• Farfallos

    Vad är bra med mångkultur?

    Först så måste jag göra 3 saker tydliga:
    1 - Alla människor har ett okränkbart människovärde som i alla fall vid födseln är lika. Med stigande ålder kan ju alla individer, oavsett ursprung, agera så att hans/hennes människovärde minskar, men det är ju undantag. Alla människor förtjänar respekt och "en andra chans" just bara för att de är människor.
    2 - Med "kultur" här så menar jag jag både religion, mentalitet och traditioner i ett vidare perspektiv. Den som diskuterar de exakta definitionerna av dessa begrepp har missat grundfrågan.
    3 - Med kultur menar jag INTE saker som hudfärg.

    Den politiskt korrekta människan i dagens Sverige ska hylla mångkultur, men handen på hjärtat - Är det bra?

    Det finns ju massor av kulturella uttryck (se punkt 2 ovan) som jag tror att alla normala Svenskar anser är odiskutabelt elände, så som t.ex hedersvåld, tvångsgifte och könsstympning. Och av all världens konflikter så har nästan alla sin grund i motsättningar mellan folk av olika kulturer eller religioner.

    Är det då rätt att "odla" grunden för dessa motsättningar? Jag tänker att grunden för att upprätthålla kulturella skillnader är:
    - Religiösa friskolor.
    - Nybyggnation av religiösa byggnader med karaktäristisk arkitektur (det gäller naturligtvis alla religioner).
    - Hemspråksundervisning. Kanske inget som odlar motsättningar, men de som känner att de vill bevara språket som de pratar hemma kan sköta den biten själva- Tid och pengar måste i första hand gå till att lära nya Svenskar Svenska. Goda kunskaper i Svenska bidrar till att minska klyftan mellan människor (och därmed kulturer).

    Men jag kanske är helt ute och cyklar, för mångkultur kanske är bra. Jag kan dock inte se någon annan otvivelaktig fördel än att vi får hit en massa bra matkultur. Allt annat är flummigt PK-jidder i mina öron. Men finns det något riktigt positivt med mångkultur? Vad kan vi lägga i den positiva vågskålen när den negativa är fylld med tiggeri, homofobi, kvinnoförtryck och lättkränkthet mm? 

  • Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?
  • Farfallos
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-04 15:59:19 följande:

    Det väger långt mer än man tror faktiskt.


    Siffror på det tack! ...eller nej. Det beror kanske på vad man lägger in i begreppet att det betyder mycket. Förste man till den totala BNP i Sverige så har nog udda språk egenskaper en väldigt väldigt väldigt liten betydelse. Men det är klart, har du siffror på det så lägg gärna in en länk.
  • Gaskarl
    K Kalle skrev 2016-08-11 09:07:36 följande:

    Det finns inga bra konkreta exempel eftersom det är något som är väldigt svårt att uppnå. Det krävs nämligen inte bara att majoritetssamhället, i detta fall Sverige, är öppet för mångkultur utan även de som invandrat hit - och så är tyvärr inte fallet. Om de som invandrat it från Mellanöstern och Nordafrika varit öppna för mångkultur hade inte kvinnorna i förorterna varit så hunsade och homosexuella i de områdena och på asylboenden hotade och trakasserade. Inte heller hade judar i Malmö behövt livvakter.

    Svenskar är internationellt sett mycket öppna och toleranta. Många folkgrupper som kommer hit är precis tvärtom. Så finns många fler riktiga rasister bland människor från Mellanöstern till exempel (de får redan som barn lära sig att svarta inte är människor).

    Det här blev kanske lite rörigt. Jag hoppas att det ändå framgår vad jag menar.


    Bra där.. Det där kommer fram alldeles för lite..
  • Farfallos
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-04 16:05:05 följande:
    Vi var långkultur långt innan det. På fyrtiotalet jagade dåtidens rassar bosatta "tattare" med flakbil och träpåkar, det visar knappast på en monokultur va. Sverige har inte varit en monokultur någonsin, egentligen. Även om man bortser från de många kulturer som utgör det som brukar kallas det svenska, så har det länge funnits romer, judar, samer, valloner, finnar, skottar, tyskar och många andra folkslag här. Liksom inte en slump att halva Gamla Stan är tyskklingande.

