• Daniel12

    Vad fan är grejen med Oxfile?

    Jag har tillagat den på olika vis, smakat av men kan inte för mitt liv begripa varför folk ser det som exklusivare och godare kött än andra, billigare köttvaror. Därför drar jag slutsatsen att folk gärna framhåller att de äter Oxfile för att visa andra att de har råd att köpa den dyrare maten. Själv tycker jag Oxfile smakar ganska neutralt och lite tråkigt, och då har jag provat olika kryddningar.

    Jag föredrar hellre fläskfile, som är mycket billigare, har en köttigare konsistens och som får mer smak vid olika sorters tillagning. Varför måste kött överhuvudtaget vara mört för att det ska passa medelsvensson? Är det bara för att "alla andra" tycker så eller är det en egen uppfattning?

    Varför överhuvudtaget denna skrytkultur över hur dyr mat man har råd att konsumera? Tror man att man är något för att man har råd att köpa det dyraste? Tror man att maten gör människan? För oavsett hur fin mat man äter luktar det du skiter ut i toaletten ändå lika illa. Tror man att man får finare avföring om man äter finare mat, eller vad är grejen?

    Har aldrig riktigt förstått..

  • Svar på tråden Vad fan är grejen med Oxfile?
  • Mimimamalou
    Daniel12 skrev 2016-06-29 08:26:06 följande:
    Hjort, rådjur och älgkött är ju helt underbart gott, men det är ju sådant som inte säljs i vanliga matbutiker/kedjor så det blir väl svårt för Lyx-svensson att skryta med om man har köpt det billigt av någon jägare, hehe..

    Ja fläskkött känns ofta mer som riktigt kött.
    ?
    Vi köper vilt av jägare. Knappast billigt, men vi är inga "lyx-svenssons".
    Tycker bara att oxfilé passar sig tillsammans med hummer (surf and turf). I övrigt håller jag med om att oxfilé inte är mycket att hänga i julgran'.
  • Daniel12
    Dresscode skrev 2016-06-29 10:22:32 följande:

    Smaken på köttet beror till 99% på kocken.. jag väljer oxfilé hellre än fläskfilé, även om fläskfilé är jättegott.. men i min värld så behövs inte mer än lite salt och lite svartpeppar på en bit oxfilé.. det jag är ute efter i oxfilén är köttsmaken, inte massa kryddblandningar.. då kan jag lika gärna äta en färsbiff.. Sen är det ju självklart avgörande vilken temperatur köttet har när jag serverar den. gillar man inte blodigt kött ( vilket ger bäst smak enligt mig) så i allafall rosa.. helt genomstekt kött smakar inte något alls...

    Sen vet jag inte.. finns det prestige i vilket kött man äter ? Är man "coolare" för att man äter dyrare kött ?

    Egendomligt sätt att se på saker..


    För att förtydliga så använder jag också ganska minimalt med kryddor på kött för att köttsmaken ska framträda tydligast, men underströk ändå i TS att jag provat med olika kryddningar, men har alltså också även ätit med endast salt och svartpeppar. Visst smakar det om man är hungrig men det verkar vara hemskt överskattat, Oxfile har som sagt en ganska neutral smak. Tillochmed fläskkotletter smakar bättre tycker jag, men det är ju min personliga åsikt.

    Ja, om det är "coolare" vet jag inte, men det känns som om folk alltid har ett behov av att påtala att de väljer dyrare och finare kött, av vilken anledning är jag inte riktigt klar över. Säger jag till någon att jag ska gå och köpa ett gäng kotletter eller en fläskytterfile när de har nedsatt pris, så undrar de ofta varför man inte köper "bättre", dvs dyrare kött, som t.ex. Oxfile. Precis som om man vore lägre stående om man åt billigare kött. Här på FL är också folk väldigt snara med att framhålla att de minsann inte äter budgetmat utan fint ska det vara.

  • Carambolan
    Mimimamalou skrev 2016-06-29 10:35:34 följande:

    ?

    Vi köper vilt av jägare. Knappast billigt, men vi är inga "lyx-svenssons".

    Tycker bara att oxfilé passar sig tillsammans med hummer (surf and turf). I övrigt håller jag med om att oxfilé inte är mycket att hänga i julgran'.


    Samma här. Jämfört med att köpa svenskt och ekologiskt nötkött är det svinbilligt. Men det förutsätter ju att man jagar eller känner en jägare, vilket inte är helt vanligt i Stockholm där vi bor.
  • Duckan

    Jag gillar oxfilé. Speciellt i en Biff Rydberg. Jag slänger dock hellre nåt annat på grillen, ex fläskfilé och kyckling.

  • Mimimamalou
    Carambolan skrev 2016-06-29 10:44:09 följande:
    Samma här. Jämfört med att köpa svenskt och ekologiskt nötkött är det svinbilligt. Men det förutsätter ju att man jagar eller känner en jägare, vilket inte är helt vanligt i Stockholm där vi bor.
    Vi bor också i Sthlm. Jag vet många, till och med en granne till oss, som jagar. Jag tror nog att var tionde person jag stöter ihop med om dagarna, jagar själva.
  • sextiotalist

    Det som är gott med oxfilé är att man kan äta det riktigt blodigt och att den är mör. Det kan man inte med fläskkött, däremot är fläskkött godare att grilla. Vilt gillar jag inte, jag har svårt för viltsmaken.

    Dvs man använder olika sorters kött, beroende på vad man vill äta. Jag skulle aldrig äta fläskfilé så blodig som jag äter oxfilé. Tyvärr är det så att man i den vanliga mataffären sällan kan köpa vanlig biff och vara säker på att den är tillräckligt mör. Så vill jag ha mört kött och steka, blir det oxfilé. Däremot gillar jag göra grytor, så högrev är nog det nötköttet som jag köper mest av.

  • Meriall

    Jag gillar enbart nötkött om det är väldigt mört och perfekt tillagat. Äter därför enbart oxfilé (som är lättare att få mört än 'sämre' kött) eller långkok/färs om jag äter nöt. Fläskkött tycker jag är mörare i sig självt och på många sätt godare.

  • sextiotalist
    Mimimamalou skrev 2016-06-29 10:52:50 följande:
    Vi bor också i Sthlm. Jag vet många, till och med en granne till oss, som jagar. Jag tror nog att var tionde person jag stöter ihop med om dagarna, jagar själva.
    Jag bor i Malmö och jag har säkert 10 kolleger som jagar (nej, de är inte ens snorrika, utan vanliga inkomsttagare)
  • sextiotalist
    Meriall skrev 2016-06-29 10:53:17 följande:

    Jag gillar enbart nötkött om det är väldigt mört och perfekt tillagat. Äter därför enbart oxfilé (som är lättare att få mört än 'sämre' kött) eller långkok/färs om jag äter nöt. Fläskkött tycker jag är mörare i sig självt och på många sätt godare.


    Visst är det så. Att köpa lövbiff är en chansning, alltför ofta så är det väldigt segt.
  • Mimimamalou
    sextiotalist skrev 2016-06-29 10:53:57 följande:
    Jag bor i Malmö och jag har säkert 10 kolleger som jagar (nej, de är inte ens snorrika, utan vanliga inkomsttagare)
    Det behöver ju nödvändigtvis inte ha med rikedom att göra. Även om det är vanligare bland höginkomsttagare, med jakt.
    Gevären är ju knappast gratis och sedan tillkommer ju en rad andra utgifter om man är en hängiven "jägare", så att säga.
Svar på tråden Vad fan är grejen med Oxfile?