Inlägg från: K Markatta |Visa alla inlägg
  • K Markatta

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    SVT har länge och konsekvent skyllt Venezuelas kollaps på "fallande oljepris" och inte med en stavelse nämnt den egentliga orsaken, alltså att Hugo Chavez socialistregim tillträdde och började tillämpa en icke-fungerande ideologi.

    Nu har i alla fall SVT Text kommit med en halvhjärtad rättelse till en av alla dessa oljeprisartiklar, vilket ju får ses som ett fall framåt:


  • K Markatta

    SVT och SR har tidigare haft mycket högt förtroende bland befolkningen i de mätningar som gjorts. 70 - 75% eller till och med mer brukar svara att de har förtroende för public service-bolagen.

    En ny Novusundersökning visar nu betydligt lägre siffror. 58% svarar att de har förtroende för SVT:s TV-kanaler och 51% har förtroende för svt.se. Dock är bortfallet högt, över 70%.

    SVT har riktlinjer som säger att opinionsundersökningar i allmänhet inte ska redovisas om de har ett bortfall på mer än 50% eftersom tillförlitligheten då är för låg.

    Vad gör då opartiska SVT efter att ha läst de dystra förtroendesiffrorna i undersökningen och studerat sina egna riktlinjer angående publicering? Jo, skriver en hyllningsartikel till sig själva där de slår sig för bröstet över att ha hög trovärdighet så klart!

    www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-mest-trovardiga-informationskallan-infor-valet

  • K Markatta

    Fast här var ju bortfallet hela 70%.

    Läste förresten några intressanta rader om arbetsmiljön på SVT av Bills partikamrat Leif GW Persson:

    www.expressen.se/noje/leif-gw-perssons-onskan-med-camilla-kvarntoft-efter-uppbrottet/

    Leif GW Persson önskade att Camilla Kvartoft skulle följa med till TV4 när han lämnade SVT - han försökte locka med henne men hon valde att stanna kvar. Själv kunde kriminalprofessorn inte vara mer nöjd med sin flytt, han stortrivs på TV4.

    - Det är som att man plötsligt från att ha bott i Nordkorea, det vill säga SVT, är i södra Italien, säger han.

  • K Markatta

    OK, men det står samtidigt att man genomfört 11 071 intervjuer och av dem har 3 211 svarat på SVT:s frågor. Kan väl i och för sig vara så att bara en del av intervjupersonerna fått just SVT:s frågor medan andra fått frågor från andra uppdragsgivare inom ramen för samma undersökning.

    Lite oklart hur det faktiskt ligger till.

  • K Markatta

    Nu sätter M:s största distrikt ner foten:

    www.svt.se/kultur/medier/moderaternas-starkaste-faste-tar-stallning-public-service-ska-avskaffas

    Moderaternas starkaste fäste tar ställning: Public service ska avskaffas

    Moderaternas tyngsta distrikt, förbundet i Stockholm län, vill helt lägga ned public service. Under lördagen röstade man igenom ett förslag om att helt skrota Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion.

    - Jag tror att det här bara är ett första steg, säger Muf Stockholms andre vice talman, Oliver Rykatkin.

  • K Markatta

    Nyhetsvärdering i SVT angående sprängdådet i ett bostadsområde i Linköping där 25 personer skadades och där det också blev omfattande materiell förödelse. 250 lägenheter fick skador av varierande grad, varav 131 så allvarliga att lägenheterna fick spärras av och alla boende evakueras:

    1. Uppgifter från olika poliskällor och andra medier gör gällande att ett viktigt spår i utredningen är en gängkonflikt där en tongivande gängmedlem som bor i huset kan vara måltavlan för sprängningen.

    SVT: Hmm, host, harkel, mummel mummel. Det är obekräftade uppgifter och vi nämner därför endast att någon typ av uppgifter finns, någon annanstans, men så vagt vi kan utan att gå in på några detaljer:

    www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/ingen-gripen-for-explosionen

    2. Ledaren för det kriminella gäng som den boende i huset tillhör vill medverka i en intervju med SVT. Det är en gravt kriminell person som är dömd för ett flertal brott och som suttit i fängelse större delen av sitt vuxna liv. Han påstår att hans organisation inte alls är kriminell utan att man bara är några vänner som åker runt på cykel och dricker saft och äter bullar. Den kriminelle i huset är inte alls med i gänget, säger gängledaren, trots att det finns bevis på motsatsen.

    SVT: Extra! Extra! Lägg ut! Det här är förstasidesstoff! Vi låter det kriminella elementet detaljerat berätta hur det ligger till!

    www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/no-surrender-ledaren-det-ar-inte-en-attack-mot-oss

  • K Markatta
    KillBill skrev 2019-06-16 18:30:18 följande:
    Ja det var trist att TT kablade ut en felaktig nyhet men bra att SR rättar snabbt och bra att SR är öppen med att man har gjort fel. Det är inte all media som är så transparent.
    Aftonbladet (S) sprider falska nyheter och vägrar rätta trots påpekande:

    www.gp.se/debatt/%C3%A4nnu-ett-exempel-p%C3%A5-aktivism-bland-journalister-1.15624053

    Sedan dessa fakta har framkommit - felciteringen av Phalén och brevet från Åklagarmyndigheten - har Expressen rättat sin artikel om gåvan. Aftonbladet fortsätter dock att vägra rättelse, och förmedlar alltså fortsatt intrycket till sina läsare att väskan av juridiska experter anses utgöra mutbrott.
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?