträffar två gånger.. Men jag gick aldrig. Första gången kände jag mest att jag har inget intresse av de här personerna längre och har bättre saker för mig. Andra gången var jag lite intresserad men kunde inte riktigt motivera att spendera tid, pengar och semester på det. Hade jag fått en idag hade jag nog gått, tror det kan ha varit bra för mig. Eller egentligen kanske de hade varit jättedumt, jag vet faktiskt inte.

  • Isabellisen

    Jag blev också mobbad mest i högstadiet, lite i mellanstadiet men slapp i de andra stadierna och i gymnasiet.

    Men är tacksam för att jag alltid varit så djävla envis och alltid tänkt att, de inte ska vinna över mig. Sen har det alltid funnits några vettiga som sagt åt mig att gå emot mobbarna och några kompisar, som inte gått emot dem, men ändå varit mina vänner.

    Så trots allt gick jag ut högstadiet med fina betyg och började sen gymnasiet där jag fick lugn och ro och nya vänner till slut, även om jag var en outsider och allt annat än vanlig.

    Jag gick på återträffen men inte mobbarna, bara de snälla var där och vi hade en trevlig kväll. Också här kom mitt djävlar anamma fram, de ska inte få vinna över mig så jag måste dit.

    Men visst, det var ett helvete ibland.

  • Anonym (Emma)

    Jag mår fortfarande väldigt dåligt. Jag är rädd för allt och alla. Jag är nu vuxen med egen familj, men är alltid osäker i typ alla sammanhang. Jag hatar att hämta dottern på skolan, jag är rädd att barnen där ska gå på mig...

  • Furienna
    Anonym (Emma) skrev 2016-06-13 17:52:41 följande:

    Jag mår fortfarande väldigt dåligt. Jag är rädd för allt och alla. Jag är nu vuxen med egen familj, men är alltid osäker i typ alla sammanhang. Jag hatar att hämta dottern på skolan, jag är rädd att barnen där ska gå på mig...


    Så ska du inte behöva ha det. Har du sökt hjälp för det här?
  • Loannie

    Mobbad från dag ett till sista dagen på gymnasiet. Hade även pojkvän i ca två år som mobbade också mig sista året på gymnasiet. Gått igenom jävligt mycket skit när både föräldrar och lärare hjälpte till oc mobba. Samt vuxenmobbning av pojkvännen och hans "vänner"

    Men vet ni?

    Jag mår bra! Otroligt bra trots allt jag har fått utstå. Jag mår dåligt nångång över saker men inte så mycket mer än så. Jag skulle nog säga att jag har kommit över allt!

  • Anonym (Carolina)

    Var inte alls mobbad de första 7 åren i skolan men i 8:an råkade jag ut för att kissa ner mig på en skolutflykt. Det spred sig som en löpeld genom skolan och jag blev väldigt mobbad för den händelsen genom resten av 8:an och hela 9:an. Gick gymnasiet på annan ort där ingen kände till vad som hände och då blev det bättre men min självkänsla var fortfarande knäckt. Långsamt har jag sakta kommit över det men helt bort kommer det aldrig att gå.

  • Anonym (Other)

    Min första mobbare var min pappa, men som tur var bodde jag inte hos honom mer än några veckor om året. Hade ont i magen bara jag visste att han skulle ringa, och mardrömmar ett par veckor efter att jag varit där.

    Min mamma var för snäll och hade social fobi (delvis p.g.a. pappas beteende innan han tröttnade på att vara otrogen och lämnade henne). Så aldrig att hon hade gått till skolan för att försvara mig när jag kände mig mobbad, hon tog mig inte ens till doktorn när jag hade mässling och 41 graders feber, eller så mycket fotvårtor så jag knappt kunde gå.

    Så det var inte mycket att göra utom att bita ihop genom mobbingen i mellanstadiet och högstadiet. Jag hade allvarliga planer på att förgifta ett par av de värsta i klassen innan jag blev straffmyndig. Men jag ville inte riskera att ställa till problem för mitt eget vuxenliv, jag hade redan bestämt att det skulle bli bra, och helt olikt mammas.

    Den som mobbar mina barn dock....då svarar jag inte för vad jag gör. En del emotionella sår läker aldrig och omgivningen gör bäst i att inte väcka upp den ilskan. 

  • Anonym (Emma)
    Furienna skrev 2016-06-13 20:57:50 följande:
    Så ska du inte behöva ha det. Har du sökt hjälp för det här?
    Har gått hos psykologer hela mitt liv...
  • Furienna
    Anonym (Emma) skrev 2016-06-23 19:47:17 följande:
    Har gått hos psykologer hela mitt liv...
    Tar du några mediciner?
  • Anonym (Emma)
    Furienna skrev 2016-06-24 16:52:44 följande:
    Tar du några mediciner?
    Har ätit antidepp i perioder, men är ju egentligen inte deprimerad så..
  • Furienna
    Anonym (Emma) skrev 2016-06-24 20:14:32 följande:
    Har ätit antidepp i perioder, men är ju egentligen inte deprimerad så..
    Hmm... Ja, nu ser jag att du snarare har social fobi än depression. Men även det borde bli bättre efter flera år av terapi. Men det är ju inte så att psykologer kan hjälpa alla, tyvärr... Rynkar på näsan
  • Anonym (br)
    Furienna skrev 2016-06-24 21:13:15 följande:
    Hmm... Ja, nu ser jag att du snarare har social fobi än depression. Men även det borde bli bättre efter flera år av terapi. Men det är ju inte så att psykologer kan hjälpa alla, tyvärr... Rynkar på näsan
    Sen finns det inte heller resurser till att få terapi tyvärr. Terapi är ofta en väldigt lång process i många år och finns det väl inte pengar till idag. Om man inte betalar det själv då. Det är svårt att få det och får man det så är det under en ganska begränsad tid, t ex att man får tio tider och sen får man börja om och tjata till sig fler.

    Jag har gått i terapi men jag tror jag får lite räkmacka pga min bakgrund. Att dom är rädda att jag ska falla tillbaka och därför ger mig mer än andra. Eller gav, nu var detta några år sedan.

    Jag tror mer på att man ska försöka ha människor i sitt nätverk som man kan prata med. Och då menar jag prata med på riktigt.
Svar på tråden Ni som blivit väldigt mobbade? Hur mår ni idag?