• Womani­zer
  Äldre 18 jun 18:46
  108683 visningar
  1140 svar
  1140
  108683

  Svenska tjejer - ett socialt förfall

  Bästa Familjeliv,

  När jag för några år sedan träffade en kvinna från Ukraina som tillfälligt jobbade som tolk i Sverige fick jag en helt annan syn på jämställdhet. Idag är vi ett lyckligt par sedan några år och för henne är det otänkbart att jag som man ska laga mat, städa eller utföra annat hushållsarbete. Hon ser det som sin plikt som kvinna på samma sätt som det är min plikt att försörja oss. 

  Kvinnan jag är tillsammans med ses av mina vänner som lite av en trophy-wife (vi är dock inte gifta).  Detta då hon är en sådan som andra män stannar upp och vänder sig om på gatan för att beundra. För henne är det naturligt att göra sig vacker varje dag och att klä sig snyggt. Hon berättade att en kvinna är mannens visitkort, och därför vill hon alltid göra ett vackert intryck. Själv är jag knappast något modell men har samtidigt aldrig haft svårt att träffa svenska tjejer tidigare.

  I början var det lite ovant att lära mig förstå hur denna kvinna fungerade. Som svensk man var jag van med att göra det mesta i samförstånd med min respektive. Detta förklarade hon dock efter ett tag att jag skulle sluta med. I öststaterna ses det som direkt omanligt att rådfråga sin kvinna vilken film hon vill se, eller om det är okej för henne att jag bjuder hem några vänner eller kollegor. En man i hennes ögon är inte rädd för att ta dessa initiativ själv och kvinnan följer efter. 

  När vi hade varit tillsammans en tid bjöd jag hem några kollegor. Hon var väldigt glad över detta eftersom hon då gavs chansen att visa hur duktig hon var i köket och hur bra kvinna hon var. Middagen blev en festmåltid värd nobellmiddagen och hela tiden servade hon våra gäster och var lyhörd inför att de skulle må så bra som möjligt. En av tjejerna i sällskapet började sedan prata skit om mig på kontoret eftersom hon ansåg att jag var en mansgris som förtryckte denna kvinna. När jag berättade det för tjejen blev hon för första gånger helt vansinnig. Hon var i princip beredd att ringa upp denna tjej och läsa lusen av henne. 

  För henne var jag en drömkille. Jag dricker mig aldrig berusad, har ordnat ekonomi, gör henne glad med små presenter och skulle aldrig drömma om att slå henne. Inte heller springer jag till prostituerade eller går på porrklubb vilket är väldigt vanligt förekommande för ukrainska män. Jämställdhet för henne handlar inte om dela på hushållssysslorna utan om att båda tar delat ansvar för helheten. Hon som kvinna sköter hemmet, och jag som man sköter ekonomin. 

  Hon jobbar förvisso lite fortfarande som översättare, och drar också in pengar. Detta är dock enbart för att hon tycker det är roligt, och hon gör det enbart några timmar i veckan som en hobby eftersom hon talar och skriver flera språk flytande. 

  Varje morgon när väckarklockan ringer kliver hon upp för att ordna kaffe och frukost åt mig samt stryker skjortan om det behövs. När jag kommer hem möter hon mig i hallen med ett leende och hänger upp min kavaj. Maten står alltid uppdukat på bordet och som regel är det flera rätter att välja på. Efter maten vet hon att jag gillar att byta till bekvämare kläder luta mig tillbaka i favoritfåtöljen och läsa DI. Varje gång kommer hon ut med kaffe och efterrätt, eller något fruktfat. 

  Sex blir aldrig en förhandlingsfråga som det kan bli i andra förhållanden. Trots att vi nu varit tillsammans ett par år har vi sex varje dag, och ibland flera gånger varje dag. Bättre sexliv har jag aldrig haft! Går vi ut, om det så bara är till affären ska både sminket, håret och kläderna fixas till innan. Det är dock något hon gör varje dag på rutin så det är väldigt sällan jag behöver vänta någon längre tid innan vi kan lämna hemmet. 

  Finns det nackdelar? Jodå, det gör det. När hennes morfar blev sjuk åkte hon dit och var borta i två veckor för att ta hand om honom. Kvinnor från öst är väldigt familjeorienterade och familjen är alltid viktigt och högt prioriterad. De har kommit och hälsat på 2 ggr och det blir lite väl intensivt för min smak. 

  Fördomarna från omgivningen fanns naturligtvis där, och finns så även idag om än i mindre omfattning. Allt från nedlåtande blickar till en kvinna som mer eller mindre förklarade mig som en värsta sortens våldtäktsman som utnyttjade försvarslösa fattiga kvinnor. Att hon sedan tjänade nästan lika bra som mig eftersom hon var anställd på ett internationellt företag spelade ingen som helst roll. Att hon dessutom var snygg var tydligen ett problem också eftersom jag (tydligen i egenskap av ful) inte hade rätt att ha en snygg kvinna.

