Inlägg från: FDFMGA |Visa alla inlägg
  • FDFMGA
    klyban skrev 2022-02-17 16:21:05 följande:
    FDFMGA skrev 2022-02-17 12:42:53 följande:
    Till och med M-ledaren Ulf känner sig nu tvungen att ta avstånd från putinismen inom det blåbruna samarbetet.

    www.svd.se/kristersson-om-akesson-obegripligt

    Jag tycker denna är det mest intressanta SD och högerextrema håller på med.
    Och med detta om att det är Sverige Sverige Sverige, men när det kommer till Ryssland, så är man villig ge upp Sverige DIREKT.


    Jag tror att SD försöker hantera ett internt dilemma i sitt sätt att förhålla sig till Ryssland - å ena sidan står Ryssland för det som kännetecknar SD och andra auktoritära rörelser, man har en ledare som pekar med hela handen, man definierar vem fienden är och man låter ändamålet helga medlen - men å andra sidan måste man samtidigt förhålla sig till det faktum det finns en djupt förankrad folklig tradition i Sverige av misstro gentemot Ryssland, en tradition som knappast försvagats av Putins agerande.

    Det är väl därför Åkesson inte klarar av att omedelbart svara på vem han föredrar av Putin eller Biden och först efter en stund förmår att formulera ett politiskt korrekt svar.
  • FDFMGA
    Rataxes skrev 2022-02-18 09:47:56 följande:

    Morgan Hjärta kusinäktenskap.

    sverigesradio.se/artikel/regeringen-vill-inte-forbjuda-kusinaktenskap

    På sätt och vis logiskt att sosseadeln gillar inavel...

    Kaka söker maka.


    Hmm, är inte det tillåtet i hela Europa?

    Där avslöjade du minsann att sossarnas inflytande saknar gränser, utom möjligen avseende hur en epatraktor ska rattas på väg till affären när  blandfärsen ska inhandlas.
  • FDFMGA
    nihka skrev 2022-02-19 02:56:56 följande:
    Naturligtvis är det inte bara regeringsvänliga utan ALLA partier och dess sympatisörer agerar på nätet. Internet är inte ditt SDs egen arena där alla andra är tysta.
    Ser man till nätaktiviteter så är de blåbruna partiarbetarna sanslöst överrepresenterade, inför senaste valet så var SD-utbrytarna och promillepartiet AFS näst mest frekventa efter SD.

    Nätet passar ju också de blåbruna i och med att VPN ger dem möjlighet att delta med så många nick som de önskar. Mot den bakgrunden kan det vara svårt att förstå det ständiga gapandet om att andra partiers sympatisörer ska hålla tyst - men auktotitära rörelser tolererar inte åsikter som avviker från åsiktskorridorens - eller som inte deltar i gyttjebadet i det blåbruna diket.
  • FDFMGA
    nihka skrev 2022-02-19 11:09:55 följande:
    Nu hade de bruna en head start när det gällde nätaktivitet och föraktfulla begrepp som gammelmedia myntades, men det var flera decennier sedan.

    Pojkarna som då låg i framkant är nu medelålders gubbar och själva omsprungna av hela den yngre befolkningen och Sverige är ett av världens mest digitala länder där till och med 109-åringar bloggar.

    Det är väl otroligt svårt att orka med utveckling när man själv inte är en del av den.

    Ja, men det löser sig i det VPN-lösa riksdagsvalet där det är en person - en röst.
    Ja, pojkarna har blivit betydligt äldre - men en del av dem har inte klarat av att bryta sig loss från pojkrummet.

    Det är en viss skillnad på verklighet och overklighet.

    I verkligheten har 53 procent av oss svenskar förtroende för Magdalena Andersson, i overklighetens filterbubbla finns det ingen som har förtroende för henne, utom några betalda S-partiarbetare som på order från S-ledningen försöker skademinimera de lika briljanta som för S förödande sanningar som de blågula kämparna levererar här på FLSkrattande

    Det  var riktigt roligt när någon av kämparna brukade klocka och i inlägg ange hur lång tid det tog innan S-ledningen uppmärksammat hens inlägg.

    Eller som en annan blågul kämpe brukade skriva för att få uppmärksamhet: Jag köper alltid blandfärs - då kan jag vara säker på att minst två djur slaktats.

    Själv har jag en köttgryta på spisen. Det ska bli gott - men det vore mig främmande att glädjas åt att ett djur slaktats för att vår familj ska få något att äta.
  • FDFMGA
    Rataxes skrev 2022-02-19 12:38:59 följande:

    Den socialdemokratiska mönsterstaden Malmö fortsätter att leverera:

    Explosion vid flerfamiljshus i Malmö | SVT Nyheter

    5
    0 skjutningar hittills i år... 12 döda, 13 skadade.

