• Äldre 26 Apr 10:12
  1476931 visningar
  23133 svar
  23133
  1476931

  Har du förtroende för regeringen?

  Ascendere skrev 2016-04-26 09:37:50 följande:
  Tyvärr hade man en alltför generös politik alltför länge, och körde på långt över gränsen. Sedan kommer effekterna på samhället inte att visa sig på en gång, utan det finns en eftersläpning på några år, främst eftersom kommunerna får försörjningsansvar först två år efter ankomst. 
  Den stora flyktingvågen 2015 kommer alltså att märkas hos kommunerna fullt ut lagom till valet 2018. Det kommer att bli väldigt intressant att se hur det påverkar opinionen. 
  Så är det ofta i politiken, man måste fatta beslut för att undvika negativa konsekvenser relativt långt in i framtiden, utan att det blir några omedelbara positiva effekter, och när de negativa effekterna uteblir kan dessutom oppositionen säga "vad var det vi sa, det blev ju aldrig något problem!" 
  Vår nuvarande inkompetenta regering är inte i närheten av att ha den framförhållning som krävs utan handlar helt reaktivt efter hur det ser ut just för stunden men saknar totalt förmåga att planera framåt.
  Annars hade vi haft en stor politisk debatt om hur kommunerna ska klara de enorma kostnadsökningar de står inför framåt 2017-2018, men istället är det huvudet i sanden som gäller. 
  Jag hoppas fortfarande på att den diskussionen ska komma. Det finns ändå tecken på att man börjar tala om konsekvenser på lite längre sikt.
 • Äldre 26 Apr 10:16
  +2
  SmalaSara skrev 2016-04-26 10:06:02 följande:
  Det var inte vad det handlade om; det handlar om att man borde vidtagit åtgärder när man såg varthän det barkade.

  Byggt ut systemet. Och minskat pull-effekterna. Att människor flyr från krig eller förtryck kan (och bör) vi inte påverka. Men att så oerhört många asylsökande flyr (flydde) från tex Danmark till Sverige är en ganska märklig sak som vi faktiskt kan påverka.
  Våra mottagningssystem kan vi också påverka naturligtvis. Till exempel så att Migrationsverket eller kommunerna slipper göra upphandlingar av "bluff och båg AB".
 • Äldre 26 Apr 12:52
  +1
  Världsmedborgare skrev 2016-04-26 11:48:11 följande:
  Så nu är det alltså dags att ta fram spåkulan igen?
  Eller är det så att du eller någon du vet, kan förutsäga framtiden, den som de sk experterna haft så fullständigt fel om bara de senaste två åren.
  Dom har ju dömt ut Sverige och gastat om katastrof och en nära förestående undergång för Sverige, men tväremot deras profetior så går nu Sverige bättre än på årtionden..

  Nä tacka vet jag de som lever i nuet, och agerar på de problem som dyker upp och/eller med visshet kan säkerställas, jag har fått nog av experters och politikers vilda gissningar, sånt kan spelare och börsspekulanter få hållas med.
  Stödtelefon för att bekämpa extremism. Numret går till Röda Korset. Tel.nr. 020-100 200
  Du menar alltså att riksdag och regering INTE ska vidta åtgärder för att integrera, och ordna resurser till de stora grupper som kommer ut på bostadsmarknaden, arbetsmarknaden och i utbildningssystemet om 1-2 år?

  Att riksdag och regering inte sk försöka göra prognoser kring vilka yrken det kan bli brist på arbetskraft inom, hur stora elevkullarna kommer att bli ect ect ect. Utan bara sitta och vänta på att det blir kris någonstans?

  Jag håller inte med.
 • Äldre 26 Apr 16:32
  +2
  Världsmedborgare skrev 2016-04-26 15:31:37 följande:

  Men nu är du väl ändå ute och sneseglar ordentligt, det du nämner är ju i högsta grad påtagliga problem som inte behöver nån spåkula för att åtgärda.
  Det är bara att sätta igång och rätta till problemen, men tyvärr ska allt dras i varenda jävla långbänk som finns.
  Det finns ju massvis mad färdiga förslag och åtgärder som bara är att sjösätta.
  Men det enda som tycks duga för oppositionen är att sänka skatter och (ingångs)löner, allt annat tycks för dom vara fel.
  Trots att det inte finns ett enda företag som anställer annat än den personal som behövs.
  Så låglönejobb och lägre ingångslöner kommer inte att ge ett enda sketet jobb.

  De som påstår det, kör bara med det vanliga politiska spelet om sänkta skatter, avgifter och löner, och det kommer dom att fortsätta med, om så allt det blir noll i kostnad.

  Och nej, regeringen ska inte göra några prognoser om vilka yrken som behövs, det ska företagen göra, och vi ska ge det dom vill ha av arbetskraft.

