• Anonym (Förbannad)

    Är detta ok? Kan knappt andas!

    Jag är astmatiker och allergisk mot allsköns pälsdjur, men framförallt katter. Vi har i år rest från Göteborg till släkten i Ö-vik för att fira jul. Idag vid 12 dyker syrran (som bor i stan) upp med sinkatt! Lägenheten är nu full av katthår. Mina ögon är röda och kliar och rinner. Jag nyser. Näsan är täppt. Det piper när jag andas. Jag har utslag som kliar på hela kroppen. Eftersom jag inte förvarnats har jag inga allergimediciner med mig och apoteken är stängda. Känner mig så besviken. Jag är så trött och mår dåligt. Jag funderar på att åka hem imorgon. Är det verkligen ok att göra såhär? Överreagerar jag?

  • Svar på tråden Är detta ok? Kan knappt andas!
  • Anonym (Förbannad)
    sextiotalist skrev 2012-12-25 09:12:50 följande:
    OK, det var idioti att ta med sig katten, men som allergiker så borde du alltid ha medicin med dig. De jag känner som är pälsdjursallergiker har alltid astmamedicin med sig, även till arbetet (som är djurfritt) för att det alltid finns allergener i mer eller mindre mängd.

    Inhalatorn hade jag med mig. Problemet med antihistaminer är att jag, för att de ska ha verkan, skulle behöva ta både tablett och spray dagligen i flera sagar före besöket och under hela för effekt. Dessutom kvarstår vissa besvär från just katt trots medicin då denna allergi är så kraftig. Eftersom allergimedicinen gör mig så trött är det inget jag gör bara utifall. De katthår som dras in på kläder kan jag nysa lite av, men står ut med detta. Att vistas i samma rum som en katt är något annat. Ni som undrar om syrran inte tycker om mig. Vi är ju så långt ifrån varandra i åkder att vi inte har någon nära relation, men vi kommer överens. Syrran är dock rätt bortcurlad (åker hem till morsan med tvätten, får matlådor, morsan betalar räkningaroch ringer telefonsamtal etc) och i detta fallet tyckte hon nog att katten var viktigare och att jag fick "bjussa" på det.
  • sextiotalist
    Marina80 skrev 2012-12-25 09:33:53 följande:


    Ambulans tillkallar man om det är fara för ens liv. Inte för att trycka upp det i nyllet på någon.

    Ts: Eftersom du är så pass allergisk borde du alltid ha med dig din medicin. Be någon köra dig till akuten eller ta en taxi dit.

    Däremot var det väldigt respektlöst av din syster. Katten hade klarat sig på egen hand en natt.

    Däremot är risken stor att du blivit dåligt ändå eftersom det är svårt för din syster att helt sanera sig från katthår och du är ju tydligen svårt allergisk mot katt. Antagligen borde du ha medicinerat i förebyggande syfte i vilket fall som helst.

    Det behöver inte vara fara för ens liv, mig veterligen är ambulansen, till skillnad från personbilar och taxibilar, utrustade med läkemedel som kan behövas vid vissa fall, t.ex smärtlindring, antihistaminer, syrgas och framför allt, förhoppningsvis kunnig personal (men efter vissa trådar här så börjar jag tveka). Dvs för mig är ambulans något man använder när t.ex en sjuk person behöver behandling på väg in till sjukhuset och det behöver inte innebära att patienten kommer att dö om behandlingen inte ges, det räcker med att behandling behövs.

    När min pappa fick en stroke, så åkte de med blåljus in, även om han inte var döende.
  • Mabaja

    Anonym: jag brukar låna av min pappa eller mina syskon men nu är alla i Dalarna så ska rota och se om jag hittar nån halvslut nånstans här hemma. Min syrra kommer ner imorgon så då ska jag låna en av henne till jag får nytt recept!

  • Anonym (Förbannad)

    Vi åkte vid 8 imorse. Sambon kör. Själv är jag trött efter en natt med dålig sömn, men mycket för att det var kallt. Det blev världens gräl när vi drog. Farsan blev arg på syrran som tagit med sig katten, trots att mina föräldrar sagt ifrån (visade det sig). Syrran tyckte att jag var barnslig som blev sur för lite allergier. Morsan tycker att jag sviker familjen och julen. Själv försöker jag undvika både vrede och martyrskap. Tack för ert stöd!