  När jag träffade denna tjej var jag helt själv om det på kontoret. Nu har två andra manliga kollegor gjort precis samma sak, och de säger båda samma sak: Aldrig mer en svensk kvinna!

  Detta är inte på något sätt ett försök att trycka ner svenska tjejer, utan ett sätt att få igång diskussionen om könsroller på riktigt. Feminister vill gärna framhålla sig som jämställda samtidigt som jag sällan hör någon feminist kritisera det faktum att det idag finns ett tiotal lagar i Sverige som aktivt diskriminerar män. Inte heller det faktum att deras kamp om jämställdhet resulterat i att män idag gör mer av det som tidigare främst sågs som kvinnans uppgifter (ta han om hem, matlagning och ungar) medan typiska manliga sysslor fortfarande utförs av främst män. Hur ser ni på det? Berätta gärna om ni är en han/hon eller hen och vilken ålder ni har så blir det enklare att se om det finns något mönster. 

  Tack för ordet. 

    
 • Svar på tråden Svenska tjejer - ett socialt förfall
 • Anonym (abc)
  Äldre 18 jun 20:44
  Womanizer skrev 2012-06-18 20:35:46 följande:
  Så det du säger är att män (och kvinnor?) som inte vill leva enligt den svenska moderna modellen ÄR rötägg? När det kommer att inte vara beroende av någon är det tyvärr ett återkommande argument hos de som inte förstått ett smack. Min flickvän kan lämna mig i morgon och försörja sig själv fr.o.m. onsdag. Naturligtvis är vi dock beroende av varandra på så sätt att vi avlastar och hjälper varandra. Vi ser oss och familjen som en enhet där båda bidra, men med olika uppgifter utifrån det vi är bra på och trivs med. 

  Alla är beroende av andra på ett eller flera sätt. Prova själv att lämna din sambo, ditt jobb, dina vänner och din familj och se om du fortfarande lever ett lyckligt liv med ditt "oberoende". Naturligtvis kan en kvinna som arbetar lämna sin man men större förutsättningar att försörja sig, men det är knappast för att hon är "oberoende". 

  Hade vi varit oberoende av andra hade vi inte skaffat oss någon att dela livet med. 
  Du inser väl att de flesta kvinnor i öststater och Thailand tex inte har samma möjlighet, utan att de i många fall är ganska beroende av sin makes försörjning?
 • Äldre 18 jun 20:44
  SeaDragon skrev 2012-06-18 20:42:22 följande:
  Men vad vill du säga? Vad är din poäng med tråden? Ni lever på ert sätt och trivs med det. Fine. Jag och många andra svenskar skulle inte trivas med det, men en del gör det. Fine. Var det något mer?
  Ja, svenska kvinnor förfaller för att dem inte med iver stryker mannens skjortar, lagar mat, väntar i dörren med smällkyssar när han kommit hem, stoppar hans pipa innan han sjunker ned med dagstidningen i fotöljen.

  Alltså...varför tänker jag låten "peta in en pinne i brasan"....?       
 • Äldre 18 jun 20:45

  Fråga: varför är det självklart att mannen ska jobba och försörja familjen, och kvinnan ska ta hand om hus och hem? Jag förstår, TS, att du menar på att ena parten ska arbeta och andra parten ska ta hand om hemmet, och det är såklart en åsikt man "får" ha. Men varför kan inte kvinnan vara familjeförsörjare och mannen "hemmaman"? Att det här funkar för er är jättebra och jag lägger ingen värdering i ert förhållande. Jag vet bara att i mitt förhållande är det jag som blir tokig av tristess av att vara hemma och pyssla medans mannen gillar det. Skulle det, enligt dig, gå att göra tvärt om eller är det skrivet i sten att den som har snopp får jobba medan den som har snippa ska dammsuga?

 • Anonym (Trist trådst­art)
  Äldre 18 jun 20:46

  Kul att ni är lyckliga, men varför vill du förtrycka oss andra svenska kvinnor, som vill ha ut lite mer av livet än en man som inte super, slår oss eller går till prostituerade?

  Det funkar ju för dig att leva som du vill i Sverige, så varför är det viktiga att andra måste leva som du även om de inte vill?

  I mina ögon beskriver du ett skitliv, även om din sambo inte vet vad hon går miste om för att hon inte har några referenser. Att vara helt hjälplös inför någon annans dåliga beslut, och inte ens få välja film själv eller om det känns bra att ha gäster den kvällen. Att vara en hund som viftar på svansen på kommando, för att förtjäna sin matskål.