    Istället för att göra något, så sitter justitieministern och ljuger på twitter.
    Ut med dig, och vänd på lite fler stenar, så kanske du kan uppfylla ditt löfte från 2002 eller när det nu var.

    Det enda denna patetiska clown duger till är att skylla ifrån sig.

    Glöm inte att det enda partiet med företrädare som dömts för valfusk är Socialdemokraterna... De är beredda att göra vadsomhelst för Makten .


    Aha, 2002. Klart det var Morgan Johanssons fel. Han borde ju sett till att regeringen Reinfeldt mellan 2006 och 2014 hade avskaffat knarket i Sverige.

    Där borde det inte ens hjälpa med ett Morgan Mea culpa för denna underlåtelsesynd.

    Nåja, jag var likadan ibland själv som liten pojke, blev arg på mamma för något som jag var skyldig till.

    Klart att Morgan borde ha styrt upp Reinfeld bättreGlad
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2022-02-19 19:09:42 följande:
    Möjligen Gustav V ( men inte helt klarlagt) och helt säkert de borgerliga partierna ville tillåta transiteringen. Redan då fanns det bruna sympatier på högersidan i svensk politik - precis som nu då stora M , KD och till och med L lierar sig med ett parti som grundatdes av fascister och nazister.

    popularhistoria.se/krig/andra-varldskriget/midsommarkrisen-1941

    "Därefter kallades först Günther och sedan Per Albin till kung Gustaf V för överläggningar. Vad som verkligen sades på dessa möten är höljt i dunkel. Men när 7 av 15 regeringsmedlemmar möttes för preliminär överläggning vid 12-tiden förklarade statsministern att kungen uppenbarligen ämnade abdikera om inte regeringen gick med på tyskarnas krav.

    ...

    Både Günther och hans kabinettssekreterare Erik Boheman sammanträffade med Schnurre och sökte vinna tid. Att diskussionerna var påfrestande framgår inte minst av Bohemans omdöme om sin tyska motpart som »en oerhört vidrig person, ömsom sliskig och inställsam, ömsom iskall och förtryckande«.


    Schnurre insisterade på ett snabbt besked och gjorde klart att ett svenskt nej skulle tolkas som en fientlig handling mot Tyskland.


    Det blev inte lättare av att den finske ministern i Stockholm, Jarl Wasastjerna, också utövade påtryckningar på Günther. Den finska regeringen ville absolut att Division Engelbrecht skulle få transiteras genom Sverige.

    ...


    Per Albin var noga med att inte avslöja vad han själv tyckte i sakfrågan. Han höll dock med Günther om att det vore utrikespolitiskt riskabelt att inte göra som tyskarna ville, trots att den svenska opinionen antagligen inte skulle tycka om det. Framför allt ville han inte att regeringen skulle spricka på frågan. Än en gång framförde Per Albin sin uppfattning att kungen hade hotat att abdikera.


    Wigforss kraftigt emot

    Men det fanns fler starka viljor i regeringen, och den allra starkaste tillhörde finansministern Ernst Wigforss, en av det svenska 1900-talets starkaste politiker.


    Wigforss hade en helt annan uppfattning om läget än Günther. Till saken hör att Wigforss var en intellektuell gigant som åtnjöt allmän respekt också i borgerliga läger, där man annars fruktade honom för hans socialistiska visioner. 

    ...


    När Wigforss fick ordet vräktes Günthers resonemang över ända. Här gällde det att välja sida i ett världskrig, och det var glasklart vad ett ja till Tyskland skulle innebära. Sverige skulle förvandlas till en nazitysk satellitstat, en bas för Hitlers krig mot Stalin. Om den svenska regeringen ville fortsätta att styra över ett demokratiskt och neutralt land fanns det bara ett svar att ge tyskarna, och det var ett bestämt nej.


    Sköld också negativ

    Försvarsminister Sköld var också emot tanken att tyskarna skulle få använda svensk järnväg. Ett ja skulle innebära att Sverige gled in i den tyska maktsfären, och detta fick inte ske. Möjligen kunde man komma undan med ett bifall om man var säker på att det blev en engångseftergift, sade Sköld. Men svenskarna fick under inga omständigheter hamna i ett läge där Hitler visste att han kunde ställa upprepade krav på liknande transiteringar och alltid få sin vilja igenom.

    ...


    Sköld slog också fast att om inte regeringen kunde enas vore det kanske bättre »att låta de tyskvänliga krafterna överta ledningen«. Han sade det inte rent ut, men alla begrep vad han menade: att samlingsregeringen kanske borde upplösas så att de borgerliga fick föra sin protyska politik på egen hand.


