• bf2014

    Hur blev er förlossning med epidural?

    Jag hade en långdragen och jobbig första förlossning, har nu fått ett förlossningskontrakt där läkaren rekommenderar att man lägger tidig EDA. Jag fick det även vid min första förlossning, men alldeles försent, när jag var öppen 8 cm. Jag fick svårigheter att kissa efteråt och gick med kateter i 4 dagar. 

    Läkaren säger att det inte alls är vanligt att det blir så. Är det någon annan som varit med om liknande?

    Hur blev era förlossningar med EDA? Fördröjde det värkarbetet? Fick ni kateter? Hur blev krystningsskedet? Och fick ni något värkstimulerande dropp? (det fick jag på min första förlossning efter de lagt EDA...)

    Jag hade mer eller mindre förträngt detta med alla negativa effekter av bedövningen, jag är dessutom livrädd för sugklocka.

  • Svar på tråden Hur blev er förlossning med epidural?
  • Miamej

    Fick EDA, hjälpte inte. Fick inga krystvärkar men klämde ut grabben på egen hand innan de satt igång värkstimulerande dropp.

  • LyckligaLina

    Eda räddade mig pga mkt lång latensfas. Jag fick mao SOVA sammanhängande efter flera dygn av värkarbete. Jag blev delvis förlamad i höger ben och fick aldrig krystvärkar. För mig övervägde dock fördelarna och att bli smärtlindrad efter flera dygn m värkar är nog det bästa av allt.

  • Afasi

    Tog epiduralen när jag var öppen ca 6-7 cm. Hade klarat mig ett tag till utan den men ville inte riskera att det skulle bli för sent så när barnmorskan frågade om jag ville överväga att ta den då så tackade jag ja. Till en början kändes det värdelöst då mitt största bekymmer var trycket nedåt och det hjälper ju inte epiduralen mot så jag andades lustgas/flåsade mig igenom trycket men epiduralen tog iallafall bort smärtan från värkarna.
    Sen är nästa minnesbild att jag får en ny barnmorska som undersöker mig, jag är helt öppen och det är dags att krysta men då jag ändå inte känner några värkar så vill jag gärna gå och kissa först. Barnmorskan blir tveksam då hon är lite rädd att ungen ska komma ut i toaletten men låter mig gå. Väl tillbaka fick jag börja krysta och åter igen fick dom sätta igång värkstimulerande som jag haft till och från under förlossningen (igångsättning bf+14). Krystvärkarna kommer men just när jag behöver kroppen som mest i toppen av värken så slutar kroppen trycka på och jag får istället kämpa själv en stund till. En timme krystade jag och jag har nog epiduralen att tacka för att jag slapp spricka eftersom den gjorde så krystarbetet tog lite längre tid. Hade det gått snabbare hade jag nog spruckit då jag fick en stor pojke på 4,3 kg och 38 i huvudomfång. 

    Har varit tveksam till och från om jag ska ta epiduralen vid nästa förlossning men jag känner mig trygg med den så jag kommer nog att ta den då också.

  • dreams85

    Jag hade epidural vid min första förlossning. Är så glad för att jag hann med det (tur att narkosläkaren kom snabbt) då värkarbetet gick i en rasande fart, öppnade mig från 5-10 cm på mindre än en timme med väldigt täta värkar. Själva krystskedet påverkades så att det var lite svårt att känna när man skulle trycka på men barnmorskan sa till mig när det var dags. Det tog nästan en timme att krysta ut barnet men det var nog bra för vävnaden hann töja sig i lagom takt och jag behövde inte sy ett enda stygn. Är nu gravid med andra barnet och skulle inte tveka att använda epidural även nästa gång. Om det hinns med dvs, chansen är väl rätt stor att det går ännu fortare den här gången. Kanske ska vara glad om jag hinner in överhuvudtaget .