    Det  har blivit mer uppmärksammat, men tyvärr (!?) är inte det heller nytt. Skillnaden är att det kallades "familjedrama" när det skedde bland svenskar, och det talades inte så mycket om det. Vi ska inte glömma att antalet svenska kvinnor som mördas av svenska män i förhållanden fortfarande är massivt jämfört med det som brukar kallas för hedersmord. Tyvärr.
    Jag vet inte riktigt om du vill göra en grej av att inte vilja förstå eller om du faktiskt inte gör det. Naturligtvis har vi inte en monokultur och har inte haft det sedan medeltiden eller ens då. Då hade Tyskar och Holländare en stark inverkan på det Svenska samhällets utveckling (Göteborg byggdes av Holländare). Du kan inte på fullt allvar påstå att samer och resandefolk m.fl hade någon direkt inverkan på uppbyggnaden av det Svenska folkhemmet eller den högteknologiska industrin under 1900-talet.
  • K Kalle
    Dorian Ertymexx skrev 2016-10-04 15:55:44 följande:
    Och? Vi diskuterar MÅNGKULTUR här, inte flyktingar. Dessutom kom det många flyktingar både före och under den tiden också. Och slutligen - man importerar inte människor, såvida man inte bedriver slavhandel.
    Och?! DU skrev "när Sverige gick över till att bli ett rikt industriland så krävdes det rätt mycket flyktingar. Sverige var befolkningsmässigt magert". Men det krävdes inte alls mycket flyktingar. Inga alls faktiskt.
  • Flash Gordon
    zoolook1 skrev 2016-10-04 19:59:44 följande:
    Jobbik är Ungerns tredje största parti (17%) och har antisemiter i sina led (varav en sagt "dom kan ta sina omskurna kukar och lämna landet"). 15% av ungrarna befolkning av öppet antisemitiska. Detta bleknar dock vid en jämförelse med Polen där 63% av befolkningen tror på judiska konspirationer.

    forward.com/news/world/191155/poland-poll-rev.../

    en.wikipedia.org/wiki/Antisemitism_in_contemp...


    Och i Malmö, där andelen muslimer idag kan antas ligga mellan 20-30% är inte judar längre säkra ute på gatan pga muslimsk anti-semitism:

    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/sweden/12160003/Anti-semitism-in-Malmo-made-me-quit-says-The-Bridge-actor.html

    https://www.algemeiner.com/2016/04/05/swedish-jewish-activist-not-surprised-israeli-teacher-in-malmo-told-to-seek-employment-far-from-school-children-who-hate-jews/

    http://www.haaretz.com/jewish/jews-reluctantly-abandon-swedish-city-amid-growing-anti-semitism-1.301276

    http://www.dn.se/nyheter/sverige/malmos-judiska-liv-tynar-bort/ .

    Så säg du till de judar som tvingas lämna Malmö att deras situation är en piss i havet i jämförelse med situationen i två östeuropeiska länder.som tvingas

    .
    Och då finns det dessutom andra länder där man mätt upp till 100% fientlighet mot judar bland muslimerna.
  • K Kalle
    Flash Gordon skrev 2016-10-04 19:05:49 följande:
    Alla invandrare, oavsett anledning, bidrar givetvis till en ökad mångkultur. Förutsatt att de inte tar till sig den svenska kulturen.

    Finns kommuner nu där arabiska är näst största språk, till exempel och då har i praktiken inte en enda av dessa arabisktalande kommit hit som något annat än asylsökande eller anhörig till dito.

