• Daniel12

    Vad fan är grejen med Oxfile?

    Jag har tillagat den på olika vis, smakat av men kan inte för mitt liv begripa varför folk ser det som exklusivare och godare kött än andra, billigare köttvaror. Därför drar jag slutsatsen att folk gärna framhåller att de äter Oxfile för att visa andra att de har råd att köpa den dyrare maten. Själv tycker jag Oxfile smakar ganska neutralt och lite tråkigt, och då har jag provat olika kryddningar.

    Jag föredrar hellre fläskfile, som är mycket billigare, har en köttigare konsistens och som får mer smak vid olika sorters tillagning. Varför måste kött överhuvudtaget vara mört för att det ska passa medelsvensson? Är det bara för att "alla andra" tycker så eller är det en egen uppfattning?

    Varför överhuvudtaget denna skrytkultur över hur dyr mat man har råd att konsumera? Tror man att man är något för att man har råd att köpa det dyraste? Tror man att maten gör människan? För oavsett hur fin mat man äter luktar det du skiter ut i toaletten ändå lika illa. Tror man att man får finare avföring om man äter finare mat, eller vad är grejen?

    Har aldrig riktigt förstått..

  • Svar på tråden Vad fan är grejen med Oxfile?
  • Daniel12
    infochristina skrev 2016-06-29 16:37:14 följande:
    Ja inte tror jag vi får sämre tandhälsa för att vi äter oxfile då och då .

    Jönköpingsundersökningen är en stor tandundersökning som gjorts i Jönköping vart tionde år sedan 1973. I år är det femte gången.


    Syftet är att följa upp tandhälsan hos befolkningen så att man sedan kan planera tandvården så bra som möjligt, man måste alltså se vad som har hänt för att kunna förebygga och planera tandvården i framtiden.


    Fantastisk utveckling på 40 år


    Så många som 1 430 personer i åldrarna 3-80 år slumpas ut och blir erbjudna att få en ordentlig undersökning av sin tandhälsa.


    - Det har skett en fantastisk utveckling från början på 70-talet då man hade betydligt mer problem med Karies och fler äldre hade tandproteser. Idag behåller folk mer och mer tänder. Säger Ola Norderyd som är övertandläkare och docent på Odontologiska intuitionen vid folktandvården i Jönköping.


     Mattias Andersson var en av personerna som slumpats ut att bli kallade till undersökning. Idag undersöktes hans tandhälsa av Tandläkaren Kerstin Gustafsson


    -  Det kändes ganska självklart att ställa upp. Det ger ju mig något, dels personligen eftersom jag fick en genomgång men också för studien. Det kändes bra. Säger Mattias Andersson som idag fick sin tandhälsa undersökt.


    Okej, kanske skolboken jag läste detta i var från 70-talet och därmed inte giltig idag. Men slutsatsen många drar att vi inte är skapta för att äta kött, är ju just för att våra tänder har blivit mindre och inte längre är vassa. Jag minns inte vad det var för ämne eller vad skolboken hette, men den illustrerade på ett tydligt sätt utvecklingen sen homo sapiens begynnelse.

  • M i s s

    Hur kan man inte förstå att smaken är olika. "Har aldrig förstått.."

    Enkelt svar eftersom du inte förstår: vissa tycker att oxfilé är jättegott, vissa tycker inte det.

  • Jennie med ie

    Om det nu skulle vara så (vilket det inte är) att du är expert på att se in i folks hjärnor och mer än de flesta andra veta vad andra känner och tänker fast de inte visar eller säger det så borde du använda den färdigheten till nåt konstruktivt. Alltså, inte detta du pysslar med här. Som t ex:

    Du: varför äter ni kycklingfilé och inte kycklingklubbor?

    Person A: för att jag tycker det är godare.

    Du: Du ljuger, det är för att du är för lat för att äta kött med ben.

    Person B: för att det passar bäst till min kycklinggryta.

    Du: Du ljuger! Du vill bara vara finare och bättre än andra!

    T ex. Inte alls jämförbart med att märka om den person man lever med döljer något.


    Daniel12 skrev 2016-06-29 16:42:08 följande:

    Inbillning är inte  samma sak som att gå efter intuition och magkänsla. Jag brukar vara bra på att kunna skilja de bägge åt, vis av livserfarenhet och människokännedom.

    Vissa saker märker man av, på samma sätt som om du säkert intuitivt märker av om din partner är otrogen men inte vill erkänna det. Han säger kanske att han inte är det, men du får ändå en känsla av att han inte talar sanning. Förstår du jämförelsen?


  • Jennie med ie

    Egentligen skulle jag vilja skriva att du ska sluta med dina jävla mattrådar hela tiden där DU ser ner på och är både nedlåtande och oförskämd mot de som har andra smakpreferenser, ekonomiska förutsättningar och etiska och moraliska ramar än du eftersom andras matvanor inte berör dig. Och så krydda med fler svordomar och omogna uttryck.

    Men det gör jag inte Dels är jag liksom lite väluppfostrad. Och dels kan jag ju välja att inte gå in i tråden mer när jag fått nog.