  • Anonym (Akut????)
    sextiotalist skrev 2012-12-25 10:24:15 följande:
    Det behöver inte vara fara för ens liv, mig veterligen är ambulansen, till skillnad från personbilar och taxibilar, utrustade med läkemedel som kan behövas vid vissa fall, t.ex smärtlindring, antihistaminer, syrgas och framför allt, förhoppningsvis kunnig personal (men efter vissa trådar här så börjar jag tveka). Dvs för mig är ambulans något man använder när t.ex en sjuk person behöver behandling på väg in till sjukhuset och det behöver inte innebära att patienten kommer att dö om behandlingen inte ges, det räcker med att behandling behövs. När min pappa fick en stroke, så åkte de med blåljus in, även om han inte var döende.

    NEJ NEJ NEJ och åter NEJ!!!! Det är människor som dig som tar upp livsviktiga ambulanser. Och jag kan tänka mig att du sätter dig på gynAKUTEN med klåda i underlivet. Akuten och ambulans är för livshotande tillstånd! TS har både haft tid att sitta på internet och fullt kapabla släktingar som kan köra henne till närmaste akut om det så skulle behövas. TS är medveten om sin allergi och det var fräckt att den söndercurlade systern att ta med sin katt men hon är i sin sinnes fulla bruk och inte livshotad på något vis!
  • Anonym (Linn)

    Jag tycker synd om dig som har en familj som inte förstår vad allergi innebär. Ni gör rätt som åker hem. Kolla om det finns något jouröppet apotek på vägen annars kan du säkert då medicin om ni åker till akuten. Har själv allergi mot pälsdjur och har flera gånger fått åka akut till sjukhus innan min syster gjorde sig av med sin katt (då hon bodde hemma oc jag skulle hälsa på). Min familj trodde det räckte om katten var i ett annat rum. Men sista gången när de på sjukhuset kämpade en hel natt med att häva ett astmaanfall som bara kom tillbaka trots massa kortison, inhalationer mm så insåg de att det inte fungerade att ha katt hemma om jag skulle kunna komma hem på besök. Tidigare gånger hade det alltid löst sig med allergitabletter, bricanyl och då och då en tur till akuten där en eller två omgångar inhalationer tillsammans med betapred hävde allergin. Men den sista(?) gången blev även jag rädd när astman återkom gång på gång oavsett vilken hjälp jag fick på akuten. Så var rädd om dig! Jag tog inte min allergi tillräckligt på allvar förrän inget hjälpte trots att jag var på akuten och inhalerade gång på gång. Allergi är inget att leka med.

  • Calpurnia
    sextiotalist skrev 2012-12-25 09:12:50 följande:
    OK, det var idioti att ta med sig katten, men som allergiker så borde du alltid ha medicin med dig. De jag känner som är pälsdjursallergiker har alltid astmamedicin med sig, även till arbetet (som är djurfritt) för att det alltid finns allergener i mer eller mindre mängd.

    Ja, här håller jag med helt enkelt. Min exman har det där problemet, och han har ALLTID Bricanyl och antihistaminer med sig överallt.
  • Calpurnia

    I övrigt är detta en komplicerad nöt att knäcka. Å ena sidan bör de som har djur ta hänsyn - men å andra sidan är det naturligt att leva tillsammans med djur. Det har människan alltid gjort. Så jag tycker inte heller att de med djur ska behöva backa hur mycket som helst i samhället p.g.a. den lilla gruppen pälsdjursallergiker. Och det säger jag TROTS att min exman har detta problem, och min dotter också (fast i mycket mindre grad - inga andningsbesvär).

    Om det gäller en familj som i TS' fall, så kanske man kan kompromissa så att syskonet med pälsdjur hälsar på hos föräldrarna varannan jul, och syskonet med allergi den andra varannan julen..?
      

Svar på tråden Är detta ok? Kan knappt andas!