    Splittrad regering

    Per Albin skrämdes av Skölds scenario ? en regeringskris i detta läge kunde mycket väl framkalla ett tyskt militärt ingripande i Sverige ? och protesterade. Men försvarsministern hade en poäng. De borgerliga ministrarna var positivt inställda till det tyska kravet, medan socialdemokraterna var emot.

    ...


    Under tiden hade Per Albin Hansson hunnit tänka igenom situationen och bestämma sig. I grund och botten var den tyska transiteringen av en stridande division på svensk mark lika förhatlig för honom som den var för Wigforss och Sköld. Men Per Albins överordnade mål var att hålla ihop samlingsregeringen. Om den sprack kunde vad som helst hända. Eftersom utrikesministern, kungen och de borgerliga aldrig skulle gå med på ett avslag måste Socialdemokraterna vika sig, allt för att rädda regeringen.


    Avgörandet fälldes på den socialdemokratiska riksdagsgruppens möte. Per Albin förklarade att han var för ett ja till Tysklands begäran, eftersom ett nej skulle fälla regeringen. Dessutom hotade ju kungen att abdikera. I voteringen röstade likväl en överväldigande majoritet, 159 mot 2, nej till att bifalla tyskarnas begäran. Detta innebar, eftersom de borgerliga riksdagsgrupperna väntades förorda bifall, att samlingsregeringen var handlingsförlamad.

    ...


    Därmed har vi nått fram till midsommarkrisens största gåta: kungens roll. Hotade verkligen Gustaf V med abdikation om inte socialdemokraterna gick med på tyskarnas krav? Utövade han den lilla personliga kungamakt han hade kvar till att pressa politikerna att göra Hitler till viljes?


    Skrämde kungens ultimatum om en konstitutionell kris regeringen till att för sista gången i svensk historia böja sig för majestätet?


    Något som talar för att kungen verkligen agerade offensivt är den så kallade Wiedrapporten, som prins Victor av Wied sände till Berlin den 25 juni. Enligt denna hade Gustaf V engagerat sig starkt i frågan för att hjälpa Tyskland. Men Wiedrapporten är en partsinlaga, och den är inte en ögonvittnesskildring. Prins Victor var inte med när »hotet« framfördes.

    ...


    Vid en konselj i slutet av januari 1947 skrev Erlander i sin dagbok att Gustaf V ville ta död på ryktena om sitt agerande. Kungen förklarade att han »icke utövat någon påtryckning i form av abdikationshot«. Ett par dagar senare, när Erlander analyserat bevarade anteckningar och deltagit i en interpellationsdebatt om 1941 års händelser, hade han övertygats om att kungen talade sanning och att abdikationshotet var en bluff som Per Albin fabricerat. Eller rättare sagt, Per Albin hade på eget bevåg överdramatiserat riskerna, så att många uppfattade det som om kungen framfört ett hot.


    Gustaf V:s roll

    Det mesta talar för att Erlanders bedömning är korrekt. Gustaf V var en gammal och erfaren monark som saknade skäl att ljuga om sin roll. Dessutom stämmer historien väl överens med vad vi vet om hur kungen brukade agera i krissituationer.


    ....


    Klockan 19.00 på midsommardagen sammanträdde regeringen. Riksdagsgruppernas beslut rapporterades, men Per Albin Hansson valde till en början att endast redovisa resultatet av den första socialdemokratiska omröstningen. Efter en upphetsad diskussion frågade han de borgerliga partiernas representanter om de kunde tänka sig att, för enhällighetens skull, gå på den socialdemokratiska linjen och vägra tyskarna bifall. Svaret var nej.


    I debatten framförde Sköld än en gång sin ståndpunkt att det nog var lika bra att upplösa regeringen, så att de tyskvänliga borgarna kunde regera vidare själva.


    Den heta debatten fick ett förutsägbart slut. Eftersom det framkommit att socialdemokraterna hållit också en andra omröstning ville de borgerliga veta hur den utfallit. Och nu bekände Per Albin färg: jodå, de hade gått med på att vika sig om frågan hamnade i ett dödläge.


    Gick med på tyskarnas krav

    Men ? och här utgick statsministern från vad Sköld sagt under diskussionen på midsommarafton ? endast under förutsättning att det rörde sig om en engångseftergift. De borgerliga höll med. Ingen ville att Sverige skulle bli ett permanent genomfartsland för Wehrmacht.


