Inlägg från: K Markatta |Visa alla inlägg
  • K Markatta

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    Nya komprometterande uppgifter om den SR-journalist som hade ett förhållande med en islamist som enligt Säpo utgör ett hot mot rikets säkerhet:

    www.dn.se/sverige/p-boter-avslojar-islamistens-relation-till-sr-reportern/

    P-böter avslöjar islamistens relation till SR-reportern

    SR-journalisten hävdar att hon blev vän med islamisten Raad Al-Duhan först efter att hon rapporterat om hans fall. Men DN:s granskning visar att islamisten som då bodde i Gävle fick felparkeringsböter mitt i natten utanför journalistens hem på Södermalm - samtidigt som hon rapporterade om honom.

    - Det här var ju särskilt allvarligt för han medgav att han varit i Stockholm och han ska inte kunna röra sig på det sättet, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman.

  • K Markatta

    Tänkte som omväxling lyfta fram ett gott exempel där SVT visar prov på integritet, opartiskhet och en vilja att granska makten.

    Det här bör övriga inom public service studera noga och ta efter:

    www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/nar-kommunalradet-ringer-och-skaller

    KRÖNIKA: När kommunalrådet ringer och skäller

    Samma eftermiddag som vi publicerar hör kommunalrådet av sig. Han är upprörd över en av våra publiceringar. Videon visar hur han helt sonika stjäl och repeterar en replik som hans politiska motståndare just levererat. Allt sker inför rullande kamera i den minidebatt som SVT Nyheter Uppsala arrangerar.

    Det är inte första gången kommunalrådet Erik Pelling (S) ringer i affekt och vill uttrycka sitt missnöje. Nu använder han ord som "kvällstidningsjournalistik" och "lågvattenmärke". Han vill kunna "lita på" reportern Erik Leijonhufvud som tar samtalet.

    Pelling är missnöjd med att vi visar hur han stjäl en formulering från sin politiska motståndare Therez Almerfors (M) i en debatt om den framtida kollektivtrafiken i Uppsala. Videon ger en inblick i hur mycket det betyder för politikerna att framstå som välformulerade och slagfärdiga.

    I samtalet till redaktionen tycker kommunalrådet att vi "spär på politikerföraktet" genom vår publicering.


    ...

    Vår journalistik ska vara saklig, engagera, ibland uppröra. För oss är det välkommet om våra folkvalda hör av sig även med kritik. Det är ett tecken på att vi gör vårt jobb, och att vi har en nödvändig professionell distans till våra politiker.

    Och visst kan politikerna lita på oss att vi gör vårt jobb.

    Ni kan alla lita på att vi kommer fortsätta granska makten och publicera relevant journalistik. Även om det innebär att kommunalrådet ringer och skäller.

  • K Markatta
    KillBill skrev 2022-06-15 17:27:32 följande:
    Andreas Johansson Heinö jobbar på den liberala/konservativa tankesmedjan Timbro där Benjamin Dousa är VD.  Skönt ändå att det finns människor till höger som som är rimliga när de recenserar Ganmans agerande.
    Tänkte beställa boken nu efter att ha hört inslaget på radio men såg att den var slutsåld.

    Får vänta på andra upplagan.
  • K Markatta
    KillBill skrev 2022-06-18 13:25:45 följande:
    En tydlig majoritet av L, M KD väljare har mycket/ganska högt förtroende för Sveriges radio.  Det är bara SD väljarna som tycker annorlunda.
    Du ser ju att det skiljer runt 25 procentenheter mellan M/KD-väljare och rödgröna väljare. Det är ungefär samma skillnad som i andra undersökningar.

    Den Gode Liberalen Peter Santesson skrev om det i sin debattartikel:

    "När man berättar om mönster som dessa blir ofta reaktionen att försöka resonera och förhandla bort resultatet. Vilken sida har rätt? Förtjänar public service den misstro som uttrycks från högersympatisörer?

    Men det är att bege sig ut på ett sidospår. Dels är det metodmässigt utsiktslöst att försöka hitta övertygande belägg för det ena eller andra. Men framför allt missar man då att det är förtroendeklyftan i sig som är ett allvarligt problem, oavsett vad man själv anser.

    Public service har en särställning bland medier och därför ska man ställa helt andra krav på att de bolagen ska vinna brett förtroende bland alla större samhällsgrupper. Misslyckandet ligger hos dem, inte hos publiken som borde läsa forskningsöversikter."
  • K Markatta

    Idag presenterade regeringen direktiv till utredningen om public service verksamhet för perioden 2026 - 2033.

    www.regeringen.se/contentassets/991dc0299093493eb38209313b74c70b/kommittedirektiv-langsiktiga-villkor-for-ett-hallfast-och-oberoende-public-service_bilaga.pdf

    Under rubriken "Granskning av programverksamheten" står bl.a. följande:

    Sedan den 1 januari 2023 finns en möjlighet enligt yttrandefrihetsgrundlagen att i lag meddela föreskrifter om granskning av allt public service-innehåll, oavsett hur det tillhandahålls (prop. 2021/22:59 s. 59-61). Det är grundläggande för allmänhetens förtroende för public service och för verksamhetens legitimitet att enskilda som upplever att företagen brister i sitt uppdrag också kan få saken prövad, bland annat om villkoren om saklighet och opartiskhet inte följs. Mot denna bakgrund är det angeläget att granskningsnämnden i lag ges utökade möjligheter att granska innehållet och meddela sanktioner om nämnden kommer fram till att public service inte följer de villkor som ställts upp för verksamheten.

