• abuelita

    Sen avnavling och annan viktig info som MVC - och förlossningspersonal brukar hoppa över


    .

    Eftersom den gamla tråden varit igång ända sedan våren 2010 är den proppfull vid det här laget , så det är verkligen hög tid att starta en ny.    
    .
    Gamla och nya trådbesökare  är hjärtligt välkomna att ställa frågor och/eller dela med sig av egna erfarenheter och kunskaper.  
    .
    Man kan även söka efter information i tråden genom att skriva in ett sökord  i sökrutan uppe till höger  (obs, det går bara använda ett ord i taget) .    Så länge den här råden är ny är det lämpligast att söka i den gamla :  Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över 
    .

           Vill man t.ex. söka efter information om sen avnavling vid kejsarsnitt kan man skriva snitt i sökrutan.  Då kommer alla inlägg om kejsarsnitt upp.  För info om neonatal livräddning kan livräddning och det engelska ordet  resuscitation  vara lämpliga sökord.   och vill man veta hur man gör med en navelsträng hårt virad runt halsen så skriver man lämpligast bara halsen eller nuchal.  O.s.v.   Använd fantasin helt enkelt.   Klicka sedan fram till den senast skriva sidan eftersom den mest aktuella informationen finns där.  

    .
    Mycket i tråden är alltså på engelska, eftersom det finns så lite att hitta på svenska. 
     
     
    Cord-Clamping.com  är en webbsida med bra info om sen avnavling på engelska.
      .
     
    och här är en bra sida på spanska:  El Clampeo Oportuno y Las Células Madre   
    .
      

    OBS!!!  Den som vill fortsätta tro att det går att lita helt och fullt på mödra- och förlossningsvården rekommenderas hoppa över den här tråden.
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-10-20 19:09
    Vad som menas med "Sen avnavling" råder det olika uppfattningar om. Vissa tycker att 30-sek. - 1 min. är sen avnavling, andra tycker att navelsträngen ska ha pulserat färdigt (den är då vit och slapp och tömd på blod) , åter andra tycker man ska vänta tills moderkakan kommit ut, och vissa tycker man ska vänta minst 3 timmar efter födseln. Eller t.o.m. ännu längre; s.k. Lotusfödsel
    www.guld-kristall.se/lotusfodsel/

    Det bästa är nog ändå att låta mamman bonda ostört med bebis (utan att någon är där och pillar och tjatar om avnavling, k-vitamin etc.) och sen själv säga till när hon tycker det känns som att det kan vara dags att avnavla. Får hon vara ostörd minskar dessutom risken för att hon blöder mer än normalt och att moderkakan fastnar.
    Läs gärna min översättning av Michel Odents artikel "Putting an End to Women´s Global Slaughter: Bleeding to Death" , #21 i gamla tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086-3.html

    Man kan inte vara säker på att moderkakan är tömd på blod när den kommer ut, eftersom den livmodersammandragande injektionen (som ges rutinmässigt utan att man blir tillfrågad eller ens märker det) kan orsaka att den lossar för tidigt. Därför är det klokt att låta navelsträngen vara ifred någon timme eller mer efter att moderkakan kommit ut.

    Vid födseln finns ca 30-50% av barnets blod kvar i moderkakan och det är meningen att allt det blodet det ska pumpa över till barnet. Omedelbar avnavling innebär alltså att barnet utsätts för en mycket kraftig blodförlust. I synnerhet för medtagna barn kan detta innebära livsfara, eller skador för livet.

    Tyvärr hjälper det inte alltid att säga till personalen att låta bli navelsträngen , så det är viktigt att ha en medföljare med skinn på näsan och mål i mun, som kan vakta över navelsträngen som en hök.

    Fb doulans förklaring av sen avnavling är riktigt bra:
    www.facebook.com/permalink.php&story_fbid=562582083791885
  • Svar på tråden Sen avnavling och annan viktig info som MVC - och förlossningspersonal brukar hoppa över
  • Bisquit

    Jo blommor, växtsaft ( som kanske inte alltid är så hälsosam ) jordrester, rester från besprutning osv...


     


    Alla gör ju som de vill, men jag tycker inte att en bebis ( som är så söt bara den ) behöver stylas med en massa rosor och annat instucket här och där.


     

  • abuelita

    Tv4 Nyheterna, 2013-11-14
    .


    Barndiabetes ökar kraftigt i Skandinavien


    .


    1:06 minuter in säger reportern:
    .


     "Det finns inget vaccin eller botemedel mot diabetes, och en teori till ökningen i Skandinavien kan vara våra gener och att immunsystemet i brist på mässling, påssjuka och röda hund t.ex, är undersysselsatt."
    .


     Åke Lernmark, professor Lunds Universitet, säger:
    .  
      "Eftersom vi inte har de här infektionerna längre, vi vaccinerar bort dem, så har immunsystemet ingenting att göra, utan börjar attackera våra egna celler, till exempel de insulinbildande cellerna."