    Därmed var saken klar. Regeringen sade ja till tyskarnas begäran. Soldaterna i 163:e infanteridivisionen fick åka på svensk järnväg. Riksdagen informerades på förmiddagen den 25 juni, och vid 11-tiden bekräftade första och andra kammaren, som sammanträdde i hemlighet, regeringens beslut. För att det skulle vinna laga kraft klubbades det igenom på en konselj klockan 15.30.


    Transiteringen engångsföreteelse

    Midsommarkrisen var över. Gustaf V tackade regeringen, särskilt Per Albin och Günther. Därefter mötte kungen prins Victor av Wied medan Günther sammanträffade med Schnurre. Båda klargjorde att transiteringstillståndet måste uppfattas som ett engångsfall. Det »fick inte betraktas som precedensfall eller ett politiskt principiellt ståndpunktstagande«. Tyskarna hade inga invändningar."


    Ja, vad som hände borde ju vara känt för alla som inte enbart lekte med tennsoldater under historielektionerna i skolan och så har fortsatt i det inpyrda pojkrummen.

    För övrigt är det ju inte bara Bill o Bull-högern som betraktar det förflutna som en arena för sagoberättelser, tydligen gör Putin detsamma. Det påstås att Macron fick lyssna till en flera timmar lång historieskröna när han mötte Putin.
  • FDFMGA
    nihka skrev 2022-03-03 02:44:55 följande:
    Rätt svar är att agera skyndsamt samtidigt som man beaktar de lagar, regler och förordningar vi har och att ändra på dem när de inte längre tjänar sitt syfte. Men då gapas det istället om att regeringen vill inskränka medborgarnas rättigheter som med de tillfälliga pandemilagarna som gav regeringen utökade befogenheter att agera snabbt.

    Jag kan förstå att en diktators raska beslutsutrymme känns lockande för dig, men i en demokrati finns det begränsningar i vad en individ får bestämma på egen hand. Det är liksom därför det kallas för demokrati och inte diktatur.

    Det spelar ingen roll vem som sitter i regeringsställning. ALLA har samma lagar, regler och förordningar att förhålla sig till. Det skulle inte gå fortare för ditt SD om de inte bestämde sig för att bli diktatorer förstås.
    Hursomhelst minskar stödet för auktoritära partier i Sverige för närvarande - förmodligen mot bakgrund av vad själsfränderna i Ryssland sysslar med.

    Däremot ökar förtroendet för statsbärande partier med en demokratisk kompass. S får i senaste Novus 32 procent, högsta stödet på sju år.

    Nåväl. Det påstås att SD:s ledning ska gå en kurs där de ska få lära sig svara på frågor som vem de föredrar av Putin eller Biden.
  • FDFMGA
    nihka skrev 2022-03-05 09:34:48 följande:
    Regeringen är såsom svenska regeringar alltid varit stabila i sin kurs. Oavsett vilken regering vi hade haft nu höger - vänster - mitten hade stödet ökat.

    SD däremot gör vad SD alltid gör. Ett finger upp i luften för att kolla vad de flesta tycker och så vill SD samma sak och påstår också att de alltid tyckt så. Abort, EU, Ukraina och nu NATO. Detta socialkonservativa NATIONALISTISKA bad excuse för ett parti vill nu ingå i alla möjliga samarbeten som inskränker det nationalistiska självbestämmandet - något andra alltid har sett som samarbete.

    SD skulle ha hållit sig till invandring istället för att låtsas som om de är ett riktigt parti med en ideologi. Tror inte SD själva vet var de och följarna står i Putinfrågan. Det talas lite tyst om Putins förträfflighet just nu, men det är ju bara pga kriget i Ukraina. Innan hördes röster ifrån den mer grumliga kärnan om hur Putin behövde komma till Sverige och rädda oss från vår korrupta och landsförrädande regering.
    Visst.

    Extremhögern i stora delar av Europa, inklusive Sverige, har hamnat i ett ideologiskt dilemma - å ena sidan är Putin en själsfrände, å andra sidan vore det nu detsamma som politiskt självmord att inte ta avstånd från den ryska imperialismen.

    Idag skulle nog Åkesson kunna kläcka ur sig ett politiskt korrekt svar på vem han föredrar av Putin eller Biden i sömnen om han tillfrågades.
  • FDFMGA

    Enligt DN/Ipsos anser 58 procent att regeringen hanterat Rysslands invasion av Ukraina på ett bra sätt medan endast 32 procent anser att oppositionen gjort detsamma.

    Mest kritiska till regeringen är SD-väljarna, något annat är väl heller inte att vänta mot bakgrund av partiets band till Ryssland

    Stödet för svenska vapenleveranser till Ukraina är störst bland M- och S-väljare.

    www.dn.se/sverige/dn-ipsos-ratt-av-sverige-att-skicka-vapen-till-ukraina/

Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?