  Men då kommer det att bli ett sjuhelvetets liv på oppositionen, för att styra över ungdomar mer handfast till utbildningar där det saknas arbetskraft kommer aldrig att tillåtas få hända.
  Samma sak med bostadsbyggandet, (även om det ser ut att ha lossnat lite), även där blir det gnäll om vi skulle bygga och driva bostäderna i egen regi, markanaden ska lösa dt kommer det att vrålas från oppositionen.
  Och hur det har gått med både skola, vård och omsorg, och bostadsbyggandet när marknaden fritt fått härja ser vi resultatet på nu.

  Givetvis kommer aldrig Alliansen att erkänna det, utan dom kommer att säga att problemen finns inom det offentliga/statliga.., som om problemen funnits om inte allt hade privatiseras och ansvaret skjutits över på det privata och dess marknad.

  Jag förstår inte att det ska vara så svårt att inse, att det privata och marknaden inte är intresserade av att göra nåt som inte ger snabb avkastning, allra minst det som ska göras för vår gemensamma välfärd, där vill inte några riskkapitalister sartsa några pengar.
  Iaf inte om dom inte får statliga garantier och en massa subventioner, och då kan vi lika gärna göra det själva, vi står ju ändå för alla pengar och risker, och då är bättre att vi åxå äger det.


   


  Stödtelefon för att bekämpa extremism. Numret går till Röda Korset. Tel.nr. 020-100 200
  Det var du som pratade om spåkulor. Jag svarade Ascendere om att hen tyckte det saknades diskussion om hur man ska bemöta kommande utmaningar med alla de som fått PUT eller TUT om 1-2 år.

  Ja, men det har väl alltid varit högerns mantra? Allt löses med sänkt lön och sänkt skatt.... Sim salabim. Att lägre skatt och lön inte gett lägre arbetslöshet på sikt i något annat land tycks inte bekomma dem det minsta.

  Vi har hittills misslyckats kapitalt med integrering på arbetsmarknaden. Och inget ser ut att kunna ändra på den saken. Jag gissar att högern får som den vill och vi får billigt "tjänstefolk" som jänkarna och en ny låglönesektor med människor som måste h två jobb för att klara sig.

  Jag hoppad S (och V för all del) kämpar glödhett mot en sådan utveckling.
 • Äldre 29 Apr 11:06
  nihka skrev 2016-04-29 01:11:45 följande:
  Klart man skulle ha förutsett hur många som skulle komma hösten 2015:  De sk pull-effekterna till Sverige ger att nio tiondelar av alla flyktingar som kommer till Europa söker asyl i ett annat land än Sverige.
  Du menar att det är en märklig slump att Sverige tog emot fler än något annat land (förutom Ungern) i EU förhållande till sin storlek?
  Att Sverige tog 46% av alla ensamkommande till Europa 2015?
  Att Sverige tog emot 3-4 ggr fler än Danmark och Finland i förhållande till sin storlek?

  Alliansen borde funderat på hur man bäst hanterar växande antal asylansökningar; de tredubblades mellan 2011och 2014; plus att Sverige beviljade flest asyl netto 2013, och näst flest 2014.

  Det fanns inget som talade för att den växande trenden skulle vända. Absolut ingenting. Inga krig eller oroligheter var slut.
 • Äldre 30 Apr 15:59
  nihka skrev 2016-04-29 16:51:10 följande:
  SmalaSara skrev 2016-04-29 11:06:10 följande:Du menar att det är en märklig slump att Sverige tog emot fler än något annat land (förutom Ungern) i EU förhållande till sin storlek?
  Att Sverige tog 46% av alla ensamkommande till Europa 2015?
  Att Sverige tog emot 3-4 ggr fler än Danmark och Finland i förhållande till sin storlek?

  Alliansen borde funderat på hur man bäst hanterar växande antal asylansökningar; de tredubblades mellan 2011och 2014; plus att Sverige beviljade flest asyl netto 2013, och näst flest 2014.

  Det fanns inget som talade för att den växande trenden skulle vända. Absolut ingenting. Inga krig eller oroligheter var slut.
  Eller så är 90% av alla flyktingar som kommer till Europa så dumma i huvudet att de inte fattar att det är till Sverige man bör åka.

  Det fanns heller inget som talade för att det skulle bli en jättetopp hösten/vintern 2015. Eller tycker du att något i nedanstående diagram visar det? Det var ju krig i Syrien även under de första två-tre kvartalen 2015.
  Ja -för de här sakerna motsäger ju varandra -Not.

  Diskussionen har fö blivit helt sned. Rekapitulation:
  Killbill frågar Tom om vad i hela friden någon kunnat gjort innan ht 2015.
  Jag svarar att, detta och detta brukar föras fram.
  Killbill tycks nöjd med svaret. Men du vill istället gå i polemik och hävda att det där stämmer inte. Till mig.

  Om du tycker kritiken är felaktigt, Säg det till dem som officiellt kritiserar regeringen istället. Till exempel de som anmälde saken till KU. JAG har personligen inte fört fram kritik till vare sig denna regeringen eller den förra regeringen.

