Ang järn: Vad jag har förstått så är järnvärdet oftast som lägst i mitten av graviditeten, men ökar sedan sakta igen i takt med att kroppen hinner i fatt med bildningen av röda blodkroppar. Men behovet är så högt under graviditeten att det bara är om man från början har fulla järndepåer som det räcker, och fulla depåer har inte så många kvinnor. När väl Hb börjar sjunka så är ju järndepåerna i princip slut redan. Därför behövs oftast järntabletter på ca 100 mg. I vanliga fall har vi ju svårt att få i oss den rekommenderade mängden och under graviditeten är ju behovet som sagt det dubbla, och ännu högre om Hb sjunkit. Den mängden är i princip omöjlig att få i sig genom vanlig mat men självklart ska man käka på av sånt som är järnrikt också och inte hämma upptaget med kaffe, te, mjölk samt käka sina frukter och grönsaker till för att stimulera upptaget. Järn från köttprodukter tas upp lättare, så jag skulle slå ett slag för blodpudding, kött och leverpastej
Hade en rejäl järnbrist för några år sedan och fick käka både järn, B12 och folsyra i ett drygt halvår, men nu är förrådet slut igen med ett Hb på 100 och jag får käka två järntabletter per dag (200 mg) (vilket jag inte fixar pga förstoppningen..). Men aprikoser käkade mkt då, däremot tror man får käka stora mängder persilja för att det ska ge något.
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Salt--mineraler/Jarn-/
http://www.dinbmi.se/naringsvarde/?id=41&v=top100 dumt att jag inte hittade ngn list utifrån portionssorlek hemifrån, en sån har jag dock på jobbet och då blir det tydligare vad om är realistiskt att få i sig.