• bf2014

    Hur blev er förlossning med epidural?

    Jag hade en långdragen och jobbig första förlossning, har nu fått ett förlossningskontrakt där läkaren rekommenderar att man lägger tidig EDA. Jag fick det även vid min första förlossning, men alldeles försent, när jag var öppen 8 cm. Jag fick svårigheter att kissa efteråt och gick med kateter i 4 dagar. 

    Läkaren säger att det inte alls är vanligt att det blir så. Är det någon annan som varit med om liknande?

    Hur blev era förlossningar med EDA? Fördröjde det värkarbetet? Fick ni kateter? Hur blev krystningsskedet? Och fick ni något värkstimulerande dropp? (det fick jag på min första förlossning efter de lagt EDA...)

    Jag hade mer eller mindre förträngt detta med alla negativa effekter av bedövningen, jag är dessutom livrädd för sugklocka.

  • Svar på tråden Hur blev er förlossning med epidural?
  • Dr to be

    Jag har som läkarstuderande varit med på en förlossning med tidig EDA. Inga problem alls. De kom in nån timme efter jag gått på passet och jag hann vara med på förlossningen ca 8-9h senare. Det var deras första barn. Så jag är inte negativt inställd på EDA men jag vill gärna prova utan om det blir fler barn

  • Angelica8912

    Jag fick Eda när jag var öppen 7 cm. De blev uttdraget, och jag fick värkstimulerande. Avslutades med sugklocka och en påverkad dotter.

  • Karpalo

    Intressant.. Här ger dom aldrig epidural om man är 8 cm öppen, alldeles för sent! Jag var 4 cm öppen när jag fick epiduralen, sov ca 1-1½h o sen var det dags att krysta. Bm stod brevid och jag skötte i princip allt krystande själv, efter 15 min var lillkillen ute. Hade från början inte tänkt ta epidural men såhär med facit i hand så var det nog det bästa valet jag gjort att tacka ja ;) Inga problem att kissa, ingen kateter. Enda var att jag sprack en del men det behöver ju inte alls ha med bedövningen att göra.

  • Emma 117

    Min förlossning tog 25 h, Jag fick Eda när jag var öppen 7 cm, hade öppnat mig så sakta att jag behövde smärtlindring (ville ha det naturligt så länge som möjligt) Men den förlamade enbart mitt högra ben. Visst gjorde den att jag kunde sova mellan värkarna. Men hade ju värkar hela tiden så det var inte mycket :)


     Den som söker ensamheten känner sig kanske minst ensam där.
  • Prefix87

    Jag tog EDA tidigt med min första, lång utdragen förlossning som slutade med sugklocka. Benen domnade bort helt och jag hade ingen kontroll över dom, vilket försvårade krystarbetet. Dagen efter förlossningen kunde jag knappt gå.

    Lustgas gillade jag inte, blev bara yr och mådde illa.. ungefär som man druckit alldeles för mycket.

    Med andra barnet tog jag ingen EDA, förlossningen var snabb och enkel. Jag kände att jag hade kontroll över krystningarna och efteråt hade jag kunnat springa maraton, så bra mådde jag i jämförelse. Är gravid igen för tredje gången och vill inte ta EDA igen.

    Allt detta kan givetvis bero på att jag var omföderska. Om man ser på diverse förlossnings serier som går på tv så tar ju var och varannan EDA och verkar ha en problem fri förlossning ändå. Att förlossningen med första slutade med sugklocka behöver inte ha med EDAn att göra  det finns ju så många faktorer som spelar in :) Prata med din barnmorska om det :)

  • bf2014

    Jag tänker att förloppet kanske blir annorlunda om man tar Eda tidigt, redan vid 3-4 cm istället för 8 cm.. Då kanske det blir annorlunda än första gången..? Får prata med min Aurora om detta.

  • skunken

    Jag fick epidural. Hade väldigt täta värkar hela tiden och den hjälpte bra. Hade inga biverkningar alls och kände benen och värkarna hela tiden.

  • bf2014
    skunken skrev 2013-12-20 11:07:43 följande:
    Jag fick epidural. Hade väldigt täta värkar hela tiden och den hjälpte bra. Hade inga biverkningar alls och kände benen och värkarna hela tiden.
    skönt att läsa om nån som upplevt det som positivt
  • Löparnörden

    Kan bidra med en positiv erfarenhet av Eda. Blev igångsatt och efter ca 30 timmar hade jag enbart öppnat mig 4-5 cm, det var dock nästan helt smärtfritt upplevde jag. Vid 4-5 cm började jag få väldigt ont. Hade hoppats klara mig utan Eda men smärtan blev mer än jag mäktade med och jag tyckte bara lustgasen var obehaglig och inte gav någon effekt, dessutom hände inget för jag öppnade mig så långsamt. Fick Eda och då hände det grejor. Från 4-5 cm på ca 30 timmar till fullt öppen 2 timmar efter jag fått Edan (iof med hjälp av värkstimulerande dropp) och den tog helt bort smärtan och det tror jag hjälpte mig att koppla av så jag fortsatte öppna mig. Visst kände jag att det hände saker i kroppen men jag kunde vara uppe och gå och jag fick inga biverkningar av den. Krystvärkarna var inget problem heller. Hade dem i 25 minuter innan dottern kom ut:)

    Så har bara positiv erfarenhet av Eda

Svar på tråden Hur blev er förlossning med epidural?