• Anonym (Förbannad)

    Är detta ok? Kan knappt andas!

    Jag är astmatiker och allergisk mot allsköns pälsdjur, men framförallt katter. Vi har i år rest från Göteborg till släkten i Ö-vik för att fira jul. Idag vid 12 dyker syrran (som bor i stan) upp med sinkatt! Lägenheten är nu full av katthår. Mina ögon är röda och kliar och rinner. Jag nyser. Näsan är täppt. Det piper när jag andas. Jag har utslag som kliar på hela kroppen. Eftersom jag inte förvarnats har jag inga allergimediciner med mig och apoteken är stängda. Känner mig så besviken. Jag är så trött och mår dåligt. Jag funderar på att åka hem imorgon. Är det verkligen ok att göra såhär? Överreagerar jag?

  • Svar på tråden Är detta ok? Kan knappt andas!
  • Anonym (Akut????)
    sextiotalist skrev 2012-12-25 14:05:54 följande:
    Men bara ett var livshotande, när vi åkt till akuten har det varit med bil (utom pappa då, men det var från jobbet), det andra var akut, men inte livshotande, som jag skrev, så ser man inte de personerna som kommer in med livshotande skador.  

    Trampad av häst och njurbäckeninflammation söker man akut för när det inte finns någonstanns att bli hänvisad till. dock är det upp till akuten att prioritera. Allergisk chock som din sambos barn hade fått krävde omedelbar hjälp och därmed ambulans. Ambulanser tillkallas tyvärr allt i onödan och många gånger kan det komma att missas akuta fall där ambulans inte finns tillgänglig pga detta. Sådana trådar finns det gott om ( ambulanstrådar och akuten trådar) så jag slutar nu. Men TS var inte behov av ambulans och det var det vi diskuterade.
  • sextiotalist
    Anonym skrev 2012-12-25 14:12:06 följande:
    Diskussionen har spårat ur. Frågan var om TS ska anses överkänslig för att hon känner sig besviken över att hennes systern, utan förvarning, kommer med sin katt till julfirandet. Självklart är det inte att vara överkänslig.
    Det som  är märkligt i denna historia är att systern tar med sig en katt, för hon bör väl känna till TS allergi?

    Att komma och säga att TS har sig själv att skylla för att hon inte hade med sig medicin är inte adekvat; hon visste inte att hon skulle fira jul med en katt. Medicin är inget som är roligt att stoppa i sig för att s a s vara på säkra sidan, det är bättre att låta kroppen slippa mediciner i så stor utsträckning som möjligt.

    Har själv en väninna som har skaffat katt trots att hennes är mycket allergisk. Även jag är allergisk mot katter, men väninnan tar det med en axelryckning och tycker att man ska proppa i sig allergitabletter och komma hem till henne. Skitkul.
    Så blir det alltid (att trådar hamnar på sidospår, en del av nöjet). Nej, Ts skulle inte proppa i sig mediciner i onödan, men att som allergiker inte ta med sig medicin är dumt, speciellt när man är allergisk mot så vanligt husdjur som katter. För övrigt anser jag att Ts skall se över sina mediciner, eftersom de flesta antihistaminerna (de som är receptbelagad) har en snabb verkan, ofta på en en timme.
    Jag har med egna ögon sett hur snabbt det lindrar efter en dos, då en som var svårt allergiskt. Dessutom bör Ts få utskrivet cortison om det blir så besvärligt. Svärmor har livshotande getingallergi, den allergin hävs med cortison (eftersom vanliga antihistaminer tar lite för lång tid).

    Sedan är det hänsynslöst av systern att ta med sig en (dessutom inne-) katt till en lägenhet där en allergiker vistas. Hade det varit ett stort hus, där katten hade kunnat vara i ett rum, så hade det kanske fungerat.    
  • Anonym (Förbannad)
    sextiotalist skrev 2012-12-25 12:36:12 följande:
    Det tycker jag är väldigt konstigt, för det är första gången jag (trots många allergiker kring mig) hört talas om att antihistaminer inte hjälper inom snart tid. Inte alltid fullt ut

    Men så vet du det nu då.
  • Anonym (Förbannad)
    Anonym (också allergisk) skrev 2012-12-25 12:43:18 följande:
    Men alltså, så värst allvarlig allergi mot katter kan ju TS inte ha, eftersom hon (om jag förstår rätt) inte tagit någon medicin alls och ändå lever. Hade jag varit i TS situation hade jag fått tillkalla ambulans för länge sedan, skulle inte ens komma på tanken att försöka sova i samma hus som en katt! Likadant med min son - han skulle dö om han sov en natt i samma hus som katten. Så jag förstår om familjen tycker hon överreagerar lite - om hon verkligen blev sjuk av katten så hade hon inte stannat kvar, utan åkt hem eller till akuten för att få medicin. Är man verkligen dålig så väntar man inte, man åker in. Är man allvarligt allergisk så går det inte att vara i samma hus som en katt. Är man bara lite allergisk så går det, men det är kanske inte så behagligt.