  • sextiotalist
    Daniel12 skrev 2016-06-29 16:28:21 följande:

    Typiskt I-landsproblem, att allt måste vara lättuggat och mört. Den västerländska människan får allt sämre och sämre tänder för varje generation, inte bara för att vi äter alltmer socker och godis och får karies och tandlossning, utan även för att den moderna maten erbjuder allt mindre tuggmotstånd. På stenåldern hade man mycket starkare tänder, idag har de reducerats till fyrkanter med slät tuggyta. Visdomständerna har blivit förlegade och måste i många fall avlägsnas. I framtiden ska väl all mat vara som barnmat/pure för att folk ska kunna äta det. Och då blir tänderna helt onödiga i evolutionär synvinkel och till sist lär vi vara tandlösa som bebisar.


    Vill jag träna tuggmuskeln så köper jag tuggummi. Inte tugga på en seg köttbit som växer i munnen. För övrigt har jag en god tandhälsa. Min visdomständer fick ja bort av platsbrist.

    Stenålderskvinnan finns kvar i mig, då jag gillar att gnaga på ben och gillar blodiga biffar
  • Jennie med ie

    Det vore ju dessutom verkligen oekonomiskt att köpa en bit kött du inte gillar bara för att motionera käken ;)


    sextiotalist skrev 2016-06-29 16:54:04 följande:

    Vill jag träna tuggmuskeln så köper jag tuggummi. Inte tugga på en seg köttbit som växer i munnen. För övrigt har jag en god tandhälsa. Min visdomständer fick ja bort av platsbrist.

    Stenålderskvinnan finns kvar i mig, då jag gillar att gnaga på ben och gillar blodiga biffar


  • Daniel12
    Jennie med ie skrev 2016-06-29 16:53:41 följande:

    Egentligen skulle jag vilja skriva att du ska sluta med dina jävla mattrådar hela tiden där DU ser ner på och är både nedlåtande och oförskämd mot de som har andra smakpreferenser, ekonomiska förutsättningar och etiska och moraliska ramar än du eftersom andras matvanor inte berör dig. Och så krydda med fler svordomar och omogna uttryck.

    Men det gör jag inte Dels är jag liksom lite väluppfostrad. Och dels kan jag ju välja att inte gå in i tråden mer när jag fått nog.


    Du får skriva vad du vill till mig. Skriv att jag är dum i huvudet, att jag är en jävla idiot  eller att jag borde ha ett rejält kok stryk eller liknande. Jag blir inte rädd för dig. Jag stärks bara i min övertygelse att det allra bästa är att alltid säga vad man tycker och tänker. Om någon tar väldigt illa upp av det så är det inte mitt problem, utan den personen som har svårt att ta att vissa kan uppröra sig över saker och ting.

  • Jennie med ie

    Nej det är klart du inte blir rädd för mig, det finns ju ingen anledning. Men känn dig fri att missa poängen om du önskar.


    Daniel12 skrev 2016-06-29 17:20:48 följande:

    Du får skriva vad du vill till mig. Skriv att jag är dum i huvudet, att jag är en jävla idiot  eller att jag borde ha ett rejält kok stryk eller liknande. Jag blir inte rädd för dig. Jag stärks bara i min övertygelse att det allra bästa är att alltid säga vad man tycker och tänker. Om någon tar väldigt illa upp av det så är det inte mitt problem, utan den personen som har svårt att ta att vissa kan uppröra sig över saker och ting.


  • Daniel12
    Jennie med ie skrev 2016-06-29 16:53:41 följande:

    Egentligen skulle jag vilja skriva att du ska sluta med dina jävla mattrådar hela tiden där DU ser ner på och är både nedlåtande och oförskämd mot de som har andra smakpreferenser, ekonomiska förutsättningar och etiska och moraliska ramar än du eftersom andras matvanor inte berör dig. Och så krydda med fler svordomar och omogna uttryck.

    Men det gör jag inte Dels är jag liksom lite väluppfostrad. Och dels kan jag ju välja att inte gå in i tråden mer när jag fått nog.


    Och du. Jag skriver mattrådar så mycket jag vill och känner att jag behöver. Jag själv är en mästare på att laga riktigt goda måltider baserade på väldigt billiga råvaror. Jag tror inte många kommer i närheten av det. Har du t.ex. testat ugnsgrillade baconrullader med makrill i tillsammans med egengjord klyftpotatis? Eller korvsoppa gjort på tärnad falukorv, tärnad potatis, lök, champinjoner, skivade morötter, krossade tomater och därtill valfria smaksättande kryddor + en buljongtärning? Nej, tänkte väl det. Här har du mannen som kan laga mat utan att förköpa sig..

  • sextiotalist
    Daniel12 skrev 2016-06-29 17:20:48 följande:

    Du får skriva vad du vill till mig. Skriv att jag är dum i huvudet, att jag är en jävla idiot  eller att jag borde ha ett rejält kok stryk eller liknande. Jag blir inte rädd för dig. Jag stärks bara i min övertygelse att det allra bästa är att alltid säga vad man tycker och tänker. Om någon tar väldigt illa upp av det så är det inte mitt problem, utan den personen som har svårt att ta att vissa kan uppröra sig över saker och ting.


    Till saken hör att du inte endast skriver vad du tänker och tycker. Du anser dig veta vad andra tänker och tycker och stämmer det inte med din uppfattning så har du rätt och dr andra fel
Svar på tråden Vad fan är grejen med Oxfile?