  Nej, varför passar du inte på att vara glad, för att du har kunnat hämta hem en fru från en kvinnoförtryckande nation, som är glad för det lilla? Istället för att fundera över varför andra kvinnor i Sverige inte behöver leva i halvskuggan från en dominant man?

 • Womani­zer
  Äldre 18 jun 20:47
  LinneaJosie skrev 2012-06-18 20:17:41 följande:
  Absolut inte. Din kritik förefaller dock inte alls vara konstruktiv och den är heller inte efterfrågad. Du kan ju på allvar inte förvänta dig att få positiv respons på ett inlägg där du menar att svenska kvinnor förfallna? Det är oerhört generaliserande och inte så lite nedlåtande. Det du ville med ditt inlägg kan knappast ha varit att få förståelse för dina levnadsval, utan du ville uppenbarligen provocera. 

  Så nu när du har fått som du ville kanske du kan sluta gnälla? 
  Konstruktiv kritik handlar om att kritisera något på ett relevant och sakligt sätt. Naturligtvis kommer inte alla hålla med om att det är relevant och sakligt eftersom det då aldrig skulle kunna förekomma debatter. 

  Att mitt förhållande är provocerande hyser jag dock inga tvivel om. Tvärtom har jag upplevt hur "toleranta" människor helt plötsligt inte är så toleranta.  
 • Fru Bult
  Äldre 18 jun 20:47

  Det som fick mina ögonbryn att fladdra mest under läsningen av denna ts var hur han beskriver att sexet aldrig är en förhandlingsfråga. Eh va? Ja, och så det där med att det ofta finns fler än en rätt att välja mellan. Då fladdrades det rätt rejält också.

 • Äldre 18 jun 20:48
  Wittra skrev 2012-06-18 20:44:27 följande:
  Alltså...varför tänker jag låten "peta in en pinne i brasan"....?         ...att tjejer slåss är iiinte feminint! Lalala
 • Anonym (POP)
  Äldre 18 jun 20:49
  Wittra skrev 2012-06-18 20:44:27 följande:
  Ja, svenska kvinnor förfaller för att dem inte med iver stryker mannens skjortar, lagar mat, väntar i dörren med smällkyssar när han kommit hem, stoppar hans pipa innan han sjunker ned med dagstidningen i fotöljen.

  Alltså...varför tänker jag låten "peta in en pinne i brasan"....?       
  Svenska kvinnor är smarta, de väntar ett halvår in i förhållandet, sedan skall allt ske på deras villkor. Även om jag inte håller med Womanizer så kan jag inte se det som jämlikhet heller.
 • SeaDra­gon
  Äldre 18 jun 20:49
  Womanizer skrev 2012-06-18 20:26:02 följande:
  Jag måste naturligtvis läsa av henne vilket man blir väldigt duktig på med tiden.

  Med förhandlingsfråga menar jag att det förekommer par där kvinnan nekar mannen sex av alla möjliga själ, tex att hon "inte känner för det..." vilket säkert de flesta inklusive jag kan se som en högst rimligt orsak, samtidigt som det om det sätts i system riskerar försämra förhållandet. 

  En kollega som jag hade tidigare hade pratat med sin flickvän om detta och i ett förvånansvärd nyktert tillstånd från hennes sida erkände hon att det inte handlade om att "hon inte kände för det..." utan om att hon ville bestraffa honom direkte skitsaker. Till saken hör att hon med stor sannolikhet knappast är den enda som gör så.  
  Om man avstår från sex fast man VILL ha det, bara för att "bestraffa" partnern, då förlorar man ju lika mycket själv på det. Man får ju inget sex? Men att inte ha lust till sex är en annan sak, bara losers vill ha sex med en partner som inte har lust... Så det finns alltid två sidor av myntet.

  Jag nekar sällan min sambo sex (eller han mig), men skulle han vilja varje dag, skulle det nog bli fler nekanden. För att jag inte vill eller orkar. Det betyder inte att jag inte älskar honom eller inte värdesätter honom. Och han värdesätter MIG tillräckligt för att inte KRÄVA sex! Han får gärna runka hur mycket han vill och jag skulle även kunna tänka mig ett öppet förhållande (för båda naturligtvis) om det fanns behov av det. Men nu har vi ganska lika behov, så än så länge behövs det inte
   
 • Äldre 18 jun 20:50

  TS, det var ju såhär i Sverige för inte så länge sedan. Varför tror du det har förändrats? Är det för att det sättet att leva var jättebra?

Svar på tråden Svenska tjejer - ett socialt förfall
Logga in
Bli medlem