    Flyktinginvandring är definitivt en faktor när vi talar om det mångkulturella samhället.
    Jag läste någonstans, kan det ha varit i tidningen Språk, att arabiska är tredje vanligaste språket i Sverige nu. Efter svenskan kommer finskan. Inte konstigt. Finland är ett grannland. Sen kommer arabiskan.
  • K Kalle
    Flash Gordon skrev 2016-10-04 19:12:48 följande:
    Precis. Etniska enklaver utan blandning inom samma nationsgränser. Utan gemensamma intressen. Utan gemensamma värderingar. Utan gemensam framtid.

    Det är vad mångkulturella samhällen blir till.

    Jämförelsen med USA haltar dock lite då det i USA finns en tydligare acceptans för en dominerande majoritetskultur som lägger sig över de övriga kulturerna.

    Man svär sin trohet till flaggan. Man måste genomgå ett medborgartest för att få bli medborgare. Och så vidare.

    En tydlig markering. Du är först och främst amerikan och inte kurd/somalier/arab ...

    .
    Här i Sverige är ansatsen den motsatta: "Nej, vi ska inte ha en majoritetskultur som de andra skall anpassa sig till utan alla ska få vara som de själva vill vara"

    "Jag kom inte till Sverige för att bli svensk utan för att vara kurd", som en känd komiker (nåja) sa en gång.
    Ja i USA är man alltid amerikan först. Man är amerikan av italienskt ursprung, eller amerikan med kinesisk bakgrund. Amerikan är man ALLTID. Vilket rabalder det skulle bli om någon föreslog att man skulle ha svenska flaggan i alla klassrum och läsa någon sorts trohetsed varje morgon i skolan.
  • AnnaZL

    Jag har studerat barns språkinlärning och detta är anledningen till att hemsprpksundervisning är bra:

    Ju bättre ett barn kan ett språk, destå lättare har det att lära sig ett annat (tex svenska, om det inte talas hemma). Att abrupt sluta prata hemspråket gör att barnet förlorar år av språklig utveckling som kan vara svårt eller omöjligt att ta igen.

    Även de med svenska som hemspråk är beroende av skolan för att lära sig behärska sitt modersmål i tal och skrift. Inte många föräldrar kan bedriva undervisning på den nivån.

  • K Kalle
    zoolook1 skrev 2016-10-04 19:59:44 följande:
    Jobbik är Ungerns tredje största parti (17%) och har antisemiter i sina led (varav en sagt "dom kan ta sina omskurna kukar och lämna landet"). 15% av ungrarna befolkning av öppet antisemitiska. Detta bleknar dock vid en jämförelse med Polen där 63% av befolkningen tror på judiska konspirationer.

    http://forward.com/news/world/191155/poland-poll-reveals-stubborn-anti-semitism-amid-je/

    https://en.wikipedia.org/wiki/Antisemitism_in_contemporary_Hungary
    Ja, svenskar är faktiskt ett av de mest toleranta folken i världen. Det judehat som gör att judar flyr Malmö och i vissa fall även Sverige står invandrade muslimer för. Det blir någon sorts kortslutning. Vi kan tydligen inte både värna människor med muslimsk tro och kultur och inhemska judar som i många fall funnits i landet i flera generationer.
  • K Kalle
    AnnaZL skrev 2016-10-05 07:38:27 följande:

    Jag har studerat barns språkinlärning och detta är anledningen till att hemsprpksundervisning är bra:

    Ju bättre ett barn kan ett språk, destå lättare har det att lära sig ett annat (tex svenska, om det inte talas hemma). Att abrupt sluta prata hemspråket gör att barnet förlorar år av språklig utveckling som kan vara svårt eller omöjligt att ta igen.

    Även de med svenska som hemspråk är beroende av skolan för att lära sig behärska sitt modersmål i tal och skrift. Inte många föräldrar kan bedriva undervisning på den nivån.


    Ja, det är väl därför hemspråksundervisning finns. Sen kanske det är olika från individ till individ. Jag har en släkting som jobbat några år i England. Hans son talar flytande svenska och flytande engelska. Han har inte gått på hemspråksundervisning.
Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?