• bf2014

    Hur blev er förlossning med epidural?

    Jag hade en långdragen och jobbig första förlossning, har nu fått ett förlossningskontrakt där läkaren rekommenderar att man lägger tidig EDA. Jag fick det även vid min första förlossning, men alldeles försent, när jag var öppen 8 cm. Jag fick svårigheter att kissa efteråt och gick med kateter i 4 dagar. 

    Läkaren säger att det inte alls är vanligt att det blir så. Är det någon annan som varit med om liknande?

    Hur blev era förlossningar med EDA? Fördröjde det värkarbetet? Fick ni kateter? Hur blev krystningsskedet? Och fick ni något värkstimulerande dropp? (det fick jag på min första förlossning efter de lagt EDA...)

    Jag hade mer eller mindre förträngt detta med alla negativa effekter av bedövningen, jag är dessutom livrädd för sugklocka.

  • Svar på tråden Hur blev er förlossning med epidural?
  • Gladskit

    Hur blev era förlossningar med EDA?
    Jag tyckte det var otroligt befriande när jag fick den. Den tog som den skulle, jag drabbades inte av några komplikationer (huvudvärk, avdomningar etc.) så för mig funkade den jättebra.

    Fördröjde det värkarbetet?
    Ingen aning.

    Fick ni kateter?
    Nej, inte på grund av det, däremot när det blev akut snitt på slutet så fick jag det. Jag vet att jag var uppe och kissade efter att jag fått epiduralen.

    Hur blev krystningsskedet?
    Pass.

    Och fick ni något värkstimulerande dropp? (det fick jag på min första förlossning efter de lagt EDA...)
    Det tror jag är standard ihop med epidural? Jag fick stora doser av värkstimulerande i många timmar i och med att jag inte öppnade mig något. Sen om det var för att min livmoder inte orkade mer, på grund av epiduralen eller om det bara var segt rent allmänt har jag ingen aning om. Det blev snitt till slut i alla fall för värkstimulerande hade ingen effekt överhuvudtaget.

  • S00L

    Jag fick det med min första dotter. Då hade jag hållt på och kämpat utan framgång runt 8 cm i många timmar. Det gjorde inte lika ont och kunde lägga mig för att vila men behövde fortfarande lustgas trots EDA. Blev värksvag och krystade i över en timme BM blev stressade och försökte få mig att krysta utan värkar. Slutade med sfinkterrupptur 3/4 och operation då barnet kom ut med huvudet på en värk. Fick ju kateter då jag fått mer bedövning i ryggrader pg.a operationen. Nästa dotter hoppade jag EDA och körde bara lustgas och det var en drömförlossning. Dock var ju det andra ggr så då brukar ju allt flyta på bättre...

  • Maggimou

    Fick EDA vid 4cm. Mycket mycket bra. Fick lite värkstim.dropp på slutet. Inga biverkningar, bara positivt.

    Har fött utan EDA också. Men hujedamig! Kände mer av krystandet iofs, men det hade jag klarat mig utan!

  • tikki masala

    Jag hade eda. Först prova jag lustgas och bad. Sen blev smärtan outhärdlig. Så bm näst intill tvingade mig att ta den. (Tack o lov) Men dte var väldigt svårt för mig att ligga stilla jag skakade som ett asplöv av smärta.  Efteråt gjorde det bara lite pytte ont. Så jag använde lustgas tillsammans med det. Benen domnade inte jag kände alla värkar det var häftigt. Men jag vet inte om jag fick värkstimulerande dropp eller inte. det kommer jag inte ihåg. Men jag fick tappas på urin dagen efter och dagen efter det. Annars verkar jag ha klarat mig bra utan biverkningar.

  • Anyah

    Jag fick EDA med mitt 4:e barn. Var öppen 4 cm när de satte det. Värkarbetet avstannade och jag fick till slut värkstimulerande.

    Tyvärr gjorde det att jag när väl öppnade mig gick det för fort och innan min son hade hunnit ner ordentligt i förlossningskanalen. Hans hjärtslag dippade och läkaren förberedde för katastrofsnitt men eftersom det var mitt 4:e barn chansade hon först med sugklocka (hon hade inte gjort det med en förstföderska). Efter 1 minuts krystande kom han ut. Lite medtagen men fullt frisk.

  • fesun

    Fick eda under båda förlossningarna, det var helt underbart! Första barnet blev lite stressad i slutet, men vet inte om det berodde på den. De pratade om ks ett tag men han lugnande sig när jag låg ner. Värkarna fortsatte som innan, kände av dem men de gjorde inte det minska ont. Under andra fl ville de stänga av när det var dags att krysta för att jag skulle känna när värkarna kom men det fick de låta bli, kände av de ändå ;)

    De "tömde" mig på urin under första men det var bara för att jag inte fick ställa mig upp.

    Har inte haft problem varken under eller efter fl pga eda. Det enda var väl att jag blev "hög" under andra fl (kan man bli det av eda?!), fnissade som en fjortis när den började verka. Kli-ig och skakig/frusen blev jag dock under båda. Men det var det fan värt. :)

  • Delia76

    Hade oxå epidural - när den verkade var det underbart - fick värkstimulerande dropp och de tog tid men krystandet var över på 10 min tror jag - första barnet.
    Domnade i ett ben och hade svårt att stödja på det. 3 dagar efter fick jag superont i ryggen och kunde ej gå upprätt - det trodde man berodde på en irriterad nervrot.
    På det hela upplevde jag mest det positiva för jag var desperat efter hjälp när smärtan var som starkast - då kom epoduralen som en ängel från himmelen :)

  • bf2014

    vad bra med lite svar!
    Jag upplevde aldrig några konstigheter med att benen domnade bort.. men katetern var jobbig, samt det värkstimulerande droppet.
    jobbigt att det inte finns några alternativ med färre biverkningar!

  • LillGris

    Första förlossningen fick jag eda, vet inte om den hindrade förlossningen direkt, jag fick edan på andra dagen av förlossningen och sonen kom på tredje dagen. Fick värkstimulerande dropp.

    Andra förlossningen fick jag också eda, och precis när den äntligen kickade in började krystvärkarna.. Inget dropp och krystade i ca 7 minuter.

Svar på tråden Hur blev er förlossning med epidural?