• Farfallos

    Vad är bra med mångkultur?

    Först så måste jag göra 3 saker tydliga:
    1 - Alla människor har ett okränkbart människovärde som i alla fall vid födseln är lika. Med stigande ålder kan ju alla individer, oavsett ursprung, agera så att hans/hennes människovärde minskar, men det är ju undantag. Alla människor förtjänar respekt och "en andra chans" just bara för att de är människor.
    2 - Med "kultur" här så menar jag jag både religion, mentalitet och traditioner i ett vidare perspektiv. Den som diskuterar de exakta definitionerna av dessa begrepp har missat grundfrågan.
    3 - Med kultur menar jag INTE saker som hudfärg.

    Den politiskt korrekta människan i dagens Sverige ska hylla mångkultur, men handen på hjärtat - Är det bra?

    Det finns ju massor av kulturella uttryck (se punkt 2 ovan) som jag tror att alla normala Svenskar anser är odiskutabelt elände, så som t.ex hedersvåld, tvångsgifte och könsstympning. Och av all världens konflikter så har nästan alla sin grund i motsättningar mellan folk av olika kulturer eller religioner.

    Är det då rätt att "odla" grunden för dessa motsättningar? Jag tänker att grunden för att upprätthålla kulturella skillnader är:
    - Religiösa friskolor.
    - Nybyggnation av religiösa byggnader med karaktäristisk arkitektur (det gäller naturligtvis alla religioner).
    - Hemspråksundervisning. Kanske inget som odlar motsättningar, men de som känner att de vill bevara språket som de pratar hemma kan sköta den biten själva- Tid och pengar måste i första hand gå till att lära nya Svenskar Svenska. Goda kunskaper i Svenska bidrar till att minska klyftan mellan människor (och därmed kulturer).

    Men jag kanske är helt ute och cyklar, för mångkultur kanske är bra. Jag kan dock inte se någon annan otvivelaktig fördel än att vi får hit en massa bra matkultur. Allt annat är flummigt PK-jidder i mina öron. Men finns det något riktigt positivt med mångkultur? Vad kan vi lägga i den positiva vågskålen när den negativa är fylld med tiggeri, homofobi, kvinnoförtryck och lättkränkthet mm? 

  • Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?
  • Flash Gordon
    Bjoer skrev 2016-10-04 16:20:44 följande:
    Om det funkar så bra med engelska förstår jag inte riktigt kravet på att folk ska lära sig svenska när de kommer hit.
    Du ser inte skillnad på en kortvarig affärstransaktion och att leva resten av sitt liv i ett land med ett annat språk?

    Tala engelska kan de väl för all del försöka göra men hur tänkte du att de exempelvis skall ta till sig information från resten av samhället som lever på svenska?
  • Flash Gordon
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-04 15:55:44 följande:
    Och? Vi diskuterar MÅNGKULTUR här, inte flyktingar. Dessutom kom det många flyktingar både före och under den tiden också. Och slutligen - man importerar inte människor, såvida man inte bedriver slavhandel.
    Alla invandrare, oavsett anledning, bidrar givetvis till en ökad mångkultur. Förutsatt att de inte tar till sig den svenska kulturen.

    Finns kommuner nu där arabiska är näst största språk, till exempel och då har i praktiken inte en enda av dessa arabisktalande kommit hit som något annat än asylsökande eller anhörig till dito.

    Flyktinginvandring är definitivt en faktor när vi talar om det mångkulturella samhället.


  • Flash Gordon
    zoolook1 skrev 2016-10-04 15:01:38 följande:
    I USA är det inte det minsta kontroversiellt att man håller sig inom den egna folkgruppen och väntar sig att ens barn ska göra det också.
    Precis. Etniska enklaver utan blandning inom samma nationsgränser. Utan gemensamma intressen. Utan gemensamma värderingar. Utan gemensam framtid.

    Det är vad mångkulturella samhällen blir till.

    Jämförelsen med USA haltar dock lite då det i USA finns en tydligare acceptans för en dominerande majoritetskultur som lägger sig över de övriga kulturerna.

    Man svär sin trohet till flaggan. Man måste genomgå ett medborgartest för att få bli medborgare. Och så vidare.

    En tydlig markering. Du är först och främst amerikan och inte kurd/somalier/arab ...

