• Anonym (förbannad)

    samduschning

    jag skulle aldrig visa mig naken inför mina kollegor. men skolan kräver att barnen ska helt naturligt duscha med sina klasskamrater, helt sjukt egentligen. så snackas det så mycket om integretet och respekt. jag har själv en son som inte alls är road över detta. ni som tycker att det är narturligt och ngt man ska lära sig att hantera...skit på er!!!
    det man inte kan täna sig själv ska man inte begära av barnen...
    fler som tycker så?

  • Svar på tråden samduschning
  • sär skriven
    Tom Araya skrev 2013-01-10 15:57:55 följande:
    Till viss del gör man ju alltid det eftersom få visar sig nakna för vem som helst, till viss del aldrig, så som för mycket annat här i livet. Man slipper helt enkelt inte allt man känner obehag inför.

    Jag förstår inte varför obehag av nakenhet inför en begränsad skara människor av samma kön ska värderas högre än andra obehag. Vilka obehag ska man slippa och vilka bör man avvänja sig vid?
    Det finns olika typer av obehag. Ens nakenhet går hand i hand med ens integritet, något som är viktigt att värna om. Det är också viktigt att barnen får lära sig att respektera sina egna känslor inför kroppen, och att de lär sig att de har ensamrätt på/till sin kropp.
    Det här är världens bästa sidfot, och den är min.
  • giftfri
    Anonym skrev 2013-01-10 15:08:00 följande:
    Ja du, det kanske är det här som är slutet för oss, tioåringar som inte vill duscha med varandra kommer att bli Sveriges undergång..

    Jag är inte förvånad att du m.fl inte vill se problematiken, utan istället väljer att förlöjliga..
    Vi män är aldrig otrogna.., vi bara övar på andra kvinnor för att vår partner ska få bättre sex...
  • La Lola
    skarpheden skrev 2013-01-10 16:01:43 följande:
    Men finns det inte separat-duschar om man har "lapp från mamma"? Det hade vi i vår skola...
    Vad för nåt? Vad stod på den lappen? Typ "Anna har mens så hon vill duscha separat" ?
    *mamma till Alma (maj 2000) och Hedda (mars 2009)*
  • Leola
    giftfri skrev 2013-01-10 15:58:43 följande:
    Jag försöker bara få dig m.fl att förstå, att finns det inte pengar så går det heller inte att betal för nåt extra, jag tänker inte ge mig in i nån debatt om vad som ska anskaffas på resp ställe/i varje kommun.., bara att det ska inte anskaffas nåt alls som inte ger mervärde åt ALLA, så länge det inte finns pengar till att betala för det., för det är skada den hand som föder oss..

    Jag vill få dig att förstå att vi inte kan skaffa "rullstolsramper" eller "duschdraperier" bara för att vissa behöver det, så länge vi inte ger ALLA det bästa av andra mer grundläggande behov..
    Å jag är helt säker på att en rullstolsbunden begriper att dom kan få vänta på en ramp, att dom hellre väljer att prioritera t.ex utbildning å sjukvård, bara dom får lite hjälp av oss andra med saker dom inte klarar på egen hand..

    Jag förstår inte att det ska vara så svårt att se, att vi de senaste årtiondena har gjort så mycket idiotiskt att vi inte ens längre har råd med det mest elementära i ett välfärdssamhälle.

    Vad är det som är så svårt att förstå med att vi har en undermålig skola, en undermålig vård/omsorg, en undermålig infrastruktur för att vi saknar pengar för att rätta till problemen, bara för att vi lägger pengar på en massa saker som majoriteten  av oss kan klara oss utan.
    Nästan varenda kommun går minus år efter år, å det är ni i produktiv ålder som kommer att få betala notan om bara ett par årtionden om inget görs, ändå tar ni på er skygglappar å öronproppar å låtsassom inget har hänt, å kräver dessutom att mer å fler idiotiska utgifter ska göras från skatteintäkter som inte längre finns..
    Hur i h-vete hade di/ni tänkt lösa ökad utgifter när skatteintäkterna minskar å kommer att minska ännu mer? 
    Ja det går förstås att avgiftsbelägga mycket av det som idag är gratis, tvingande terminsavgifter i grunskolan är ett alternativ..
    Fortfarande är inte lösningen på Sveriges "undermålighet" att rullstolsburna inte ska få ramper eller huruvida skolor ska ha duschdraperi eller inte. Kan du inte visa några siffror på hur mycket Sverige har i underskott av pengar, för enligt dig verkar vi ha det j*vligt illa ställt... Och ska du skylla på någon så skyll på moderaterna som har makten nu. De gillar ju individ-ansvar på högsta nivå så varför har det inte blivit bättre då?