  Personligen, tycker jag att det finns fog för viss kritik, men att det också finns goda skäl till att man handlade som man gjorde. Du tycker det helt saknas fog för kritik? Jaha, ja, ja. Du får ju tycka precis vad du vill.
 • Äldre 1 May 12:47
  +1
  nihka skrev 2016-05-01 11:39:23 följande:
  Jepp. Jag tycker att när man påtalar "pulleffekter" så ska man inte hänvisa till situationer där nästa alla drar åt ett annat håll. Det är jag som personligen tycker det.

  Ja, jag anser att man inte kan förutsäga och förbereda bort effekterna av 2,2,2,2,2,2,2,2,10, 2, 2, 2 - typ - i synnerhet situationen till stor del är resultatet av att andra EU-länder bryter mot de avtal de ingått i även om det i sin tur beror på att andra har skitit i att dela på ansvaret och istället dumpat det i knäet på de länder som utgör EUs yttre gräns.
  Detta handlar om två olika parametrar. En där vi är överens, och en där vi inte är det.

  1. Inte överens: En tydlig, konstant ökning av antalet asylsökande till Sverige, som man långt tidigare borde diskuterat och vidtagit åtgärder för -antingen minska pull-effekter-och/eller bygga ut systemet. Dina "2, 2, 2..." Stämmer nämligen inte. Siffrorna ser ut så här:
  2011: 30 000
  2012: 44 000
  2013: 54 000
  2014: 80 000
  2015: 160 000

  Alltså; 1,2,3, 5,10 ungefär.

  Alltså, ÄVEN, helt utan den extraordinära ökningen till EU som helhet, så hade man kunnat förvänt sig en kraftig ökning. Baserat på tidigare ökningar: mellan 90 000 och 140 000. Man behövde alltså göra något i vilket fall som helst. Men ingen gjorde ett endaste dyft. Dåligt tycker jag.

  2. En jätteström till Europa som helhet; öppen yttre gräns; alla länder struntar i dublinförordningen. Detta är inte svenska regeringens fel. Och det är riktigt att de flesta av dessa asylsökanden inte hamnade i Sverige utan i Tyskland.

  En del vill hävda att regeringen kunde agerat tidigare under hösten. Men man får komma ihåg att de är en minoritetsregering med två partier och man ska ha majoritet för sina förslag.
 • Äldre 2 May 10:18
  nihka skrev 2016-05-01 14:57:54 följande:
  Nu har ju jag postat ett stort fett diagram där det TYDLIGT syns precis 2,2,...Om du vill bortse från diagrammet när vi pratar om diagrammet så kan jag inte göra något åt det, men jag kan i gengäld bortse från hur du framställer det som föregår en fördubbling där ingen tidigare fördubbling setts.

  Jag skiter i vilken regering som satt. När det kommer så många fler än tidigare har man inte beredskap direkt och jag tänker iaf inte gnälla om att man inte hade det.
  Det är för att ditt diagram bara visar 2014 och framåt.

  Det var mer än en fördubbling mellan 2011 och 2014. Från 30 000 till 80 000.
 • Äldre 2 May 10:24
  KillBill skrev 2016-05-01 15:59:38 följande:

  I sammanhanget bör nämnas att ökningen av antalet asylansökande började mattas av under hösten 2014 för att sedan minska under första halvåret 2015 (under det första halvåret 2015 så var antalet asylsökande 10% lägre än motsvarande period 2014).


  Det lägre antalet asylsökande fick Migrationsverket i Sverige att sänka prognosen över antal asylsökande för helåret 2015 och detsamma gjorde motsvarande myndigheter i Finland, Norge och Danmark. Med facit i hand så kan vi konstatera att alla nordiska myndigheter grovt missbedömde hur många som skulle söka asyl i det egna landet år 2015.


  Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  Nämn det du om du vill, men det spelar ingen roll för den övergripande trenden som pågått i Sverige i flera år.

  Dessutom: prognos är prognos. De faktiska, verkliga siffrorna visade på mer än en fördubbling mellan 2011 och 2014.

  Inget hade heller förändrats. Vare sig push eller pull faktorer.

  Vi kan vara överens om att man inte kunde veta exakt hur stort trycket skulle bli ht 2015.

  Däremot fanns det andra skäl att se över systemen.
 • Äldre 3 May 17:35
  nihka skrev 2016-05-02 22:55:24 följande:
  Sist jag räknade var det mer än 1 år mellan 2011 och 2014.
  Vad har det med saken att göra?

  Jag talar om en långsiktig trend. Du talar om att skillnaden mellan 2014 och 2015 inte var särskilt stor fram till hösten 2015.

  Dessa saker står inte emot varandra.

  Skillnaden mellan 2014 och 2015 fram till hösten kan vara liten även om den långsiktiga trenden är kraftig ökning. Vilket den är och har varit i fem år.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?