  • abuelita

    SR, CHRISTER i P3,  20:e november 2013

    .
    Kan ett barn leva genom navelsträngen även utanför magen?


    Konstig fråga men bra svar, både av  den gravida läkarstudenten Hanna som ringde in till Christer i P3

    .


    och av Helena som skrev följande kommentar där:
    .


    "Navelsträngen hjälper barnet att komma igång


    Efter att barnet har fötts så fortsätter navelsträngen att pulsera och barnet får upp till hälften av sitt blod efter födseln. Därför är det förödande att klampa och klippa navelsträngen direkt efter födseln. Man bör låta den fortsätta att vara intakt tills navelsträngen är vit och slapp.


    Ett barn som föds medtaget har extra stor nytta av att ha navelsträngen intakt då den med den får stora mängder syrerikt blod direkt in i kroppen. Därför hjälper navelsträngen barnet att syresätta sig tills barnet själv tar sina första andetag. Barn behöver inte börja andas själva samma sekund som de är ute, det kan ta ett litet tag att komma igång.


    Det finns även en kultur där man låter bli att klampa och klippa navelsträngen alls, lotusfödsel. Då är man helt säker på att barnet får allt sitt blod och man skapar ingen ingång för bakterier att ta sig in via navelsträngen. Den ramlar i regel av inom en vecka.


    Man kan äta moderkakan och det finns flera stycken i Sverige som tar emot moderkaka och torkar och kapslar in den så att mamman kan få i sig viktiga näringsämnen som hon förlorat under förlossningen. "

  • abuelita

    NewsVoice, 20 november 2013

    .


    Svensk lagändring som kan klubbas idag 20 nov begränsar offentlighetsprincipen
    .


    "Om Sverige till exempel skulle lämna ut information om allvarliga biverkningsrapporter från ett stort läkemedelsbolag eller information om risker med mobiltelefonernas och surfplattornas strålning kan Sverige stämmas på höga summor, om denna information anses hota företagets vinstmöjlighet. "
    Läs mer.... 

     
    .
    Kan detta verkligen vara sant!? Förvånad 

  • emsapemsa
    abuelita skrev 2013-11-12 16:20:11 följande:
    NewsVoice  . Föreläsningar om vaccinrisker i november: Österbotten,Tranås, Tammerfors, Helsingfors, Klippan .   Söndag 17/11: Linda Karlström föreläser i Kvevlax, Österbotten  Tisdag 19/11: Linda Karlström föreläser i Tranås, Småland Lördag 23/11: Dr Suzanne Humphries föreläser i Tammerfors Söndag 24/11: Dr Suzanne Humphries föreläser i Helsingfors Måndag 25/11: Marina Ahlm föreläser i Klippan, Skåne

    Var på föreläsningen med Linda i Tranås igår och den var så bra! Önskar bara att fler hade kommit.. Bara ett 30-tal :/
  • emsapemsa

    Med risk att bli halshuggen nu, men Linda tog upp en väldigt intressant sak på föreläsningen igår. Samma år som man började förespråka att ha sovande spädbarn på rygg, samma år slutade man att använda vacciner med kvicksilver (thiomersal) i svenska barnvaccinationsprogrammet. 1992/1993 - därefter började förekomsten av PSD att minska, och läkare och BVC personal hänvisar alltid till rådet att låta barn sova på rygg som en anledning till minskandet. Men eftersom det var så att kvicksilvret togs bort i vaccinet samtidigt, borde inte det rimligtvis också vara en orsak till den minskade förekomsten av PSD? Bara en frågeställning :) www.smittskyddsinstitutet.se/vanliga-fragor/allmanna-vaccinationsprogrammet/aktuella-fragor/

  • abuelita
    emsapemsa skrev 2013-11-21 00:25:00 följande:
    Med risk att bli halshuggen nu, men Linda tog upp en väldigt intressant sak på föreläsningen igår. Samma år som man började förespråka att ha sovande spädbarn på rygg, samma år slutade man att använda vacciner med kvicksilver (thiomersal) i svenska barnvaccinationsprogrammet. 1992/1993 - därefter började förekomsten av PSD att minska, och läkare och BVC personal hänvisar alltid till rådet att låta barn sova på rygg som en anledning till minskandet. Men eftersom det var så att kvicksilvret togs bort i vaccinet samtidigt, borde inte det rimligtvis också vara en orsak till den minskade förekomsten av PSD? Bara en frågeställning :) www.smittskyddsinstitutet.se/vanliga-fragor/a.../
    Tack för att du vågade ta risken att bli halshuggen !     


       Själv gör jag det dagligen..  

    .
    "Annars är man ingen människa utan bara en liten lort."
Svar på tråden Sen avnavling och annan viktig info som MVC - och förlossningspersonal brukar hoppa över