    .
    Här i Sverige är ansatsen den motsatta: "Nej, vi ska inte ha en majoritetskultur som de andra skall anpassa sig till utan alla ska få vara som de själva vill vara"

    "Jag kom inte till Sverige för att bli svensk utan för att vara kurd", som en känd komiker (nåja) sa en gång.
  • Flash Gordon
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-04 13:08:04 följande:
    Fast du missar poängen - det ÄR mångkultur!
    Kan inte du beskriva din definition av mångkultur?
  • Fåttnog
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-04 15:57:37 följande:

    "Nu när mångkulturen är kommen"??? Minnet är visst bra kort - de som just nu mest gnäller om mångkultur är samma grupper som för inte alls länge sedan froterade sig med Radio Islam och hatade loss på judar. Eller menar du att SD är en del av mångkulturskaparna?


    Förstår inte alls vad du menar. Och var kommer SD in i bilden? Jag menar helt enkelt att det nu är spänningar i samhället och mångkulturen kan vara bidragande till det.
  • zoolook1
    Flash Gordon skrev 2016-10-04 18:59:57 följande:
    Du tror på allvar att judarna lider mer i Ungern och Polen än de lider av hatet från muslimerna - i bland annat Malmö och Sverige?

    Har du något att visa upp som bekräftar den bilden?
    Jobbik är Ungerns tredje största parti (17%) och har antisemiter i sina led (varav en sagt "dom kan ta sina omskurna kukar och lämna landet"). 15% av ungrarna befolkning av öppet antisemitiska. Detta bleknar dock vid en jämförelse med Polen där 63% av befolkningen tror på judiska konspirationer.

    http://forward.com/news/world/191155/poland-poll-reveals-stubborn-anti-semitism-amid-je/

    https://en.wikipedia.org/wiki/Antisemitism_in_contemporary_Hungary


  • Dorian Ertymexx
    zoolook1 skrev 2016-10-04 19:59:44 följande:
    Jobbik är Ungerns tredje största parti (17%) och har antisemiter i sina led (varav en sagt "dom kan ta sina omskurna kukar och lämna landet"). 15% av ungrarna befolkning av öppet antisemitiska. Detta bleknar dock vid en jämförelse med Polen där 63% av befolkningen tror på judiska konspirationer.

    forward.com/news/world/191155/poland-poll-rev.../

    en.wikipedia.org/wiki/Antisemitism_in_contemp...


    Jepp. Det stämmer. Tyvärr. Man tycker ju att ungrarna borde veta bättre, och polackerna än mer så... men minnet är tyvärr kort.
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • nattuv
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-04 12:36:19 följande:
    Och hur gör man dessa kurser utan någon som faktiskt KAN kulturerna? Och är det inte vettigare att skicka någon som inte behöver dessa kurser, och som kan övertolka, missförstå eller helt enkelt missa saker?

    Jag trodde frågan var mångkultur, inte flyktingar.
    Kurserna hålls av någon som är bekant med kulturen. Det är en saka att var bekant med kultur och språk och en helt annan sak att kunna representera ett företag på ett godtagbart sätt.

    Flyktingar kan innebär mångkultur. Men det tycks som om du inte har så mycket att komma med när det gäller att backa upp dina teser varför jag får söka svar på annat håll.
  • nattuv
    zoolook1 skrev 2016-10-04 13:35:57 följande:

    Något som är bra med mångkultur är att avvikande grupper inte behöver frukta att bli stenade eller brännmärkta. Zigenare och judar har fått ta en väldig massa skit i monokulturförsök (milt uttryckt).
    Monokultur kan leda till att ett folk känner sig moraliskt överlägset ett annat och t ex omhändertar andra folkgruppers barn eftersom man inte kan acceptera avvikande livsstilar.


    Ditt resonemang är inte logiskt. Du talar dels om monokultur men samtidigt om att romer och judar skulle vara separata grupper vilket talar emot att det är en monokultur. Kanske är ordet du söker majoritetskultur? Det är dessutom inte i monokulturer utan i mötet mellan olika kulturer som folk löper störst risk att bli stenad.
  • nattuv
    Arenaman skrev 2016-10-04 10:29:25 följande:
    Jag är ofta i Tokyo på affärsresa och de västerländska influenserna har kommit så pass långt att det fortfarande är svårt att få tag på bra kaffe. Än mindre bra västerländsk mat. Beställde hamburgare i Dogenzaka i Shibuya och fick den serverad med ett stekt ägg för att nämna ett exempel.

    Japan är ett fantastiskt land på många sätt men västerländskt är det inte.
    Det är inte särskilt ovanligt med stekt ägg på hamburgare i västvärlden. Troligen inspirerat av Egg McMuffin. Och vad det gäller bra kaffe så är det inte svårt utan omöjligt att hitta i USA. Det innebär dock inte att någon skulle klassa USA som ej västerländskt.
Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?