    Kommittén ska därför

    * inom de ramar som yttrandefrihetsgrundlagen ställer upp, och i syfte att programrelaterade villkor följs, lämna förslag på ökade möjligheter till granskning och sanktioner för granskningsnämnden, så att granskningen och sanktionerna kan omfatta hela public service-verksamheten.

  • K Markatta

    Lite rapportering om firande av olika högtider.

    www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/ingen-nod-pa-ramadanpynt-trots-inflation-och-kristider
    www.svt.se/nyheter/inrikes/ha-inte-angest-sa-firar-du-klimatsmart-jul

    Detta kan man väl vända på om man vill. Exempel:

    Försäljning av julpynt slog i taket trots kristider

    Bättre försäljning i år jämfört med förra året och så mycket kunder att golvet inte syntes. Så beskriver handlare julruschen - trots inflation och en smalare plånbok för många.

    Se klippet från butikerna som säljer julpynt.


    Fem tips för en klimatsmart ramadan

    Får du panik av tanken på dina klimatavtryck under ramadan? Ta det lugnt! Det finns klimatsmarta sätt att fira ramadan på. Här är fem saker du kan vara extra noggrann med, enligt N.N., ordförande på Naturskyddsföreningen.

    Resandet

    - En väldigt stor klimatpåverkan är att man reser en del. Då kan man tänka på att undvika att flyga. Det är en stor klimatbov för många svenskar. Åk gärna tåg eller buss. Om du behöver åka bil kan du samåka med andra och försök fylla bilen med människor.

    Maten

    - Fyll bordet med goda grönsaker. I den mån man vill äta kött kan man välja ekologiskt och naturbeteskött. Vad gäller fisk kan man äta sill och skarpsill, men undvik ålen som är utrotningshotad. Godis och kakor innehåller ofta palmolja. Kolla bland ingredienserna om det finns palmolja, som är kopplat till miljöproblem och stor klimatpåverkan.

    Blommor

    - Plast eller äkta? Riktiga blommor är bättre. Plastblommor är ofta tillverkade väldigt långt bort med långa transportsträckor, men framförallt innehåller de inte sällan plaster som kan innehålla farliga kemikalier.

    Presenter

    - Resursutnyttjande genom konsumtion av prylar orsakar både klimat- och annan miljöpåverkan. Undvik att bara köpa nya saker i present. Man kan ge bort begagnade saker, upplevelser, sin egen tid, och om man är bra på nåt kan man till exempel ge bort en gitarrlektion. Fokusera på upplevelser, omtanke och tjänster.

    Sorteringen

    - Sortera ramadansoporna. Snören från paket ska ligga i brännbart, papper och kartong där de ska vara. Värmeljus ska man gärna återvinna, aluminium är en väldigt energikrävande metall att framställa. "Pluppen" längst ner i koppen får man pilla bort och sortera rätt.

  • K Markatta

    Bill kan väl om han vill leta efter reportage med en annan vinkel.

    Din halalmat kan vara en vattenslukande miljöbov

    www.svt.se/nyheter/din-semla-kan-vara-en-miljobov-mandeln-slukar-vatten-i-torkans-kalifornien

    Förstamajdemonstration värre miljöbov än industrin

    www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/majbrasan-en-miljobov

    Nu börjar julfirandet - tre dagars fest väntar

    www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/nu-borjar-eid-firandet

  • K Markatta

    Världsnaturfonden hade faktiskt lite tips till muslimer inför ramadan.

    www.wwf.se/mat-och-jordbruk/vad-ska-jag-ata/ramadan/

    Exempel:

    Vi slänger nästan dubbelt så mycket mat under högtider. Låt oss fokusera denna ramadan på att minska matsvinnet. Bra för planeten och bra för din plånbok. Du kan handla smartare genom att planera dina inköp noga. Ett tips är att laga mindre portioner när du bryter fastan på kvällen. Vi orkar sällan äta lika mycket mat som vi tror. Använd frysen för matrester eller varor med kort datum. Med en bra planering av inköp, kan man kanske också planera och frysa in mat innan månaden ramadan så att man har koll på hur mycket man äter/lagar under månadens gång. Och varför inte titta lite extra i butikens hylla för varor som håller på att gå ut? Det finns också flera appar där man kan "rädda mat".

    och

    När man bryter fastan på kvällen, samlas man ihop med familjer och vänner och äter tillsammans, umgås och pratar. Låt ramadan 2023 bli ett startskott för ett planetsmartare liv. Prata med din familj och dina vänner under ramadan om familjens välmående och hälsa, om planeten, naturen, klimatet och miljön - tillsammans kan vi göra mer. Ta del av förslag på bra saker att göra för planeten här på WWFs agera-plattform. Varför inte utmana familj och vänner till miljöuppdrag under ramadan - och engagera er tillsammans?

    Den här vinkeln skulle även SVT kunna använda sig av i nästa reportage.

Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?