    Ska vi skriva ett brev till alla kommuner och be dem se efter om det finns några pengar över till duschdraperi? Om du googlar litegrann kommer du se att det redan är skolor som fixar detta... så kanske skapar du ett problem som inte finns...

    Sedan svarade du aldrig på min fråga om du är en sådan som tror att invandrarna tar Sveriges pengar...?

     Och nej jag tror inte det är okej för en rullstolsburen elev att få stå utanför skolan hela dagen för att han/hon inte kan ta sig upp för trappan som leder in i skolan. Hur tänkte du där?
  • Elin 885
    skarpheden skrev 2013-01-10 16:01:43 följande:
    Men finns det inte separat-duschar om man har "lapp från mamma"? Det hade vi i vår skola...
    ok kul för dig, det hade inte vi och ingen jag känner heller.
  • Tom Araya
    stina k skrev 2013-01-10 15:39:27 följande:
    Är själv en fd elev som slutade med ig i idrott därför att jag ville inte vara med för jag ville inte duscha rakt upp och ner naken inför alla. Jag känner mig inte bekväm med det. Så mycket kostar det inte att sätta upp duschskynken och förmodligen så skulle det rädda några som jag varje år och göra så att elever slipper ha en klump i magen. För det är en grundläggande rättighet i mina ögon.
    Det finns de som får en klump i magen av att gå till skolan, till jobbet eller bara av att leva.

    Jag tycker det är märkligt att du betecknar dina klasskamrater (som du i de flesta fall går flera år ihop med och troligen inte utgör fler 30 personer) och då bara tjejerna i detta fall som "alla".

    Det kostar kanske inte så mycket att sätta upp dem men så ska de hålla och vara rena, vilket innebär omfattande byten för....låt oss säga 5-20 duschar per skola gånger 30 skolor per kommun (höftade lågt)....du fattar väl nu att det kostar...
  • Anonym
    Tom Araya skrev 2013-01-10 15:40:33 följande:
    Absolut finns det saker jag hoppat över av obehag men inget så nödvändigt som att sköta hygien under rådande förhållanden.

    Jag har också lärt mig och vant mig vid vissa saker som jag tidigare känt obehag inför eller blivit bekvämare med det av vana, så jag vet att det i de flesta fall går att ändra på.

    Vi varken kan eller ska hoppa över allt vi känner minsta obehag för, utan istället jobba på att komma över obehaget. Ju mer nödvändigt det är, desto mer ansträngning att komma över det.
    Jag tror inte att tvång är rätt metod att bli bekväm med obehagskänslor och att utvecklas som människa. Tvång ger tvärtom bara mer obehag, ångest och olustkänslor. Det finns nog många som har svårt för saker i det vuxna livet som kommer från tvång i barndomen, helt i onödan. 
  • Spartacus

    om situationen krävde detta, t ex efter idrott eller vid badhusbesök, så skulle jag definitivt duscha med mina arbetskollegor... jag duschar ju med alla andra på ett badhus, varför inte med dom? är jag på ett badhus så har jag inte ens det tänket, för mig så är badhus ett plats för bad och nakenhet i omklädningen därmed fullständigt naturlig.
    duschade ihop med klasskamraterna efter idrotten, vi var väl med varandra, bytte kläder och sov över hos varandra ändå, det tyckte inte ajg var något särskilt... 

    det är valfritt att byta om på toan och duscha hemma? 

  • Tom Araya
    sextiotalist skrev 2013-01-10 15:48:52 följande:
    Jga har svårt att förstå nödvändigheten i att genomföra sin hygien bland andra bara för att.
    Nu är det inte "bara för att"....
    -Att sköta hygienen är nödvändigt.
    -Man går i skolan och däri idrottslektioner tillsammans.
    -Duschutrymmena är planerade för att effektivt tillgodose behovet av att många duschar samtidigt.
  • Tom Araya
    sär skriven skrev 2013-01-10 16:03:31 följande:
    Det finns olika typer av obehag. Ens nakenhet går hand i hand med ens integritet, något som är viktigt att värna om. Det är också viktigt att barnen får lära sig att respektera sina egna känslor inför kroppen, och att de lär sig att de har ensamrätt på/till sin kropp.
    Det finns olika typer av obehag, ja men vad avgör värdet?

    Ensamrätt till sin kropp har inget med med att behöva sköta sin hygien tillsammans med andra att göra.
    Du har lika mycket ensamrätt till din kropp med kläder på som utan.

    Integritet handlar inte om nakenhet, det är en mycket större sak varav nakenhet kan vara en liten del för vissa, i synnerhet som det nu inte handlar om vem som helst och hur som helst.

    Varför är känslorna inför kroppen viktigare än andra känslor?
Svar på tråden samduschning