  • ylva12

    För mig var epidural det ända positiva med förlossningen, om man bortser från den underbara bebis vi fick på slutet;). Jag blev igångsatt och efter en timme låg jag och vred mig i smärta och skrek efter epidural. Värkarna kom hela tiden och smärtan var konstant. Var då öppen 4 cm. När jag fått den och den fått verka försvann all smärta, så underbart! Tyvärr kom smärtan tillbaka efter bara en timme då jag var öppen 10 cm och tryck och krystvärkar började. Enligt BM tog epiduralen perfekt då den först tog bort smärtan av värkarna helt men att jag sedan kände allt under krystningsskedet (de stängde också av den då). Jag var själv inte lika glad över det då det tog 5 timmar från det jag var öppen tills bebisen till slut kom ut med hjälp av sugklocka. Vad jag förstår hade det inget att göra med epiudralen, utan barnet sjönk aldrig ner den sista biten och blev stressat av att jag krystade. Jag sprack mycket och tappade känseln i ena benet under några timmar. Katetern togs bort när jag kunde stödja på benet igen. Jag åt värktabletter i 2 veckor efter förlossningen. Nu vill jag aldrig mer genomgå en vaginal förlossning, men om jag skulle göra det igen hade jag absolut velat ha epidural. Även om den skulle ha påverkat min förlossning negativt hade jag ändå velat ha den igen då jag tycker det var så mycket värt att slippa smärtan ett tag.

  • ylva12

    Och jag var också rädd för sugklocka innan, men skrek efter den i slutet av min förlossning. När barnets hjärtljud gick ner och jag hade så fruktansvärt ont ville jag bara få ett slut på det hela och bad dem skynda på med sugklockan. Kände verkligen att den var den hjälp jag behövde för både mig och barnet. Även om jag tycker förlossningen var hemsk har jag inga negativa tankar om sugklockan utan ser det som positivt att den användes.

  • Mamma2014

    Min systerdotter fick sitt första barn nu i början på februari och tog eda samt lustgas. Hon var öppen ca 4-5 cm när edan sattes och hon öppnade sig från 4-5 cm till 10 cm på ca 2 timmar och krystade i 10 minuter! fick sy ett stygn. Hon älskade eddan och hade inga problem med kisseriet efteråt. Hon fick inga negativa biverkningar över huvudtaget. Barnet hade huvudmått på 33 cm och vägde 3600g och var 49 cm lång.

  • bf2014
    Mamma2014 skrev 2014-02-18 09:38:01 följande:
    Min systerdotter fick sitt första barn nu i början på februari och tog eda samt lustgas. Hon var öppen ca 4-5 cm när edan sattes och hon öppnade sig från 4-5 cm till 10 cm på ca 2 timmar och krystade i 10 minuter! fick sy ett stygn. Hon älskade eddan och hade inga problem med kisseriet efteråt. Hon fick inga negativa biverkningar över huvudtaget. Barnet hade huvudmått på 33 cm och vägde 3600g och var 49 cm lång.
    härligt att höra!
    Sitter här nu med värkar och snart är det nog dags för mig att få träffa min bebis.. kommer definitivt bli EDA. känner jag nu.
  • Mamma2014
    bf2014 skrev 2014-02-18 11:46:44 följande:
    härligt att höra!
    Sitter här nu med värkar och snart är det nog dags för mig att få träffa min bebis.. kommer definitivt bli EDA. känner jag nu.
    vad roligt! Jag har 44 dagar kvar till bf (första barnet) jag kommer definitivt ta både eda och lustgas om det blir som jag vill. Jag försöker tänka positivt på att det ska bli en så bra förlossning som det bara går för man hör så mycket från andra både possitivt och negativt men det säger ju ingenting om hur det kommer bli just för en själv, det är ju så olika det där har man ju förstått =) spännande att du får träffa din bebis snart iallfall =) lycka till nu!
  • Cissan

    Hade Eda med första, bara positiva upplevelser, Kommer ta det med nr två igen.

Svar på tråden Hur blev er förlossning med epidural?