• bf2014

    Hur blev er förlossning med epidural?

    Jag hade en långdragen och jobbig första förlossning, har nu fått ett förlossningskontrakt där läkaren rekommenderar att man lägger tidig EDA. Jag fick det även vid min första förlossning, men alldeles försent, när jag var öppen 8 cm. Jag fick svårigheter att kissa efteråt och gick med kateter i 4 dagar. 

    Läkaren säger att det inte alls är vanligt att det blir så. Är det någon annan som varit med om liknande?

    Hur blev era förlossningar med EDA? Fördröjde det värkarbetet? Fick ni kateter? Hur blev krystningsskedet? Och fick ni något värkstimulerande dropp? (det fick jag på min första förlossning efter de lagt EDA...)

    Jag hade mer eller mindre förträngt detta med alla negativa effekter av bedövningen, jag är dessutom livrädd för sugklocka.

  • Svar på tråden Hur blev er förlossning med epidural?
  • Tessou
    Airhostess skrev 2014-01-04 23:57:03 följande:

    Å gud, jag ska snart föda och tänkte testa eda den här gången. Men när jag läser kateter så får jag rysningar! Och domningar! Då kan man ju inte ens gå på toa och duscha efteråt? Oh no!


    Det behöver ju inte hända att just du får besvär - 50/50 chans/risk.. Men jag som fick problem, kommer INTE ta den!!
    ♥ ELIAS 090326 - BF 18/2-2014 ♥
  • MissOrange

    Jag blev igångsatt, fick värkstimulerande och fick epidural. Blev inte överdrivet långdraget, allt som allt 10 timmar. Men krystningsarbetet tog lååång tid typ en och en halv timme, men jag kunde känna mina värkar och jag kunde krysta, huvudet var väl lite stort så de klippte ett litet snitt och sedan gick det bra och han kom ut. Det var svårt att kissa först men jag var så bestämd på att jag inte ville ha kateter så till slut kunde jag kissa en stund efter förlossningen så jag slapp katetern.

  • bf2014

    ja det är med blandade känslor man ska ta ställning till detta, epidural eller inte.. antar att man får ta det beslutet på förlossningen när man vet hur mycket smärta man orkar med. 

  • Kramardig

    Enligt mig hade jag en underbar förlossning!

    Hade gått över 19 dagar så jag blev igångsatt. Toghål på hinnorna, fick värlstimulerande dropp och eda. Edan kändes knappt, fick inte ont alls utan kände mer ett "knarr" i ryggen.

    Edan tog bra direkt och jag kände ingen smärta alls från värkarna. Jag krystade i 7 minuter och totalt tog det 6 timmar och 14minuter från att dom tog hål på hinnorna.

    Jag hoppas på en lika smärtfri förlossning den här gången och hinner jag kommer jag ta eda nu också :)

  • mammamed4barn

    Jag har aldrig vågat ta EDA, livrädd för biverkningar. (vet jag är löjlig men har gått bra ändå!)
    Jag har använt mig av andning, djupa andetag in genom näsan och sedan långsamt ut genom munnen. Då är man helt koncentrerad på andningen och känner inte lika mycket. Fungerar i början av förlossningen.
    Sedan har jag även använt lustgas, funkar jättebra om man använder den rätt.
    bf2014 du sa du inte tål och mår illa av lustgas. Har du använt den rätt, inte alla BM som ger full info om hur man ska använda den. Man ska ta riktigt djupa andetag av gasen och bara 2-4 andetag sedan ta bort masken, annars mår jag riktigt illa av den med. Jag bad min man hjälpa mig räkna så jag inte tog för många andetag av den.
    Man ska börja ta den när värken börjar så har man effekt när värken gör som ondast.

    Kanske så du gjort och då tål du den inte.
    Kan säga med att 2a förlossningen går mycket fortare än första, om man inte blir igångsatt då kan det ta längre tid.

    Lycka till vilket du än väljer! {#emotions_dlg.flower}

  • Olles mamma

    Första förlossningen med EDA stannade upp och slutade med snitt. De sa att det inte hade med EDAn att göra, men jag var väldigt skeptiskt inför att ta den vis andra förlossningen. Dock gjorde jag det ändå och då fick den motsatt effekt och förlossningen tog en jäkla fart. EDAns roll i det hela vet jag ju inte hur stor den var... Men det är vad jag har att erbjuda i diskussionen.

  • Gladförsvar

    Hej, intressant tråd. Jag gör mitt gymnasiearbete om effekten och bieffekter av medicinska kontra icke medicicinska smärtlindringsmetoder, specialiserat på just EDA och sterila kvaddlar. Jag hade blivit jätteglad om några ville fylla i denna enkäten som handlar om era erfarenheter av dessa typer av smärtlindring. Det är viktigt för min undersökning. Tack på förhand.


    https://docs.google.com/forms/d/1Dd0L5o0YlU_7PxO_5OyEiK65eG8_-zN3LlTqokOofN0/viewform ]https://docs.google.com/forms/d/1Dd0L5o0YlU_7PxO_5OyEiK65eG8_-zN3LlTqokOofN0/viewform
  • LuckyLips

    När jag fick epidural så skulle jag föda tvillingar och de satte in den tidigt men väntade med att sätta igång den. Jag fick ta värkstimulerande och fick inte röra på mig alls, så fick alltså kateter för att kissa. Epiduralen, som narkosläkaren uttryckte det, kunde hon sätta i sömnen och naturligtvis fick hon problem med att få till det på mig. Dessutom hade epiduralen ingen verkan på mig. Så blir det en tredje förlossning i framtiden så ska jag göra som med den första, utan någon smärtlindring.

    Lycka till med din egen förlossning! Det går säkert bra!

  • Holk

    Ännu en negativ berättelse om Epidural.

    Hela graviditeten hade jag diverse olika smärtor. Svår foglossning sen vecka 9, sammandragningar och förvärkar som gjorde jag åkte in och ut från sjukhuset med bricanyldropp och tabletter mm sen vecka 23.

    Därför sa jag att under förlossningen skulle jag ha ALLT smärtlindrande man kunde få..och helst lite till.

    När de satte Epiduralen på mig var det fruktansvärt. Han vrickar och har sig med nålen för att komma imellan kotorna då de visst låg jättetight, stack två ggr med den 'tjocka' nålen. När han sticker andra gången och vrickar får jag en fruktansvärd smärta som stramar ner till höger och ner i högra skinkan samt låret. Jag försöker säga till om detta men då får jag bata tillbala att jag får vara tyst för jag måste vara still. Livrädd för stt bli förlamad (ja..förlamad) så slutade jag prata, gick igenom smärtan som var ofattbar och att jag ens kunde känna mer smärta.

    Blir tillslut ,efter insatt och igång , förlamad i högerbenet. Jag hade ingen aning om att det kunde hända och blev skiträdd.

    Idag är sonen över 10 månader och gör jag för mycket ansträngande, tex städar/viker mycket tvätt/tränar/går för lång stund i affären (allt från 30-60min), får jag hemska smärtor i muskeln i svanken som 'hör ihop' med skinkan, skinkmuskeln och ner i låret. Kan knappt gå utan haltar fram och kan inte gå i ex trappor då jag inte kan lyfta benet så högt och är det en av de sämre gångerna Kan jag varken lyfta benet eller gå.

    Så nej. Aldrig mer epidural.

    Det blir lustgas för min del även om jag använde den fel. 'Rökte' med den. (Yr i mössan????) och slutade precis när värkarna började bli som värst. Bm såg detta och hjälpte till på slutet.

Svar på tråden Hur blev er förlossning med epidural?