    Grattis! Du vinner! Jag får bara astmatiska besvär, men kan andas, svullna,kliande och röda ögon, kliande, röda blåsor på kroppen, infernalisk klåda i svalget, ständiga nysningar och rinnande näsa. Det är ju en jävla njutning!
  • sextiotalist
    Anonym (Förbannad) skrev 2012-12-25 14:33:22 följande:

    Men så vet du det nu då.

    Då får jag väl upprepa detta, du bör ta kontakt med en läkare som skriver ut snabbverkande antihistaminer, för de jag pratar om är svårt allergiker och skulle troligen inte överleva en natt med en katt utan dessa snabbverkande antihistaminer. Sedan bör du komplettera med cortison .

    Min sambos ena barn är svårt allergisk, så jag har levt med detta länge. 
  • Anonym (Förbannad)
    Anonym (Mjau) skrev 2012-12-25 13:27:52 följande:
    Givetvis inte okej men varför sa du inte det till din syrra på en gång undrar jag? Och när du kände dina allergiska reaktioner så borde du verkligen sagt till. Kul att se Ö-vik i en tråd på FL då jag själv bor här.   

    Det gjorde jag. Det var då hon tyckte att jag var fånig.
  • Anonym
    sextiotalist skrev 2012-12-25 14:26:46 följande:
     Nej, Ts skulle inte proppa i sig mediciner i onödan, men att som allergiker inte ta med sig medicin är dumt, speciellt när man är allergisk mot så vanligt husdjur som katter. .

    Sedan är det hänsynslöst av systern att ta med sig en (dessutom inne-) katt till en lägenhet där en allergiker vistas. Hade det varit ett stort hus, där katten hade kunnat vara i ett rum, så hade det kanske fungerat.    
    Ja, det kanhända att katter är vanliga husdjur, men om man åker hem till sina föräldrar, tror jag, att det är ganska naturligt att man tänker att där inte finns några katter om det inte har informerats om motsatsen - speciellt om man som deras barn är kattallergiker. Nu var det förvisso TS´ syster som tog med sig en katt, men det gör inte saken bättre. Självklart tar man inte med sig en katt till en tillställning där det finns kattallergiker - speciellt inte utan att förvarna om det!
  • Anonym (Förbannad)
    sextiotalist skrev 2012-12-25 14:39:26 följande:
    Då får jag väl upprepa detta, du bör ta kontakt med en läkare som skriver ut snabbverkande antihistaminer, för de jag pratar om är svårt allergiker och skulle troligen inte överleva en natt med en katt utan dessa snabbverkande antihistaminer. Sedan bör du komplettera med cortison . Min sambos ena barn är svårt allergisk, så jag har levt med detta länge. 

    Mina allergier har blivit värre de senaste åren i samband med graviditet. Jag har de senaste åren gått hos läkare regelbundet för att pröva ut bra medicinering. Problemet är att jag har kraftiga problem med bieffekter och det har därför varit svårt att hitta rätt. Under pollensäsongen tar jag tabletter och cortisonspray. Det avhjälper pollenreaktionen, men räcker inte vid katt. Läkaren har därför rått mig att undvika. Jag har inga livshotande symptom och har därför ingen adrenalinpenna.
  • viseversa

    Haha det spelar väl för fan ingen roll HUR allergisk ts är. Man tar fan inte med sig en katt när man vet att folk lider av det. Jisses. Att denna diskution ens börjat. Vill ni som är akut allergiska mot katt klappa ts på huvudet och berätta att ni minsann har det värre eller??

  • Anonym (också allergisk)
    Anonym (Förbannad) skrev 2012-12-25 14:37:44 följande:

    Grattis! Du vinner! Jag får bara astmatiska besvär, men kan andas, svullna,kliande och röda ögon, kliande, röda blåsor på kroppen, infernalisk klåda i svalget, ständiga nysningar och rinnande näsa. Det är ju en jävla njutning!
    De symtomen tyder inte på en allvarlig och livshotande allergi, men sak samma.

    Frågan kvarstår:
    Varför åkte du inte till akuten då för att få medicin, utan stannade kvar i huset där du fick såna symtom? Det känns ju som om du utsätter dig för självplågeri, klart att det finns mediciner som biter på dina symtom också.

    Men det är klart, om allergin är så lindrig att biverkningarna är jobbigare än de allergiska symtomen så förstår jag dig.
Svar på tråden Är detta ok? Kan knappt andas!